Recenze
Mercedes-Benz B 200 CDI
Technické info
Přezdívka auta B Rok výroby 2007 Koupeno nové najeto [km]:138000 palivo: nafta počet válců: 4 počet ventilů na válec: 4 objem [cm3]: 1991 výkon [kW]: 103 kroutící moment [Nm]: 300 zrychlení 0-100 km/h [s]: 9.2 maximální rychlost [km/h]: 200 počet rychlostí: 6 převodovka: manuální průměr kol [palce]: 16 zavazadlový prostor [l]: 550 pohon kol: přední spotřeba [l/100km]: 5.7
Popis vozu
V stručnosti: Auto je postavené na predĺženej plošine modelu A. Je to takzvaný ,,Sport Tourer" čo celkom nechapem, lebo auto je zamerané viac na komfort.
Má sendvičovú koncepciu, vďaka ktorej motor pri náraze skĺzne pod vrchnú časť a nedostane sa do priestoru pre cestujúcich. Okrem toho sa vďaka tomu nastupuje do auta ako do riadneho off-roadu.
Kúpa: O aute som mal jasno veľmi dlho, bude to C4 Picasso 2.0 HDi s piatimi miestami v ostrej modrej farbe, s panoramatickou strechou, strednou vybavou a robotizovaným manuálom. Nastal však menší problém zvaný N1. Odpočet dane mal byť na autosalone v BA, kde som sa vybral so zálohou, aby som ho rovno objednal. No nestalo sa tak, N1 bolo nemožné. Požiadal som o vyjadrenie dovozcu. Ten ma nepriamo poslal do veľmi ďalekých krajín, keď mi do faxu ako odpoveď na otázku ,,kedy?" napísal: Bude to uverejnené v médiach. To bol moment, keď som o tom začal pochybovať a hladať na nete alternatívu.
Medzi alternatívy patril VW Golf Plus 2.0 TDI, Seat Altea XL 2.0 TDI, Opel Zafira 1.9 CDTI, Renault Scenic 1.9 dCi, Mazda 5 MZR-CD a nakoniec Mercedes-Benz B.
VW Golf Plus a Alteu XL som vylúčil kvôli prílišnému záujmu zlodejov, teda toto mam o VW Group vsugerované a nejako sa mi to nedarí zmeniť.
Opel ma panoramaticku strechu naozaj zaujímavo spravenu (toto bola jedna z požiadaviek - diera v streche, či uz panoramaticka strecha, alebo strešné okno), ale neoslovil ma interiér a cena mi vyšla úplne mimo toho čo som očakával.
Renault bol jedným z mojich osobných favoritov, ale vďaka servisnej sieti na Slovensku, som odstránil z vyberu aj ten. Zo skúseností známych neodporúčam Prešov (vymenene turbo odišlo na Lagune 1.9dCi do 500km), Liptovský Mikuláš (ale vraj sa to zmenilo po zmene majiteľa), oblúkom sa treba vyhnúť Piešťanom (prístup ozajhrozný, chcel som tam dať opraviť Mégane Combi, čo som chvíľu používal - robota max. 10 minút a nedalo sa ani omylom), jediný servis, ktory sa dá použiť je v BA...
Mazda bol tiež horúci kandidát, ale posuvné dvere sa mi nepozdávali - znova po skúsenostiach z Berlinga a Jumperov. Taktiež nebola v ponuke panoramatická strecha.
Posledný kandidát zostal Mercedes B. Tu som si myslel, že auto nebude to pravé kvôli vysokej cene, ale bol som milo prekvapený. V príplatkovej výbave bolo to, čo som v aute chcel, tak padlo rozhodnutie pre toto vozidlo.
Motor: Palivo bolo jasne od začiatku: Diesel. Aj keď pravdupovediac, chvíľu som rozmýšľal nad B200 Turbo, bezínom so 142kW, ale po zvážení spotreby, keď by som mojim štýlom jazdy pod 14 nešiel zanevrel na túto možnosť a vrátil som sa znova k žrútom nafty. Toto palivo spaľujú dva motory v ponuke, a to B180CDI a B200CDI, slabší má 80kW a silnejší 103kW. Kamarát má v Accorde 103kW, tak tu bola volba silnejšieho motora jasná, navyše keď upravený motor v Picasse má vraj 94kW, a kto by chcel byť ten pomalší, keď náhodou obaja ideme autom? Toto mi potvrdila aj skúška, kde som jazdil na oboch.
Prevodovka: Najskôr som si myslel, že kvôli mojej lenivosti bude pre mňa ideál Autotronic (Bezstupňový automat - CVT, s možnosťou manuálneho radenia prednastavených rýchlostí - ,,akože" 7 stupňov). Ale našťastie som sa rozhodol pre manuál, ktorý sa mi viac páčil. Ma krásny chod a je dobre odstupňovany (oproti vareniu v Picasse).
