Caterham Fotosoutěž (Fotosoutěž Moje auto.cz)
Zařazení: Všechna fóra > Diskuse v MOJE.auto.cz
-
anti99 23.02.13 21:34
« aj ja pridavam telo a ducha do tejto competition
Ok musim priznat ze legacy ma hlboko inspiroval a zacal som hladat toho ducha, teda dusu uhmmm teda jedno telo a jednu dusu. A dostal som ideu zacat tam kde legacy skoncil- sadol som si za volant >:-[] , a zacal hladat ducha, teda dusu, teda moju.... a nasiel som svoju dusu v mojom aute
[odkaz]
- nahnevany mickey mouse ; nebol som si vsak isty ci to splna kriteria sutaze, hlavne ta moja dusa :-! a vystupil som hladny z auta a isiel zavriet garaz, ked som zrazu objavil moju dusu v tele mojho auta
[odkaz]
tema je - moje auto, jedno telo, jedna dusa
ak by som to rozmenil, tak moje telo ako odraz - teda dusa na mojom aute a nahnevany vyraz hladnej slovace. nemozem si pomoct ale niekedy mi pride ten znak Mazda ako "tangace na zadku" a niekedy ako "nahnevana sova" ale nasiel som aj mickeyho co je celkom pozitivne >:-[] -
Mojito (s Feferonkou)(RSKa) 23.02.13 20:22
« Re: Re: Únorové kolo fotosoutěže nese téma
iudex - podle mě by bylo ideální, aby se ze dvou soutěží stala jedna, páč nevidím velký smysl mít po 6 -ti fotkách tady a na FB. Ideální úložiště pro jednu soutěž bych viděl buď FB nebo ještě lépe DW, taky je to pro jakoukoliv soutěž totálně špatný prostředí, redesign na MACZ je ohromným krokem.....zpět :'-( -
Thomasino 23.02.13 19:48
No taky tam těch lidí moc nepřispívá fotkou, spíše je to zajímavá diskuzní skupina asi 50 lidí. V posledním kole bylo 7 fotek, teď uvidíme :-) Všichni z DW tam nejsou, ale velká část ano.. Ale je to tam přehlednější, fotky mají větší rozlišení, no uvidíme...
iudex - tohle není auto které bych měl na parádu ;-) To snad přijde časem. A oproti jiným jsem soudný, abych věděl že takové běžné obyčené auto má do pořádných řidičských zážitků hoooodně daleko ;-)
P.S.: Časem snad něco takového :-)
[odkaz]
[odkaz]
-
iudex 23.02.13 19:36
Legaxy: vidíš, keby si si kúpil diaľkovú spúšť z ebay za 5 dolárov, nemusel by si šprintovať okolo auta. ;-)
Thomasino: vitaj po dlhej dobe; vidím, že si sa s Kórejcom zžil, hoci si si to z hľadiska vkusu sám ešte sťažil tou diskutabilnou dvojfarebnou kombináciou a pojazdnou reklamou. >:-[] Ako fičí súťaž driverswebu na facebooku? Pôvodná zostava DW sa tam všetka presunula? -
Thomasino 23.02.13 15:52
Na léto už mám nachystané 16" tmavě šedé disky, tohle jsou původní origo 15" a není to na nich designovo nic moc... Začíná mě celkem bavit tu atmosféru honit v otáčkách (má to pěkný jadrný mechanický zvuk jako třeba GT86) a využívat slušného podvozku kousek před limitem, což se děje v mnohem "legálnějších" rychlostech než dříve :-) Samozřejmě do GTI to má daleko, to je jasné. Ale za ty prachy to není špatné auto, motor reaguje velmi živě a má chuť jít do otáček, což se v dnešním světě přeplňovaných motorů záměrně přidušených kvůli emisím už moc často nevidí.
Téma nevidíš? To je tak "volné" téma, že každý si ho hledá jinde >:-[] Já ho třeba vidím v tom nas.raným výrazu předku auta, který říká: Kuwa, kdy už skončí ta zima a bude tady jaro !! -
Leg 23.02.13 15:45
Iudex: diaľkovú spúšť nemám, zatiaľ si vystačím so samospúšťou. V tomto prípade to ale bolo obzvlášť náročné, spustiť samospúšť na zadnom plate, bežať okolo auta, nasadnúť tak, aby som nemal rameno v zábere a zároveň aby nebola ruka divne vykĺbená a držať bez pohnutia celú dvojsekundovú expozíciu. Ale asi na dvadsiatydruhý krát sa to podarilo. :-!
Thomasino: pekne, len akosi nevidím tému auto a ja, teda ak v tom aute nevidíš sám seba ;-)
P.s. Pozeral som si zbytok galérie a vidím, že si sa rozhodol správne a zvolil strieborné kolesá. :yes: dúfam že si s autom spokojný, ale po gtičku si jazdu iste užívaš >:-[] -
Thomasino 23.02.13 14:40
« Re: Únorové kolo fotosoutěže nese téma
Rozhodl jsem se vás zase jednou podpořit ve fotosoutěži a tady máte jednu do počtu.
Na rovinu říkám, že stejnou fotku mám ve druhé fotosoutěži na Facebooku, ale na zdejší volné téma se dá podle mě také použít, ikdyž to není zcela ideální ;-) Ale mě se tento čelní pohled na i30 hodně líbí, působí tak správně naštvaně >:-[]
[odkaz]
-
iudex 22.02.13 16:07
« Opakujem alebo Legacy náš vzor!
Legacy: Aj ja mám diaľkovú spúšť, neboj (káblovú i infra) a tiež samospúšť. Skôr ma zaujíma to, na čom bol foťák: na zadnom plate? A že manželke ruky bozkávam (keď už teda mám istotu, že ich nemá takto chlpaté). >:-[]
Edit: len tak cvične som dal Tvoju fotku aj ja: [odkaz] a ešte jednu v ambientnej verzii: [odkaz]
Inak ako dodatočne porovnávam exif, je takmer identický s Tvojou fotkou: f4, 4s, ISO 200, 107mm. -
Leg 22.02.13 15:28
« Re: Legacy sa hlási do fotosúťaže!
Srandičky srandičky, veď počkajte až raz ostanete bezradní pri krajnici, čo je vo vašom prípade čoby prevádzkovateľov Fordov a Felicie Combi len otázkou blízkej budúcnost. Potom si spomeniete na môjho RAK-a (Ronaultov Asistenčný Komplet), navyše ten môj je v rozšírenej verzii RAK-Gastro s neobmedzeným zásobovaním čokoškou. :-)
iudex: Čo sa ti nepáči na rukách mojej ženy? Nemal si dlho rozbitý nos? >:-[] Ale vážne, ruky sú moje a spúšť som stlačil ja. Záhada, a to nemám ruky ako Saxana :-! ;-) -
iudex 21.02.13 16:55
To je wireless komunikátor s domovom (obdoba privolania asistenčnej služby po nehode): pred príchodom domov stlačí príslušný symbol a odošle domov správu manželke, či má chuť na ... (to čo ten kosoštvorec symbolizuje), alebo chce len jesť (Orion). >:D >:-[]
P.S: Ak tá chlpatá ruka nepatrí Legacyho manželke, čo (radšej) nepredpokladám, musel fotiť ona či niekto iný, takže pochvala ide autorovi fotky, nech je to hocikto. ;-) -
white label 21.02.13 16:39
Legacy
K těm tlačítkům na volantu, k čemu tam máš tlačítko s logem, ehmm, Renaultu... a k čemu tlačítko s logem Orionu? :-O >:D
edit - tak woody už mě předběhl, takže to beru zpět, je vidět, že máme s woodym velmi podobné myšlenkové pochody. >:-[] -
Leg 21.02.13 14:43
Doteraz som jedničku fotil zvonka a na najvyššiu métu som zatiaľ nedosiahol, tak to musím skúsiť zvnútra. >:D
Aha, a ja som myslel, že tie tlačítka nefungujú, stláčam stláčam a nič ... a chudák Ronault tu spomínal, že v poslednej dobe toho najazdí nejak moc. >:D Pravdou ale je, že nikdy nedorazil, čomu sa nakoniec ani v prípade jeho Laguny II pred faceliftom nečudujem. :-) >:-[] -
woody-alien 21.02.13 14:31
Legacy: Pěkné :yes: Jeden by ani neřek, že sedíš v takové obludě. ;-) >:D Perfektní jsou ta tlačítka na volantu. Když ti 1-er "klekne", tak levým horním přivoláš Ronaulta na pomoc a po stisknutí levého spodního ti ještě přiveze čokoládu Orion. :yes: >:-[] -
Leg 21.02.13 14:19
« Legacy sa hlási do fotosúťaže!
