Caterham Fotosoutěž (Fotosoutěž Moje auto.cz)

Zařazení: Všechna fóra > Diskuse v MOJE.auto.cz

• « 00 Reagovat !

foto Leg

Leg 31.10.13  22:06

« Re: Hot-hatch here, hot-hatch there...

wl: prepáč mi moc, ja som pod pojmom "farebný" myslel "vo farbe vozidla", (v prvom príspevku som si to omylom prehodil, v rýchlosti mysliac, že rebrá sú farebné (pardón, vo farbe vozidla) a ich okolie je čierne). Myslel som, že to bude zrorumiteľné a ty si to evidentne pochopil. Nečakal som, že ma tu niekto bude ťahať za slovíčka a ak hej, tak to môžme brať v rovine, že čierna i biela sú tiež farby, ako si sám bol býval spomenul. ;-) A vôbec, to by som mohol ja ryť do teba, že čiernu si dva príspevky dozadu nazval nefarebnou.

Tak či onak to nemá zmysel rozpytvávať, ty chápeš mňa a ja teba už od prvého príspevku, tak ja neviem čo furt riešiš. >:D

Tak ešte raz, dúfam, že tentoraz v správnej GTI certifikovanej terminológii:

"Nefarebné fúzy na nárazníku opticky oddelené od plôch medzi nimi lakovaných do farby vozidla na mňa pri svetlejších odtieňoch laku, hlavne bielom, pôsobia príliš výrazne a nie sú v súlade s mojim (ne)vkusom."

Did you copy my message? :-!
  • « 00 Reagovat !

foto white-label

white label 31.10.13  21:13

Leg
    Že si (ze mě) děláš pr.del? >:-[]
    Chápu, že černá a bílá jsou taky barvy, ale pokud to GTIčko bylo bílé (jak jsi sám napsal), tak tam (na tom nárazníku) mohlo jít maximálně o čb kombinaci (černý plast na bílém laku) , pro kterou se slovo "barevné" moc nepoužívá...
    Ale hlavně vůbec jakékoli "doplňky" na automobilu v černé barvě se neoznačují jako barevné, To by pak byly "barevné" i všechny ostatní černé plasty na autě a taky třeba černé kliky dveří, černé "hagusy", zrcátka, nebo i černý stěrač na pátých (lakovaných) dveřích... Kdybych ti napsal, že má můj soused na autě barevné kliky dveří/hagusy/zrcátka, nebo třeba anténu..., napadlo by tě, že mluvím o jejich černém provedení? 8-s
    Už chápeš pointu...? ;-)
  • « 00 Reagovat !

foto Bully-

Bully_ 31.10.13  20:38

Ja teda vidim detskou sedacku s ISOfixem i v konfiguratoru.
    Moct si dovolit luxus i nepraktickeho auta a vahat mezi Golfem GTI a Toyotou GT86, tak si poridim jednoznacne auto pro radost a ne lidove vozidlo >:-[]
  • « 00 Reagovat !

foto Leg

Leg 31.10.13  19:53

wl: Sorry, fúzy sú čierne, farebné je to medzi nimi. 8-s Pointa je tá istá. ;-)

BTW tému ste vybrali super, aspoň sa my vidiečania po čase zasa vyberieme do mesta. Čas oprášiť tesilky a klobúk. >:D
  • « 00 Reagovat !

foto poterienko

poterienko 31.10.13  17:40

« Re: White Label 29.10.; 20:28

WA: Jistě, já srovnával Nexe s mojí 7D, která v době koupi stála více, než dnes Full Frame 6D.

WL a WA: Jistě, s tím obj. je to o kompromisu. Také tahám na svatbu záklaďák s 2,8 světelností, pevnou 85mm a tele 70-200 4. Myslel jsem to pro běžného uživatele. Když jsem začínal, měl jsem seťák a fungoval jsem s ním, holt jsem občas použil nohy. Pak jsem si chtěl koupit tele a nakonec jsem skončil u Sigmy 18-200 3,5-6,3 a pánečku fotila velice dobře. Obraz sice nebyl řezavý, ale při ceně 8 tisíc to byla paráda. Pak jsem bohužel koupil k 7D 18-105 (první verze, neplést s novou) a to bylo naprosto příšerné sklo. Osobně mi jen trochu vadí ta zažitá idea, že si člověk hned musí k zrcadlovce koupit blesk, 20 objektivů, kávový, šedý, přechodový, polarizační a olejový filtr a nakonec i raději batoh za 10 tisíc. Ono někdy i to dlouhé ohnisko je na škodu. Viděl jsem fotky z dovolené, kde byly jen detaily...hradu...maminky...babičky, ale člověk ani nevěděl, jestli byly u moře nebo na horách.

