Citroën Club
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Citroën
-
« Re: par malych postrehov :)
to matuS: Já třeba pálím na Verbatimy a ti dávají na média doživotní záruku, pokud je mechanicky nepoškodíš sám.
Fotky pošlete jako JPEGy na www.fotky.cz a přijdou Vám NAPROSTO NORMÁLNÍ FOTKY úplně stejné jako z analogové techniky. Viděl jsem fotky z Norska a když jsou v dobrém rozlišení (vodorovný rozměr přes 2000) člověk nic nepozná. Navíc možnost archivace fotek v počítači, jejich úprava a velmi snadná katalogizace i s thumbnaily, jsou věci, kterých se člověk už jen nerad vzdává. -
matuS - cas skenovania a naklady - to je v pohode. Ako som uz pisal, chodil som do reklamnej agentury, kde mi to robili a patrila mojmu bratrancovi, takze gratis. Proste sme si sadli za kompy, pustili NFS alebo Quake po sieti a hrali sa, kym skener naskenoval cely film, potom sa film vymenil a hralo sa dalej. Ked mas skener dobre nastaveny a poznas uz film, nepotrebujes robit ziadne korekcie po skenovani, vsetko urobi priamo soft od skeneru. Dlasi krok je urobit z negativu pozitiv, skonvertovat na 8bit na kanal a ulozit ako JPEG, vysledna velkost obrazku je cca. 2-2,5MB, takze na jedno CD asi 8 roli filmu. To je 5 CD rocne, vsetko fungovalo ako batch job, takze jediny zasah cloveka do toho bolo vymenit film a nakoniec to napalit.
Ad zivotnost - to mozem kludne otocit proti vam. :-) Mne vydrzi negativ 30 rokov, vam napalene fotky maximalne 10. Co budete robit po tych 10 rokoch? Alebo planujete vase fotky napalovat kazdych povedzme 5 rokov na nove medium?
Ad digitalne vyrezy - pozri vyssie, proste snad budem mat k dispozicii techniku na kvalitne digitlane zvacseniny, tak ju vyuzijem. Ak nebude, budem robit dalej fotky chemickou cestou. -
matuS 21.05.02 01:43
luf> ano, digitaly su este stale troska drahsie ako normalne fotaky...to s tlacenim ti vysvetlil pallas...
Skener zhanam preto, ze zivotnost filmu je asi 30 rokov, CD medium snad vydrzi dlhsie
ja som kdesi cital ze zivotnost cdcka je 10 rokov, a este aj to musi byt zavrete v tme. a musi to byt kvalitne medium. mne odislo noname po roku. neposkriabane, jednoducho neslo nikde citat....
takze ty chces 1400 obrazkov rocne skenovat na 4000dpi do 130megoveho suboru? nechsapaci....takze 5 obrazkov na jednocdcko, to mame 280cdcok, musis kupit samozrejme aj napalovacku a este to musis aj niekde skladovat, predpokladam ze v obyvacke to nebude. to je asi lepsie kupit dvd-writerku a napalovat to na dvd. a musis mat aj niekde kvalitny skener (alebo budes stale niekoho otravovat? keby to skanovalo len minutu a minuta na prehodenie diaku, tak je to 46hodin roboty) takze este aj ta strata casu....
takze ani z otazkou financii na mna nechod, lebo uz za jeden rok je lacnejsi digital.