Takže od teoretizovania k praxi: môj príspevok na tému Auto a ja, jedno telo, jedna duša s podtitulom Kde inde by človek splynul s autom v jeden celok ak nie za jeho volantom.
Po predchádzajúcom mierne povedané výtvarne nedokonalom pokuse som sa rozhodol tentoraz dať trochu väčší dôraz na technickú stránku veci, kompozičnú i expozičnú. :-) Takisto trvalo celkom dlho, kým sa mi podarilo skrotiť svetlo (aj keď pohľad na znak BMW hovorí, že to nie je na 100 percent). Výsledkom je snímka, ktorá tak trochu popiera teórie o neužitočnosti dlhých ohnísk a je dôkazom toho, že aj v stiesnenom priestore auta nájde teleobjektív svoje uplatnenie.
[odkaz]
Celkom zaujímavé sú metadáta: ISO 200 f/4 4.0s 110mm (154 ekv.), samozrejme fotené na 10s samospúšť. ;-) -
iudex 19.02.13 09:53
« Re: G15 alebo P7700
A hneď druhá najlepšia po tom fullframe Sony je v tomto rebríčku mnou odporúčaná D5100vka. Ak woody chce poriadny foťák s gripom, nevadí mu, že nebude vreckový, chce výklopný displej a väčší zoom, ešte raz by som na jeho mieste hodil očkom po tomto Nikone D5100 s objektívom 18-105mm (čo je ekvivalent 27-157mm, teda viac, ako G15, ale menej, ako P7700; v testoch ten objektív dosť chvália: [odkaz] ), za tých 15000 Kč sa táto kombinácia dá zohnať.
-
white label 18.02.13 18:54
iudex
Proboha, už nic nestuduj, nebo buděš tak chytrý, že s tebou nebude k vydržení... a při hodnocení snímků dalšího kola nám budou zase ujíždět auta za záběru apod.... >:D ;-)
Já asi zase nafotím tu Felicii kombi, sice nevím jestli mi to znovu projde, ale u šviháka určitě jo... 8-s >:-[] -
white label 18.02.13 18:42
Legacy
S tou 1er jsi to vytihl maprosto dokonale... >:D :yes:
K tomu G1 X, viz 18:39
A ještě k tomu objektivu Leica 25-600mm F2.8, zas tak snadné to asi nebude ani s tím malým snímačem, protože ultrazoomy jiných značek to (při podobném rozsahu zoomu) neumí. :-) -
white label 18.02.13 18:39
Jak jsem už psal, ten PS Pro1 měl všechno, co by měl takový foťák mít, udělat dnes něco v tom stylu s větším snímačem by bylo super.
Jinak ten GX 1 zas až takový úplný propadák není, na dpr dostal 76% a silver avard. V praxi díky megasenzoru a kvalitní stabilizaci s nižší světelností objektivu problémy nemá, ty má hlavně se vzpomínanou rychlostí (zoomu i ostření) jinak poměrně kvalitního (kresbou) objektivu.
Názor na 26x zoom můžeš mít jaký chceš, ale když se nic podobného s rozumnou hodnotou zoomu (např. 10x-12x se začátkem na 24mm) nenabízí, tak nic nenaděláš. Na druhou stranu utratit majlant za (jinak kvalitní) RX 100 (nikoli R100) s pevným sklem a s pouhým 3,6x zoomem, který navíc začíná až na 28mm a při pouhých 100mm už má při tak malém rozsahu zoomu F4.9 (taky proto má problém při nižším světle a rychlejších akčních záběrech), mi přijde jako opačný extrém. Navíc u ultrazoomu hodnoty nad 300mm prostě jen převážně nevyužiješ. Ale kde nic nad 100mm není (a nelze to ani vyměnit), tam ani smrt nebere. ;-)
Když už něco od Sony, tak za mě NEX-7. -
iudex 18.02.13 16:14
w-a: ja mám nafotené to isté... koncový produkt metabolizmu pevných látok v tele. ;-)
Chorobou sklátený som v dome pofotil síce všeličo možné, k autu som sa ale nedostal. Študujem fotografickú literatúru (dostal som dve knihy o fotení), ale to má len devastujúci vplyv na moje fotografické sebavedomie a mám chuť vymazať harddisk s fotkami. Asi zostanem pri tom mudrovaní o výbere foťáku pre iných. >:-[] -
Leg 18.02.13 15:53
Tak páni, vidím že nakupovanie by nám šlo, teraz sa priznajte, kto už popri lamentovaní nad svetelnosťou objektívu a veľkosťou čipu stihol niečo odfotiť. Lebo ja nie, ale nápad mám. >:D
Tá G1X sa aj mne horzne páčila (a stále páči), len ono je asi fakt problém vyrobiť svetelný zoomový objektív v rozmeroch a cene vhodnej pre podobný foťák. Pre malý snímač to nie je až taký problém (viď 24-600 ekv. 2.8 u spomínaného Lumixu). Proste pokúšať sa narvať veľký snímač do malého foťáku skončí často veľkou dávkou kompromisov na ostatných poliach. Ak by sme chceli použiť populárnu analógiu s automobilmi, dobrý príklad je BMW, ktoré sa rozhodlo v kompaktnom hatchbacku uložiť motor pozdĺžne a poháňať zadné kolesá. Výsledkom je síce auto ktoré výborne jazdí, ale na druhej strane deti vzadu sa dajú odviezť len ak sa im odrežú nohy a na auto sa pre jeho proporcie nedá pozerať. >:D
Ešte k tej G1X ma napadlo, že tú horšiu svetelnosť by teoreticky mal vyvážiť práve väčší čip umožňujúci použiť vyššie hodnoty ISO, ale či to funguje v praxi netuším, nejak podrobnejšie som jeho testy nečítal. :-) -
iudex 18.02.13 15:20
Aj ja skúšam...
Edit: ide to; to teda trvalo (od spustenia nového webu).
WL: ja som tiež ten G1x považoval za super nápad, veľký čip v tele kompaktu so zoomovacím objektívom. škoda, že to Canon spravil len tak polovičato: nemal odvahu ísť ešte ďalej a dať tam poriadnejší objektív (hlavne svetelnejší, ale aj väčší zoom by sa bol hodil); asi sa bál ešte väčších rozmerov (aj tak je G1x dosť veľký, tak už to mohlo byť jedno). Mať tak objektív 28-140mm s f2-4, to by bolo super. V testoch tiež kritizujú, že je veľmi pomalý, ostrí ako slimák a rýchlosť fotenia je tiež slabá, takže ho odsúdili na fotenie krajiniek a statických scén, kde nevadí zlá svetelnosť a pomalé ostrenie. Aj na tomto by mali v Canone popracovať, lebo Sony R100 ukazuje, že aj kompakt s veľkým senzorom môže byť veľmi svižný a rýchly. A tiež by sa hodil lepší hľadáčik (ideálne EVF), tento priehľadový tmavý tunel s malým pokrytím je dosť nanič. Tak snáď v novej generácii G2x...
A Fujifilm S-S1 je lepší tip, ako FZ200, ale ako píšeš, dvakrát väčší senzor: [odkaz] sa prejavil na podstatne väčších rozmeroch (X-S1 je väčší a ťažší, ako lowendová zrkadlovka so setovým objektívom, je na úrovni mojej K-30 s telezoomom 55-300) [odkaz] . Ale je zase poctivo vypracovaný, žiadny bakelitový plast. Každopádne je to ultrazoom so svojimi kompromismi danými 26x zoomom a na potrebu takéhoto megazoomu mám svoj názor. -
white label 18.02.13 13:11
w-a
Nikon P770 už jsme tu probírali o den dříve (nadhodil ho tu Legacy). Není to celkově vůbec špatný tip, zvlášť na poměry toho, co Nikon v kompaktech dlouhodoběji předvádí (čest výjimkám) a co se dnes v podobných pokročilých kompaktech se slušným zoomem obecně nabízí (prakticky nic dalšího s zoomem větším, než 5x).
Titěrný není, [odkaz] je ještě o trochu větší než G15 a o něco menší, než G1 X, ale zase proti velikosti a gripu FZ 200 je to spíš "prcek". Recenze na digimanii beru s rezervou, těm na dpreview věřím mnohem víc, jsou mnohem podrobnější a profesionálnější. Pokud se jejich názory spíš rozchází (např. rozpor v hodnocení, SX260/TZ30/HX20), mívá zpravidla podstatně blíž ke skutečnosti dpr (aspoň podle některých mých konkrétních zkušeností určitě). Nehledě na to, že na dgm dostane "trefu dgm" skoro každý druhý foťák, kdežto "gold award" na dpr je (zvlášť u kompaktů) skoro událost roku.