• « 00 Reagovat !

foto woody-alien

woody-alien 31.10.13  17:22

Leg: No vidíš, a já měl teoreticky ke GTI7 některé výhrady (třeba právě ty "fousy"), ale při živém setkání jsem dočista zjihnul. >:D
  • « 00 Reagovat !

foto white-label

white label 31.10.13  16:41

Leg
    "Farebné rebrá na nárazníku"? Myslíš ty "fousy"? Ty jsou přece nebarevné/černé, navíc třeba na CSG se úplně ztratí.
  • « 00 Reagovat !

foto Leg

Leg 31.10.13  16:33

Ide práve o ten understatement, v predchádzajúcich generáciách GTI svoju odlišnosť prezentovalo o kus prirodzenejšie a stále pôsobilo "nadupane". To dnešné sa o to isté snaží pomocou trochu výraznejších prvkov ako sú farebné rebrá na nárazníku, červená linka cez svetlá atď a to môjmu oku až tak nelahodí (ale ako správne poznamenal label, môjmu oku takisto moc nelahodí ani biela na aute). Čo ale neznamená, že sa mi GTIčko nepáči a preferujem ospojlerované Toyoty, naopak. Ale je pravda, že síce sa do GT86 nedá dať detská sedačka, na druhej strane máš k dispozícii prebaľovací pult. >:-[]
  • « 00 Reagovat !

foto white-label

white label 31.10.13  16:33

iudex
    Za 200 éček už je V1 v pohodě, ale za původní cenu měl value for money (v lepším případě) jen průměrné. I přes větší senzor měl problémy při focení za horších světelných podmínek, např. v interiéru.
  • « 00 Reagovat !

foto iudex

iudex 31.10.13  16:00

Leg: to vieš, to je Volkswagen, understatement jak vyšitý. Ale mne naopak 7čka reže najviac zo všetkých generácií, to priostrenie svedčí najmä GTIčku.
    Keď Ti ide o dojem, pozri na GT86, práve som pozeral jej cenník a už v základnej verzii máš taký optický pack s krídlom á la žehliaca doska (a paradoxne ak to nechceš, musíš vziať drahšiu verziu). Aj som chvíľu uvažoval, že aj na tie zadné sedadlá sa možno dá dať detská sedačka... ale nie. GTI a basta! V najbližšej dobe idem spraviť posledný cenový útok a uvidím, či prekonám 8% zľavu. :-)
  • « 00 Reagovat !

foto white-label

white label 31.10.13  15:55

Leg
    Záleží hodně i na konkrétní barvě, já jsem třeba naživo nebyl "odvarený" z G6 GTI v (uni) bílé, jednak k pětce seděla (podle mě) podstatně víc (myslím běžnou verzi G5 GTI, nikoli Edition 30, této verzi naopak tolik neseděla) a taky v dobách příchodu G6 GTI už začalo být mírně "přeběleno" i u nás, nemluvě o dnešku.

S FocuSTem píšu od začátku, že by pro mě byla nejschůdnější (z nabízených barev) barvou právě ta černá metla, která má na fotkách/videu lehký nádech do šeda. A zřejmě to platí i pro FieSTu.
  • « 00 Reagovat !

foto Leg

Leg 31.10.13  15:26

... a ja som zasa včera prvýkrát videl sedmičkové GTI - biele, trojdverák, osemnástky, "plnotučné" xenóny + nejaký custom výfuk s dvojitými koncovkami. Myslel som, že naživo bude pôsobiť lepšie ako na fotkách (čo je prípad trebárz šestky), ale v skutočnosť vyzerá presne tak isto. To samozrejme nie je na škodu, ale odvarený som z neho tiež nebol. (Ja viem, ja viem, z hothatchu nemám byť odvarený, ale proste tam chýba ten x-factor prítomný v posledných generáciách)

Ozaj a kamoš si zrovna objednal Focus ST v tej panterovej čiernej. :-)

No a foťáky ... nedávno som si uvedomil, že ten svoj mám už 5 a pol roka a necítim potrebu upgradu. To je výhoda zrkadloviek - sú trochu nadčasovejšie, hlavne s kvalitným objektívom môže človek fotiť dlhé roky bez zásadnej potreby zmeny. :-)
  • « 00 Reagovat !

foto woody-alien

woody-alien 31.10.13  14:51

Btw. FieSTa je tady v Legacym doporučované černé Panther. Musím uznat že až na hodně vizuálně vystrčená zadní světla, se černé opravdu povedlo zklidnit rozbouřené tvary a nevypadá to zle. Na design GTi, jakož i 208 vůbec si pořád nemůžu nějak zvyknout.
  • « 00 Reagovat !

foto white-label

white label 31.10.13  14:45

pot
    Za těch "x desítek tisíc" koupíš i fullframe s o cca třetinu větším snímačem (než APS-C v Nexu) a ten mít horší obraz nebude, naopak.
    Představa, že jeden objektiv z cca 6ti násobným zoomem "pokryje snad vše, co člověka napadne", je docela zcestná. Nehledě na kompromisy ohledně velikosti/hmotnosti/světelnosti a celkové kvality objektivu vůbec.
  • « 00 Reagovat !

foto woody-alien

woody-alien 31.10.13  14:44

« Hot-hatch here, hot-hatch there...

....hot-hatch, hot-hatch everywhere. >:D [odkaz]

GTi jsem nejel, ale co se týká FieSTy, vcelku mohu potvrdit. Jen tomuhle: "objemné sedačky ve fordu s velkým nápisem Recaro vypadají na první pohled v tak subtilním autě jako kapitánská křesla" jsem se musel docela zasmát. Já se do nich soukal jak čtyřicátník do maturitního kvádra. >:-[] A že vím, o čem mluvím. ;-)
  • « 00 Reagovat !

foto woody-alien

woody-alien 31.10.13  14:38

pot: úplná hloupost to asi nebude, když moje profesionálně fotící sestra s sebou tahá k zrcadlovce (Nikon D700) ještě dva až tři objektivy. Ty širokorozsahové transfokátory mívají často slabší světelnost. Jistě, mně by takovej objektiv stačil jeden, ale většinou se ty levnější zrcadlovky prodávají právě ve výhodných setech s nějakým základním objektivem. Nezpochybňuju přednosti zrcadlovek, ale jak říkám - já jsem s tím svým ultrazoomem (s výbornou světelností na dlouhých ohniscích) zatím naprosto spokojenej.
  • « 00 Reagovat !

