Thomasino 23.06.14 16:39
« Re: Peugeot road days
U mě teda RCZ nepřicházelo vůbec v úvahu, to auto se mi nelíbí, ty přední a zadní převisy jsou hodně divné :-O :-O Zajímavá je na tom ta střecha, ale to je tak všechno. Aktuálně nevidím z mého pohledu u Pažoutu žádný konkurencechopný model (no dobře, možná se někomu bude líbit P308) a podle mě tato automobilka půjde do 5 let do kopru 8-s -
woody-alien 23.06.14 00:02
« Re: Peugeot road days
Ron: Bohužel na RCZ-R jsem neměl čas (stejně bylo zabukovaný tatíkama s pěti lahváčema z Tesca - aspoň tedy v Mělníce), snad to někdy napravím ale pro tohle auto beztak nejsem "cílovka". Pamatuju na jízdu s RCZ 200HP a že to bylo pěkné svezení.
K 208GTi - to že nemáš co napsat, není jen vinou babizny od Peugeotů. To auto je "chladné ako zmrzlinový pohár". Rychlé, pohodlné, hezky vypadá.....a do 5 minut na něj zapomeneš. Vyzkoušej si Clio RS a pochopíš... ;-) -
Ronault. 22.06.14 23:19
« Peugeot road days
Pokusím se nějakým stručným způsobem popsat již v podstatě každoroční akci Peugeot Road Days. V podstatě po větší části ČR vyráží Peugeot se svými modely, které nechává po registraci odzkoušet zájemcům.
Musím uznat, že letos po předešlém ročníku Peugeot o poznání vylepšil. Oproti 20 minutám na jízdu navýšil dobu na 30 minut a trasu tomu přizpůsobil, takže při průměrném stylu to opravdu na těch 25 minut bylo., ale dalo se to urazit i RyChle Zi, viz níže. Docela mě překvapila i volba trasy, kdy byl vybrát okruh po silnicích spíše s nižších tříd s místy velmi žalostným povrchem, takže docela odvaha, ale z druhé strany - kde v okolí Olympieu Brna je kvalitní asfalt? I ta D je panelovka...
Ale k věci, první tři jízdy jsem absovoval pouze jako spolujezdec a podle toho jsem i ta auta navolil, tedy pro potřeby a zkušensoti společnosti.
Peugeot 308 CC 1,6 THP - Pro mne nová zkušenost - jízda v kabrioletu vzadu... No nic extra, ale při narovnaném sezení s otevřenými si člověk s přehledem uloví svačinu, v horším případě zánět středouší. K autu asi moc k napsání není - velmi pohodlný houpavý podvozek, který dokáže filtrovat v podstatě vše včetně jízdních požitků.
2008 1,6 HDI 68 kW Allure - Pro mne čerstvé srovnání s nedávno zkoušeným Capturem. Pokud bych srovnal interiéry, tak 2008 působí hodnotněji, pravda, aby ne, ve výbavě Allure se sedačkami v kůži proti základnímu Capturu. Prostornost bez výhrad, pokud má tohle nahradit 207 SW, tak to činí na výbornou. Neřídil jsem, nicméně, pokud v něčem je Capture znatelně lepší, tak to je podvozek. V místech, kdy Capture dává někde z povzdálí znát, že na cestě byla nerovnost, už 2008 znatelně bouchá a dává to posádce okusit. Pro mne trochu zklamání, hlavně Captur i při takto pohodlném podvozku neztrácí ic na ovladatelnosti, ba naopak.
308 1,2 THP Allure - K popisu kokpitu se vyjádřm později, vezmu to z místa těch vzadu. Seděl jsem za řidičem, který měl méně než 175 cm a já se 182 cm jsem si i natáhl nohy, takže až taková tragédie to není, samozřejmě na Octavii to nemá, ale 308 HB roli rodinného auta plnit nechce. Problémem se spíše stává panoramatické okno, které vzadu ubírá ,místa nad hlavou. Milým překvapením je tříválec, velmi ochotně se vrhá do otáček, v režimu sport, kdy se otevře nějaká klapka ve výfuku, má i docela pěkně podbarvený zvuk a s autem nemá příliš práce. Milým překvapením je i podvozek, který v tomto případě na 16" kolech funguje i na tankodromu okolí Brna velmi schopně.
