Citroën Club
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Citroën
« Re: par malych postrehov :)
2luf, ad 600-1200 zaberov/mesiac - mas strasne uzke obzory (bez urazky). Jeden z prikladov je ktorakolvek prevadzka spolupracujuca so zahranicnym partnerom. Napriklad v Senici robia karbonove sendvice pre talianske lietadla, akykolvek - aj ten najmensi - problem sa cvaka na digital a posiela sa do IT interentom. Tych 600 zaberov urobia hocikedy. Takisto je to pri vyrobe bajkov, v priemysle spracuvajucom druhotne suroviny atd. Zijes trochu odtrhnuty od reality. -
« Re: Fotaky
luf> kde si bol, vo Viedni? ja som tam bol pred vcerom v shopping city, pytal som sa na tie filtre, jedine co som sa dozvedel ze to chce priemer 58 a ze take nemaju. A mamlasi nemali ani 128MB memory stick, takze som neuspel. No a na slovensku Sony o origos filtroch na moj fotak nechyruje. Takze to vyzera na navrat do nemecka. A k tym tvojim poznamkam - tie fotaky sa chovaju inak s pametou a bez. Vzdy si vypytaj nejaku a skus fotit, potom prides este na take zaludnosti ako ze niektore ti zhasnu displej kym cvaknu, to skoro nemas sancu odfotit pohyblivy objekt. To robi aj moj stary fotak v makro rezime na viac ako sekundu. Nastasti Sony funguje skoro okamzite, takze ziadny problem. -
« Re: Fotaky
Dynax7 maximalne tak s EOS 1, ale ani ten by nemal sancu. Som sa sekol v nazve (myslel som DiMAGE 7), EOS300 je low-end. A porovnavat ho s digitalom? Napriklad na zaklade ceny, je priblizne rovnaka ako u "mydloveho" digitalu. Tak vo co gou?
Kedze tu do mna vsetci ryjete, vcera som bol v MediaMarkte vyskusat si par digitalov. 1, Pomaly start 2, Pomaly zoom 3, Pomaly autofocus 4, Slaba kvalita obrazu (na porovnanie mi ukazali A4 zvacseniny so scanu na Nikon Coolscan IV a fotky z Nikon Coolpix 5000, Canon G2 a Minolty DiMAGE 5, vsetko tlacene na tej istej fototlaciarni, ak neverite, vsetko to tam maju k dispozicii) 5, Vysoka cena -
« Fotaky
Nechcete sa radsej bavit o autach? Tie fotaky mi lezu na nervy. Keby ta debata aspon niekam smerovala, nepoveiem, ale toci sa stale dookola to iste. Novinar fotit na film nebude, pretoze nebude stihat uzavierky, ludia, co maju fotenie ako konicek, sa budu do krvi hadat, ze digital je sracka, takisto ako profik, co foti trebars krajinky. Na kazdy ucel je vhodne nieco ine, ja fakt nechapem, ako moze niekto proti digi mydlovkam vytahovat EOS-y a Dynaxy...
Su niekde fotky noveho Evasionu? Ale nejake lepsie vcetne interieru a koncpecie atd, nielen z autosalonu... -
« Re: yyyy
matuS> dobre vediet, kupoval som ho posledny den pred odchodom a stihol som spravit len par obrazkov, ale nic take co pises som nevidel. Ale skusim to este. Inak bol som tam 5 tyzdnov a chodil som do Media marktu ako na hodiny klaviru, ked ma manik videl, tak uz od vchodu krcil plecami, ze ma tri objednane a furt nechodia, ze sa muselo nieco stat. Tak len dufam ze toto bol dovod a ze uz mam novsiu verziu, urobim par fotiek a kuknem. -
matuS 23.05.02 04:05
« yyyy
dostal som od kamosa takyto mail: inak ten sony co si kupil tvoj otec ma bug v objektive. Robi skoro
neviditelny cierny pasik na lavej casti zaberu. Johny si ho kupil tiez a
musi ho predat. Sony ich sice bezplatne vymiena, ale Johny nema doklad o
kupe (niekde sa zapatrosil ked si to daval posielat z USA), takze musi
kupit novu verziu.. idel som fotky, fotil som s nim, mne to nevadilo, resp.