foto iudex

iudex 31.10.13  13:50

Inak môjmu otcovi som práve vyberal foťák, on ako typický cvakač nepozná okrem tlačítka štart a spúšte nič iné, avšak sám skonštatoval, že ten jeho päťeurový kompakt nie je kvalitou nič moc. Tak som vyberal niečo malé, jednoduché, ale s dobrou kvalitou obrazu a vybral som Nikon V1. Relatívne veľký 1" senzor, slušný elektronický hľadáčik, a to za 200 eur, čo je najlepšia value for money vôbec.
  • « 00 Reagovat !

foto poterienko

poterienko 31.10.13  13:49

Jen mě potkala jedna dost nemilá věc, porouchal se duální slot na pam. karty, takže tam nešlo nacpat SD. Takže jsem ho dost vykuchal kleštěma a teď je tam navtrdo SD-mircosd redukce a do ní strkám jen ty microSD. Skla neřeším, mám palačinku 16mm 2,8, která je skvělá a případně nasazuji přes redukci Samyang 8mm. Na ostatní ohniska mám velkého Canona.

Ta A7 vypadá velice dobře. Ha a konečně vím, co má WL za stroj :D.
  • « 00 Reagovat !

foto iudex

iudex 31.10.13  13:42

Pot: jasné, NEXy sú výborné, koneckoncov majú APSC senzor, pritom sú veľmi malé a skladné. Jedine s tmi sklami je to slabšie, hlavne zoomy nič moc. Mňa teraz zaujal A7, fullframe v tele menšom, ako labelova GH1.
  • « 00 Reagovat !

foto poterienko

poterienko 31.10.13  13:37

iudex: Jeden takový profikompakt jsem měl. Canon G11 a jakože vše super, fotky pěkné, jen video max 640x480 a neuměl při něm ostřit (což bráchy ťamťung za 2k jo), ale měl naprosto příšernou pleťovku. Takže za 8k šel pryč a místo toho jsem si koupil Sony Nex 3, který má lepší obraz i než zrcadlovka za x desítek tisíc.
  • « 00 Reagovat !

foto Thomson93

Thomson93 31.10.13  12:21

iudex: Souhlas! :yes: Někdy mobil stačí na momentky, ale... Zrovna včera jsem cestou ze školy jel kolem krásné scenérie zapadající slunce a neměl u sebe foťák. Ale přesto, zkusil jsem zastavit a vyfotit to aspoň na mobil. Výsledek je otřesný. Kdo má slabší žaludek, nechť tento odkaz ani neotvírá... 8-s
    [odkaz]
  • « 00 Reagovat !

foto iudex

iudex 31.10.13  11:52

Opäť téma foťáky; moja obľúbená. >:D
    Pre potreby fotosúťaže (1 až 3 MPx fotky, prehliadané na monitore s 1280 bodmi) v zásade nejaká extra kvalita nie je treba a častokrát stačí aj foťák v slušnom mobile. Sú ale situácie, kde sa foťák s veľkým senzorom oplatí. Napr. Mates (ktorý sa už dlhšie neukázal) či Kubass pravidelne bojujú s prepalmi v oblohe, keď ich malé foťáky (či mobily) nezvládajú absolútne zachytiť dynamický rozsah scény a buď majú čierne tiene, alebo úplne prepálené jasy. Obdobne je to so šumom v nočných scénach; to, čo zvládol labelov foťák s 4/3 senzorom by kompakt či mobil nezvládol (resp. by už veľmi šumel), ani Bullyho fotku by človek mobilom neodfotil (manuálny režim s ISO100 a 10 sekundovou expoziciou). Môj názor je, že slušné fotenie (z technickej stránky samozrejme) začína od tzv. profikompaktov, ktoré majú o niečo väčší senzor, manuálne i poloautomatické režimy, formát RAW a slušnú svetelnosť objektívu. I mobilom sa dá samozrejme dokázať veľa, ale ten vyžaduje ideálne podmienky (dostatok svetla, iba statické scény a pod.).
  • « 00 Reagovat !

foto poterienko

poterienko 31.10.13  11:21

Když jsme u těch foťáků, poslední fotku jsem fotil zrcadlovkou Canon vyšší třídy s pevnou 85mm. Jinak tu psal WA o nutnosti nošení objektivů, což mi připadá jako hloupost. Můžeš si přece koupit třeba 18-105, nebo dokonce 18-250 a pak už ti to pokryje snad vše, co člověka napadne.
  • « 00 Reagovat !

foto Thomson93

Thomson93 31.10.13  10:36

W-A: Před tím jsem fotil s jeho menším a starším bráškou FZ-8. Je to náš rodinný foťák. Našim trochu vadí, že má takové fádnější barvy, ale já jsem s ním byl spokojený. Hodně jsem se na něm naučil. Právě kvůli tomu, že nebyl "tintítko" a nevadilo mi ho nosit, jsem se rozhodl koupit jenom o něco málo větší zrcadlovku. Seťák sice mám, ale jeden z těch "lepších". :-!
  • « 00 Reagovat !