Výbava: B200CDI má na Slovensku v základe Chrom paket (pochrómované lišty okolo auta, hmloviek a koncovka výfuku), 16' hliníkové kolesá, hmlovky a nejaké ďalšie drobnosti oproti stoosemdesiatke.
Z príplatkov je v aute hlavne panoramatická strecha - iba pevné okno, lebo s mojim šťastím by sa mi otváracie pokazilo do 4 dní. Bol som zarazený, že za príplatok sú odkladacie sieťky na zadnej strane operadiel predných sedadiel ale čo už, je to dosť praktická vec, tak som obetoval 60 eur. Rozmýšlal som tuho aj nad rádiom iným ako zakladným Audio 5, ale toto som nechal tak. Medzičasom sa však zmenila špecifikácia a Audio 5 získalo podporu MP3 a AUX vstup v schránke pred spolujazdcom, čo ma nesmierne potešilo. Taktiež som chcel tempomat, tu sa volá Speedtronic a je aj s obmedzovačom rýchlosti. Okrem týchto prvkov výbavy som priplácal napríklad za dvojzónovú klímu a metalízu.
Farba: Prvý variant bol Satrun Red s béžovym interiérom, ale toto sa mi prestalo páčiť, tak som si vymyslel Horizon blue s Alpaka grey interiérom, ale táto kombinávcia mi v predajni prišla na nerozoznanie od striebornej, tak do tretice a nakoniec to skončilo kombináciou Komet grey a Alpaka grey. Čierny interiér som nechcel kvôli panoramatickej streche a znova jednému z mojich názorov, a to: ,,Tam musí byť strašné teplo!"
Silné stránky
Image - je to zaujímave aký je rozdiel medzi image Citroenu a Mercedesu:-)
Motor - motor je veľmi tichý, aj napriek tomu, že na kapote nie je žiadna izolačná vrstva, naviac má dostatok výkonu (teda zatiaľ mi to stačí).
Podvozok - kde som mal na Picasse problém ísť 80, tak s týmto zvládam 90 a ešte mám rezervu.
Výbava - MP3 rádio sériovo, hliníkove kolesá sériovo, ale hlavne príplatková panoramatická strecha (tá má hlavne v noci a v búrke svoje čaro).
07.11.07
Svetlá - toto je výrazná silná stránka auta. Tlmené svietia veľmi dobre a diaľkové majú väčší dosah ako na ostatných autách, čo jazdím pravidelne. Ak xenóny svietia ešte lepšie, tak to musí byť ozaj svetlo ako za dňa.
26.01.08 - musím vyzdvihnúť rádio a reprosústavu, ktoré aj napriek tomu, že to je základná výbava hrajú vynikajúco. A rádio číta aj MP3 (ale to som už párkrát písal).
Slabé stránky
Motor - je veľmi tichý a vnímanie rýchlosti je také skreslené, že ani sa nenazdám a mám 120km/h mimo obce. Tu je celkom dobrá pomôcka Speedtronic a pomaly si začínam zvykať.
Interiér - nastupuje sa vysoko, s čím mala problém hlavne stará mama, taktiež farba interiéru je vyslovene nepraktická, lebo šedou (skoro bielou) je čalúnené všetko - priestor pre nohy, kufor, sedačky a čistenie nie je zrovna jednoduché.
Image - auto je pomerne zaujímave, takže mi z neho už zmizli čiapocky ventilov. Toto je ten dôvod prečo som nedával označenie na kufor (aj tak by po pár týždňoch presídlilo na nejakú stodvacku a mne by zostal takzvaný tear vinyl).
Výhľad - oproti Picassu je výhľad výrazne horší, lebo prístrojová doska je stavaná do výšky, takže viac trčí.
Ďalšou slabinou je výbava, nie preto, že by v aute nič nebolo, ale preto, že som niektoré prvky som považoval za zbytočné objednávať. Za všetko by som spomenul elektricky sklápané zrkadlá (pri sklápaní normálnych má človek pocit, že ich odtrhne), taktiež mierne lutujem, že som nepriplatil za xenóny.
18.08.2007 - cestou na zraz a zo zrazu som zistil, že originál pneumatiky (205/55R16 Michelin Energy) nedržia, v každej druhej zátačke som cítil, že auto ide do šmyku. Musím ich čo najskôr zjazdiť a nahodiť Pilot Primacy.
26.01.2008 - ešte je jedna vec, o ktorej som sa nezmienil. A tou je ručička teploty motora, ktorá v štandardnom stave (90°C) nie je zvisle, ale mierne vpravo (blbosť, ale vie to nahnevať). Je to kvôli tomu, že zvisle je 80°C.