V tom skupinovém testu na dpr P770 docela chválili, zásadnější výhradu měli především k provozní rychlosti, včetně (na dnešní poměry) hodně pomalého ukládání na paměťovou kartu a potom taky k absenci jakéhokoli hledáčku, což je něco, co by třeba mně (někomu jinému třeba mnohem méně) u kompaktu této (větší) velikosti velmi chybělo. Mnohdy přece jen není nad to, když si můžeš foťák klasicky přitisknout k oku.
Škoda, že se u G1 X Canon víc neodvázal s objektivem (větší zoom a lepší světelnost) i na úkor větší velikosti s snažil se přiblížit rozměrům G15, která zase bohužel přišla o výklopný LCD, čímž sice o něco zhubla, ale daň za to je příliš vysoká.
G1 X tak mohl být spíš ideovým nástupcem Canonu PS Pro1, [odkaz] což byl ve své době velký kompakt (s eLkovým 7x zoom objektivem) přesně podle mých (nebo i tvých) představ, podobné mašinky dnes na trhu chybí. Jeho jediný vážnější problém byla tehdy hodně vysoká cena, ovšem tehdy stál např. Géčkový Canon úplně jiné prachy, než dnes.
edit
Pokud bys trval na větší velikosti i gripu (než má P770) i rozsahu zoomu, případně i na elektronickém hledáčku (u větších kompaktů velká výhoda), pak je tu k FZ200 ještě jedna alternativa (Fujifilm X-S1) z kategorie ultrazoomů , která se vymyká velkým (2/3"!) snímačem, ale s tím logicky spojenými i většími rozměry a hmotností (skoro 1kg). Ale LCD má "pouze" výklopné, nikoli kloubové, což by snad nemuselo tolik vadit.
Na dpr na něj bohužel není recenze, na dgm sice získal trefu dgm, ale jak jsem psal, jen podle hodnocení dgm bych si osobně foťák nevybíral.
[odkaz] -
woody-alien 18.02.13 13:08
« Re: Velikost 7700
iudex: Jasně, tady je to zjevné. Já ale ani tak nemyslel srovnání 7700 vůči jiným profi kompaktům (např. té G15), jako spíš velikost absolutní. Musím si to zkusit. Jsem ze staré školy, kdy bylo prostě všechno větší. I ten počet spermií... >:D >:D -
iudex 18.02.13 12:53
« Veľkosť P7700
woody: ja by som tiež ten polohovateľný displej uprednostnil, mal som ho na Samsungu EX1 a teraz na S100 mi dosť chýba. A P7700 rozhodne nie je titerný, je to asi najväčší foťák vo svojej kategórii (pre mňa už za hranicou akceptovateľnosti s ohľadom na malý snímač), ale práve toto Ti asi bude vyhovovať: [odkaz] -
woody-alien 18.02.13 10:15
iudex: Třeba to pro Matese není důležité, ale já u jinak výborného G15 prostě nezkousnu ten nepolohovatelný displej. Používám ho velmi často, bez něj už foťák prostě nechci. Škoda. Co se týká P7700, nemám vlastně výhrady, zoom mi stačí (4x u G1X už je pro mě na hraně, chtěl bych o něco větší), ale budu si ho muset zkusit v ruce. Aby zas nebyl na moje "tlapy" moc titěrnej. -
iudex 18.02.13 09:08
« G15 alebo P7700
Mates: myslím, že či už si vyberieš Canon G15, alebo Nikon P7700, budeš spokojný. Rozdiely nie sú ani tak v kvalite fotiek (tá je veľmi podobná, daná senzorom rovnakých parametrov), ako v koncepcii: Canon boduje lepším (svetelnejším) objektívom, hľadáčikom a menšími rozmermi, Nikon trumfuje väčším zoomom a plne polohovateľným displejom a je o niečo lacnejší. -
Mates81 17.02.13 21:23
« Re: Foťák
No přiznám se, než se těmi radami prokoušu, je většinou půlnoc >:-[] všechny komentáře a názory pečlivě čtu. ;-) v podstatě mám podobné nároky jako woody, a podrobněji studuji zmiňované FZ200, P7700 a tu G15.
Zrcadlovku určitě ne, to je už hodně, takže momentálně studuji výše uvedené :-) -
woody-alien 17.02.13 21:06
« Re: woody - klient (a manžel) snů
>:D Při vší skromnosti.
iudex: To focení auta ze 3 km je v případě vlastnictví Mondea vlastně nezbytnost. Aby tě s ním nikdo ani náhodou nespojoval. >:D Jen pro Ronaulta (a Thomasina ? ;-) ) zatím takovej ultramegazoom ani nevyrobili. >:-[]
Já se v těch novinkách moc neorientuju. Dokud není důvod, tak se nestarám. Takže se samozřejmě na ten Nikon mrknu. -
iudex 17.02.13 20:05
« woody - klient snov
Woody, Ty si klient snov: vieš presne čo chceš, aj čo nechceš, to je potom radosť radiť. >:D
A vlastne si si už vybral sám, ak chceš fotiť Mondeo do súťaže zo vzdialenosti 3 kilometrov, choď do toho ultrazoomu, budeš spokojný. ;-) Ja by som predsalen pridal jeden tip, ktorý spĺňa všetky Tvoje požiadavky a fotí o niečo lepšie, ako ten FZ200: Nikon P7700: profikompakt s väčším snímačom, ako FZ200, výklopným/polohovateľným displejom, univerzál ako pre manželky, čo chcú len cvakať, tak aj pre hračičkov, ktorí si chcú všeličo ponastavovať sami a v neposlednom rade so 7,1x zoomom (28 až 200mm), a to pri veľmi slušnej svetelnosti objektívu f2 až 4. Ak čítaš digimanii (ja tiež), tam ho dosť pochválili v recenzii a dostal ocenenie Trefa: [odkaz] Cena cca. 12000 Kč. -
woody-alien 17.02.13 17:22
« Digimanie
wl: To neva, i kdyby Mates nákup zrušil, já taky v dohledný době něco plánuju. A protože si nedělám iluze, že bych ještě trumfnul Sudka nebo Drtikola >:D a dávám přednost univerzálnějšímu přístroji, zaujal mě ten FZ200. Takže jsem si pročetl recenzi na Digimanii, kde je mezi doporučovanými foťáky. Nejsou tam z něj vyloženě nadšeni, ale mým požadavkům vyhovuje takřka dokonale. Abych tady neplácal jen teoreticky. Co požaduji a co nabízím.
Nabízím: Slušné jednání, každý večer krátkou pohádku >:D a max.15.000 Kč.
Požaduji: Výklopný displej - zcela zásadně
Velmi dobrý grip
Přístroj spíše univerzální než úzce zaměřený
Zoom o něco větší než malý (3-4 považuju za malý)
Slušné video
Nevadí mi nekapesní rozměry. Nevadí mi, že už tam namísto 20i nebudu moct narvat V8. ;-) Pokud za rok zjistím, že jsem se s obyčejným ultrazoomem "dotáhl" jánevím třeba na Šibíka, milerád si koupím novou mašinu. >:-[]
Pokud máte v dané ceně ještě lepší návrh, tak prosím, ale opravdu chci spíš něco univerzálního - vytáhnout, vymyslet, vyfotit a jít. Nechci si dokupovat objektivy, chci spíše "reportážní" než "umělecký" přístroj. Snadná obsluha je pro mě velmi důležitá. -
white label 17.02.13 00:16
« Matesovy představy
Legacy
Vlastně ano, P7700, samostatně sice na dp ještě testovaný nebyl, ale ve skupinovém testu dopadl slušně. Má větší rozsah zoomu, než G15, ale je pomalejší. Jediné co mě u G15 mrzí je fakt, že nemá kloubový LCD, který k řadě G dřív tak nějak tradičně patřil, teď jej má až G1X.
-
white label 17.02.13 00:15
« Matesovy představy
Legacy
Samozřejmě, že by tuhle diksusi velmi zúžil samotný Mates v případě, že by se trochu podrobněji rozepsal o svých představách, od velikosti až po převážný účel použití nového stroje... Já mám zkušenost, že si stejně dotyčný nakonec koupí něco úplně jiného, než mu bylo doporučeno a pak je s tím sám nespokojený... >:D -
white label 17.02.13 00:04
« V1
iudex
Je tam napsáno pouze "dobrá" kvalita obrazu (ve srovnání s M4/3), což je ve škole za tři, tedy vlastně průměr. ;-)
U FZ200 je napsáno "velmi dobrá" kvalita obrazu (samozřejmě v rámci třídy).