foto woody-alien

woody-alien 31.10.13  09:12

wl: A to já jsem zase (pro začátek) maximálně spokojený s FZ-200. Pro můj styl "cvak and go" >:D je to ideální. Není to žádný tintítko, silně se přibližuje rozměrům zrcadlovky, což mým pazourám vyhovuje, ale nemusím s sebou tahat další objektivy. Stačí malá brašnička s rezervní baterkou. A fotí, myslím si, velmi dobře - pro mé výstupy zcela dostatečně. Navíc je příkladně rychlej. Všechny jeho funkce a možnosti jsem ještě ani neprozkoumal. Pro mě rozhodně lepší volba než levná zrcadlovka se základním seťákem. ;-)
  • « 00 Reagovat !

foto white-label

white label 30.10.13  23:25

Ještě abys (pro začátek) spokojený nebyl... :-)
  • « 00 Reagovat !

foto Thomson93

Thomson93 30.10.13  22:07

Základního Nikona D3100 s objektivem Nikkor 18-105. S mojim rozpočtem jsem si nemohl moc vybírat (jako mezi zrcadlovkama, ve výběru byly i kompakty nebo mirrorless), ale pro začátek mi to bohatě stačí a jsem spokojený. ;-)
  • « 00 Reagovat !

foto white-label

white label 30.10.13  21:52

Co teda teď konkrétně máš?
  • « 00 Reagovat !

foto Thomson93

Thomson93 30.10.13  21:47

WL: Aha, to jsem si ani neuvědomil >:D Pořídil jsem si nedávno zrcadlovku, takže fotím už jenom přes hledáček. LiveView se s tím nedá srovnávat.

• « 10 Reagovat !

foto white-label

white label 30.10.13  21:16

« Re: Nová téma na november/listopad

pot
    Už teď jsem zvědavý na tvůj další díl o skřítcích, tentokrát z prostředí (velko)města! >:D ;-)
  • « 00 Reagovat !

foto white-label

white label 30.10.13  21:12

T93
    Když je možnost to někde opřít, je to samozřejmě výhoda, ale když možnost není...
    O čelo jsem myslel při pohledu do hledáčku, a každý pořádný foťák by něajký hledáček mít měl... ;-)
  • « 00 Reagovat !

foto poterienko

poterienko 30.10.13  19:05

« Re: Nová téma na november/listopad

IUDEX: Děkuji, děkuji za nádherné téma!!! :-)
  • « 00 Reagovat !

foto Thomson93

Thomson93 30.10.13  18:26

S tím částečným stažením barev jsi to celkem vychytal. :yes: Líbí se mi to. "Spolák" tolik nerazí a na druhou stranu se nepřišlo o tu pěknou barevnost. Příště si s fotkou zkusím víc pohrát, jestli bude čas. Udělám víc variant a budu vybírat. ;-)

Jinak opřené lokty jsou samozřejmost, ale o čelo jsem foťák ještě neopíral. >:D Já když večer nemám stativ, tak zkouším najít vhodné místo na položení a podložení. Pak jenom samospoušť a je hotovo. Jen je většinou problém s tím umístěním no... Proto vozím stativ vždycky v autě. >:D

ŠMOULA: pokračuju ve fotbálku a říkám OLEJ (samozřejmě motorový, ne olivový) >:-[]
  • « 00 Reagovat !

foto iudex

iudex 30.10.13  09:51

« Nová téma na november/listopad

Tak finalisti sa dohodli na novej téme na budúci mesiac:
    "Moje auto v ruchu (veľko)mesta".
    Myslím, že dostatočne široká téma, kde ruch mesta je možné vyjadriť mnohými spôsobmi (množstvo ľudí, áut, cez deň i v noci - napr. stopy svetiel a pod.). Tak verím, že téma zaujme viacerých a bude hojná účasť.
  • « 00 Reagovat !

foto iudex

iudex 30.10.13  09:39

« Re: Vyhlášení výsledků

wl má pravdu, pri širokáči človek udrží z ruky relatívne dlhé časy; s ohľadom na základné pravidlo "bezpečného času", teda prevrátená hodnota ekvivalentnej ohniskovej vzdialenosti tak wl so 14mm ohniskom môže udržať čas 1/14s. Naviac ten kostol bol relatívne osvetlený, takže čas tam tipujem nebol nejak dlhý.
    Edit: pozerám exif a čas je 1/20, teda v rámci normy.
    Bully: tu to neberieme tak vážne ako na auto.cz, jednak sa mnohí poznáme osobne a výmena názorov neznamená hádku; chápeme, že aj nejaká tá občasná provokácia či výhrada nie je myslená nejak útočne, všetko v rámci zábavy a občasného okorenenia diskusie (inak by sa taký Thomasino musel chudák do krvi uraziť a s nikým už neprehovoriť ani slovo). Niekto vie o fotení viac a ovláda nielen základy kompozície či expozičný trojuholník (a wl medzi nich patrí), niekomu stačí kompakt v automatickom režime a trochu citu či fotografického videnia a hlavne dobrý nápad. Je preto dobré, ak súťažia zástupcovia všetkých úrovní, čím viac účastníkov, tým lepšie, ide v konečnom efekte hlavne o zábavu a dôvod sa tu stretávať a pokecať.
  • « 00 Reagovat !

foto smoula-nesika

šmoula nešika 30.10.13  07:55

WL: Výborný nápad, můžeme si zahrát slovní fotbal.
    Začínám.
    Auto (můžeme jen automobilové výrazy i slangové)
    Vemte se někdo O.
    >:D
  • « 00 Reagovat !

foto white-label

white label 30.10.13  00:31

Svým způsobem máme pravdu oba. Jsou situace/fotky/časy/světlo, při kterých se to udržet opravdu nedá, ale jsou i takové, které se můžou podařit udržet, myslím bez viditelného roztřesení, ne bez šumu s ISO na 100vce.