308 SW 2,0 HDI 110 kW - Na tohle auto jsem byl v podstatě nejvíce zvědavý. Přicházel jsem k němu s obavami, ne ani z toho, že bude špatné, ale spíše naopak, že bude moc dobré, protože loni, kdy se objevil 308 na trhu a jákupoval Megane, tak jsem trochu zvažoval nad odložením koupě a počkáním si na 308 SW... takže okamžik pravdy jestli jsem neudělal špatně, nastal...
Asi nejvíc duskotovaným pojmem 308 je interiér, konkrétně volant, klimatizace a posaz. Měřím 183 cm a nechápu pláč novinářů nad tím, že jim volant kryje výhled na budíky. Sedl jsem si během vteřiny našel dobrou polohu, volant příjemně padne do ruky, má široce nastavitelný rozsah a ani v jednom místě nekryje budíky nebo display. Možná jen mate opačně se pohybující otáčkoměr, na tak krátké vzdálenosti jsem si prostě nezvykl. Taktéž nevidím problém v ovládání klimatizace. V levém sloupci jsou tlačítka volby, hned nahoře je ventilace, ta se otevře, bez problémů na každý dotyk se přepíná teplota či směr proudění vzduchu a i když jsem zkoušel opakovaně, vždy bez problémů. Spíše jsem měl z tohodle nápadu dobrý pocit, protože jsem nemusel ovládání klimatizace hledat někde dole jako v 208 nebo i v Meganu, je to prostě na očích a funguje to dobře... a je to i v češtině. Ještě pár slov k navigaci. Po krátkém zkoumání mi příjde na ovládání snažší a promyšlenější ta v Renaultu od TomTomu. A prostoor v zadu. Za sebe jsem se bez problémů posadil, místa více jak v kombíku a i o krapet více než v Meganu, takže úlohu rodinného kombíku nižší střední splní bez problémů. A kufr? Ve srovnání s Meganem je delší, ale užší a nižší, opět nějaké problémy nevidím.
Motor - Oproti Meganu má k dobru 14 kW a 4 deci objemu a v podstatě by to i odpovídalo, jako ostatně vždy i tady 2,0 HDI je naprosto kultivovaný, hlučností (srovnatelně s 1,6 dCi) ale i charakterem, kdy nějaký turboefekt či zatlačení do sedaček není cítit. Je to výhoda, pravda, ale zase chybí ten wow efekt a prostě je 1,6 dCi působivější. Navíc nad nějakými 3500 ot. už není nic, naopak výkon klesá, tam ještě 1,6 dCi pokračuje dále. takže shrnuto, výkon tam je, ale zabalený tak nějak sametověji a při přesednutí do Meganu bych i jemu přiřknul větší výkon.
Jízda - Auto bylo na 17" kolech, tedy stejně jako mám teď na Meganu, jen širší gumy. Jak to shrnout? Je to obrovský skok pro Peugeot, ale malý krok pro ostatní. Ano, je to teď asi nejlepší podvozek francouzské nižší střední, krapet lépe filtruje nerovnosti než Megane, ale na absolutní špičku třídy (Mazda 3) nemá. No a řízení... zcela v normě třídy, odpovídajícně nekomunikativní, ale je to naftové kombi, takže OK.
Závěr pro mne - udělal jsem dobře, za cenu Meganu by dnes nebyl srovnatelný Peugeot 308 SW ani v benzínu a o tolik lepší auto to není... hned se mi spi lépe >:D
208 GTi - Těšil jsem se hodně. Auto z venku i uvnitř vypadá moc hezky, hlavně z venku vypadá jako takový hravý ďáblík, žádná opuchlina z dob 207. A jak jezdí? Z jedné strany v houstnoucím provozu bezkonkurenčně, 200 koní umí... ale nějak z něj necítit emoce... až tolik, že sám nevím, co k němu napsat... Nejvíce asi celý zážitek zabila paní od Peugeotu, nepříjemná babizna už od pohledu, bez snahy prezentace auta a jediné, co řekla, když jsem jel asi 125 "tady nejsme na dálnici"... má reakce "Nejsme, a...?" No bída, nechápu člověka, který zrovna ji posadil k prezentaci 208 GTi, přitom jiná auta doprovázeli řidiči, kteří o auta evidentně měli zájem... Takže jaksi k 208 GTi moc nenapíšu, minimálně do doby srovnání s Cliem RS.
a zlatý hřeb....