02.05.2008 - V hraničných situáciach je auto výrazne nedotáčavé. Subjektívne viac ako Xsara Picasso a Berlingo, avšak s tými sa nedá ísť rovnakými rýchlosťami. Pri ubratí plynu, aby zmizla nedotáčavosť sa v niektorých prípadoch prejaví pretáčavosť...
04.05.2009 - Motor nie je až taký tichý, ako sa mi zdalo na začiatku. Je to proste chrochták. Kultúra chodu tiež nie je bohviečo, napríklad oproti novým HDI od Citroenu a i-CTDi od Hondy.
Zkušenosti se servisem (poruchy, opravy):
Musím si zaklopať na drevo, ale zatiaľ žiadne neboli. Veľmi sa mi páči, že Mercedes má na vozidlá zadarmo servis počas 6 rokov alebo 160 000km. To znamená nielen prácu, ale na moje prvé prekvapenie aj olej, filtre a ďalšie pravidelne menené súčiastky, a na druhé prekvapenie aj gumičky stieračov!
26.09.2007 Prvá skúsenosť so servisom: počas jazdy začalo auto nepríjemne trhať. V servise najskôr aktualizovali softvér v riadiacej jednotke, a keď to neprestávalo, tak mi povedali, že som tam asi nalial benzín (stále používam iba čiernu pištoľ, tak som sa určite nepomýlil). Po dlhšom bádaní zistili, že trhanie je spôsobené vadnou vstrekovacou tryskou. Náhradné auto som nedostal, lebo žiadne voľné nemali. Vstrekovač na sklade nemali, tak ho treba objednať (nie je ani na Slovensku), takže auto bude hotové cca v stredu 03.10.2007. Pre informáciu auto amlo akurát 2 mesiace, 2 týždne a 13 500km.
30.07.08
Dnes servis pravidelný po 50 000km, dal som vymeniť žiarovku. Práca bola zadarmo v rámci spomenutej prehliadky, ale žiarovka vyšla na 290 SK bez DPH (ale aspoň som to nemusel vymieňať ja).
Zkušenosti s prodejcem (autosalon / autobazar)
Auto je kupované v Motor-car BA, kde bol pre mna rozhodujúci prístup. Prišiel som rovno z roboty, čo znamená, že som nemal oblek a okrem toho som v máji mal na hlave číro, a brali ma ako rovnocenného zakázníka. V Toyote, kde som sa bol pozreť na Avensis so mnou jednali ako s niekym, kto pomaly nie je hodný vlastniť také auto. Ale späť k M-B, testovacia jazda bola na B200CDI Autotronic, druhá skúška na B180CDI a pri podpise zmluvy som si vyskúšal CLS350 (krásne auto). Taktiež som bol pozvaný na ,,Raňajky s hviezdou", kde som vyskúšal CL500 a CLK320CDI.
Čo sa týka dodania, auto som objednaval v máji (květnu) 2007 s tým že ho vyrobia v prvej dekáde 7 mesiaca a pride asi okolo 18.07.07, ale stihli ho vyrobit 28.06.07 a mohol som si ho prevziať už 11.07.07.
Mercedes ako značka ma potešil cenotvorbou, ked zohľadňuje aktuálny kurz eura. Iné automobilky na kurzových rozdieloch len zarábaju a neznižujú cenu v prospech zákazníka:-(
K autu som dostal plnú nádrž (čo na Slovensku nie je zvykom), tlakomer, liter oleja na dolievanie a pár ďalších vecí, ktoré som naozaj nečakal.
Tuning/Úpravy a iné postrehy
Hudba budúcnosti sú 18' disky AMG a prídavná riadiaca jednotka BRABUS (zvýšenie výkonu zo 140 na 190 koní - vraj).
Zimné pneu mám Michelin Pilot Alpin 2 na druhých diskoch Dezent U (disky majú navlas rovnaký rozmer ako letné, ešte aj ET sedí). Auto sa na tejto kombinácii správa lepšie ako na letnej sade.
Kolotočár style.
V rámci úprav auta som prehodil stredové panely, čo bývajú za príplatok drevené za tie, ktoré sú karbónové. Vôbec to nevyzerá zle.
Letné pneu Michelin Energy už našťastie doslúžili a nahradili ich Continental Premium Contact 2.
Novinky v recenzi
Pneu
Miesto pôvodných letných Michelin Energy som dal Conti Premium Contact 2. Som zvedavý ako budú fungovať.
Kabónový paket B200CDI
Dnes som nainštaloval do Béčka karbónový interiérový paket a mimo to opravil klímu. Good job done! Credits: Kolotočár a Blower
Víťzná foto mesiaca Marec 10
Gratulujem Mojitovi a ostatným zúčastneným k umiestneniam vo vážnej konkurencii.
Nočné fotenie
Pár fotiek v galérii, niektoré celkom vyšli.