To jo, s tím 18,5mm/F1.8 to chodí pěkně, ale je to pevné sklo, to se se seťákem (a zoomem vůbec) těžko srovnává... -
Leg 17.02.13 00:03
« :-)
WL: Jasne, Canonova rada G je v podstate líder svojho segmentu a napríklad Nikon P7700 v mnohých ohľadoch zaostáva, ako si si ale možno všimol, ja sa snažím od prvého príspevku k tejto téme viesť diskusiu v smere vybrať správnu kategóriu čo do hmotnosti a schopností (vreckový kompakt vs profikompakt vs ultramegazoom vs zrkadlovka) a trochu uviesť Matesa do toho, čo od ktorého segmentu môže očakávať. Konkrétny model som mu už neodporúčal, jednak preto, že akosi nemám čas ani chuť podrobne prechádzať recenzie jednotlivých modelov a tudiž sa necítim byť dostatočne erudovaný na to aby som vydával konkrétne doporučenia a jednak preto že si trochu (dosť) zveličene nemyslím, že by po kúpe G15 chrochtal blahom a naopak po týždni s P7700 by mal chuť odhodiť ju vdiaľ.
Proste som mal pocit, že tu akosi chýba ten prvý a najdôležitejší krok a to určenie veľkostnej kategórie, keď sa tu miešali optické kvality objektívu Panasonicu FZ200 a Nikonu P310 bez toho, aby sa zohľadnili rozmery s tým, že potobná kategória je pre dámy.
Čo sa týka tej hĺbky ostrosti, opäť som to myslel vo všeobecnej rovine, keď je hĺbka ostrosti fyzikálne daná vzdialenosťou od objektov, clonovým číslom a ohniskovou vzdialenosťou. Čím menší čip tým menšie ohniskové vzdialenosti pri ekv. ohn. vzd. a teda aj tým väčšia hĺbka ostrosti. Že má nejaký Nikon problém pri tvorivej práci s malou hĺbkou ostrosti (neviem si predstaviť čo to znamená) je problém daného modelu, ale všeobecne platí to čo je napísané hore.
No nič, som zvedavý čo si Mates z tejto debaty odnesie >:D -
iudex 16.02.13 23:50
« Nikon V1
Na dpreview je bodovanie relatívne (jasne je to tam napísané, že to platí iba v rámci kategórie), teda FZ200 má tie body v rámci ultrazoomov (a tam je jasným kráľom, o tom niet pochýb). Nikon V1 je hodnotený medzi základnými zrkadlovkami a bezzrkadlovkami a tam má extrémne silnú konkurenciu, pričom všetci konkurenti majú väčšie senzory a lepšie parametre, preto nemôže byť prvý v triede. Avšak v závere recenzie V1 na dpreview je ako prvé napísané: Good image quality (comparable to 12MP Micro Four Thirds sensor output). Ale každopádne odporúčam Ti ešte raz pozrieť tie fotky z V1 s pevným sklom, mňa to teda presvedčilo: [odkaz]
A cena u nás je 310 eur za V1+ objektív 10-30mm a 170 eur za objektív 18,5mm, spolu 480 eur = 12185 Kč. -
white label 16.02.13 23:30
« Nikon, Panasonic a iné múdrosti...
Teď jsem ti přece k tomu napsal: "Při vyšším ISO a zvětšení samozřejmě limity malého snímače najdeš mnohem spíš, ale pro běžné amatérské potřeby to prostě není žádná tragédie."
Srovnej si to i při nižších, mnohem častěji používaných, ISO, ale hlavně se už konečně podívej na celkové závěrečné hodncení (graf) recenzí včetně celkové obrazové kvality, kde je na tom FZ200 lépe i přes handicap podstatně menšího čipu. Celkově V1 skončil někde na průměru (69%), kdežto FZ200 dosáhl na gold award se skvělými 80%! A hned první odraz v závěru recenze říká: "Velmi dobrá kvalita fotografií" a velmi chválí i video a objektiv a spoustu dalších věcí.
Naopak V1 je celkově spíš zklamání proti očekávání podloženého poměrně velkým čipem.
Co se týká ceny V1 + 10-30mm + 18,5mm tak nevím jestli by se do rozpočtu vešel, já našel jen V1 + 10-30mm za 9tis a pak V1 + 10mm za 11 tis. Ten 18,5mm stojí samostatně 4600,-
Pokud bych chtěl něco s větším senzorem do cca 15 tis., beru raději G1X, kde je i rozdíl ve velikosti senzoru úplně jinde a hlavně tomu odpovídá i obrazová kvalita v závěrečném hodnocení jeho recenze. -
iudex 16.02.13 23:01
« Nikon, Panasonic a iné múdrosti...
wl: ale ja Canon G15 a celkovo radu G uznávam a považujem G15 za jeden z najlepších kompaktov. Sám mám Canon S100, ktorý má úplne rovnaký snímač ako G15, takže mám celkom dobrú predstavu, čo dokáže a za dobrých svetelných podmienok, resp. na nízkom ISO fotky z neho a zo zrkadlovky často nejde rozlíšiť. Problém je, akonáhle sú podmienky horšie ako ideálne: v interiéri a pri slabšom svetle ide ISO hneď hore a limit pre peknú fotku je ISO800 (vyššie je to už moc zašumené), zatiaľ čo pri zrkadlovke je to ISO3200. A aj vonku sa obloha prepáli oveľa skôr (holt malý dynamický rozsah malého senzora), o obmedzeniach typu nedostatočný najkratší čas nehovoriac (1/2000s oproti 1/6000 pri zrkadlovke). Ale mám ho ako foťák do vrecka, malý a skladný ako mobil, ale násobne lepšie fotiaci. G15 je o dosť robustnejší ako S100, ale za výborný objektív je to prijateľná daň.
Obmedzení základného objektívu pri (bez)zrkadlovke som si dobre vedomý, ale moje skúsenosti sú pozitívne aj pri seťáku (ale seťák u Pentaxu je považovaný za značne kvalitnejší, ako u Canonu/Nikonu, takže možno pri tom Nikone to môže byť slabšie).
Ad FZ200 vs. V1 na dpreview: práveže som to porovnával a ten rozdiel v prospech Nikonu V1 nevidí len slepý, daj si high ISO a pri JPEGu je to rozdiel triedy, resp. dvoch tried pri RAWe: [odkaz]
A ešte pripomínam, že ja som V1 odporúčal aj s ďalším objektívom: v danej cene k základnému objektívu s 10-30mm vieš ešte kúpiť 18,5mm f1,8 a to už je iná liga, ako seťák, pozri tu: [odkaz] Takže za odporúčaním kúpy Nikonu V1 s objektívmi 10-30mm plus 18,5mm si stojím a tvrdím, že v tejto zostave s pevným sklom naň žiadny kompakt kvalitou nemá.
@legacy: áno, hĺbka ostrosti je ďalší silný argument v prospech veľkého senzora, ale to som už nechcel Matesa moc presýtiť informáciami. Ale aj tak sa to tu zvrhlo... >:D -
white label 16.02.13 22:31
« Aby mal Mates nad čím premýšľať
Legacy
V podstatě souhlas, i když třeba ten větší snímač taky není vždycky zárukou malé hloubky ostrosti. Zrovna ten iudexem dopručovaný Nikon V1 s relativně (na svou velikost) velkým snímačem má jako slabinu uvedeno nejen problémy při nižším světle, ale i problém při tvořivé práci s malou hloubkou ostrosti.
Že je v podstatě jedno jestli koupíš Canon, nebo Nikon platí u zrcadlovky, rozhodně ale ne u pokročilých kompaktů s pevným sklem. Co srovnatelného bys chtěl v tomto doporučit zrovna od Nikonu? Co chceš od něj (srovnatelně dobrého) postavit proti takové G15ce, nebo i G1 X? -
white label 16.02.13 22:11
« foťák
iudex
Ten rozsah od 300 do 600mm je bonus navíc, který využít můžeš, nebo taky nemusíš, ale nelze to brát jak mínus. Pokud je aspoń nějaká pravděpodobnost, že Mates bude v dohledné budoucnosti investovat alespoň podobnou částku do objektivu, pak má debata o něčem s výměnnými skly smysl. Ale předpokládám, že by to zmínil, stejně jako u toho případného vymezení cenou, rozměry apod.
Při vyšším ISO a zvětšení samozřejmě limity malého snímače najdeš mnohem spíš, ale pro běžné amatérské potřeby to prostě není žádná tragédie. Když už si na to dpreview, tak si porovnej závěry recenze na FZ200 a tebou doporučovaného Nikonu V1, včetně obrazové kvality jak v JPEGu, tak v RAWu, možná se budeš i trochu divit, cos vlastně doporučil.