ani som to nevidel, ale on musi mat vsetko 100%. :-) "
btw ten kamarat, co mi toto pisal spravuje stranku www.kotol.sk, foti na analog a robi imho dobre fotky. odporucam navstivit.
matuS 23.05.02 03:47
« Re: par malych postrehov :)
r-hood> Dynax7 dokaze kontinualne ostrit na predmet priblizujuci sa 50 km/h zo vzdialenosti 5m na 300mm ohnisku
neviem co to presne znamena, ale auta fotim zvacsa zaparkovane, a ftaky nefotim. kolko krat si toto uz vyuzil? ja mam vo fotaku funkciu animovaneho gifu. tiez ju nevyuzivam....
to ze sa prepinaju funkcie bez davanie fotaku z oka je parada. ale asi si zabudol, ze digital nedavas (zvacsa) ku oku...takze tiez pozeram na scenu a menim parametre. navyse nevidim len zaostrenie, ale dokonca pri namacknuti vidim aj svetlost vysledeho obrazku a to vsetko este pred odfotenim.
neviem co je to menej stabilny stativ :-) potom to asi neni stativ. dalsia zbytocnost...
A co tak posuv filmu na lubovolne policko? Kto ma tu moznost vybrat film, zalozit iny a potom dofotit predosly tam, kde som skoncil
ten kto ma digital veru nema moznost vybrat film :-)
ale popravde, nevidim v tom zmysel ani pri klasickom foteni...
toto leto (jul-aug) chcem ist domov. dufam ze sa stretneme, ak sa nic vazneho nestane, donesiem "mydlovu skatulku" a mozeme robit fotky. -
matuS 23.05.02 03:40
« Re: par malych postrehov :) - dodatok
luf> ty si asi nejaky pribrzdeny.
Kvalitu optiky a obrazu z vasich digitalov
dosiahne klasicka mydlova skatulka za 4tis SKK
pozeral si niekedy moje stranky? kukni www.gerek.sk (novinky->australia) a najdi si tam
kde som dal fotky co som doteraz robil. boli robene s olympusom blabla (mydlova analog skatulka)
ktory ma zoom, je to plnoautomat. nic sa neda nastavit. ak je slnko v chrbte, daju
sa s nim robit krasne fotky. ale staci aby bolo slnko inac, resp silnejsie zamracene
(vsimni si fotky na lodi) a je to v *. neodfotis nic. nenastavis clonu, iso NIC!
kukni si ake som robil fotky v aquariu - nahovno. bola tam tma, a fotit s bleskom proti
akvariu - nanic, a bez blesku - vidis velke *. a preto je tam len par fotiek, pretoze
zvysok z 24 obrazkoveho filmu je odpad. keby som tam mal sony, to by si len kukal, ake dokaze
robit fotky "mydlova" skatulka na ktorej sa da nastavit iso (expozicia bohuzial nie, ale chce
to cvik a podla isa spravis obrazok s dobrou svetelnostou) Som zvedavy, ako by si tam fotil ty.
vyber sa na slavin a fot nocnu bratislavu. toto som robil ja teraz so sydney,
teraz sa s tym hram a na buduci tyzden tam chcem dat fotky. a uvidis, co dokaze mydlova
skatulka. asi sa budes cudovat. nepresvedcis mna, ani tuto nikoho s porovnanim hociakeho
digitalu s nejakym malym plnoautomatom.
vzdy ti na zaver clanku napisem, ukaz nejake
fotky z narocnej sceny a ty vzdy neodpovies. preco?
Navyse pri kvalite, ktoru pozadujem, je tento rozdiel este podstatne vyssi
aku ty pozadujes kvalitu? obrazky takmer nikdy nezvacsujes, vyvolavas na 10x15, vysledny
scan ma ajtak "iba" 5megapixel.... o com rozpravas?
BOF a DOKEH co to je?
a ukaz uz nejake fotky, vsetko scanujes, tak vo co go? robota na 2minuty... -
« Re: par malych postrehov :)
nuz, asi tak, nebudem vychvalovat nieco co mam len preto,ze mi to staci.
Chvalim to co mam alebo chcem, lebo je to fakt dobre a nema to konkurenciu :-) Ja chcem Mercedes, nie Seat...