Výmena bŕzd a test E250CDI W212
Dnes som bol na výmenu brzdového obloženia v TN. Výmena s prácou s daňou komplet stála 148 eur, čo je približne 4500SK. Na Xsare to stálo 6000SK.
Popri tom som si skúsil E250 CDI s automatom. Auto je nevýrazne, a týka sa to nielen šedej zvonka (ktorú mala predvádzacia verzia), ale aj celočiernej zvnútra. Keď tak, tak iné farby. Ideálne Avantgarde s nejakou modrou a červeno-hnedým interiérom...
K jazdným vlastnostiam len stručne. Vyjadrím to ako skdd, je to šerbel. Nič úchvatné. Nepíšem, že zlé. Práve naopak. Komfortné, plavné, ale nie je to presne to, čo by som chcel. E-coupe by malo mať trochu tvrdší a agilnejší podvozok, lebo je na platforme C-class.
Prevodovka ma ale dorazila. Stalčím plyn na Comfort režime a skoro nič, kickdown zaregistrovala až príliš neskoro. Športový režim prevodovku trochu zrýchlil, ale tiež to stále nebolo ono. Takže jedine použiteľné Éčko pre mňa je E250CDI s manuálom. Na cestách okolo Skalky nad Váhom som si pripadal, že šoférujem auto, ktoré je väčšie ako Jumper.
Mieritko na kapote ale stojí za to.
Takže ak dalšie auto bude pripadať do úvahy v budúcnosti, tak to nebude W212 sedan. Skôr to bude E-coupe alebo C-sedan, ak z dielne mercedesu. Alebo dezertujem v prospech bielo modrej vrtule...
Bytča stretko
Včera (10.06.2009) som sa stretol s uživateľom Za-Mirec a jeho Q5. Dovtedy sa mi páčilo ako jediné SUV od Audi Q7, ale po kontakte s týmto autom môžem zodpovedne povedať, že som zmenil názor. Q5 je super.
Ďakujem Mircovi za to, že do BY došiel a teším sa na ďalšie stretká. Myslím, že je sa o čom rozprávať.
Pridal som aj nejaké fotky zo stretnutia a z miesta na fotenie pri Bytči.
GrillBall 2009
Úvodná fotka v galérii, ďalšie budú čo nevidieť.
Májový výber
Pridané fotky:
06.05.09 stretnutie s Dadánkom v Kolíne
11.05.09 fotky spravené po stretnutí s KaaFr v Trenčíne (asi niektorá z nich pôjde do súťaže)
13.05.09 stretnutie s Mattom26 v Ružomberku
Update
Foto zo zimnej Carwash a slabá stránka pridané.
Aprílová súťaž
gratulujem víťazovi ;-)
Fotosúťaž
Švihák, gratulujem k výhre v marcovej fotosúťaži. A takisto prijmi moje ospravedlnenie za neskoré pridanie fotky, nemam posledny týždeň veľa času na MACZ...
Fotosúťaž Február
Vyhral tom944. Gratulujem.
€
Čo je na 1, 2 a 5 centoch? Odpoveď v galérii.
Fotka do súťaže
Pridal som fotku do súťaže o naj foto Februára 2009.
Servisná story
Dnes som bol v Bratislave v servise, nič veľké, len výmena pravého zadného pásu v záruke. Bol som objednaný na deviatu. To znamenalo vyraziť o pol siedmej, lebo cestou som mal medzipristátie v Slavkove (Morava). Auto som odovzdal a dozvedel som sa, že o dve hodiny bude. Tak ok, spravil som si program a o dve hodiny som prišiel. Auto bolo tam kde som ho zaparkoval. Tak čo teraz? Mal som nejaké veci vybavovať v meste a v okoli (cca 100km nájazd). Slečna mi navrhla, že mi zavolá taxík, ale to by sa asi predražilo, tak mi ponúkla náhradné auto. No, ehm, neviem, či je slovo auto na mieste. Smart Fortwo City Coupé s benzínovým motorom.