Vytáhl jsem ještě záběr focený jen chvilku před tou soutěžní fotkou. Je to foceno z ruky (taky širokáč s přepočtenými 14-28mm/F4.0), bez blesku a přitom bez viditelného roztřesení (i při možném zvětšení):

[odkaz]
    Tímto také zdravím některé účastníky nedávného srazu! ;-)
  • « 00 Reagovat !

foto white-label

white label 30.10.13  00:23

Neblbni.., dobře, žes něco napsal, stejně je tu vždycky po vyhlášení mrtvo.
    Neber to tak vážně, je to jen diskuse, jejíž součástí je občas i slovní fotbal, nejde o život... ;-)
    Hlavně, že si to zase všichni můžeme rozdat v příštím kole v "nelítostném" boji o zlaté trenky... >:-[]
  • « 00 Reagovat !

foto Bully-

Bully_ 30.10.13  00:04

Nejak mne prijde zbytecne to resit. Kde si nejsem moc jisty, tam rady nerozdavam, ale kazdy at si samozrejme dela co chce. Ze jsem neco vubec napsal ;-\
  • « 00 Reagovat !

foto white-label

white label 29.10.13  23:47

Nejde o nic, co bych nepřekousl, nejsem úzkoprsý..., napsal jsem jasně "bez ironie" a myslel jsme to vážně.
    Zřejmě sis přečetl exif u mé soutěžní fotky, ale s Thomsonem jsme řešili fotku na kterou tu dal odkaz on, a u té platí to, co jsem ti k ní teď napsal. Nebo snad (dle tebe) ne?
  • « 00 Reagovat !

foto Bully-

Bully_ 29.10.13  23:35

white label:
    skoda, ze jsi to neprekousl, nemyslel jsem to ve zlem. Rady jsi tu rozdaval ty, tak jsem si precetl exif u tve fotky, to je vse.
  • « 00 Reagovat !

foto white-label

white label 29.10.13  22:45

Bully
    ISO? Co to je, o tom jsem nikdy nic neslyšel. Kdyby to bylo ISSO, tak by to mohl být třeba tata od Marthy Issové, tak nenapínej a prozraď mi to.
    Kromě různých režimů a nastavení je rozdíl fotit někde v noci na hřbitově při svitu páru svíček, nebo fotit silně/výrazně nasvětlený kostel (včetně osvětleného okolí).
    Řešili jsem konkrétní fotku, na kterou tu dal odkaz Thomson93, a když už jsi takový fotoexpert, překvapuje mě, že jsi nepoznal, že není focena ani s bleskem, ani v režimu nočního portrétu (a samozřejmě ani při ISO s hodnotou 100, což si snad naopak poznal). Takže znovu, nefotil jsem pouze s bleskem (jak zabudovaným tak externím) ani pouze v režimu nočního portrétu ani při ISO s hodnotou 100. Navíc třeba ta soutěžní fotka patří k těm, které jsou foceny přímo ze země s pevným podložením do potřebného úhlu...
    Další věc jsou předpokládané požadavky na kvallitu/míru šumu při podobné amatérské fotosoutěži (viz třeba rozlišení zdejší běžné fotogalerie k recenzím), kde se může fotit i mobilem (myslím obecně, ne v noci) a požadavky na tiskovou kvalitu někde do "velkého" časáku. S převratnou informací , že se s úbytkem světla (tím spíš při stejné hodnotě ISO) výrazně prodlužuje čas potřebný k expozici jsi tu objevil Ameriku.

P.S. Každopádně se těším (bez ironie) na tvoji další fotku tady, pokud nakonec opět nepůjde jen o "výcvak z nedostatku času" (viz tvůj komentář k umístění tvé fotky), věřím že si tu potom z toho "sednu na zadek" (opět bez ironie) nejen já. ;-)
  • « 00 Reagovat !

foto smoula-nesika

šmoula nešika 29.10.13  21:14

Lepší fotka nebyla... Ale modernější foťáky na modulární platformě s vysokým podílem hliníku a vysokopevnostních ocelí ho nepotřebuje.
  • « 00 Reagovat !

foto Bully-

Bully_ 29.10.13  21:14

white label:
    jedina podminka ostreho snimku pri foceni v noci Z RUKY je dosahnout co nejdelsiho casu, aby sel vubec udrzet. (Zjednodusene receno, jeste tam hraje roli nekolik dalsich faktoru). Muzes byt treba profesionalni odstrelovac, ale stejne nebudes vyrazne uspesnejsi proti obvyklym udrzitelnym hodnotam. Fyziku neosalis, je to nakonec na tvem snimku i videt.
    Zkus si zjistit neco o ISO, s jeho hodnotou 100 se da z ruky fotit za hodne dobreho svetla ve dne, v noci ti to cas protahne neskutecne. Stejne tak mluvit o zadrzovani dechu a pritom fotit s bleskem je trosku usmevne. Tvuj fotoaparat ti umoznuje fotit na ruzne rezimy, nejenom na mod "portret", napr. i na uplny manualni mod. Vetsina lidi chce hned tu nejlepsi techniku a co nejsvetelnejsi skla a pritom casto nevi, co dokaze uz to, co maji doma.
  • « 00 Reagovat !

foto white-label

white label 29.10.13  20:58

šnSe
    Tenhle borec má stativ (stůl). ;-)
  • « 00 Reagovat !