a nakoniec budes ajtak robit digitalne vyrezy.... presne ako pise pallas, skrabanie sa za uchom
PS: ad fotky na webe - ja som len chcel vidiet, ako fotis s normalnym napr nocne sceny, alebo fotky pri narocnom svetle... -
pallas 20.05.02 20:17
luf, fotka z "digitalnych masin" prezije rovnako dlho ako ta tvoja z filmu. Robi to ta ista masina - cize minilab, normalne fotocestou. nemam na mysli atramentove, sublimacne alebo podobne tlaciarne - z digitalu sa normalne nasvieti fotopapier a vyvola a ustali... naviac nam zostane original "negativ" v rovnakej kvalite, tebe zapraseny film a sken, v ktorom vzdy pribudne pri skenovani nejake to zrnko, vlas a pod. -
Ked sa pozries na stranku Hamy, prebrovsujes sa ku kompletnemu zoznamu filtrov, ktore robia aj s ich rozmermi. Ak tam bude tvoj rozmer, nekaslal by som sa s originalnym krytom a kupil ten UV filter. Alebo si kup Slylight 1A, ten sposobi sytejsie modru oblohu a trosku otepli farby a tiez sa da pouzivat na objektive stale. Vo vacsine fotolabov maju Hamy bezne k dispozicii (napr. v Tescu v meste) a mozes si ho priamo vyskusat. -
Pallas - mozeme si to niekedy vyskusat, odfotime tu istu scenu digitalom a SLR, dame urobit fotky a uvidis to na vlastne oci - dynamiku a podanie farieb. Navyse fotka 10x15 stoji 6,50, +2 ak ich chces do 30 minut, vyvolanie zadarmo. A skenovanie je pre buducnost, proste digitalom patri buducnost ale zatial ich cas este pre mna nedozrel. BTW kolko prezije "fotka" z tych digitalnych masin? -
pallas 20.05.02 11:54
to luf: stale mi to pripada, ako skrabanie sa pravou rukou za lavym uchom, cele to zdovodnovanie, preco nie digital. Fotit na film, bez moznosti hned vidiet co fotim a pripadne korigovat nastavenie, potom vyvolavat filmy a nasledne ich mierne poskrabane a zaprasene skenovat (samozrejme nie zadarmo) do digitalnej formy ... NACO???
"Tlaciaren a pamat do digitalu stoji tiez dost penazi. Fotopapier neni zadarmo a naplne do tlaciarne tiez nie, takze u mna by sa rozdiel cien vyrovnal mozno za 5 rokov (ak by sa niekedy vyrovnal, nikdy som to do detailov neratal). A stale by som bol na tom s kvalitou horsie." A naco ty potrebujes tlaciaren, fotopapier a naplne?? Ved fotky ti urobia priamo vo fotolabe, mozno aj v tom istom kde davas vyvolavat svoje filmy teraz. Ja davam robit fotky v Soravii, je tam automat (podobny je aj v Tescu v Petrzalke), kde si sam porobim vyrezy, skorigujem kontrast atd... a dostanem za 10 minut hotove fotky na fotopapieri, a to za 10 Sk s DPH format 10x15 cm, alebo 7,50 za 9x13 (a to este ceny urcite zlezu nizsie, ked bude takych minilabov po Blave viacej). Dnes sa uz skutocne tazko hladaju argumenty proti digitalu, v prospech klasickeho fotenia... napr. Polaroid uz skrachoval, co k tomu dodat. -
"-- skrytý --" 20.05.02 11:08
2matus: existuju pluginy do photoshopu, ktore dokaze zvacsit obrazok z digitalu (vseobecne male rozmery) na A0 alebo aj vacsie. Samozrejme, ze to vyzera inak ako zvacsenina z pshopu :-) Myslim, ze sa to vola S-Spline (Shortcut software). Tym padom nam nejaka debata o formate odpada :)) -
V podstate nanic. Ale je to zavisle od objektivu - normalne sklo UV ziarenie na vacsine vlnovych dlzok neprepusta, ale opticke sklo moze prepustat aj UV, zalezi od materialu. UV je neviditelne, ale na fotkach trosku meni farbu - najma oblohy do fialova, ale asi si to nema sancu ziadny clovek vsimnut okrem profi-manikov. A tak sa UV filter pouziva na ochranu objektivov pred poskriabanim. Ako vyzera najdes tu [odkaz] /articleContent.jsp?sid=gqu26j9d01, len neviem, ci na tvoj fotak ide nasrobovat a ci nebude vinetovat. -
matuS - 1, slusny digital pod 1000EUR zatial nieje (Canon G2, Nikon Coolpix 995, Sony neviemaky [co ma yyyy]... su vsetko za ovela viacej penazi). Rocne vyfotim 40 filmov a 1,5EUR (2500SKK) a urobim z nich asi 1400 fotiek a 6 SKK, takze rocne naklady mam povedzme 12tis. Fotak stal 20tis (fotak a maly zoom, aby to bolo porovnatelne s vybavenim digitalov), takze za 2 roky fotenia som na cene digitalu. Tlaciaren a pamat do digitalu stoji tiez dost penazi. Fotopapier neni zadarmo a naplne do tlaciarne tiez nie, takze u mna by sa rozdiel cien vyrovnal mozno za 5 rokov (ak by sa niekedy vyrovnal, nikdy som to do detailov neratal). A stale by som bol na tom s kvalitou horsie. Skener zhanam preto, ze zivotnost filmu je asi 30 rokov, CD medium snad vydrzi dlhsie, tak si chcem urobit skeny na 4000DPI 16bit (cca. 130MB dat na obrazok, az toto je bezstratove stiahnutie dat z filmu, kolko dat vyprodukuju vase fotaky?), aby som tie obrazky mohol vidiet aj ked budem stary. Zivot je otazkou priorit...