Mikrorecenzia Smartu Fortwo City Coupé
Auto je malé, a to doslovne, zvonka aj zvnútra. Štartovanie je ako na Saabe - v strede za radiacou pákou. Tak natočiť a poďme. Pedále majú športové umiestnenie. Oba sú uchytené zdola. Aby som bol úprimný, pri plyne to je v poriadku, ale pri brzde? Úplná hrôza. Brzdy samotné fungujú, auto zastavia, ale dávkovať ich znamná heroické úsilie. Niekedy to vyzeralo, že majú len dve polohy: ON a OFF. Keď som už zastavil, tak by bolo treba sa rozbehnúť. Prevodovka sa tvárila ako automat, alebo wanabe automat. V praxi to znamenalo, rozbeh asi po dvoch sekundách, auto spravilo VRRRRRRRRR, na jednotke, vyhodilo rýchlosť, vypil som kávu, zaradilo dvojku, VRRRRRR, vyhodilo, káva, zaradilo 3 a rýchlomer už ukazoval 40. asi v priebehu 10 sekúnd. Najhoršie bolo na automatickom režime ísť do prudšej zátačky, keď auto na výjazde ani za svet nájsť správny stupeň. Áno, existuje na takýchto chrchloch aj možnosť sekvenčného radenia, ale to veľmi nepomáha, rýchlosť preradenia sa nezmení a po asi dvoch preradeniach to prestane baviť. Aby som na auto len nekydal, tak malo dve výhody, a to, že bolo zadarmo a, že som tam vopchal palice na lyže o dĺžke 120cm. Boli od nôh spolujazdca (v mojom prípade šarmantnej spolujazdkyne), až po zadné okno. Chcel som sem napísať aj spotrebu, ale to by som zavádzal. Tá bola vyššia ako pri B200CDI na rovnakom úseku. Vyšla mi na 5,5 litra na sto, na Mercedese som to mal posledne za 5,2... Pri vysadaní treba dávať strašný pozor na dvere. Sú obrovské. Také veľké ako auto celé. A parkovanie je kapitola sama o sebe. Na parkovisku som auto, teda vlastne Smrat nemohol nájsť, schoval sa totiž za Fiat Panda. Čo je ďalšou výraznou nevýhodou je ovládanie rádia. Ladenie je v poriadku, takisto prepínanie staníc, vypínanie, ale zapnúť ho naspäť bola riadna fuška. Asi taká ako pochopiť systém ovládania ventilácie. Celkový pocit z auta nebol zlý, spracovanie bolo na slušnej úrovni a ani po 31000km, čo auto nabehalo ako náhradné (ťažký život) v ňom nič nedrnčalo. Len, keď už v ňom človek sedel, tak mal horší pocit. Keď sa niekto nalepí za nárazník, tak v tomto prípade ho má šofér doslovne priamo za zadkom.
Záver:
Auto by som nechcel, to isté povedala aj slečna, čo sedela vedľa mňa. Za porovnateľné peniaze je Clio Storia s dieslom a lepšou spotrebou a v ňom je pocit bezpečia omnoho lepší. Auto nestálo ani za fotku a to som mal so sebou zrkadlovku.
A moje auto? Pás navíja a bol som s ním tak spokojný ako nikdy predtým, keď som do neho presadol. Na moje prekvapenie som ho mal pri vyzdvihnutí zo servisu umyté. Čistota vydržala asi 3 kilometre...
75000km
Absolvoval som prehliadku po 75000km. Vymenené boli všetky filtre, olej, stierače a pár vecí, čo si presne nepamätám. Auto mi zvonka umyli. Takisto som objednal pravý zadný pás, ktorý nenavíja (ľavý som už dal vymeniť predtým). S prácou servisu som spokojný, prehliadka trvala 4 a pol hodiny.
Dostal som náhradné auto. Čakal som niečo ako minule, A150 alebo, že mi ponúknu Smart, ale mýlil som sa. Mal som pripravené C220 CDI sedan. Celkom fajn. Z príplatkovej výbavy mal elektrické sedaky. Ale nič mi nechýbalo. Hlavne, že bolo tlačidlo ESP OFF na dosah a bol to manuál. Hneď prvá zátačka bokom... Ale naspäť k autu. Pri porovnaní s 320d je pekne vidieť rozdiel zamerania. 320d dáva cestu lepšie cítiť v odpore volantu, ale aj v zadku. Motor v BMW má šporovejšie naladenie. Naopak C220CDI nie je pretekár, auto ťahá, ale iným spôsobom ako 320d, cez nerovnosti sa s ním ide lepšie, ani spomalovací prah prejdený 50 nebol problém (nevšimol som si ho).
Pridávam prvé fotky auta z tohto roka. Označené sú 0901. A takisto som spravil video, ako vypnúť ESP na Mercedesoch, ak by mal niekto záujem, tak tu je link: http://www.youtube.com/watch?v=iui1pIPtQJ0 Na vlastné nebezpečie. A neodporúčam používať v premávke.
Ako všetci vedia, nedávno sa mi stala taká nepríjemnosť a po kontakte s nemou tvárou som mal prednú časť auta mierne deformovanú. Stalo sa to všetko v nedeľu. V pondelok som volal do Trenčína do servisu, kde by taký zásah dokázali opraviť v časovom horizonte 2 mesiacov (dosť dlhá doba). Po konzultácii s jporom som zavolal do Nitry, kde by ma objednali už na utorok, ale iba za podmienky, že by som mal obhliadku. Tak ešte telefonát do Bratislavy a nakoniec obhliadka aj objednanie dielov prebehlo v utorok, ďalší pondelok som auto doviezol a v stredu večer bolo hotové.
