Citroën Club
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Citroën
matuS 20.05.02 02:48
« Re: par malych postrehov :)
luf> kosa je tu veru riadna :-)
1) s peniazmi je to relativne. 30tisic - to mas slusny 3 megac dneska, z coho spravis vacsiu fotku ako a4 - to tvrdi neff na svojich strankach. pozri, za posledny rok je na sonaku vyfotene 1500fotiek. to mas cca 40 filmov (to je tusim to, co fotis ty rocne.) 40 filmov, to je asi tak 4000sk (asi este viacej, nepamatam si, kolko stoji film) a vyvolanie je 1500x4sk=6000sk ak cakas cca tyzden na vyvolanie. za expres je priplatok. cize uz po prvom roku ta stal v podstate fotak len 20.000 lebo si min 10litrov usetril na filme a papieri. to samozrejme plati pre tych, co si nevyvolavaju fotky na papier (ty milujes papier, ale nechapem naco teda zhanas teraz kvalitny skener?)
2)Cakat po kazdom snimku 2s je hrozne dlhy cas, moj fotak neni extrarychly, ale cca. 2 zabery/s urobi to beriem. ale robis taketo zabery? pouzijes to v praxi?
btw mnoho dnesnych digitalov uz ma seriove fotenie, aj viacej obrazkov za sekundu...
Nestalo sa ti, ze to, co si chcel vyfotit uz na zabere nebolo
stalo. nic sa neda robit. ty ten fotak z obalu tiez nevyberies za 10tinu sekundy :-) navyse musis niekam dat kryt z objektivu, zaostrit, nastavit clonu, cas expozicie... kolko sekund ti to zaberie?
3) ja fotky netlacim, tlaci si ich otec. mne staci monitor.
4) ako pisem hore, Neff pise, ze uz z 3megaca spravis obrazok vacsieho rozlisenia ako a4. neviem to posudit, nikdy som taky obrazok nerobil a zda sa mi to zbytocne (a je to drahe) kolko takych fotiek mas?
5) ok
PS: este stale si neukazal nejake tvoje fotky
« Re: par malych postrehov :)
>ake mate CRT (znacka) a ake karty k tomu?< vravim, posledny velky stroj sme kupovali pred tak 6 rokmi, a dovtedy som kupoval len CTXy (teda po zlych skusenostiach s low endami) - za rozumnu cenu v celku dobra kvalita, ale teraz ideme vsetci na notebooky. Firma v nemecku ide na delly tak tam tazko povedat co v tom je, tak som aj ja zobral della notebooka ked bola koncom roka akcia. Delly maju vyhodu v tej trojrocnej zaruke - ked si zavisly na stroji a cestujes po svete, tak sa to rozhodne oplati. -
"-- skrytý --" 16.05.02 09:14
« Re: par malych postrehov :)
hja, vidis takto pomaly dospejeme k tomu, ze mas riesenie presne site na tvoje potreby a naroky a plne ti vyhovuje. Kiez by auta boli take iste. Prides poskladas, uzivas, vymenis tu jedno, tu druhe a zase uzivas :))) Len tak na okraj: ake mate CRT (znacka) a ake karty k tomu? -
« Re: par malych postrehov :)
>sa mi osvedcila 2 monitorova kombinacia naco potrebujes TV na 1600x1200/100Hz???< proste na porovnanie, teraz robim na notebooku s 15" TFT displejom s 1600x1200. Je dost maly aby som hybal len ocami a dost ostry aby som aj pri tej rozlisovacke videl aj take male pismena. Ja osobne moc neprogramujem, skorej zachanujem co sa doondilo, takze cumim do dlhych vypisov databzovych tabuliek, do roznych funkcii programov a 20 roznych breakpointov, proste hore dole, tam a nazat. Vysledok je, ze ked si mam s kolegovcami sadnut za jeden displej, tak si vsetko radsej stiahnem na moj stroj ako by som mal kukat do jeho 21" blikacky aj ked vytocenej na 80Hz. Problem je, ze ked taky crt aj vytocis na vyssiu frekvenciu, zase stratis ostrost a kontrast, proste LCD je LCD. -
"-- skrytý --" 16.05.02 08:05
« Re: par malych postrehov :)