Jinak já jsem ti tenkrát od začátku doporučoval hlavně G12ku, kterou si odmítal k vůli nižšímu rozpočtu a trval jsi na podstatně levnějším Samsungu, kde sis nechtěl připlatit ani za lepší displej. Z produkce Samsungu jsem ti pak doporučil spíš EX1 (za který si to později vyměnil), který byl levnější, než G12. EX1 byl poměrně dost dobrý kompakt, ale G12, potažmo G15 je celkově lepší.
U kompaktů (mimo jiné) nemám rád tak malý rozsah zoomu (3x), těch 24mm bylo slušných, ale těch 72mm bylo dost málo.
A co se týká těch laciných základních seťáků, tak jejich problém není primárně světelnost, ale celková kvalita a kvalita objektivu se nerovná pouze jeho světelnosti, tam záleží na mnoha faktorech od konstrukce, rozsahu zoomu, stabilizace schopnosti průběžně plynule a tiše ostřit (u videa).... Proto můj "seťák", který má ovšem větší cenu, než tělo, může mít podstatně větší kvalitu, než základní seťák k zrcadlovce za pár šupů, a to i přesto, že má nižší světelnost. Navíc ten můj "seťák" je stavěný s ohledem na co nejlepší výsledky fullHD videa, má 10xzoom, průběžné plynulé ostření, nebo efektivní stabilizaci, která při focení bez stativu dohání nižší světelnost. Ale i tak jsem nezůstal jen u jednoho objektivu, teď mám tři a plánuju čtvrtý, což leze pěkně tvrdě do peněz.
A ten ultrazoom mé ženy nemá jen malý snímač, on hlavně nemá F2,8 v celé rozsahu jako FZ200, ale pouze F3.3-F6.4, takže ten pokus o srovnání je celkem mimo.
Se srovnáním pokročilého kompaktu typu Canon řady Gé a základní zrcadlovky s laciným seťákem mám opačnou zkušennost. Svého času jsem měl asi týden na porovnání svého někdejšího Canonu G5 s Canonem EOS 300D s laciným základním seťákem a to srovnání pro něj (právě především díky objektivu) nedopadlo zrovna nejlíp.
Na G5 s malým snímačem (1/1,8") jsem přešel z kinofilmové zrcadlovky a z G5 později na podstatně větší formát (m4/3). Nikdy mě ale (pro mé potřeby) velikost snímače (ani rozlišení 5mpx) u G5 nijak neomezovala co se obrazové kvality týče. Tiskl jsem běžně formáty od 10x15 až po A3+ a snímky přehrával na 60" fullHD plazmě. Dodnes povedené snímky z G5 vypadají skvěle a při běžném srovnání s nynějším větším formátem žádný zřetelný handicap nevidím. G5ka měla z uživatelského hlediska mouchy (např. málo širokoúhlý objektiv, nebo rychlost) ale nepatřil k nim nějaký problém přímo spojený s příliš malým snímačem.
Můžu ti klidně něco staršího z té G5ky poslat mail. -
Leg 16.02.13 22:10
« Aby mal Mates nad čím premýšľať
Hoši, dobre ste sa tu rozohnili, hlavne o veľkostiach čipov, svetelnosti a rozzsahu ohniskovej vzdialenosti ktorú človek nevyhnutne potrebuje k tomu, aby spravil dobrú fotku. K tomu by som dodal len toto:
Za tých 12000 sa dá kúpiť (bez)zrkadlovka so základným seťákom, ktorý je dobrým základným kameňom na vybudovanie si kvalitného systému (objektívy, blesky, filtre, statívy, brašne, batohy...). Človek teda musí rátať s tým, že pravidelne bude utrácať peniaze na nové a nové hračky a neskôr si ešte bude musieť zaobstarať vozidlo Praga V3S aby to všetko odviezol na miesto fotenia. Takže ak človek s týmito investíciami dopredu neráta, ani moc nemá význam sa zaoberať sa zrkadlovkou.
Druhá a podľa mňa dosť dôležitá vec, ktorá tu nepadla v súvislosti s veľkosťou čipov je, že veľký čip umožňuje oveľa lepšie pracovať s hĺbkou ostrosti, pretože pri rovnakej clone a ekv. ohnisku ju má o dosť menšiu. To je podľa mňa aj jedna z najzásadnejších výhod "dospelých" zrkadloviek v oblasti kreatívnej fotografie.
Tretia vec: je dosť jednoduché si pred samotnou kúpou foťáka povedať "malé foťáky sú pre baby" (bodobne ako trebárz "veľké SUV sú pre ľudí s malými pimprlákmi") a parameter veľkosti a hmotnosti hrdinsky ignorovať. Problém je, že ak sa potom človeku naskytne ideálna príležitosť vyfotiť svoj životný záber a foťák leží na hotelovej izbe, lebo "šak dnes nebude čo fotiť tak načo budem tú brašňu vláčiť", tak by bodol aj menší kompakt s horšou svetelnosťou.
Za štvrté: ten rozsah zoomu 24-600 pri 2.8 by som až tak nepreceňoval, ako pravil iudex, moc taký dlhý zoom neudržíš a samozrejme zázraky sa nedejú (kto má prehľad vie ako vyzerajú a čo stoja svetelné objektívy nad nejakých 300 mm - a to nehovorím o možnosti 24x zoomu...). Tu sa ten zázrak realizuje na poli maličkého čipu, čo je pri dlhých ohniskách extra nevýhodou pretože príliš vysoká hustota pixelov spôsobuje vysoký šum na vyšších ISO čo s potrebou dlhého expozičného času (podľa známej príručky - aká dlhá ohn. vzdialenosť, taký zlomok sekundy expozičného času treba aspoň na trochu ostrú fotnu z ruky) je napriek výbornej citlivosti treba na kvalitnú fotku skutočne jasný deň.
Teória šedá, budem sa opakovať ale v praxi pre teba odporúčam "profikompakt". Výhody: výborná citlivosť, primerane veľký čip, možnosť dokúpiť nejaké to príslušenstvo, keby na to došlo, slušná optika, široké možnosti nastavenia a to celé v relatívne kompaktnom kabáte. Nevýhody: Kratší zoom (ak nefotíš jelene či lietadlá, moc by som na tom nebazíroval, ako už bolo vysvetlené, cesta ku kvalitnému dlhému zoomu je dosť nákladná a "rozmerná a ťažká". Na druhej strane, ja fotím s telesklom veľmi rád) a v porovnaní so zrkadlovkami malé možnosti upgradovania a vylepšovania, ale to už som prebral v bode 1. Či už si vyberieš Canon alebo Nikon alebo trebárz Samsung je už v podstate takmer jedno ;-) -
iudex 16.02.13 18:00
« Ultrazoom
wl: ono je fajn, že ten Tvoj preferovaný ultrazoom má konštantnú svetelnosť v celom rozsahu zoomu; otázka je ale, na čo Ti ten megaultrasuperzoom vlastne je? Podľa mojich skúseností (mám telezoom s 83-450mm ekv.) reálne človek využije ohniská tak do 300 mm (ekv.) Viac využiješ iba keď chceš fotiť divú zver, vtáky a pod., teda veľmi špecifickú a úzku oblasť fotenia. A pri takýchto ohniskách je problém udržať foťák a odfotiť ostrú a neroztrasenú fotku kedykoľvek mimo jasného slnečného dňa.
Naopak pri tých bežných ohniskách je svetelnosť FZ200vky f2,8 nič moc, ten Canon G15 je na tom v celom svojom rozsahu ohnisiek lepšie (resp. na konci rovnako), nehovoriac o 50% väčšom senzore. Ostatne pozri si, ako "úžasne" fotí ten FZ200, hocaký profikompakt je na tom o triedu lepšie: [odkaz]
Ak Mates mieni fotiť auto a popri tom bežné veci ako rodinu, deti, krajinku a pod., vystačí s ohniskami ako má tá G15 - 28 až 140mm, t.j. 5x zoomom v pohode a nepotrebuje extrémnych 600mm.
A k tej optike: tvrdím, že aj APSC zrkadlovka s obyčajným nesvetelným seťákom s f3,5-5,6 spraví v zásade lepšie fotky, ako kompakt s povedzme f1,8 objektívom (napr. Nikon P300, ktorý odporúčal Anti). Mám to osobne vyskúšané: mal som (Tebou doporučený a inak veľmi dobrý) profikompakt Samsung EX1 so super svetelnosťou f1,8 a mal som aj zrkadlovku so setovým základným objektívom s f3,5 a ani s takýmto super svetelným objektívom ten kompakt za zrkadlovkou v 90% nestíhal. Lebo kvalitnú fotku nerobí len nízky šum, ale aj množstvo detailov, dynamický rozsah, vernosť farieb a iné faktory. Každopádne opakujem, dnešné profikompakty (Canon G15, Nikon P7700, Panasonic LX7, Fujifilm X10...) sú všetko výborné stroje a Matesa iste uspokojí ktorýkoľvek z nich. Len ak bude v budúcnosti chcieť niečo viac, má smolu a musí kúpiť nový foťák, zatiaľ čo pri foťáku s výmennými objektívmi môže jednoducho vymeniť len objektív za lepší.