RCZ R - Obdivuji Peugeot, že auto s výkonem bezmála 200 kW a předním náhonem takto povolí k zapůjčení všem, co si řeknou. Ale k autu - Pro mne facelift RCZ je krokem spíše mimo, jestli někde ta obrovitá maska 308 seděla, tak právě na RCZ. Na první pohled bijí do očí obrovité kotouče předních brzd a krásná 19" kola s písmenem "R". Interiér vychází z 308 a v obšití kůží, perfektními sedačkami a materiály působí velmi dobře.
Trochu zklamáním je zvuk motoru na volnoběh z venku, přímostřikovou šestnáctistovku prostě nelze obelhát, naštěstí už po jemném přidání plynu si bere svou roli výfuk, který už zaujme více. Právě s prvním rozjezdem jde cíti, co chybí 208 GTi, spojka jde z tuha, jasně vymezená, vyžaduje práci řidie, řízení taky, nehledě na to, že s takto vysokým výkonem na přední nápravě už je nutné volant držet pevněj, vyjeté koleje a plný plyn táhnout řidiče do děje více než 208 Gti, při výjezdech ze zatáček si i já nezkušený můžu odzkoušet funkci samosvorného diferenciálu, přitom i na takto děravém povrchu se shodujeme, že není problém absolvovat i delší cestu, je komfort zachován.
Jak bych to shrnul....? Pokud vezmu již předešlé opakované zážitky s RCZ, tak se vkrádají smíšené pocity, ano, 52 kW navíc jde pocítit znatelně, brzdy jsou opravdu famozní, ale příplatek pomalu 300t mi příjde již nesmyslný, možná kdyby k "běžnému" RCZ dávali samosvorný diferenciál, stačilo by to... Každopádně RCZ pro mne značně nepochopitelně opomíjené auto v prostředí HH typu Megane RS či Focus ST.
Toliko můj krátký a místy zmatený report :-) -
white label 19.06.14 22:55
w-a
Tak to by byl swištivý očistec. >:-[]
Ještě, že to není někde v "Péčkách!. >:D
Máš to tam sice blíž, než já, ale zas tak hrozně daleko to není ani pro mě. Otázka je, jestli bych se tam s tím někde mohl pořádně projet. Konfigurace slušná (povinné dsg nechybí), teda až na počet dveří a barvu. Každopádně dík za tip, zkusím ještě naši starou známou e-mail linku na import Porsche. ;-) -
woody-alien 19.06.14 21:07
« Re: Cupra - Krásné chvíle bez záruky
wl: Předváděčku nevím, ale v Pečkách mají R-ko na prodej s najetými asi 600 km. Tak by tě měli nechat projet. Ale nevím jestli se ti chce podstupovat takovou tramtárii. Není každej takovej pošuk jako já. ;-) [odkaz]
Kdybych ale na nějakou předváděčku narazil, budeš první, komu dám vědět. Klidně tě i dovezu na místo a zpět - ale Swištěm. >:D >:D >:D -
white label 19.06.14 20:16
w-a
Jj, četl jsem. Ale já ti od začátku tvé dojmy z CRS věřím a právě proto, že jsou tak pozitivní, bych si chtěl CRS projet, i když u mě auto této velikostí nepřipadá v úvahu.
To už bych pak mohl jít rovnou do něčeho dvoumístného.
Naopak od předváděčky Cupry jsi mě dokonale odradil. >:-[]
Chtělo by to natrefit na předváděčku GR, tím spíš, že se mé předpoklady o tom, že to bude skvělé auto, naplnily i v testu EVO. -
woody-alien 19.06.14 18:30
« Re: Cupra - Krásné chvíle bez záruky
wl: Přečti si na homepage novej mariachiho blog. Je to vůbec první člověk, kterej mi víceméně dává za pravdu co se týká Clia RS. Ufff, už jsem se obával, že jsem pomatenec, co nerozezná zábavné auto od Multikáry. ;-) >:D -
Thomasino 19.06.14 08:28
« Re: Cupra - Krásné chvíle bez záruky
Podle všeho nejpozději v Ženevě přijdou s ostřejší a výkonnější verzí Clia, ale těžko říct, jak se bude jmenovat ;-) Ale klidně něco jako Clio R.S. Trophy, nebo R.S. Gordini apod >:-[] Jsem na to dost zvědavý, dokonce se mluví i o manuálu >:-[] -
Thomasino 18.06.14 22:31
« Re: Cupra - Krásné chvíle bez záruky
ale joo, naladění podvozku u SSS je hodně slušný, ale krátký rozvor prostě na nerovnostech poznáš :-O
Kdybych věděl že jedeš do Znojma, poradil bych ti kousek od Jihlavy famózní kousek silnice: Třebíč - Čechtín - Velký Beranov :-) Zrovna pro SSS či Fiestu ST super!!