Este mi tak napadlo, videl som tam cenu filmu 60,- Sk? Co to je za film? Ake z toho lezu farby??? -
« Re: par malych postrehov :)
robin> teraz si to jasne predviedol - je to ozaj diagnoza, proste nieco od fotaku chces, a kupis geret co ti to da. A je ti fuk ci je jeden negativ drahy alebo ci sa ti to vrati o desat rokov alebo ci ... ... to je ako vravi siedma z deviatich IRELEVANTNE :-) -
« Re: par malych postrehov :)
luf> co tu pises je "mlzenie" bavili sme sa o mydlovych lowendoch, nie o mojom Sony. V pripade Sony, to bola moja prefencia - ja proste negativ v zivote nechcem vidiet, a preto som sa ani velmi nezapojil do vasej debaty co je lepsie digital alebo chemia. Tie argumenty pre mna nemaju zmysel, proste chcem ditalny fotak a koniec. Nie som profesionalny fotograf, ani nebudujem rodinny archiv, proste sa bavim s kamosmi na slezinach - jedine co chcem je okamzity obrazok na notebooku a vecer rozmailovane obrazky na stranu lenivcov. Nijaka prefencia ceny, kvality, moznosti prace alebo podobne nehra rolu. Je to proste moja hracka a v tom smere nie je nijaky argument. Ja som ale reagoval na low end mydlove skatulky o ktorych si pisal ze neznesu porovnanie kvality. Ja som ochotny zobrat ze v topende digitalna technika TERAZ nema sancu v porovnani kvality, ale to ti nezoberiem v lowende. Takze z toho pohladu ber co pisem: 1/ Samozrejme ze urobis A4 zvecseninu z 1.3mp. Co ta trapi ze rozlisenie je bod na milimeter ak je dobre zaostrena a vykreslena predloha - mame predsa vyhladzovanie. Ak tu zvecseninu porovnas s rovnako slabym negativom z mydlovej skatulky tak dostanes rovnako nezaostrenu zvecseninu aj z negativu. Malokto kuka na A4 fotografiu s lupou. 2/ Na to som uz odpovedal, to by som v nijakom pripade neurobil a nepatri to sem. Rovnako by som si nekupil cenovo vyhodneho Trabanta, ani Ferrari so super jazdnymi vlastnostami ani nijaku inu limuzinu. Proste si kupim dobre vybaveneho kombika. V tomto smere nepreonacis - to su preferencie, vidim to tak ze si nekupim cenovo zvyhodneny sendvic, ked chcem makovu pletenku. 3/ Presviedcas ma o niecom co som napisal ja tebe nie? BTW posledna veta mi dava za pravdu v 1/. 4/ To bol protiargument k tomu ze digi mydlova skatulka ma slaby objektiv - to proste nie je pravidlo a nema to nic spolocne s digi/chemia. Nemozes povedat ze digi mydlovka ma slaby objektiv - proste ju nepoznas kym ju nemas v ruke - moze ho mat aj dobry - a su take -to je to co som ti vycital, nic ine. 5/ Ja som ti nikdy chemiu nebral, ak ta to bavi rob to, preco nie. A to ze existuje 1000 dobrych dovodov mat digitalnu verziu si tu myslim zazil, a keby si nebol v mensine tak verim ze by tu zaznelo 1000 opacnych aj ked si myslim ze s pribudajucim datumom by tych druhych bolo menej a menej ... BTW co tak uz konecne dat dokopy par fotiek zo standardnymi podmienkami a porovnat ich nech konecne vieme o com sa bavime? -
« Re: par malych postrehov :)
Pani o com sa tu preboha bavite?
Kto ma tu odvahu porovnavat digital a zrkadlovku? Vlastni niekto z vas Nikon D1X, ze mate tu odvahu?
A dalej. EOS 300 vs. Dynax 7.
Hm fajn. Vlastnim Dynax 7 :-) Pozna niekto lepsiu zrkadlovku? Ja hej, Nikon F5 :)
Ale poporiadku:
Zaostrovanie - Dynax 7 ma 9 bodov, usporiadanie celoplosne, aj v ROHOCH! EOS 7-bodove, osovy kriz, v horizontale 5 bodov.
Dynax7 dokaze kontinualne ostrit na predmet priblizujuci sa 50 km/h zo vzdialenosti 5m na 300mm ohnisku!