ano mas pravdu, kazde CRT blika uz len z dovodu ako vykresluje. Ziadne CRT nedosiahne ostrost TFT (TFT su fyzicke body, na CRT mas mriezku). Opat sa dostavame k problemu cena/hodnota (vykon). :-) Samozrejme na coding je TFT k nezaplateniu (teda ociam). A problem skakania po obrazovke :-) Ja teda neviem, ked som pisal a ladil skor sa mi osvedcila 2 monitorova kombinacia (vtedy o LCD sa nikomu ani nezdalo) a mensie rozlisenia. Naposledy som skoncil u 19" a 1280x1024 (aj ked to nie je presne 4:3), na 21" som uz zacal hybat celou hlavou a nielen ocami ked som pozeral z rohu do rohu :)))) Ozaj, naco potrebujes TV na 1600x1200/100Hz??? -
« Re: par malych postrehov :)
skdd> kazdy crt blika, aj ked to uz na priamo nevidis - 50Hz vidis priamo, do 70Hz vidis na pozadi ale 100Hz este stale vnimas pri pohybe oka po obrazovke (moj pripad, programujem a 8 hodin skakat okom po obrazovke hore dole je rozdiel ci mas TFT alebo crt - mimochodom, ktory telkac urobi 1600x1200 na 100 Hz?) alebo pohybe cudzieho predmetu pred nou ftip je v tom ze TFT je pomaly a jas bodu medzi behmi sa nemeni, ale dobre, mozno, ale aj keby, ostre a kontrastne crt ktore by sa vyrovnali TFT nie su :-) -
« Re: par malych postrehov :)
>moj notebook ma len 1024x764< - z toho si noc nerob, nech mas co mas, snivas o vecsom ... ja mam notebook s 1600x1200 a bral by som kludne 2x tolko ... ale vravim, daj mi vakuovku s 8000x4000 a nechcem ho ani vidiet ... blikacie; neostre, uhnute farby ... no proste kriza TFT je TFT -
« Re: par malych postrehov :)
skdd - odkial mas, ze fotim na Agfu? Fotim predovsetkym na Fuji Superia a Kodak Royal Gold. Ale podla posledneho EISA Award by mozno Agfa Vista stala za vyskusanie. Kde teda podla teba dat robit fotky z Agfy? Preferujem male laby s vlastnym strojom, co vedia urobit zvacseniny do 45x30cm, kde sa da s personalom dohodnut, ako tie fotky chcem; zberne neznasam, lebo maju priemernu kvalitu ale clovek nema sancu nieco reklamovat (a casto aj nicia/skriabu filmy) -
« Re: par malych postrehov :)
No popozeral som fotky co som s tym sonym robil na 1,3mp a zistil som ze aj ked som fotil nocnu oblohu, tak na citlivosti ISO 100 tam nie je taky sum aby sa o nom bolo treba bavit. Robil som aj nocnu oblohu na ISO 400, tam je to uz ina kava, jasne viditelne aj 1:1 ale tam to dava tu spravnu patinu. :-) -
"-- skrytý --" 15.05.02 13:51
« Re: par malych postrehov :)
ad ohnostroj, stale beriem do uvahy moje subjektivne hladisko, urobit z toho ohnostroju co najviac zaberov a vybrat iba tie dobre a kedze ja som robil ohnostroj (netrval 20 sekund :-) a fotila to ina osoba, co nema s fotografiou ziadne skusenosti stavil som na rychle ukladanie a vela fotiek aby bolo co vyberat :-) Myslim, ze na vysvetlenie staci. Nehovoriac o tom, ze som tam mal nejake veci, ktore som prvy krat videl "svietit" vo vzduchu tak som nevedel ani co sa bude fotit (rozmer efektu a podobne, farebnost, priebeh). ad resize: skus si zobrat 1mpx (nie 3mpx downgrade na 1mpx) fotak a urobit fotku z nej vyrez a skus to iste so 4mpx, downsize v pshope, vyrez (poradie zvol lubovolne), zvacsa ten obrazok z 1mpx bude (zase moj subjektivny nazor) lepsi na monitore na stranke. Samozrejme, viem sa s tym vyhrat tak aby to bolo pekne aj so 4mpx ale mna tlaci cas (zase subjektivne kriterium :-) Luf tu poznamenal, ze priorita su pre neho fotky na papieri, ak je to tak neviem kde dava robit agfu (ci v zberni alebo rovno niekde kde maju stroj), ak v zberni tak potom (kedze poznam cely agfacky proces a ich biglab v karlovke) nechapem kde nechal oci :))) Pre mna je priorita okamzita dostupnost materialu a jeho "publikovanie" (akcie a mail jedincom co sa nedostavili) :-) Este tak totalne offtopic, ja ako stary zastanca CRT technologie som odhodil dnes svoj philips 109p20 a dal som si na stol eizo 565... pozeram na to uz dobru hodinu a pol a nechapem kam sli tie lcd za tie 2 roky :)))