Citroën Club

Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Citroën

• « 00 Reagovat !

foto

01.05.01  14:58

« Re: Novy turbodiesel PSA + Ford

Vy dva se naivně domníváte, že turba pro TDI dělá někdo jiný, než turba pro HDI?
  • « 00 Reagovat !

foto pallas

pallas 01.05.01  12:48

matus, tym pridavnym kurenim som myslel vyhrievanie vzduchu prudiaceho do interieru. HDi je totiz tak tepelne ucinne, ze zbytkove teplo nestaci na vykurenie interieru v zime. BTW ak si si vsimol, HDi sa pred startom nezhavi, resp. to nepostrehnes, a na zahriatie na prevadzkovu teplotu mu staci kratsia doba, nez benzinaku, doslova len par km.
    aditiva: nemyslel som na vselijake sajrajty, ktore musis sam dolievat do nadrze, aditivami je nafta doplnena priamo u vyrobcu (tzv. zimna nafta).
    turba u TDI: ano, mas pravdu, tie z VW koncernu maju taku povest. Opravy: noo, nevidim HDi ako narocnejsiu konstrukciu trebars v porovnani s tym VTEC. Direktor: nejde o zvuk, ale o pozdlzne zrychlenie.. kazde radenie, ci uz automatom, alebo manual, znamena drobne trhnutie. Najdem ten clanok, potom ti ho poslem. Krivka krutiaceho momentu: ok, v 4500 ot. pada na hubu... a ten BMW Alpina ma v 190 km/h este len 2900 otacok..
  • « 00 Reagovat !

foto matuS

matuS 01.05.01  11:42

pallas> nekonecne dlhe zahrievanie motora problemom je, pretoze ked je studeny, nemal by si vyuzivat jeho plny vykon, znizuje sa jeho zivotnost...
    pridavne kurenie je dobra vec,ale chcelo by to nezavisle kurenie, aby motor nastartoval do zohriateho oleja...

moj nazor: aditiva=zbytocne problemy. ja chcem jazdit a nie zhanat a dolievat sracky do nadrze.

zivotnost motora u HDI resp TDI je diskutabilna. turba u TDI su vseobecne nahovno s kratkou zivotnostou, osobne neverim ze hdi prezije bez problemov 300tisic km, co je zevraj priemerna zivotnost benzinu. vidim to tak narovnako, takze ziadna vyhoda. navyse opravy u HDI resp TDI su daleko drahsie, pretoze su to hypermoderne systemy s velmi narocnou konstrukciou.

direktora by nemalo nic vzrusovat, lebo zvnutra nieje v aute takmer nic pocut, pisal som o tom v prizpevku nizsie.

krivka krutiaceho momentu - ano je krasna u HDI, ale auto sa dostane do otacok a zhasne ako svieca vo vetre. krutiaci moment je dolezity, ale nieje vsetko, u dislu ide krasne plocho a v 4500ot pada na hubu. a v tom ja vidim stale problem. alebo nech zacnu vyrabat 8stupnove prevodovky aj pre osobaky.
  • « 00 Reagovat !

foto pallas

pallas 30.04.01  22:38

matus, nekonecne dlhe zohrivanie motora uz nie je problemom, teraz je problem skor to, ze nove HDi je tak tepelne ucinne, ze zbytkove teplo prakticky neexistuje, resp. je tak male, ze HDi-cka maju pridavne kurenie. Zamrzanie nafty - existuju aditiva, a naviac systemy predohrevu nafty (aj ked neviem vymenovat auta, ktore su nim vybavene, strielal by som od boku. Co sa tyka vyhod turbodiesla, nespominali sme najdolezitejsiu vyhodu: zivotnost motora, a tym aj cena ojazdeneho auta pri pripadnom neskorsom predaji. Plynulost zaberu: ziadny automat nie je tak dokonaly, aby radil absolutne plynule, ani variator to nedokaze. Zvuk: ano, je to adrenalin, pocuvat nadupany benzinak V8 ci V12, ale nejakeho nemeckeho direktora na sluzobke to skor plasi, ako ukludnuje. Priebeh tocaku: ziadny benzinak nemoze mat tak plochu krivku tocaku, ako turbodiesel, uz principialne (aj ked sa snazia konstrukteri vymyslat rozlicne variabilne ventilove nastavenia, napr. v-tec od hondy alebo vti od toyoty, celkovo vsak skor zbytocne chulostiva technologia s malym efektom).
  • « 00 Reagovat !