foto smoula-nesika

šmoula nešika 29.10.13  20:56

WL: To bych tě chtěl vidět. Zaparkuješ řízeným driftem, rychle vyběhneš z auta, zastavíš, zajistíš ruce, foťák, znehybníš. Asi takhle... [odkaz] Cvak, cvak, jedeme.
  • « 00 Reagovat !

foto white-label

white label 29.10.13  20:28

T93
    Možná jsem ten finální výběr urychlil až moc. Dá se fotit bez stativu i večer, i když každá fotka nevyjde. Chce to jako u klasické střelby zadržet dech a na chvíli znehybnět, obě ruce opřené o hruď a foťák o čelo, tři opěrné body. Výhodou je výrazné nasvětlení kostela, zkracující potřebný čas expozice, a kdybych ještě fotil se světelnějším pevným sklem, byl by čas potřebný k expozici ještě kratší.

P.S. Co bys u tvé fotky říkal na alternativu, kterou zvolil i iudex, tedy pouze částečné odbarvení fotografie, které by mohlo přinést spojení výhod barevné i čb verze (nebo taky spojení jejich nevýhod >:-[] ) ?

Třeba tady je to staženo na 50% (+ drobné korekce kontrastu/světlosti apod.):
    [odkaz]

Pro srovnání:
    [odkaz]
    [odkaz]
  • « 00 Reagovat !

foto Thomson93

Thomson93 29.10.13  19:57

Gratuluju vítězi i všem ostatním co se zúčastnili. :yes:
    Taky děkuju za body a vážím si po delší době i děleného 4.-5. místa ;-)

K tomu, co jsem si tu teď přečetl (pravidla vs. nápad): Právě kvůli tomu, že se tu tolik neřeší technická dokonalost, ale naopak se přidávají body za zajímavý nápad nebo originální pojetí tématu "po svém", jsem začal soutěžit tady. Toto kolo jsem si sice lámal hlavu nad tím, že mám auto přesně uprostřed, ale potom jsem to hned hodil za hlavu. A vida, pěkné 4.-5. místo. :-)

WL - mě se nejvíc ze všech tvojich fotek od našeho kostolíku (který jsem měl mimochodem taky ve výběru >:D ) líbí tato [odkaz] . Je jediná, na které mě nic neruší. Naopak se mi moc líbí barva odlesku od GTI podobné barvě nasvíceného kostelu. Překvapuje mě, že i bez stativu nemáš mázlou fotku ve tmě. Klobouk dolů.
  • « 00 Reagovat !

foto smoula-nesika

šmoula nešika 29.10.13  19:57

Thomasino: Ústava Fotosoutěže říká: Nejedná se o profi soutěž ! upozorňuji dopředu. Jedná se fotky na kterých kolikrát vitězí nápad nad technikou zpracování , prostě lidově Amatérská fotosoutěž nápadů .

A na technické zpracování tu přeci dohlíží bystrým okem iudex. Ve dvou už by byla nerovnováha. Přehlasovali byste důvtip a nápad.
  • « 00 Reagovat !

foto smoula-nesika

šmoula nešika 29.10.13  19:52

woody: Jojo, Aladeen byl úplně vypleskaný, když jsem se vždycky vytasil s Chocholouškem. >:D
  • « 00 Reagovat !

foto white-label

white label 29.10.13  17:10

Leg
    Zvlášť za ten druhý, velmi trefný, odstavec:
    :yes: :yes: >:D
  • « 00 Reagovat !

foto white-label

white label 29.10.13  17:07

w-a
    Souhas..., prakticky se vším.
    K tomu "slepému" sledování pravidel mě napadlo, že Thomasino by dal to auto víc vlevo směrem dolů z ulice, aby splnil pravidlo pravidlo třetin (někdo jiný by třeba pro změnu mohl hlídat pravidlo zlatého řezu) a pak by přišel iudex s tím, že auto začíná ujíždět ze záběru a mohli by se pak donekonečna hádat, co je vlastně důležítější hlídat. >:-[]
  • « 00 Reagovat !

foto Leg

Leg 29.10.13  17:02

Gratulujem všetkým, fakt pekné kolo a aj tí, čo skončili na nule mali zaujímavé príspevky.

Vidím, že thom zasa robí nábor do lepšej fotosúťaže so skutočnými fotkami, tu je aj víťazná fotka celkom na houby. Ešteže nám ukázal, ako sa to robí. ;-)

Ja by som si pridelil ešte tri bonusové body za to, že som presne trafil prvé tri miesta. To by ma ale vynieslo na tretie miesto a teda by mi museli byť body odobraté, čím by som zasa klesol na štvrté miesto. To by som ale obdržal tri bonusové body za to, že som presne trafil prvé tri miesta.... Nejak som sa zacyklil....

• « 00 Reagovat !

foto woody-alien

woody-alien 29.10.13  16:24

Zdravím všechny,

šmoula: Nesměj se mi, že gratuluju sám sobě. Často tu příležitost nemám. >:D Což mě vede k poděkování všem, co mi přidělili nějaké body. Byl to opravdu jen vtípek a takové umístění (byť v uctivé vzdálenosti za dvěma nejlepšími) jsme rozhodně nečekal.

wl: Možná bych z těch alternativ vybral jinou fotku než tu soutěžní, ale i tak je jasné, že nula bodů si nezasloužila. Ovšem při tom počtu různorodých fotek a hlasování pouze pro tři první se to někdy může takhle seběhnout......ovšem v tvém případě "maximálně jednou za deset let". ;-) A nepochybuju o tom, že v dalším kole nám to vrátíš i s úroky.

iudex: Souhlasím naprosto s wl, že tentokrát si prostě trefil Bull Eye. A že tys to úplně neviděl (viz. váhání mezi soutěžní a alternativní, podstatně obyčejnější fotkou, která by se i podle mého na bednu nevešla) na věci nic nemění. Povedlo se ti prostě dát té fotce i za pomoci promyšlené úpravy velkou atmosféru a na to můžeš být opravdu pyšný.