woody-alien 18.06.14 22:19
« Re: Cupra - Krásné chvíle bez záruky
Thom: Do města je ta 1.2ka, na 600 km jízdu už fakt moc ne. Ale zase když vidíš ty mumie, co jezdí v běžným provozu, tak to byl Swišť mezi těmi rychlejšími. ;-) A já jsem si to (projednou) užíval, mám rád nový trasy, pustím nějakou muziku a jedu. Jak mi napsal iudex - já jsem ten správný petrolhead, co neváhá absolvovat 9 hodin jízdy v takovém prdítku jen aby se projel nějakou koncernovou mršinou. >:-[]
SSS je něco jiného, potřebuje pomalejší a techničtější pasáže, ale bez problémů funguje i na přesuny. Nic z tebe nevytřese, zkus si tu FieSTu a udělíš SSS metál za komfort. >:D >:D -
woody-alien 18.06.14 21:47
« Re: Cupra - Krásné chvíle bez záruky
Thom: Ten rozdíl mezi Cuprou a GTI 5-door není velký, spíš tak 30-40, a bez ohledu na pozdější prodej bych asi těžko zvládl sedět uvnitř, koukat na to a říkat si: No dobře, ale ušetřil jsem. ;-)
Momentálně mi to tedy vychází na závěrečný duel C-RS vs. GTI. Cena hraje taky roli, ale zase ne docela, to bych mohl ještě dalších 100t ušetřit nákupem vychvalované FieSTy a ta už je ze hry dávno. Anebo se naštvu a půjdu si koupit SSS, dneska když jsem ho potkal mě chytla taková nostalgie, že by mi jí i Ron a jeho Fanouš záviděli. >:D >:D -
Thomasino 18.06.14 21:33
« Re: Cupra - Krásné chvíle bez záruky
woody - bezva dojmy, díky za ně. Do Znojma to není daleko, možná si ji taky zajedu projet. Ikdyž po tom jak hezky jsi to popsal, to skoro není ani potřeba >:-[] :yes:
V podstatě ale jen potvrzuješ spoustu jiných testů, že je to moc fajn auto, ale lepší řízení a větší FUN faktor by tomu neuškodil.
Jak jsem psal již před pár dny, ber GTI VII Perf. nebo Clio RS ;-) Pokud není velký rozdíl mezi cenou GTI a Cupry, nezapomeň na to, jak dobře si drží cenu GTI a jak mizerně Cupra a případný rozdíl 40-80 tisíc vůbec neřeš :-) -
woody-alien 18.06.14 21:15
« Re: Cupra - Krásné chvíle bez záruky
iudex: No právě, že přišel. >:D Když mi to poprvý Start/Stop zdechnul při dávání přednosti z vedlejší na hlavní, tolik mě to rozhodilo, že jsem sešlápl spojku - auto nastartovalo bez mého přičinění - a následně jsem po zařazení spojku ve zmatku pustil moc prudce, načež GTI chcíplo mojí vinou. Tak chci vypnout zapalování a nastartovat a dřív než jsem stihl něco udělat, auto nastartovalo samo. Tak to už jsem byl úplně "hotovej".... >:-[] Už zbývalo jen aby GTI samo odjelo na pivo. >:D -
iudex 18.06.14 21:03
« Re: Cupra - Krásné chvíle bez záruky
A to si neprišiel na ďalšiu fičúru toho start-stopu: keď Ti náhodou motor skape, tak Ti ho auto aj samo naštartuje, čo je síce teoreticky fajn, ale nie keď ho súčasne chceš naštartovať aj Ty a potom sa zacyklíš a vyzeráš pred ľuďmi okolo ako blbec. ;-) Skrátka nebožka by z toho bola úplne zmagorená. >:D -
woody-alien 18.06.14 20:53