2, Vyuzijem to dost casto. Tento vikend som fotil synovca, ma 1 rok a ledva stoji na nohach, a vystihnut ho v tejto chvili znamena mat moznost strielat zabery stale. Alebo kozlata hrajuce sa na luke, namierim to na ne, drzim spust a fotak foti sam. Ad vyberanie, to je jasne, ale ked zapnem fotak, mozem takmer okamzite zmacknut spust, tebe to trva ~5s. Niekedy ma ide rozhodit aj ten moj kratky cas, zaostrenie a expoziciu si nastavi sam a vacsinou spravne.
4, Dostal si ma, mam takych malo. Ale stale ma to caka a ked to vyjde, budem si robit taketo zvacseniny zadarmo (digitalnou cestou :-) )
Fotky na webe nemam, uz som to kedysi davno robil. Ale pozrel som si to dvakrat a to bolo vsetko, uplne zbytocna namaha, najma ked som ich mal doma papierove. -
yyyy - ak mas na objektive srobovaci zavit, kup si UV filter, stoji cca. 300 a ako ochrana objektivu pres poskriabanim staci. Samo, ze ked ti drisne na zem, tak je aj po objektive, ale na to asi nestaci ani original ochrana. V BA bezne kupis filtre Hama, nemam ich rad, ale su lacne. Problem s tymto filtrom nebude strata svetelnosti, iba mierna strata kresby. Nic hrozneho, ale mierne zhorsenie tam bude, vo vacsine obchodov ti ho urcite pozicaju na vyskusanie a mozes sa rozhodnut na mieste. BTW ked ho nebudes nicim inym chranit, zasvini sa a strata kresby bude ovela vacsia, ale zase dostanes dobry zmakcujuci filter, super vhodny na fotenie portretov :-) Moc cistenia ten filter neznesie, ale za tie prachy si mozes kazdu chvilu kupovat novy. -
>navyse musis niekam dat kryt z objektivu< to ma teda ozaj serie, moja stara mydlova skatulka mala automaticku zaclonku a vedela sama zmurkat ockom :-) ... asi si kupim taku tu priehladnu predsadku, aby som nemusel furt zakryvat objektiv tym deklikom, mate s tym niekto skusenosti? staci to na ochranu objektivu? ako casto to treba zahodit poskrabane/zasvinene? kolko to zozerie zo svetelnosti? -
matuS 20.05.02 02:48
luf> kosa je tu veru riadna :-)
1) s peniazmi je to relativne. 30tisic - to mas slusny 3 megac dneska, z coho spravis vacsiu fotku ako a4 - to tvrdi neff na svojich strankach. pozri, za posledny rok je na sonaku vyfotene 1500fotiek. to mas cca 40 filmov (to je tusim to, co fotis ty rocne.) 40 filmov, to je asi tak 4000sk (asi este viacej, nepamatam si, kolko stoji film) a vyvolanie je 1500x4sk=6000sk ak cakas cca tyzden na vyvolanie. za expres je priplatok. cize uz po prvom roku ta stal v podstate fotak len 20.000 lebo si min 10litrov usetril na filme a papieri. to samozrejme plati pre tych, co si nevyvolavaju fotky na papier (ty milujes papier, ale nechapem naco teda zhanas teraz kvalitny skener?)