foto matuS

matuS 30.04.01  20:59

pallas> problemami so zimnou prevadzkou som nemyslel nenastartovanie, ale najme nekonecne dlhe zohrievanie motoru na prevadzkovu teplotu. a myslim, ze aj ked dnes uz je predhrev nafty, tak sa stane ze nafta v nadrzi stuhne...ano, stane sa to 1x za rok, ked si na dovolenke, ale to staci aby ma to nasralo a pokazilo dovolenku
    co sa tyka vykonov hentoho motora, ktory si pisal - ano to je pekne. ale to vsetko dokaze 4 litrovy benzinovy motor, a da sa ist imho od 80 do 260 bez preradovania. ale ajtak nechapem co je to za argument, ze netreba radit. ajtak je tam automat...proste nemci si vymyslia *, len nech sa mozu chvalit
    krutiak sklbeny s vykonom tam bude od 2500 do 6500. spotrebou je to samozrejme niekde uplne inde, ale za a) aka je cena takehoto naftoveho motora a za b) kto si kupuje bmw alpina, tak mu nemoze zalezat na tom, kolko da za PHM.
    no a za c) zvuk nadupaneho benzinoveho 8 alebo 12valca je stale lepsi ako naftaka.

ten odstavec o pohodli posadky - hm, to je divne. mna nikdy nestresovalo, ked vodic preradoval, ked sa ide na dlhu cestu, tak si imho vacsina ludi pusti svoje oblubene radio alebo cd a v dnesnych casoch ked aj auta nizsich tried su velmi dobre odhlucnene, tak aj slabo pustene radio prehlusi zvuk motora, skor je pocut narazanie nekvalitneho asfaltu do pneumatik.

Mercedesov S-kovej rady, ktore sa predaju v Nemecku, su turbodiesle. Snad nepodozrievas tych ktorych sa v nich vozia z toho, ze by mali TD kvoli uspore paliva...
    ja neviem, ale skus mi vysvetlit, ako na fakty, ktore pises nizsie zakaznik dosiel, ked ti nikto nepozicia auto na 1000km skusobnu jazdu. podla mna su to viny. staci aby malo nove Sko lepsie spravene sedaky ako stare, a budes sa citit o 100% viacej fit. a niekto to prisudi naftovemu motoru.

a este raz na zaver citroen c5- jednoducho mna 2.0 HDI neoslnil, 2.0 benzin je stale parametrovo lepsi motor, a myslim si, ze aj benzinovy trojliter bude lepsi ako 2.7HDI. HDI je draha zabavka - za 850tisic mas dvojliter s vybavenim pack, a HDI so zakladnym vybavenim + klima.
  • « 00 Reagovat !

foto pallas

pallas 30.04.01  17:05

matus a este jedna vec ... niekde som cital ze takmer dve tretiny Mercedesov S-kovej rady, ktore sa predaju v Nemecku, su turbodiesle. Snad nepodozrievas tych ktorych sa v nich vozia z toho, ze by mali TD kvoli uspore paliva... v TD sa totiz lepsie cestuje. Hluk motora ma hlbsie frekvencie, zatah je plynulejsi, pri predbiehani sofer nemusi podradovat... jednoducho pasazieri sa pri ceste menej stresuju, a dokonca si pocas cesty odpocinu. Polistuj AMS, myslim ze to tam bolo, niekedy v lete 2000.
  • « 00 Reagovat !