« Re: Cupra - Krásné chvíle bez záruky
wl: 2.800 nehraje žádnou roli, jen si podle té zkušební jízdy nejsem úplně jistej, že bych tam neměl pořád nastavenej Sport. A tím pádem by to bylo zbytečný. Na druhou stranu by se to dalo přenastavit, pokud by s tím jel někdo jiný. Ale tam je větší problém ten zatracenej Start/Stop. Úplně se vidím, jak "nebožce" vysvětluju, že to musí po každým nastartování auta znovu vypínat. Jako nemusí, ale to zhasnutí motoru po vyřazení na neutrál by ji mohlo natolik znejistět, že by třeba nevěděla co dělat. -
woody-alien 18.06.14 20:44
« Re: Cupra - Krásné chvíle bez záruky
Ron: >:D >:D No, o ORS nemám zájem a tudíž ji nebudu ani projíždět, čili je to přímo IDEÁLNÍ kandidát na vítězství v souboji HH. Opíšu nějaký testy, z každýho kousek, a protože ve skutečnosti jsem ORS uvnitř ani neviděl, nechám ji pro sichr vyhrát. Tím nic nezkazím. >:-[] :yes:
PS: Na zpáteční trase Znojmo - Jihlava - Havlíčkův Brod - Kolín - Nymburk - Ml.Boleslav - Česká Lípa - Děčín jsem nových ORS napočítal opravdu dost, zdrcující většinu v modré metle. A kolem Boleslavi snad mají Octavie RS hnízdo, nebo co. >:D
Ale jinak - GTI 0, MegRS 0, Clio RS 0, Focus ST 0, Fiesta ST 0, Cupra 0, Astra OPC 0, SSS 1 (černej, zdravili jsme se s řidičem - čirou náhodou jsme na dlouhé rovince oba předjížděli :-) ) -
iudex 18.06.14 20:21
« Re: Cupra - Krásné chvíle bez záruky
Nemám a nechýba mi (a ani som netušil, čo to presne je, kým sa ma woody nespýtal). Javí sa mi, že pri manuále a bez DCC je to len pomerne zbytočná serepetička a sériové nastavenie posilovača a pod. v GTI mi nedáva žiaden dôvod uvažovať o nejakom inom nastavení. -
woody-alien 18.06.14 19:11
« Re: Cupra - Krásné chvíle bez záruky
iudex: No já jsem původně čekal, že když tady napíšu, že vybírám HH, před barákem se mi do druhého dne seřadí na týdenní zápůjčku GTI, OPC, MRS, CRS, FoST, FieSTa, GTi, Cupra, SSS i splašenej apostrof, ale když se dlouho nic nedělo..... ;-) >:D -
iudex 18.06.14 18:56
« Re: Cupra - Krásné chvíle bez záruky
woody: tak Ty si z výberu auta spravil hotovú vedu a posunul ju na novú úroveň. Už len tie kilometre, ktoré si kvôli predvádzačkám absolvoval (o ušlom zisku nehovoriac). >:-[] Kam sa hrabe Thomasino a jeho dilema GT86 vs. Megane či moja dilema bixenóny vs. halogény. >:-[] -
woody-alien 18.06.14 18:47
« Re: Cupra - Krásné chvíle bez záruky
wl: Z hlediska působení na smysly, po mojem "dojmologie", je dnes GTI v podstatě na tzv. prémiové úrovni. V tom mu Cupra nesahá ani po ventilky. Jízdně to bude zřejmě dost vyrovnané, možná budou nějaké rozdíly (právě to využití vyššího výkonu) při extrémnějším používání. Tak či tak mně se líbí, že je GTI (Perf.) plně použitelné a efektivní už v základu, tak jak je. Nemusíš si připlácet DCC ani Volbu profilu jízdy a funguje to. A jak !!!