V pondelok 15.12.2008 som ale musel ísť podpísať leasingovú zmluvu na nový voz, tak som sa tam potreboval nejako dostať, kde mi v ústrety vyšiel pán, ktorý mi auto preda a ponúkol mi na 3 hodiny predvázdacie auto ako náhradu. Po pravde čakal som niečo na štýl prvého náhradného, čo som mal pri 25000km prehliadke, a to A140, ale na moje prekvapenie to bolo GLK320CDI, za čo mu ďakujem.
GLK je podľa môjho názoru fajn auto. Zvnútra síce veľmi strohé a skoro zo všetkých uhlov kreslené podľa pravítka, ale pár vecí je na ňom perfektných. A to sú Command a 320CDI. Ale ideálne sú aj tak vo karosérii Céčka. Spolu s LuboshomGT (Primera GT) sme uznali, že motor aj v tomto aute ťahá slušne.
Dostal som sa cez 66666km, mam dvesté hodnotenie od Blackburna a pridal som pár fotiek:
US Cars Meeting vo Viedni 12.09.2008 (USCM) a z krátenia dlhého času (KDC).
Pridané fotky z leta a opravený počet najazdených km.
Dnes som absolvoval prehliadku po 50 000km, čo za rok a dva týždne je podľa mňa relatívne rýchlo. V servise mi odstránili pazvuky, ktoré sa ozývali z prednej a zadnej nápravy, opravili svetlomet, piate dvere a umyli zvonka aj zvnútra. Ale...
Ale podľa servisnej zmluvy mám nárok na náhradné auto, bohužial som mal smolu a nebolo k dizpozícii ani jedno, tak som čakal 4 hodiny. Za ten čas som pozrel všetky časopisy a všetky vystavené modely. Po chvíli to ale bola nuda, šiel som na prechádzku a vidím Toyota. O Avensise sme sa veľa rozprávali s jedným s užívateľov MACZ, tak som ju bol vyskúšať. Vlastne teda som ako náhradné auto mal na chvíľu voz Toyota Avensis Kombi 2.2 D4-D 150k.
Nová séria fotiek s mostom a buldozérom (označenie 190708).
Už som nas**ný. Znova mi nejaky dement ukradol čiapočky z ventilkov na kolesách. Asi by som mu dolámal ruky, keby som ho chytil. Teraz budem na zraze vyzerať ako sedliak:-(
Dnes je to presne rok, čo mám B. Za ten čas som stihol 48000km, 3 reklamácie (tryska, poťah a pás) a jednu servisnú prehliadku. Z tohoto dlhodobejšieho hľadiska hodnotím auto ako veľmi dobré.
Odkaz na recenziu tykajucu sa zrazu v Púchove (1.Gril Party), ktorý sa uskutočnil 07.06.08: http://moje.auto.cz/Tatry-2008/tatra-t.html
Večer som bol ešte na jednom jednaní a cestou som stretol tipaka. http://moje.auto.cz/tipak/fiat-tipo.html
Stretol som sa s Rysgufom. Rysguf,ďakujem, že si si našiel čas. Postupne budem pridávať fotky zo stretnutia.
Odporúčam recenziu: http://moje.auto.cz/Rysguf-/peugeot-407.html
Upravený počet KM a pridaná slabá stránka.
Znova...
Tak a mám to znova, rozbitý zadný nárazník a ohnutý výfuk. To auto je asi zakliate, alebo priťahuje vodičky škodoviek. Minule to bola Fabia, ktorá nedobrzdila, tentoraz Superb, čo cúval... Miesto na parkovanie vyberám vždy tak, aby bolo všade okolo veľa miesta, aby mi niekto čo i len neškrabol auto. Ale to, že do mňa niekto na prázdnom parkovisku nabúra som ani vo sne nečakal...
Ďakujem. http://news.auto.cz/aktuality/ti-nejlepsi-na-moje-auto-cz-mercedes-benz-b-200-cdi-2007.html
V piatok 11.04.2008 som znova navštívil servis s reklamáciou, začala mi praskať koža Artico na sedadle vodiča. Poťah bol vymenený zdarma (v rámci záruky), okrem toho mi opravili vŕzgajúcu prístrojovku a objednali zadný pás. Bol som v servise v TN a s prácou som spokojný, jedine, čo sa mi nepáčilo, že chalani nevedia odhadovať čas. Povedali mi, že to bude trvať maximálne 2 hodiny, a trvalo to 5, čiže som nestihol niektoré iné povinnosti, čo som mal v piatok. Čo ma ale prekvapilo príjemne bolo, že auto som mal krásne čisté (a predtým som mal blato aj na streche), ale zas, mali na to dosť času...