2)Cakat po kazdom snimku 2s je hrozne dlhy cas, moj fotak neni extrarychly, ale cca. 2 zabery/s urobi to beriem. ale robis taketo zabery? pouzijes to v praxi?
btw mnoho dnesnych digitalov uz ma seriove fotenie, aj viacej obrazkov za sekundu...
Nestalo sa ti, ze to, co si chcel vyfotit uz na zabere nebolo
stalo. nic sa neda robit. ty ten fotak z obalu tiez nevyberies za 10tinu sekundy :-) navyse musis niekam dat kryt z objektivu, zaostrit, nastavit clonu, cas expozicie... kolko sekund ti to zaberie?
3) ja fotky netlacim, tlaci si ich otec. mne staci monitor.
4) ako pisem hore, Neff pise, ze uz z 3megaca spravis obrazok vacsieho rozlisenia ako a4. neviem to posudit, nikdy som taky obrazok nerobil a zda sa mi to zbytocne (a je to drahe) kolko takych fotiek mas?
5) ok
PS: este stale si neukazal nejake tvoje fotky
-
>ake mate CRT (znacka) a ake karty k tomu?< vravim, posledny velky stroj sme kupovali pred tak 6 rokmi, a dovtedy som kupoval len CTXy (teda po zlych skusenostiach s low endami) - za rozumnu cenu v celku dobra kvalita, ale teraz ideme vsetci na notebooky. Firma v nemecku ide na delly tak tam tazko povedat co v tom je, tak som aj ja zobral della notebooka ked bola koncom roka akcia. Delly maju vyhodu v tej trojrocnej zaruke - ked si zavisly na stroji a cestujes po svete, tak sa to rozhodne oplati. -
"-- skrytý --" 16.05.02 09:14
hja, vidis takto pomaly dospejeme k tomu, ze mas riesenie presne site na tvoje potreby a naroky a plne ti vyhovuje. Kiez by auta boli take iste. Prides poskladas, uzivas, vymenis tu jedno, tu druhe a zase uzivas :))) Len tak na okraj: ake mate CRT (znacka) a ake karty k tomu? -
>sa mi osvedcila 2 monitorova kombinacia naco potrebujes TV na 1600x1200/100Hz???< proste na porovnanie, teraz robim na notebooku s 15" TFT displejom s 1600x1200. Je dost maly aby som hybal len ocami a dost ostry aby som aj pri tej rozlisovacke videl aj take male pismena. Ja osobne moc neprogramujem, skorej zachanujem co sa doondilo, takze cumim do dlhych vypisov databzovych tabuliek, do roznych funkcii programov a 20 roznych breakpointov, proste hore dole, tam a nazat. Vysledok je, ze ked si mam s kolegovcami sadnut za jeden displej, tak si vsetko radsej stiahnem na moj stroj ako by som mal kukat do jeho 21" blikacky aj ked vytocenej na 80Hz. Problem je, ze ked taky crt aj vytocis na vyssiu frekvenciu, zase stratis ostrost a kontrast, proste LCD je LCD. -
"-- skrytý --" 16.05.02 08:05
ano mas pravdu, kazde CRT blika uz len z dovodu ako vykresluje. Ziadne CRT nedosiahne ostrost TFT (TFT su fyzicke body, na CRT mas mriezku). Opat sa dostavame k problemu cena/hodnota (vykon). :-) Samozrejme na coding je TFT k nezaplateniu (teda ociam). A problem skakania po obrazovke :-) Ja teda neviem, ked som pisal a ladil skor sa mi osvedcila 2 monitorova kombinacia (vtedy o LCD sa nikomu ani nezdalo) a mensie rozlisenia. Naposledy som skoncil u 19" a 1280x1024 (aj ked to nie je presne 4:3), na 21" som uz zacal hybat celou hlavou a nielen ocami ked som pozeral z rohu do rohu :)))) Ozaj, naco potrebujes TV na 1600x1200/100Hz??? -