Dalej je mozne ostrit 4 sposobmi: automaticky, kontinualne, zaostri-stop, manual
Prepnutie na manual focus mozne aj tlacitkom na zadnej stene, staci na to palec pravej ruky.
Vybratie zaostrovacieho bodu u minolty palcom pravej ruky, priamy vyber bodu/automat. u EOS 300 zlozitym prepinanim.
Vobec prepinanie akychkolvek funkcii je u Dynaxu 7 otazkou sekundy, ziadne dvoj, troj-hmaty, Vsetko bez nutnosti odlozit fotak od oka!
Stavovy displej - Dynax 7 ma na zadnej stene obrovsky stavovy displej, kde je zobrazene bud naraz vsetko alebo je mozne si vybrat niektoru so 7ich roznych obrazoviek.
Okrem toho je mozne aj zobrazenie rozlozenia jasu, okamzite je vidno, co je tmave alebo svetle a o kolko.
Dalej je tu moznost predklopenia zrkadla o nejaku tu sekundu pred samotnym zaberom,cize aj na menej stabilnom stative nehrozi zakmitanie.
A co tak posuv filmu na lubovolne policko?
Kto ma tu moznost vybrat film, zalozit iny a potom dofotit predosly tam, kde som skoncil?
A vobec, mohol by som pokracovat donekonecna, je toho spusta.
Ale aby som len nehanil, pomer cena / vykon u EOS 300 je fakt dobry. Len to nesmiete kupovat so zakladnymi objektivmi :-) MUSIA byt USM, inak to cele zahodte.
Cele sa to da porovnavat u Minolty s Dynax 505si (ta ma len jedinu nevyhodu, pomalsie zaostrovanie, inak to iste ako EOS 300), u Nikonu asi s nicim. Mozno F60, ale aj ten je uplne inde.
Sakra, ved sa stretnime, postavme tie aparaty vedla seba :)))
« Re: par malych postrehov :)
Rychlost ostrenia - Fairly fast operation, let down by slow AF (citat z dpreview), ADI je obdoba E-TTL od Canonu, korekcie expozicie pre blesk nemam a myslel som, ze mi budu chybat, ale FEL urobi dobru pracu a zatial som prezil bez korekcie. O ostriacich bodoch a ich romiesneni som sa nikde nedocital (resp. docital som sa, ze mozes zaostrit kdekolvek?), ostatne veci ma ja ESO300. Za cenu tej Minolty by si mal ale telo, ktore toho zmakne ovela viacej. -
"-- skrytý --" 22.05.02 15:21
« Re: par malych postrehov :)
rychlost zaostrovania, pocet a rozmiestnenie zaostrovacich bodov, vymenitelna matnica, prezeranie hlbky ostrosti, oddelene nastavenie EV stupnov na blesk a expoziciu.... len tak... aha este Advaced Distance Integration joj na webe bude viacej... -
« Re: par malych postrehov :)
skdd - 600 az 1200 zaberov mesacne nevyfoti ani vacsina profifotografov, tu si dost vedla. A pre takeho cloveka sa robia Canon EOS 1D, Nikon D1x a aj ta Minolta alebo Olympus E20. Ty mi chces tvrdit, ze taky fotograf si kupi mydlovu skatulky zo 4MPix a bude fotit s nou?
BTW povedz mi jeden parameter v ktorom je Dynax lepsi ako EOS300 :-) Uz sa tesim. -
« Re: par malych postrehov :)
1, A4 z 1,3MPix? To je okolo 40DPI rozlisenie, to snad nemyslis vazne. EPSON so svojimi fototlaciarnami ma 1440DPI (realne 240 farebnych DPI), to je uz pouzitlena kvalita. Ale vtedy ma obrazok z 1,3MPix rozmer priblizne fotky 9x13!
2, Tvoj novy Sony je iste dobry fotak, ale zase si porovnaj, co by si dostal, keby si kupil kinofilmovu zrkadlovku za tie iste peniaze. Moja kompletna fotovybava stala priblizne tolko a ver, ze v kazdom ohlade som na tom lepsie.