Dnes som spravil osudovú chybu. Bol som rozhodnutý, že ako nástupca Picassa a Berlinga bude jedine Volvo V50. To už nie je celkom tak. Nieže by to bolo zlé auto, práve naopak, ale...
Ale je vždy niekde. A aj tu. Tesne vedľa Volva má predajňu značka s modrobielou vrtuľou. No a je to jasné, pri náhodnej ceste okolo som sa zastavil, aby som si vyskúšal 320d. Presadol som z B do 3 a necítil som sa výrazne ináč, až na to, že som spočiatku nevedel zaradiť spiatočku. Nakoniec sa mi to podarilo a vyrazil som. Stále nič výrazne iné. Áno, auto bolo tichšie a malo divné ovládanie smeroviek. Prešiel som cca 12km. V prvej zátačke sa pocit zmenil. Volant krásne odkomunikoval celý priebeh zatáčacieho manévru. Brzdy s troška citlivým nábehom trojku spomaľovali statočne. Takýto pocit som nemal skoro v žiadnom inom aute. Subjektívne sa mi riadilo lepšie ako 350z (ale to je niekde inde).
Pravý šok nastal po vysadnutí. Teda nie presne, doslovne po presadnutí späť do MB B. V tú chvíľu som ľutoval, že som sa v máji 2007 nerozhodol pre 3. Prvý bod bol, že na križovatke pri predajni som skončil v strede, pretože brzdy nie sú také dobré ako v BMW (a to som s ním šiel len pár km). Potom zrýchlenie z kruháča. Trvalo celú večnosť, a to B nemá zrovna slabý motor. V neposledom rade som sa cítil ako kormidelník, pretože sa mi ináč príjemný volant zdal neuveriteľne veľký. V porovnaní s ostatnými autami triedy BMW 3 by som asi nechcel žiadne iné.
Dnes som hľadal nejaké fotogenické miesto. Po cca hodine som našiel. Ako to dopadlo je vidieť pri fotkách s názvom 030408.
Po minuloročnej návšteve všetkých autosalónov v okolí (to znamená Nitra, Bratislava a Brno) som zistil, že za veľa nestoja. Tak kam ísť. Na jar je Detriot, New York, Ženeva a pár ďalších. Myslím si, že z tých troch to bolo úplne jasné, keď som chcel ísť autom. Takže Ženeva. Ale ako? Na otočku? To asi nie. Je to asi 1500km, čo je dosť. Takže telefonát kamarátovi do Stuttgartu (teda býva kúsok od Stuttgartu, v Ehningene). Mojim nápadom s autosalónom bol nadšený, a povedal, nech prídem aspoň na týždeň. Super.
Štvrtok 13.3- štart z domu, cesta do Stuttgartu.
Piatok 14.3- Stuttgart-Ženeva, tam autosalón a potom do Francúzska do hotelu v lyžiarskom stredisku Sixt Fer a Cheval.
Sobota 15.3- zo SFaC do Chamonix pod Mont Blanc. Lanovkou na kopec oproti Mont Blancu. Krása. Takže dole a pokračujeme cez Zurich (večera) do Stuttgartu.
Nedeľa 16.3- Retro Classics Motor Show v Stuttgarte (prvýkrát som videl Gemballa Mirage GT a Maybahc Exelero naživo).
Pondelok 17.3- Nič, oddychový deň, iba múzeum Ritter vo Waldenbachu (čokoládovňa).
Utorok 18.3- Výlet do Heidelbergu (zámok a reštaurácia Zum Waldhorn). Za tip ďakujem VlaKovi.
Streda 19.3- cesta domov.
Celkovo najazdených 3458km, s priemernou rýchlosťou 80km/h a spotrebou 6,2l/100km. Pár fotiek som dal do galérie, ale z autosalónov a Álp sú tu: wrxsti.deviantart.com
Absolvoval som prvú prehliadku. Vyšlo to na presne 25000km. Bol som objednaný na deviatu, nestihol som to, nič sa nestalo, žiadna hláška, že som zmeškal. Všetko super, prístup ako vždy na jednotku.
Mal som ale objednané aj náhradné auto. Vybavenie trvalo asi 10 minút, ale keď som dostal do rúk papier o nájme s hrôzou som ho vrátil, lebo niekde vnútri vo mne je zakorenená nedôvera k autu, ktoré mi bolo pridelené. Konkrétne to bol Smart fortwo city coupé. A okrem toho som aj tak mal výhľad, že budem potrebovať odviezť pedmety, čo by tam nevošli. Tak sme dali druhý pokus. Pozerám, znova Coupé, Mercedes, tak len tak z rýchlika si hovorím, super - CLK, CL, perfekt. Pozerám bližšie A150 Coupé (a spomenul som si, Mercedes označuje trojdverový hatchback pojmom coupé). No čo už, bol by som asi za blbca, keby aj toto odmietnem a asi by ma poslali veľmi ďaleko, tak som ho zobral.