Ak teda profikompakt so svetelným objektívom by som prirovnal k Fabii RS, zrkadlovku (či bezzrkadlovku) so základným objektívom by som prirovnal k BMW 5er so základným motorom 20i; teda možno tá Fabia má porovnateľný výkon a možno aj o nejakú desatinku lepšie zrýchlenie, ale kvalita jazdy bude u toho 5er niekde úplne inde. S tým bonusom, že keď chceš a máš prachy, môžeš ten motor 20i vymeniť neskôr za povedzme V8. ;-)
P.S. Ak zrkadlovku s veľkým senzorom a nesvetelným objektívom prirovnávaš k prémii s trojvalcom, Ty ako majiteľ bezzrkadlovky s veľkým senzorom a donedávna len nesvetelnými objektívmi si sa cítil takto hendikepovaný? Myslíš, že Tvoja GH2 so seťákom s f3,5-5,6 nespraví lepšie fotky, ako kompakt - aj keď možno svetelný - Tvojej ženy? ;-) -
white label 16.02.13 16:55
« Matesov foťák
iudex
Já bych zase řekl, že naopak ty jsi při tom konkrétním jednostranném doporučení "A" (tedy řídit se primárně podle velikosti snímače) zapomněl říct k němu i to "B", myslím fakt, že za svůj rozpočet sice může Mates získat podstatně větší snímač, ale už mu nezbude na (slušnou) optiku, natož na optiku, která by se mohla měřit se "schopnostmi" optiky Lumixu FZ200, nebo Canonu PS G15.
Tobě určitě nemusím říkat kolik by stála optika pro zrcadlovky (nebo i pro tzv. "bezzrcadlovky"), která by pokryla přepočtený rozsah 25-600mm se světelnosti F2,8 v celém rozsahu, nebo i optika s rozsahem 28-140mm se světelností F1,8-F2,8. V jednom skle bys nic podobného co nabízí FZ200 nekoupil ani s neomezeným rozpočtem a s více objektivy bys potřeboval pytel peněz a batoh na ty objektivy a ještě by ses na 600mm (u pevného skla) na F2.8 stejně nedostal, v lepším případě na F4.
Tím nesrovnatelným srovnáním chci pouze říct, že ani malý snímač (tak jako všechno) nemá jen nevýhody, ale i výhody, neumí sice šetřit palivo (viz tvůj příklad s motorem), ale rozhodně umí ušetřit spoustu místa a peněz. Pokud bych totiž chtěl FZ 200 s opravdu velkým snímačem a přitom zachovat jeho optické parametry, pak se nejen rozpočet 12 tis. rozplyne jak pára nad hrncem, ale takový přístroj by se pak nevešel ani do batohu.
Pro konkrétní demonstraci dílčích výhod malého snímače znovu použiju srovnání G 15ky s G1 X.
G1 X má danou nezpochybnitelnou výhodu mnohonásobně většího (1.5" vs 1/1.7") snímače, který jí dává předpoklad deklasovat G15ku. G15 ovšem využívá výhodu menšího snímače jednak pro menší rozměry přístroje (zejména hloubku/tloušťku přístroje) při (mírně) větším rozsahu zoomu, ale hlavně zásadně lepší světelnost objektivu při celkové nižší ceně (G1 X už je bohužel mimo daný rozpočet) přístroje. G15 má při 5x zoomu F1.8-F2.8, zatímco G1 X má při 4x zoomu hodnotu F2,8-F5,8!.
"Logicky" se nabízí vzít snímač z GX 1 a zkombinovat jej s optikou z G15, což ovšem jednoduše nejde, rozhodně ne při zachování ceny a rozměrů těchto přístrojů. Prostě vždycky je něco za něco a je otázkou priorit co můžeme spíš obětovat (a za kolik) na úkor něčeho jiného.
Pro běžné fotoamatéry, kteří např. obvykle nepracují s formátem RAW, považuju i menší snímač za zcela dostačující pro jejich potřeby, jako jsou např. rodinné fotky, nebo tahle fotosoutěž, ve které se dá uspět i s mobilem. I proto bych při daném rozpočtu nešetřil hlavně na optice a celkové kvalitě za danou cenu.
Jak jsem už napsal, pokud by nevyužil délku skla (např. pro sport, přírodu...) FZ200, je tu G15 s menším rozsahem zoomu, ale o něco větším snímačem a ještě lepším světelností na širší straně objektivu.
Ale aby to nevyznělo podobně jednostranně i o ode mě, jsem z principu taky pro větší snímač a výměnné objektivy, ale ne pro Matese při daném rozpočtu.
Když bych (s mírnou nadsázkou) parafrázovat tvá přirovnání, pak nápad jít do velké zrcadlovky jen s "darovaným" seťákem mi zase připomíná prémii v základu s tříválcem na plecháčích. >:-[] ;-) -
anti99 16.02.13 16:23
« novy fotak
ak ma Mates deti, tak asi bude hladat kvalitny kompakt co sa lahko schova do vrecka, pretoze fotit deti zrkadlovkou ked si zmyslia nieco vymyslat je tazke a vyzaduje to aby clovek mal fotak stale na krku. Preto mam aj ja maly kompakt, ktory rychlo startuje a foti v automat rezime skvele fotky, zaroven vsak ponuka priestor na manual a mnoho funkcii na experimentovanie. Velky kompakt je skoro podobna vec ako zrkadlovka, musis ho vacsinou vybrat z puzdra a predtym hladat to puzdro. P300 nosim stale pri sebe skoro ako mobil, len s tym ze kvalita a moznosti fotenia su lepsie. Moja 4 rocna dcera uz foti s P300, co fotaku moc neublizuje a po pravde ma to ani moc netrapi. Za tu cenu moze rozvijat naplno svoju kreativitu fotenim a som vcelku rad ze p300 nema wifi-nu pri niektorych fotkach. >:D -
iudex 16.02.13 14:19
« Matesov foťák
@wl: čakal som, že ak bude mať niekto pripomienky, budeš to práve Ty. ;-)
Ja s Tebou v zásade nie som v rozpore, len Ty hovoríš B bez toho, aby si povedal A a to som sa práve snažil napísať ja, teda pre začiatočníka zjednodušené, základné pravidlá, ktoré je dobré ovládať predtým, než sa začneme baviť o výnimkách z pravidla.
Preto je v zásade pravda, že väčší senzor spraví lepšie fotky a to, že sú výnimky (napr. Olympus OM-D), neznamená, že to pravidlo neplatí. Tiež som si vedomý zjednodušenia, keď som hovoril len o senzore a objektíve, ale načo vyťahovať druhotné veci ako ergonómia, výbava, možnosť doplnkov, keď principiálne tie dobrú fotku nerobia, tú robia hlavne spomínaný objektív a snímač.
Alebo keď sme pri autách: je pravda, že nie všetky osemvalce 4,0 l jazdia rovnako, môžu byť medzi nimi značné rozdiely, ale pravidlo je, že tento 4,0 V8 bude mať vždy lepšiu dynamiku a jazdiť lepšie, ako štvorvalec 1,6. A darmo by mala Fabia ventilované masážne sedadlá s kožou Conolly, štvorzónovú klímu či audio Bang&Olufsen, keď bude mať pod kapotou motor HTP. Preto normálny človek radšej zľaví z tej super výbavy výmenou za motor 2,0, pretože aj pri tom aute je stále výkon kľúčový parameter. A naviac zatiaľ čo veľký motor má aj nevýhody (veľkú spotrebu), veľký senzor viac nežerie, čiže tam nie je žiadna nevýhoda, len lepšie fotky.
A k mojim odporúčaniam: sú to samozrejme len podľa mňa vhodné alternatívy, nie absolútny rebríček. Myslím, že Mates bude plne spokojný s akýmkoľvek foťákom od profikompaktov vyššie. Mnou preferované foťáky s výmennými objektívmi odporúčam preto, že je tam možnosť rozšírenia do budúcna (lepší objektív), zatiaľ čo pri kompakte už žiadna možnosť vylepšenia nie je.