skdd> kazdy crt blika, aj ked to uz na priamo nevidis - 50Hz vidis priamo, do 70Hz vidis na pozadi ale 100Hz este stale vnimas pri pohybe oka po obrazovke (moj pripad, programujem a 8 hodin skakat okom po obrazovke hore dole je rozdiel ci mas TFT alebo crt - mimochodom, ktory telkac urobi 1600x1200 na 100 Hz?) alebo pohybe cudzieho predmetu pred nou ftip je v tom ze TFT je pomaly a jas bodu medzi behmi sa nemeni, ale dobre, mozno, ale aj keby, ostre a kontrastne crt ktore by sa vyrovnali TFT nie su :-) -
>moj notebook ma len 1024x764< - z toho si noc nerob, nech mas co mas, snivas o vecsom ... ja mam notebook s 1600x1200 a bral by som kludne 2x tolko ... ale vravim, daj mi vakuovku s 8000x4000 a nechcem ho ani vidiet ... blikacie; neostre, uhnute farby ... no proste kriza TFT je TFT -
skdd - odkial mas, ze fotim na Agfu? Fotim predovsetkym na Fuji Superia a Kodak Royal Gold. Ale podla posledneho EISA Award by mozno Agfa Vista stala za vyskusanie. Kde teda podla teba dat robit fotky z Agfy? Preferujem male laby s vlastnym strojom, co vedia urobit zvacseniny do 45x30cm, kde sa da s personalom dohodnut, ako tie fotky chcem; zberne neznasam, lebo maju priemernu kvalitu ale clovek nema sancu nieco reklamovat (a casto aj nicia/skriabu filmy) -
No popozeral som fotky co som s tym sonym robil na 1,3mp a zistil som ze aj ked som fotil nocnu oblohu, tak na citlivosti ISO 100 tam nie je taky sum aby sa o nom bolo treba bavit. Robil som aj nocnu oblohu na ISO 400, tam je to uz ina kava, jasne viditelne aj 1:1 ale tam to dava tu spravnu patinu. :-) -
"-- skrytý --" 15.05.02 13:51
ad ohnostroj, stale beriem do uvahy moje subjektivne hladisko, urobit z toho ohnostroju co najviac zaberov a vybrat iba tie dobre a kedze ja som robil ohnostroj (netrval 20 sekund :-) a fotila to ina osoba, co nema s fotografiou ziadne skusenosti stavil som na rychle ukladanie a vela fotiek aby bolo co vyberat :-) Myslim, ze na vysvetlenie staci. Nehovoriac o tom, ze som tam mal nejake veci, ktore som prvy krat videl "svietit" vo vzduchu tak som nevedel ani co sa bude fotit (rozmer efektu a podobne, farebnost, priebeh). ad resize: skus si zobrat 1mpx (nie 3mpx downgrade na 1mpx) fotak a urobit fotku z nej vyrez a skus to iste so 4mpx, downsize v pshope, vyrez (poradie zvol lubovolne), zvacsa ten obrazok z 1mpx bude (zase moj subjektivny nazor) lepsi na monitore na stranke. Samozrejme, viem sa s tym vyhrat tak aby to bolo pekne aj so 4mpx ale mna tlaci cas (zase subjektivne kriterium :-) Luf tu poznamenal, ze priorita su pre neho fotky na papieri, ak je to tak neviem kde dava robit agfu (ci v zberni alebo rovno niekde kde maju stroj), ak v zberni tak potom (kedze poznam cely agfacky proces a ich biglab v karlovke) nechapem kde nechal oci :))) Pre mna je priorita okamzita dostupnost materialu a jeho "publikovanie" (akcie a mail jedincom co sa nedostavili) :-) Este tak totalne offtopic, ja ako stary zastanca CRT technologie som odhodil dnes svoj philips 109p20 a dal som si na stol eizo 565... pozeram na to uz dobru hodinu a pol a nechapem kam sli tie lcd za tie 2 roky :)))