Pár skúseností s A150 COUPÉ: auto je malé. A keď hovorím malé, tak zvonka, zvnútra bolo cestovanie vo dvoch celkom príjemné (priestorovo). Čo však každému potencionálnemu majiteľovi Mercedesov odporúčam je kožený volant a radiaca páka. Toto auto to nemalo a guma bola taká lepkavá a nepríjemná. Prevodovka v danom aute bola nepresná (dvakrát som trafil namiesto jednotky trojku a to sa mi ani na picasse dávno nestalo) a to už pri 45000km. Motor veľmi neťahal a subjektívne šlo auto najlepšie na dvojke (neviem, či sa mi to len zdalo, ale asi som na nej šiel skoro 85kph). Bol som nesmierne rád, že presadám do svojho auta. To má vymenený olej, filtre a doliali mi kvapalinu do ostrekovačov. Ozaj na A150 som spravil cca 160km, s priemernou spotrebou 7,6 litra na 100km, ale pri čerpaní som zistil, že som ho asi nedostal s úplne plnou nádržou, lebo po prepočítaní mi spotreba vyšla 11 litrov na 100km...
Marketingový aspekt náhradného auta: podľa môjho pohľadu by mal každý, kto má pridelené náhradné auto dostať niečo rovnaké, alebo lepšie, aby bol motivovaný ku kúpe nového a drahšieho auta. Ale v mojom prípade som dostal úplný základ, takže nemám zatiaľ z pohľadu náhradného vozidla motiváciu uvažovať napríklad o C alebo E...
Tak páni, nahneval som sa, assasin ma lepsie fotky, Paulie foti krásne a vyprovokovali ma k fotkám s popisom payback :-D
Pridané video zrýchlenia na 100 míľ za hodinu (160 kilometrov za hodinu). Rovina, 200kg naložené v kufri, mierny bočný vietor.
Auto je opravené. Diely som mal nachystané, výmena trvala 4 hodiny. Dokonca som auto dostal umyté. Servis hodnotím veľmi kladne, aj napriek tomu, že sa to podarilo až na druhý pokus.
Pridaná fotka pre Pustnika: spotreba 50,8mpg za 91 míl.
Ďeň ako každý iný?
Dnes som sa zobudil skôr, aby som stíhal meeting v Brne. Najskôr som mal namierené na pumpu, aby som nemal sucho v nádrži. Neponáhľal som sa, veď som mal pol hodinu o ktorú som vstal skôr k dobru. Asi kilometer od domu, púšťalo auto deti cez prechod, slušne som za ním zastavil a kde sa vzala tu sa vzala za mnou Fabia, ktorá síce úmysel zastaviť mala, ale nevydarený. Prásk! Ozvala sa rana a ja som skončil ako vidno na fotkách:'-(
Aby to nebolo všetko, keď som si zobral druhé auto, tak som získal bonusový kameň do okna od auta, čo ma predbiehalo na diaľnici. To máme 2 rozbité autá za deň (ani jedno mojou vinou), prekoná ma niekto?
P.S.: Všetko zlé je na niečo dobré a konečne mám fotku čistého auta na zimných diskoch.
Výmena vstrekovacej trysky autu výrazne pomohla. Motor je subjektívne tichší a má lepší ťah v celom rozsahu otáčok. To ma privádza k záveru, že bola zlá od začiatku.
Príklad: cestou na prvý zraz a späť som dosiahol spotrebu 6,3 litra na 100 km. To by nebolo zlé, keby som 4.10.2007 nebol v Brne znova (rovnaké cesty, mierne väčšia premávka, čiže viac brzdenia a predbiehania, celkovo rýchlejšia jazda) a polubný počítač neukázal cifru 5,7 l/100km.
Auto mám späť. Po 8 dňoch. Vstrekovacia tryska vymenená v rámci záruky. Auto som dostal viac špinavé ako som ho odovzdával. To znamená, že tam týždeň stálo a nebol čas ho ani umyť :-(
Som bez Mercedesu. Odišiel mi vstrekovač paliva. Auto v nízkych otáčkach išlo len na 3 valce. Po 2 mesiacoch 2 týždňoch a cca 13 500km :-( Auto je v servise v Martine. Vraj bude hotove o týždeň...
Bol som na víkend s Stuttgarte (Múzeum Mercedes, Ritter) s výletom do Strassbourgu. Celkovo najazdených 2400 km so spotrebou 6,1 l na sto km.
Video
Přímý odkaz na video.
Přidat názorDiskuse: Mercedes-Benz B 200 CDI
zobrazené auto není aktivní, nelze diskutovat
Další vozy značky Mercedes-Benz
Mercedes-Benz B (2007) Majitel: wolfgang007