P.S. Pre porovnanie kvality fotiek je najlepšia testovacia schéma dpreview, kde si človek môže porovnať všemožné foťáky pri rôznych nastaveniach a sám si spraviť predstavu, čo mu stačí a čo nie: [odkaz] (dať tam napr. mnou odporúčané Panasonic LX7, Nikon V1, Nikon D5100 a Sony NEX-F3 a dať vyššie ISO, napr. 1600, kde tie rozdiely pekne vylezú). -
woody-alien 16.02.13 07:07
« Osvěta aneb Se učit, se učit, se učit...
iudex, wl : Myslím, že nejen Mates ocení podobnou diskusi na téma foťáky. V záplavě argumentů a hodnocení parametrů bych ještě připomenul, že podstatnou součástí výběru je i účel použití. Pěkný příklad s těmi auty. Jinak budeš vybírat jediné univerzální auto, které musí "pokrýt" všechny druhy jízd, jinak auto druhé nebo další, určené pro městský provoz jen s občasnou delší cestou. Některé auto není ani v jednom parametru nejlepší, ale jako celek funguje bezvadně. A jiné má multilink, turbo a obrovskej kufr a stejně se v něm jezdí blbě.
Takže pokud máte chuť, pokračujte ve fundované debatě, my už si z toho něco vyberem. ;-) :yes:
PS: Jen tak pro zajímavost. Můj strýc Emil Vejvoda, druhdy předseda Klubu amatérských fotografů Nekázanka a reportážní fotograf, chodil na akce vždycky ověšenej jak vánoční stromeček. >:D Na krku mu visela zrcadlovka a malej kompakt a třetí foťák měl ještě v brašně. K tomu objektivy... -
white label 16.02.13 00:36
« Re: Mates a nový foťák
iudex
Znovu jsem si vzpomněl na "universální" motto v mém profilu.
Teorii si sepsal hezky, jsou to informace běžně dostupné, ale normálnímu smrtelníkovi se to obvykle nechce hledat/studovat, takže to může být jako místní fotoosvěta velmi užitečné. :yes:
Je vidět, že máš vyvinutější "slabost" pro velikost senzoru, kterou v některých případech viditelně přeceňuješ na úkor ostatních aspektů (nemyslím jen vzpomínanou světelnost objektivu), které tvoří výsledný celek fotoaparátu jako takového. Je to podobné jako s tím objemem motoru (který jsi vzpomínal) o kterém mnozí tvrdí, že jej ničím nenahradíš. Tohle tvrzení má sice taky racionální základ, ale vybíráš si snad nové auto primárně podle objemu motoru? Jak tě znám, tak určitě ne. Tak jako pro tvé potřeby (samozřejmě i s ohledem na možný rozpočet) může v pohodě stačit objem 1,6, tak někomu pro jeho potřeby může klidně stačit menší snímač. Někdo u auta preferuje objem motoru, někdo výbavu , někdo prémiovou značku, jiný vnitřní prostor atd., všechno mít obvykle nemůžeš ani s neomezeným rozpočetem (Veyron se zatím jako MPV nenabízí), natož s omezeným. Podobné je to i u jiných produktů, včetně foťáků. Myslím si, že mnohem podstatnějším, než se primárně zaměřit na jediný parametr (např. objem/velikost) je určitá harmonie celku, tedy to jak to funguje jako celek, protože i s takovým základním handicapem jako s je velikost snímače může celek dopadnout výrazně lépe, než (cenově srovnatelná) konkurence bez takové handicapu. Stačí si projet recenze na dpreview a člověk brzo zjistí, že samotná velikost snímače není tak univerzálně určující, jak to vyznělo podle tvé reakce.
Pokud by to bylo tak jednoduché, pak by tam ty velmi podrobné recenze byly vlastně zbytečné, stačilo by si přečíst velikost snímače a k tomu případně světelnost objektivu...
Jak je např. možné, že Canon G1 X (v podrobné recenzi) doslova nedeklasuje G 15ku s nesrovnatelně menším snímačem (druhý nejmenší, běžně používaný)? Přitom jde o stejného výrobce, podobnou velikost přístroje a relativně blízkou cenu za ně.
Ale konkrétně k tvým tipům: Zrcadlovky od Nikonu, které konkrétně uvadíš jsou super, ale aby se reálně vešly do rozpočtu, koupil bys jen samotné tělo se kterým toho moc nevyfotíš. Ceny "od" které uvádíš jsou obvykle pouze virtuální a nejsou reálně skladem, ale hlavně to jsou ceny pouze za tělo. Ale i kdyby mi někdo doslova laciný seťák (typu 18-55mm) k tělu daroval, rozhodně nedoporučuji do takové sestavy investovat podobné peníze s tím, že nemíním dál hodně investovat do kvalitnějších a ideálně více objeltivů. A to je problém i u tebou dalších doporučovaných přístrojů s výměnnými objektivy. Výměnné objektivy jsou skvělá věc, ale je třeba, aby jednak jejich kvalita odpovídala kvalitě těla, potažmo snímače a jeho velikosti, a pak musíš mít aspoň dva , aby vůbec bylo co/za co měnit a s rozpočtem který tu máme mi přijde zbytečné tenhle typ foťáků vážněji reálně řešit. A zatímco s tvým 1. a 2. tipem bych (při podstatně vyšším rozpočtu) klidně souhlasil, s tím třetím ne.
V1 je jedním z příkladů, kde samotná velikost snímače ještě nedělá foťák jako celek, a důkaz, že ne vždy zachytí větší snímač více světla, respektivě ne vždy se k němu více světla dostane, viz závěr podrobné recenze, kde se (mimo jiné) V1 zásadně vytýkají problémy při nižším světle (interiér apod.) a
Tvůj třetí tip (na V1) považuju za doporučení něčeho "automaticky" hlavně proto, že to má větší snímač, než podobně velké přístroje. Ale zkus obhájit tu V1 třeba proti podobně velkému (celkově ještě menšímu) Lumixu LX7 (tebou mezi kompakty taky vzpomínanému), s výrazně! menším snímačem, než má V1.... -
iudex 15.02.13 21:07
« Mates a nový foťák
K výberu nového stroja pre Matesa:
predovšetkým blahoželám k rozhodnutiu, dlho tvrdím, že Teba v schopnostiach mobil výrazne obmedzoval, keďže nápady si mal vždy dobré, ale technika nestíhala.
Dávať rôzne tipy na konkrétne foťáky nie je zlé, ale ešte lepšie by asi bolo spraviť malý sumár pre Matesa, aby vedel, kde sa pohybuje a aké sú možnosti a potom si vyberie sám. Predpokladám, že ako používateľ mobilu nemá extra prehľad (ak áno, nemusíš to čítať), iba má nejaký budget a chce slušne fotiaci foťák.
Veľmi zjednodušene: pre kvalitnú fotku potrebuje foťák dve základné veci: snímač (senzor) a optiku.
1. snímač: tu v zásade platí: čím väčší, tým lepší. Ak nevieš, aké veľké snímače majú jednotlivé foťáky, pekne si to vyberieš a porovnáš tu: [odkaz] Typický kompakt má 1/2,3" čip, typická zrkadlovka má 12x (!) väčší APSC senzor. Väčší snímač zachytí viac svetla, čo znamená väčší dynamický rozsah, menší šum, viac farieb, skrátka lepšiu fotku (je to ako motory z obdobia pred downsizingom: objem ničím nenahradíš).
2. optika: aby sa na snímač dostalo veľa svetla, treba veľký (svetelný) objektív. Pri objektíve pozeraj na údaj svetelnosti (väčšinou označený ako f1,8, f3,5 a pod.), platí, že čím nižšie číslo, tým svetelnejší objektív, pričom f2 je dvakrát lepšia svetelnosť ako f2,8 a to je dvakrát lepšie, ako f4. Viac pozri tu: [odkaz]
Teda zjednodušene: hľadaj veľký snímač a dobrú svetelnosť.
A teraz kde môžeš vyberať: s Tvojím rozpočtom môžeš vyberať zo všetkých kategórií foťákov.
1. Kompakty: sú malé a skladné, majú väčšinou malé čipy (až na výnimky, ktoré sú ale mimo Tvoj rozpočet). Do úvahy pre Teba prichádzajú tzv. profikompakty, ktoré majú o niečo väčší senzor, ako bežné cvakátka. Majú tiež výbornú svetelnosť objektívov (ktorá čiastočne kompenzuje malé snímače), majú aj manuálne a poloautomatické režimy, fotia do RAWu, môžeš si k nim doplniť kopec príslušenstva (blesky, filtre, elektronické hľadáčiky). Už nie sú tak skladné ako bežné kompakty (kvalitný svetelný objektív musí byť väčší), ale stále Ti vojdú do vrecka napr. zimnej bundy. V Tvojej cenovej hladine by som odporúčal pozrieť sa na Canon G15 (od 12500 Kč), Panasonic Lumix LX7 (od 10800 Kč) a Fujifilm X10 (od 9400 Kč).