Thomasino: Zrovna tuhle tvoji fotku s Corsou OPC jsem v soutěži hodnotil vysoko a vyzdvihl jsem příkladnou kompozici. Na tom ale opravdu úspěch nestojí. Je to určitý předpoklad znát alespoň zhruba nějaká pravidla, ale ne dogma. S oblibou (volně) cituji Karla Kryla: "Přehnaná věrnost ideálům (pravidlům) vede k tomu, že v rámci boje proti alkoholismu zastřelíš dítě s pytlíkem rumových pralinek". ;-)

A všem: Ještě jednou díky za účast a věřím, že se v podobném počtu zúčastníte i dalších kol.
  • « 10 Reagovat !

foto white-label

white label 29.10.13  14:40

Vidím, že už ti nechybí jen nápady, ale i argumenty..., neříkají ti náhodou Blesku (s velkým "Bé"). :*) >:-[]
  • « 00 Reagovat !

foto Thomasino

Thomasino 29.10.13  14:36

ty jsi zase demagog jako Paroubek nebo Zeman !! >:D >:D
  • « 30 Reagovat !

foto white-label

white label 29.10.13  14:01

Zaplať pánbů za to, rozhodně lepší takto, než aby vyhrávaly technicky (téměř) dokonalé "tuctovky", kde by forma "drtila" obsah. Tady se dá vyhrát i s fotkou z mobilu, a to je jen dobře...
    Bez nápadu se obvykle nedá vyhrát žádná fotosoutěž, technické provedení může být podstatné spíš u profisoutěží, ale "obsah" je primární i tam.

P.S. Tobě možná chybí nápady, tak se to snažíš vynahradit teoriemi o technice fotografování... >:D
    Jenže to je jako podrobněji studovat teorii techniky malby a čekat, že až to všechno budu perfektně znát, bude ze mě skoro Picasso.
    Nebo si myslet, že kdo nezná noty, nemůže být opravdu dobrý muzikant a naopak.
  • « 00 Reagovat !

foto smoula-nesika

šmoula nešika 29.10.13  13:48

WL: :yes:
  • « 02 Reagovat !

foto Thomasino

Thomasino 29.10.13  13:46

Protože jste zvrhlící a hodnotí se tady hlavně nápad a ne technické provedení >:-[] >:-[]
  • « 00 Reagovat !

foto white-label

white label 29.10.13  13:45

Podle tebe být lepší samozřejmě může, ale vsadím boty, že tahle by neměla šanci vyhrát a velmi pravděpodobně ani dostat se na bednu.
  • « 00 Reagovat !

foto Thomasino

Thomasino 29.10.13  13:35

Ta je podle mě lepší a kdyby to fotil o něco dříve, tak by to bylo ještě lepší ;-)
  • « 00 Reagovat !

foto white-label

white label 29.10.13  13:33

iudex bývá (na můj vkus) občas taky zbytečně upjatý na tyto pravidla. Možná i proto (dle mě) mívá problém spíš s výběrem vlastní fotky, než s focením. Viz třeba jeho alternativa v tomto kole o které uvažoval jako o "možno pre oko ľúbivejšie" alternativě k jeho soutěžnímu "fotoskvostu":
    [odkaz]
  • « 10 Reagovat !

foto Thomasino

Thomasino 29.10.13  13:02

To je samozřejmě pravda, ale zrovna tady to na mě působí prostě divně :-(
    A mimochodem nedávno zrovna iudex u jedné fotky trochu kritizoval kompozici, kdy auto bylo uprostřed ;-) Ale důležité je, že se to líbilo ostatním, o tom to přece je, že se ty názory zprůměrují ;-)
  • « 00 Reagovat !

foto white-label

white label 29.10.13  12:35

Th
    Nejsi náhodou jeden z těch teoretiků, který pro samá pravidla nevidí podstatu...?
    Spousta mimořádně ceněných fotek nesplňuje různá psaná/nepsaná pravidla.
    Technická dokonalost bývá často (sama o sobě) hrozně málo.
    Proč tvoje fotka nezaujme zdaleka tolik, jako iudexova, když ta tvoje splňuje "tvá" pravidla a jeho nikoli?
    Stejně tak tahle jeho (více podle pravidel) nemá na atmosféru té jeho soutěžní.
    [odkaz]
  • « 10 Reagovat !

foto Thomasino

Thomasino 29.10.13  11:36

ano, třetina z vrchu i z boku, samozřejmě... Kdyby bylo auto více vlevo a ten výrazný kostel napravo nahoře a více vidět, bylo by to o 100% lepší ;-)

Asi takto nějak? ;-) :-)

[odkaz]

• « 00 Reagovat !

foto iudex

iudex 29.10.13  11:32

Thom: tiež sa divím svojmu umiestneniu, ale protest proti výsledkom nebudem podávať. ;-)
    DW som nestíhal, popravde to tam sledujem len veľmi sporadicky. Ale skúsim zahlasovať.
    Ad kompozícia: tá tretinová kompozícia platí ako horizontálne, tak vertikálne, vertikálne pritom Focus je v spodnej tretine. A tretinová kompozícia nie je jediné pravidlo, pozri si pravidlo zlatého rezu, diagonálnu kompozíciu a mnohé iné. ;-)
  • « 00 Reagovat !