foto pallas

pallas 30.04.01  17:01

matus, problemy pri zimnej prevadzke mali stare komorkove diesle niekedy davno, a to kvoli zhavicom, alebo kvoli chybajucej kompresii (po xxx sto tisic kilometroch - t.j. presne tie vraky, co sa sem vozili po revolucii) nie priamovstreky HDI, TDI a pod. A k tomu ci ma turbodiesel buducnost, co by si povedal na BMW 5-kovej rady, so zrychlenim 0-100 km/h za 7,0 sekundy, a maximalkou 254 km/h? Vykon 245 koni, ale tocak 500 Nm v otackach 1800-3500... Nemecky Autobild pise " Ab 1800 Touren ist Zurückschalten selbst im Eilfall kaum nötig. Von 120 bis 260 km/h beschleunigt der D10, wie es sonst nur Flugreisende beim Start kennen: Schub ohne Ende - obwohl da vorn im Cockpit keiner schaltet." cize bez radenia zo 120 na 260 km/h.... Matus, naco benzin??? A k tomu spotreba v meste 9,9, mimo mesta 7,8, a v priemere pocas novinarskeho testu 8,5 litra na 100 km. Samozrejme NAFTY, takze po prepocte cien v Nemecku okolo 6 litrov benzinu ... :-) (a to auto je BMW Alpina D10).
  • « 00 Reagovat !

foto matuS

matuS 30.04.01  15:29

ano,ked jazdis vela v zahranici, tak sa naftak urcite oplati.
    co sa tyka toho noveho naftaka> ano, ale stale to je naftak, vrciaci a tazkopadny, s problemami pri zimnej prevadzke. a navyse - cim vacsi objem, tak tym ma mensie spektrum otacok. vsimni si velkoobjemove naftaky merdecesu, alebo bmw - krutiaci moment je od 1500 do 2500. to je onicom. v otackach ziaden vykon...takze preto sa imho naftak zatial nevyrovna benzinu.
  • « 00 Reagovat !

foto pallas

pallas 30.04.01  12:32

aha, este som zabudol, ze HDi ma iba PSA, u Fordu to budu volat "Duratorq TDCi 1.4"
  • « 00 Reagovat !

foto pallas

pallas 30.04.01  12:30

ten popis noveho motora 1.4 je na

[odkaz]

Matus, a vies o tom, ze sa chysta novy HDi 2.7 V6 24ventil?? Tak na ten sa ani benzinovy trojlitrovy V6 nechyta! Mozno vykonom ano, ale tocakom, spotrebou a elastickostou urcite nie.
  • « 00 Reagovat !

foto pallas

pallas 30.04.01  12:03

« navratnost HDI

matus ta c5 s HDi sa ti vrati velmi rychlo ked chodis na dlhsie cesty von... ono taky rozdiel pol marky na litri benzin/nafta, a 1/2, resp. max 2/3 spotreba...
  • « 00 Reagovat !

foto matuS

matuS 30.04.01  10:40

to vyzera super. len som zvedavy na tu cenu. imho sa C5tka s HDI neoplati.
  • « 00 Reagovat !

foto pallas

pallas 29.04.01  22:15

aha, a este mali by existovat dve verzie, jedna s 8 ventilmi 43 kw/60k a 150 Nm, druha 16ventilova 66 kW/92 koni s 220 Nm tocaku.
  • 00 Reagovat !

foto pallas

pallas 29.04.01  21:38

« Novy turbodiesel PSA + Ford

PSA (Peugeot + Citroen) a Ford spolocne vyvinuli novy dieselovy motor 1.4 Hdi, ktory vazi len 98 kil, a ma mat super spotrebu. Od leta ho budu davat do Saxa/206/Fiesty.
  • « 00 Reagovat !

foto matuS

matuS 28.04.01  00:00

« Re: test C5

aha...ale moji znami to niesu, takze mam volnu cestu :-)
  • 00 Reagovat !

foto pallas

pallas 28.04.01  00:00

« matuus :-))

no nech sa paci teda :-)
  • « 00 Reagovat !

foto pallas

pallas 27.04.01  14:35

matus ved som ti vravel ze obidve poznam, naco lozit znamym do kapusty :-))
  • « 00 Reagovat !

foto matuS

matuS 27.04.01  14:25

wawrik> chcem sa ti podakovat, ze ma teraz nevolas von, lebo nemam cas ani naladu :-)
  • « 00 Reagovat !

foto pallas

pallas 27.04.01  14:20

matus jasne ze vieme, ale inee :-))
  • « 00 Reagovat !

foto

27.04.01  14:09

2matus: Aaaa, vyhovorka c.2... Poznam... :-)
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…