PS: Až mi po letech někdo připomene, jak jsem vybíral HH, s výrazem hraběte Kratzmara (Adéla ještě nevečeřela) si setřu pot z čela a zvolám: "Šmarjá, to byla fuška !" >:D >:-[] ;-) -
woody-alien 18.06.14 18:38
« Re: Cupra - Krásné chvíle bez záruky
iudex: Třeba Renault Sport fans pořádně nehledali..... >:D Ale na druhou stranu mám čím dál intenzivnější dojem, že pořádně nehledali ani samozvaní kati Clia RS 4. Je nás jen pár, co jsme objevili "perličky na dně". A ještě jeden intenzivní pocit mám, a sice, že pan Janda nemá GTI tak docela rád. Jeho krkolomná sinusoida (ORS ano, GTI ne, Cupra ano) nemá opodstatnění, a to ani když uvážím, že tak jako on jsem s těmi auty nejel. -
iudex 18.06.14 18:09
« Re: Cupra - Krásné chvíle bez záruky
woody: no popísal si to veľmi plasticky a viem sa úplne vcítiť do Tvojich rozporuplných dojmov. Ono človek má určite veľké očakávania, keď pozná GTI a ide si vyskúšať niečo, čo by malo byť ešte ďalej... a nie je. Takže nakoniec sa zázrak nekoná a tá fantastická cena sa niekde prejaviť musela, aj keď ani jedna z tých vecí, čo si pomenoval, by nebola deal-breakerom, tomu celkovému dojmu moc nepomáha. Možno verzia 265 na 18kach by bola mierne iná, ale ten rozdiel by zrejme bol v kategórii nuáns.
wl: kameň mi nespadol, fáza určitej neistoty, ktorú som mal spočiatku, je už preč od doby, kedy som začal GTIčku zatápať pod kotlom a objavovať, že je v ňom oveľa viac, ako sa RenaultSport-fans zdá. >:-[] -
white label 18.06.14 17:48
w-a
Díky moc za dojmy formou slohovky. :yes:
Slyšels taky tu obrovskou ránu...?
To iudexovi, po přečtení, spadl balVWan ze srdce rovnou do "GaTÍ"! >:D ;-)
P.S. Co tam zase s tím Labem (neplést s labelem) vyvádíte, když nemáte povodně, tak musíte mít aspoň "bezvodně"?
woody-alien 18.06.14 17:20
« Cupra - Krásné chvíle bez záruky
Tentokrát žádná slohová cvičení, rovno k věci. Znojmo jsem neviděl dvojmo, nýbrž docela čistě. Žádné bloudění a přistávám na parkovišti zákazníků. Přicházím přes dlouhý dvůr a hledám JI. Stojí v řadě ostatních Leonů a nebýt výrazných nápisů, sotva bych ji poznal. Začínám chápat Zinovo rozčarování. Na druhou stranu, tahle nenápadnost může leckomu vyhovovat. Jediné (full LED brzy v záplavě dovybavených Referencí zapadnou v davu) co kolemjdoucího vyloženě praští do očí jsou ta 19"kola. Jsou hezká, o to nic, ale takhle naživo mi přijdou ke karosérii až neúměrně veliká. Jako dílo praštěného tunera. Bůh ochraňuj DCC, jak tohle zvládne odtlumit ?
Přivítá mě prodejce a nejprve jdeme okouknout interiér. Usadím se na sedačce s alcantarou a bezděčně vzpomenu na své výhrady už k běžným verzím Leonu (je to veliký krok pro Seat, ale malý pro lidstvo) . Architektura je pěkně navržená.....a celé to zabíjí jednotlivé detaily (výplně dveří, madlo ruční brzdy apod.), takže nakonec usazen v autě za téměř 700t řeším, jestli to náhodou u Suzuki nedělaj líp. Prostě na mě interiér působí dost plastově. Přesouvám se dozadu a jsem ohromen, ano doslova ohromen prostorem, který je za mou sedačkou. Tohle 427 cm dlouhé auto odveze 4 dospělé bez jakýchkoliv omezení. Ale abych byl spravedlivý, Golf to dokáže taky. Kufr v Cupře je hezky objemnej, oproti GTI chybí průvlak na dlouhé předměty, a krycí plato mi znovu velmi důrazně dává na srozumněnou, že na blbosti už peníze nezbyly.
No nic, celkový dojem (exteriér,interiér) 1:0 pro GTI.