foto Thomasino

Thomasino 29.10.13  11:22

ve správné kompozici má být objekt asi v třetině, ale to iudex moc dobře ví ;-)
  • « 00 Reagovat !

foto eliot

eliot 29.10.13  10:57

Gratuluji "bedňákům" a také ostatním (jakkoli) zúčastněným ve fotosoutěži. ;-)
  • « 00 Reagovat !

foto smoula-nesika

šmoula nešika 29.10.13  10:33

Tms: "Trochu mi tam vadí auto uprostřed." - taky dobrý. >:D >:-[]
  • « 02 Reagovat !

foto Thomasino

Thomasino 29.10.13  10:20

iudex - tentokrát ses "vyflákl" na soutěž na DW? ;-) :-) No dobře, píšu si >:-[] >:-[]
    Tak můžeš zkusit aspoň hlasovat, kdyby se ti chtělo :-)

Je tam nakonec 14 fotek, některé jsou hodně zajímavé ;-)
    [odkaz]

P.S.: Jinak samozřejmě gratulace prvním třem v soutěži, ikdyž se přiznám, že první místo iudexe je pro mě překvapení. Trochu mi tam vadí auto uprostřed a useklé věže kostela (kompozice má velké rezervy, ale chápu že ne vždy jde do objektivu dostat to co by člověk chtěl). Kromě fotky Bully-ho ale nebylo moc z čeho vybírat, dle mého kritického názoru...
  • « 00 Reagovat !

foto iudex

iudex 29.10.13  09:02

Neuveriteľné, ja som vyhral, s tým som absolútne nerátal. :-) Hoci to môže znieť ako falošná skromnosť, v skutočnosti je to absolútna neschopnosť odhadnúť, čo sa zapáči; preto aj tie moje experimenty so znížením sýtosti a pod. Inak to sklo, ktorým som toto fotil (telezoom 55-300) som nedávno predal, čo už začínam ľutovať. Ďakujem všetkým za hlasy.
    Samozrejme blahoželám aj ostatným medailistom (pre mňa bol jasným víťazom Bully, ale i Mondeo na bedne poteší).
    WL: tie dodatočné fotky, čo si dal, sú možno ešte lepšie, ako súťažná, minimálne pre mňa v tom, že tam je auto celé. Inak to široké sklo má svoje čaro a už dlhšie pokukujem po Sigme 10-20mm, ktorú by som už mal, ak by som nešetril na bixenóny. ;-)
    Tak povzbudený hor sa do nového kola!
  • « 00 Reagovat !

foto smoula-nesika

šmoula nešika 29.10.13  08:51

Bud: Tak to jo. Podplácet vlastní manželku... no nevím. I když takovéhle dluhy se obvykle mohou řešit sexem, to by ho ovšem musela chtít ona. >:D
  • « 00 Reagovat !

foto anti99

anti99 29.10.13  02:55

gratulacia vsetkym zucastenym :yes: a vdaka za hlasovanie aj nezucastnenym
  • « 00 Reagovat !

foto Bud

Bud 28.10.13  23:56

Paní Budová řekla jasně za peníze. Oni jí kolegové a kolegyně v práci dodali jaksi odvahy a zjistila, že má svou cenu >:D
  • « 00 Reagovat !

foto Bud

Bud 28.10.13  23:54

Jo, ke tvému příspěvku.
  • « 00 Reagovat !

foto white-label

white label 28.10.13  23:44

Bud
    Nějak jim to zase blbne, nejde poznat, na jaký konkrétní příspěvek reaguješ. To tvoje: "přesně tak", má být k čemu?
    Proč nesoutěžila i tvoje (paní) BUD-ová?
  • « 10 Reagovat !

foto Bud

Bud 28.10.13  23:40

Přesně tak.
    Jinak to foto od wl je pěkné právě v té soutěžní verzi. I když tam je ta lampa, vždyť se dá odstranit. Mně se spíš nelíbí, že se to auto tak scvrklo >:D
  • « 00 Reagovat !

foto white-label

white label 28.10.13  23:33

pot
    Zas tak starý krám to (auto) není, k tomu baráku by seděl spíš nějaký "vysklený" žigulík...
    Pokud by musel vůz sedět k budově, měl by mít např. vítěz tohoto kola na fotce spíš kočár tažený koňmi, woody drezínu, eliot něco z vrakoviště a třeba Kubass krávu..., a to jsem tvou fotku taktně vynechal (že by skřítka?). :-O >:D ;-)
  • « 00 Reagovat !

foto poterienko

poterienko 28.10.13  23:18

Také se připojuji ke gratulaci vítězům...a sakra nějaké kreativnější téma :D. Nějaké méně všeobecné. Musím se snažit, abych mohl zkusit prosadit své nápady.

WL: Mě osobně nejvíce nesedí celkově auto k tomu kostelu. Třeba toto sedí, starý krám a starý barák - [odkaz] :D.
  • « 00 Reagovat !

foto white-label

white label 28.10.13  22:49

Tady je příklad toho, kdy se tam snadno dostane třeba lavička, která přitom není přímo v zorném poli (očí) člověka. Samozřejmě, že objektiv je mnohem blíž k focenému objektu, než to na snímku vypadá.
    [odkaz]
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…