3, Nemysli si, ze digitaly maju take superkvalitne objektivy, svetelnost nie je vsetko (male CCD prinasa velke problemy pri designe objektivov a ich kvalitnom prevedi). Za 100EUR uz dostanes mydlovu skatulku Canon Prima Zoom 85N, Fujufilm Zoom, Minolta Riva Zoom 70, Nikon Zoom 70W alebo Olympus mju Zoom 80, kvalitou ich objektivov by si bol prekvapeny. V jednom teste na ten Canon v PhotoLife som cital vetu "Nerobte zvacseniny nad 15x21 a budete z obejktivu nadseni". To nie je podla mna spatne...
4, Viacej cociek neznamena vzdy vyhodu. Kazdy prechod sklo - vzduch ma za nasledok odrazy a stratu kontrastu a kresebnosti. S tolkymi cockami sa chvalia iba profi objektivy, ale tam je kvalita antireflexnych vrstiev daleko vyssia.
5, Takato debata sa moze vliect donekonecna a vzdy sa najde dost "pre" a "proti" digitalom a viceversa. Uzavrime to tym, ze s tym Sony si urobil fakt dobry kup a keby na zaciatku ceny nebola ta 1ka, tak sa mi uz tiez hompala za opaskom. Takto mi zatial zostava cakat, kym klesnu ceny D-SLR na uroven prijatelnu aj beznym clovekom. A aj potom budem urcite s radostou fotit na film :-) -
"-- skrytý --" 22.05.02 14:13
« Re: par malych postrehov :)
takze zrekapitulujme si to: mas eos300 (priznajme si ziaden zazrak), blesk so smernym cislom 42 (aka znacka?). Rocne vyfotis "par" filmov. Pre teba to staci. Co by si navrhoval cloveku, ktory za 1 mesiac urobi 600 az 1200 zaberov!!!, ktore okamzite potrebuje pouzit, upravovat a prikladat do elektronickych dokumentov? Myslim, ze eos300 asi nie... A ked uz chcem doma fotit a hrat sa je tu Dynax7 co povazujem za nizsiu strednu triedu a staci mi to. Vsetko je to o poziadavkach a narokoch... -
« Re: par malych postrehov :)
luf> tak teraz ti nerozumiem ... preco myslis ze vsetky "mydlove" digitaly nemaju objektivy? Moja 1.3 ricoh ma vcelku dobry objektiv (a to tusim dokonca 9 cockovy), a myslim ze aj z tvojho posledneho prispevku je jasne aj tebe ze je to HLAVNE o objektive. ... ??? ... jediny rozdiel je v tom ze pokial vyrobca dokaze urobit maly CCD tak si moze dovolit is dole s velkostou objektivu a ohniskovou vzdialenostou a tym dosiahne za lacnejsie prachy rovnaku "papierovu" kvalitu - teda svetelnost a rozlisovacku, vysledkom je relativne nizsia kvalita vysledneho obrazu, ale su aj opticke mydlove skatulky s 4mm objetivom a este dokonca aj fixfokusy, a vysledok je podobny ... podla mna je to O OBJEKTIVE. Nechapem co s tym ma moja pravda / tvoja pravda. ??? -
« Re: par malych postrehov :)
luf> >Kvalitu optiky a obrazu z vasich digitalov dosiahne klasicka mydlova skatulka za 4tis SKK< tak to si teda uplne mimo ... :-) ... Moja stara 1.3mp mydlova skatulka je dovolim si povedat lepsia ako zoskenovany negativ z inych mojich 3 optickych mydlovych skatuliek a moj novy 5mp je uplne mimo toho. Aj ked fotim s rozlisovackou 1.3mp ale novym fotakom, tak tie fotky neznesu porovnanie - je to rozdiel triedy. Nepomoze ti kvalitne zoskenovat negativ ked si ho urobil lacnym optickym fotakom (pokial sa nevola Zenit a nie je s Helixom). Ja to vidim tak, ze musis zacat dobrym objektivom, potom sa mozes zacat bavit o tom ci je za nim CCD alebo chemia. Ver tomu ze z dobreho 1.3mp digitalu UROBIS pouzitelnu A4 a bezproblemovu A5 ak to nebudes porovnavat so spickovym optickym fotakom. V kazdom pripade s DOBRYM 1.3mp dosiahnes o poznanie lepsi vysledok ako s lacnou optickou mydlovou skatulkou. -
« Re: par malych postrehov :)
Pani, upresnime si o com sa tu bavime. Kvalitu optiky a obrazu z vasich digitalov dosiahne klasicka mydlova skatulka za 4tis SKK. Film 36 obrazkov stoji 120SKK, fotka 10x15 7SKK, takze naklady na 1 fotku su 10,30SKK, to je priblizne rovnake ako na jednu digitalnu. Porovnatelny digital stoji cca. 30tis, takze za zvysnych 26tis mozem urobit 2600 fotiek a som na cene digitalu pri rovnakej kvalite, od tohto momentu su uz naklady klasika/digital rovnake. A co v pripade, ak ti staci fotka 9x13 - 2,9 za fotku, 35 za vyvolanie, takze naklady na fotku su 7,20 a za rozdiel ceny urobis 3600 fotiek. Navyse k digitalu zvacsa potrebujes PC a vhodna je aj napalovacka, to su dalsie naklady (dost ludi proste PC doma nema).