Nasedáme.. Nejprve vyzkoušíme DCC, přepínám na Comfort a vyplouváme. A hned velké překvapení. Obavy se nepotvrdily. Cupra jede hladce, přiměřeně komfortně. Prodejce mě navádí na docela dlouhý dlážděnný úsek, takže mám čas přepínat mezi režimy a ani ten nejcuprovější mi nepřijde nepříjemně tvrdý. Snad je to tím, že se mi coby referenční bod v hlavě zažrala jízda s Fiestou ST a ne a ne se jí zbavit. Městská jízda s ní je zřejmě už doživotní zážitek. Každopádně po přepnutí do Comfortu jsou ty 19" hodné jako beránek. Celé to fungování DCC má ale jeden háček. Nemůžu se zbavit dojmu, že GTI to "dává" s 18" Austinama a na standardních tlumičích s prstem v nose.....a jaksi harmoničtěji.
Řízení je dosti lehké, o nějakém citu nemůže být řeč. A pokud se týká nějakého "čtení" silnice, v závěru jízdy jsem narazil na moc pěkně vyježděný koleje ale s volantem to ani nehlo. Na tomhle místě by mi Mondeo z rukou na volantu udělalo vánočku. A teď první kritika. Moc se mi nelíbilo fungování manuálu. A tím myslím práci se šaltpákou. Při přeřazování z 1 na 2 silně zadrhávala, a to samé ale v menší míře i při dalších přechodech přes neutrál. Ale hlavně to z 1 na 2 mě štvalo, protože jsem ztrácel čas při rozjezdu. Navíc při řazení naslepo před zatáčkou se mi párkrát "povedlo" kvalt vůbec netrefit, dráha mě navedla někam mezi. Nic takového jsem u GTI nezažil.
Nástup motoru je skutečně působivý. Zatahuje prakticky okamžitě a neumdlévá. Zcela bez hranic to ale samozřejmě není, o čemž jsem se přesvědčil při jednom až příliš odvážném předjížděcím manévru. Jedna věc je ale jistá, tím, že motor v Cupře přidává 50 koní oproti GTI někde nahoře a točák má stejnej, při tom našem zkušebním ježdění bych to možná vůbce nepoznal. Může být, že jsem ho prostě nepodrobil dostatečnénu průzkumu, ono něco jiného je jezdit sám a něco jiného s prodejcem, který tě nezná a možná se taky bojí. Nedivím se, já bych se na jeho místě bál taky. Takže je možné, že ten nárůst výkonu má význam na okruhu nebo na dlouhých rovinkách, ale tady jako bych ho skoro nezaznamenal. Trochu mě to překvapilo. A následuje další kritika. Nejel jsem v O3 RS, která to občas od novinářů schytá za ten umělej zvuk uvnitř, ale to co se dělo v Cupře bylo tak nehorázně falešný (ne rozladěný ale nepravý), že mi to prodejce ukázal jen na chvilku (plně to "zní" v Cupra režimu, trochu ve Sport, a vůbec v Comfortu) a rychle přepnul režim. Nenechal jsem se odbýt a znovu si to tam vrátil. No a bylo to hrozný. Sám jsem musel po pár minutách uznat, že to nedokážu dál snášet a přepnul jsem se do jiného režimu. Takže pokud někdo kritizuje zvukovody ve Fiestě nebo v Cliu RS, tak ať si jde poslechnout tenhle rezonátor a sklapne navždy. Teď rychle nevím, jestli to má GTI taky, ale pokud ano, tak to zřejmě ve Vlkohradu naladili jinak,uvěřitelně.
A jízdní vlastnosti. To by byl asi jen popis jemných nuancí, ale když to shrnu, pořád se mi zdá, že u GTI je všechno přirozenější, harmoničtější. Že to všechno funguje lépe. Do Znojma jsme se vraceli okreskou s dobrým, ale varhánkovitým povrchem. Tam se mi v zatáčkách zdálo, že Cupra malinko odskakuje, že už toho je na ní moc. Hrozně by mě zajímalo srovnání s 265k verzí na 18"kolech, jestli by to náhodou nebylo lepší. Všichni víme, že méně je někdy více.