2. Zrkadlovky: zjednodušene kde kompakty veľkosťou senzorov končia, tam zrkadlovky začínajú. Ich najväčšou a stále neprekonanou výhodou je rýchlosť ostrenia: vďaka zrkadlu môžu mať osobitné ostriace senzory, vďaka čomu sú veľmi rýchle (kompakty ostria hlavným senzorom, ktorým aj fotia a ako pri každej veci, ktorá musí plniť dve rôzne funkcie namiesto jednej je to vždy kompromis). S tým ale súvisí aj ich najväčšia (a vlastne i jediná) nevýhoda: veľké rozmery a hmotnosť. Výhodou sú tiež vymeniteľné objektívy, umožňujúce použitie objektívu na akékoľvek fotenie (širokouhlé, teleobjektívy, makroobjektív...).
V Tvojej cene si môžeš dovoliť menšie, jednoduchšie zrkadlovky (ale nie už tie úplne najlacnejšie). Odporúčam Nikon D5100 (od 10500 Kč), Nikon D3200 (od 9400 Kč), oba s objektívom 18-105mm.
3. Bezzrkadlovky (alebo kompakty s výmennými objektívmi) sú najnovšou snahou skĺbiť výhody kompaktov a zrkadloviek. Veľké (resp. väčšie) senzory a výmenné objektívy zostali, ale vypustením zrkadla sa dosiahli menšie rozmery a hmotnosť. Zároveň však aj rýchlosť ostrenia išla dolu a hoci najlepšie bezzrkadlovky sú už rovnako rýchle, ako zrkadlovky, sú až v tej najvyššej cenovej kategórii, teda mimo rozpočtu.
Z nich odporúčam Sony NEX-F3 (od 10000 Kč s objektívom 18-55mm), Olympus E-PL3 (od 8600 Kč) či Nikon V1 (od 8000 Kč).
Pre porovnanie veľkosti jednotlivých foťákov pozri tu: [odkaz]
Vychádzajúc z Tvojich požiadaviek (cena, rozmery, to, čo fotíš) by som Ti odporúčal tieto foťáky:
1. Nikon D5100: zrkadlovka s kvalitným a oceňovaným APSC snímačom, slušnou ergonómiou a stále prijateľnými rozmermi, kombinovaná s objektívom 18-105 mm (málo svetelný, ale ostrý), čo pri súčasných výpredajových cenách je bezkonkurenčný mix kvality a ceny.
2. Sony NEX-F3: identický senzor (D5100 používa senzor od Sony) v podstatne menšom tele; teda výmenou za menšiu rýchlosť a slabšiu ergonómiu získaš podstatne skladnejší a ľahší foťák, ktorý však dá rovnako dobré fotky.
3. Nikon V1: ak sú prioritou malé rozmery, je toto najlepšia voľba: má menší senzor (1", čo je podstatne menej ako APSC vyššie uvedených, ale stále asi 3x väčší, ako profikompakty typu Canon G15), má elektronický hľadáčik a v Tvojej cene si k nemu ešte vieš dokúpiť aj svetelný objektív (18,5mm f1,8).
K labelovmu odporúčanému ultrazoomu FZ200: má síce super svetelnosť, ale zároveň najmenší možný čip (ako hociktoré cvakátko za 2000 korún), takže je to stále kompromis dobrý len pre tých, ktorí potrebujú extra dlhé ohniská (fotenie divej zveri a pod.). Podľa mňa je ultrazoom z princípu blbosť (snímač malý ako kompakt a rozmery ako zrkadlovka). Švihákov tip Samsung Galaxy camera: asi najhorší foťák, čo si môžeš kúpiť, mini senzor a veľmi zlá svetelnosť (je to pokus skĺbiť foťák a smartfón, avšak nerobí dobre ani jedno). Anti dal asi najlepší tip na Sony RX100: relatívne veľký snímač (na kompakt), slušná svetelnosť a veľmi malé rozmery, ale cenovo je už mimo rozpočet.
Každopádne ja silne odporúčam buď zrkadlovku, alebo bezzrkadlovku: u oboch kategórií máš veľké snímače a hoci v danej cene objektívy sú málo svetelné, veľký snímač to vykompenzuje a hlavne do budúcna máš dvere otvorené a môžeš kúpiť svetelný objektív (zatiaľ čo pri kompakte síce budeš mať svetelný objektív, ale malý snímač nevymeníš). -
anti99 15.02.13 19:32
« zaruka v US
zaruku je mozne kupit >:D , tak ako vsetko. su tu sice nizsie ceny ale iba rocna zaruka. Za zaruku si v kazdom obchode priplatis cca 90$ /elektronika/ myslim ze na 3 roky, s vymenou kus za kus po celu dobu zaruky, ale to je zaruka u obchodnika / rozmlati sa displej alebo hocico ine, tak je to v zaruke- ale skor to beriem ako poistenie tovaru /. a potom su zaruky od vyrobcu, ktore platia celosvetovo na niektore produkty.
Vsimol som si, ze aj na jazdene auta maju poistenie proti skrytym vadam pri kupe- rozne druhy a rozne urovne / to znamena ze poistovna zaplati za opravu /100%, 70% a tak/ , ak sa nieco pokazi ..... /, ale to je pre silne zaludky s poistovnou >:-[] -
white label 15.02.13 18:43
« nový foťák
Mates81
FZ200 se fakt povedl. Pokud bys nevyužil tak velký rozsah zoomu a nepotřebuješ tak dlouhé sklo, mrkni i na ten Canon PS G15, který má podstatně menší tloušťku/hloubku. Navíc má o poznání větší snímač a ve svém podstatně menším rozsahu zoomu ještě lepší světelnost f1,8 - 2,8. Co mě u něj naopak velmi mrzí je, že na rozdíl od předchůdce (G12), nebo G1 X (s velkým 1,5" snímače,), nemá výklopné LCDéčko.
[odkaz]
[odkaz] -
white label 15.02.13 18:26
« foťák
anti99
Při nákupu na US trhu se dá slušně ušetřit, i když se zaplatí za poštovné. Problém bývá při uplatnění záruky v Evropě, navíc v US je (minimální) zákonná záruka pro konečného spotřebitele jen rok, v EU dva roky.
švihák
Tak se mrkni jaký máš ten Panasonic. -
anti99 15.02.13 17:26
« ponuka pre Matesa
Ak mas zaujem mozes pouzit moju adresu v US na kupu noveho foto / hodil by sa nejaky novsi >:-[] / , preposlem do CZ za postovne. Ale myslim ze moc neusetris aj keby si kupoval v US.
wl: pekna foto na mobil :yes:
redakcia: uz by ste mohli opravit reakcie :no: -
white label 15.02.13 00:53
« Foťák
švihák
Pro zajímavost, SGC je o 4 mm širší, než "batohový" FZ200.
Jinak přpojit se k netu a poslat fotky už umí smartphony nějaký ten pátek, takže v tom revoluci nehledej, navíc ještě před předsatvením SGC bylky na trhu foťáky s wi-fi (např. Canon IXUS 510 HS), kde stačí přes wifi poslat fotku na smartphone, tablet, PC... a pak s ní můžeš taky dělat co chceš. Těchto foťáků s wi-fi (případně i s NFC) rapidně přibývá (viz např. nedávno představené novinku od Panasonicu) a v tomto roce nás v tomto ohledu čeká masivní trend u novinek, kdy bude aplikace wifi hlavní událostí při obměně konkrétních modelů. -
-
woody-alien 14.02.13 21:19
« Re: Nový foťák
wl: Nebuď hamoun jako Loeb (cit: Vítězit mě stále baví...pozn.aut. A koho ne ? ;-) ) a poraď mu. Osobně mi větší rozměry nevadí, foťák v kapse nenosím a naopak ho docela rád cítím v ruce. Nech toho, samozřejmě jsem stále myslel ten foťák. >:-[]
Věřím, že si ani Legacy nemyslí, že by 1-er kupovali samí "sportovci". Naopak vidím mezi majiteli dost starších párů...až se tomu divím.

Tentokrát to bolo hodne náročné na rozmýšľanie, nápadov bolo viacero, všetky vyzerali teoreticky pekne (idey takmer katalógové), ale prakticky boli naprd. Legacy mi tiež vyfúkol polovicu nápadov á la ja za volantom, keďže nech som to spravil akokoľvek inak, vždy to vyzeralo ako inšpirované ním a teda nie moc originálne. Tak som napokon zvolil alternatívu, o ktorej predpokladám, že sa tu nebude opakovať a je aspoň trošku originálna.
Pracovný názov: "Moje auto a ja: jedno telo, jeden duch": [odkaz]
Pre pochybovačov rovno uvádzam, že to nie je žiadna montáž, žiaden Photoshop, je to spravené výlučne foťákom metódou multiexpozície (a samozrejme v PC len upravené farby a tonalita).