Uz je vam to trosku jasnejsie, ze klasika je stale lacnejsia? Navyse pri kvalite, ktoru pozadujem, je tento rozdiel este podstatne vyssi. Ale uz by sme na tuto temu mohli skoncit, ved toto ma byt o autach :-) -
"-- skrytý --" 22.05.02 08:22
« Re: par malych postrehov :)
prach nemusia odstranit ale co hovoris na take pamate ake mas do fotaku? za 10r mozno bude 100GB na takej doske uplne normalne. Alebo toshiba uz dlho vyraba disky v pcmcia velkosti II kapacita od 2GB hore (napr. 2GB stoji 3650SKK dealer) -
matuS 22.05.02 02:37
« Re: par malych postrehov :)
rbaron: to matuS: Já třeba pálím na Verbatimy a ti dávají na média doživotní záruku, pokud je mechanicky nepoškodíš sám.
rbaron - verbatimy su dobre media, ja preferujem kodaky (su svetlejsie => lepsie sa citaju na horsich mechanikach a ako audiocd v starych veziach)
treba si vsak uzrejmit pojem dozivotna zaruka
dozivotnu zaruku mas napr na ram bicykla priemernej znacky (merida) lenze to nieje do konca tvojho zivota, ale do konca zivota bicykla. a zivotnost bicykla je priblizne 10 rokov, cize mas 10 rokov zaruku. ked donesies po 40 rokoch bike na reklamaciu, tak ten obchod uz nebude existovat :-) ale aj keby, tak ti to nikto neuzna.
predstav si takuto reklamaciu vo verbatime - zasles im cd ze nejde citat. mozu si najst x dovodov, ze to bola tvoja chyba (napr skladovanie pri inej vlhkosti, svetlosti, teplote ako je urcene) ale aj keby nakoniec uznali svoju chybu, tak dostanes nahradu, t.j. nove cdcko a data mas v * tak ci tak, nikto ti ich neda spat. a kedze cena rodinnych fotografii sa neda urcit, tazko ti nieco zaplatia navyse (a to este musis nejako dokazat, ze na to cdcku tie fotky boli, lenze ako ked nejde citat?)
takze treba tieto dozivotne zaruky brat s rezervou...
luf - takze moze sa stat, ze raz sa naraz pokazi hdd a nepojde precitat ani cdcko, ale takisto sa moze stat ze ti deti podpalia dom...proste smola. btw ja mam cdcko s fotkami v trezore v robote (tma, sucho, ochrana pred kradezou a ohnom) -
matuS 22.05.02 02:27
luf velkost obrazku je cca. 2-2,5MB
takze sa dostavas k obrazku rozlisenia 5megapixeloveho fotaku. a sme doma :-)
kolko percent fotiek budes robit vyrezy, zvacsenia, ine upravy? ako si uz napisal, doteraz je to malo, v buducnosti to viacej nebude.
podciarknute a zhrnute - mas kvalitnejsie negativy, ale vysledne fotky pozeras v rovnakej kvalite ako 5megovy digital, a peniaze su to priblizne rovnake. tak vo co go? ty casom prides na to, ze digital je lepsi....
ad cd: vsetky fotky mam hdd (hdd sa meni kazde 2-3 roky...) a cd je len zaloha. a ako pise pallas, cochvila su lacne dvd zapisovacky, takze to pojde vsetko na dvd disk a o par rokov bude zasa nieco nove...