Takže závěrem: Cupra určitě nezklamala, ale ani se nedostavil pocit nějakého nadšení "tohlechci", v který jsem tajně doufal. Nebo ne doufal, ale myslel jsem, že by mohl přijít. Co se jízdy týká, s ohledem na mé schopnosti a potřeby, nevidím nic, v čem by Cupra byla lepší než GTI Perf. A naopak je tam pár věcí, co mě štvou už teď. Rezonátor, řadící páka aj. A v dojmových disciplínách (interiér/exteriér) to Cupra s GTIčkem projela.Zbývá jí výhoda nižší ceny a našlapanější výbavy, ale i to je otázka konkrétní konfigurace a nabídky od dealera. A i tady (neříkám že se to ještě nemůže změnit) mám nabídku na zvýhodnění (slevu) zhruba poloviční oproti GTI. Tím pádem se cenové nůžky mezi koncernovými bratránky nerozevírají, právě naopak.
woody-alien 18.06.14 15:13
« Cupramánie aneb 9 hodin reklamy na Suzuki
Takže hlásím návrat. Pro nezasvěcené - nedalo mi to a učinil jsem výpad směrem na Znojmo, abych trochu polechtal koncernové dvoulitrové turbo ve španělském lvíčkovi. Každý o něm ví, každý o něm mluví ale málokdo v něm jel. Tak tedy já už ano. Report bude později, právě jsem odjel 620 km v našem Swišti, popíjím kávu a přemýšlím, proč v mé mysli tu zhruba třičtvrtě hodinu s Cuprou přebíjejí zážitky z téměř 9 hodin jízdy v tom japonsko-maďarském prckovi. No, možná že mě víc baví na Octavie zákeřně útočit ze zálohy než je suverénně míjet. >:D >:D
Ale vážně, nechci předjímat , tak jen dvě hesla jako návnada: ;-)
1. Kdo máte objednanou Cupru, nemusíte se bát. Ty 19" jsou v pohodě.
2. Neřešte cenu, výbavy, počty dveří, postavte přede mě Cupru a GTI Performance a řekněte: Vyber si. A vyberu si GTI.
Ovšem hrdinou dne je tak či tak tenhle hot-hatch Z ;-)
iudex 18.06.14 09:00
« Re: Ten ci onen
Tom: Autoexpress testoval ako jediné médium zatiaľ ako Megane 275 Trophy: [odkaz] , tak aj Cupru Performance Pack: [odkaz]
a vidia to takto: SEAT shouldn't be disheartened at losing the record to Renault either, if they decide to rip the back seats out we're sure they can win it back.
We were the only title to drive both the Renaultsport Megane Trophy 275 and the Leon Cupra SC 280 Performance Pack back to back on the Nurburgring, and while both are blisteringly fast they go about their business in very different ways. For starters the Cupra's 5bhp advantage feels more significant than than the numbers suggest out on the track. There's an immediacy to the throttle response and a more free-revving feel to the engine, plus the manual gearshift to is much slicker allowing you to flick the lever around its gate rather than ramming it home in the Megane.
It's the Cupra that puts its power down better on the exit of corners though. The combination of sticky Michelin tyres and the VAQ electronically-controlled limited slip differential (which can send up to 100 per cent of the power to the outside front wheel) creates phenomenol traction that will have you shaking your head in disbelief. And perhaps the most remarkable thing about this Cupra is we know when you dial the adjustable dampers to comfort on public roads, the supple suspension is perfectly suited to everyday use - far more so than the Megane.
Takže sa asi rozplynie Tvoja idea, že M RS a Cupra sú úplne iné autá, teda kým MRS je pre puristov na okruh, Cupra je vymäklejší univerzál vhodný iba ne bežné cesty.
;-) -
Leg 18.06.14 08:26
« Re: Ten ci onen
Bully: áno súhlasím, človek sedlajúci jeden z najostrejších hothatchov zo starej školy a pokukujúci po niečom ešte ultimatívnejšom (superšport alebo okruhový hračka typu cat?) môže s čistým svedomým hodiť všetky dnešné hothatche do jedného vreca. Z pohľadu majiteľa rodinného combi strednej triedy hľadajúceho druhé auto pre zábavu už ale rozdiely v jazdnom prejave a univerzálnosti zmysel riešiť má. Predsalen jeho pohľad je trochu iný ako tvoj. Ale zasa, predávať Golf GTI kvôli kúpe Megane R.S. (A prípadne ešte pretrpieť kvôli tomu určitý čas s nejakou znúdzecnosť mrdkou tricolore), tak v tom moc zmysel nevidím, to je pravda.
Malé písmenká: osoby a obsadenie sú vymyslené a podobnosť so skutočnosťou je čisto náhodná. -
Thomasino 18.06.14 08:24
« Re: Ten ci onen
Mě spíše zaujaly ty věty, kde píší o tom, že MRS je zábavnější než Golf R, než Cupra a také než GTI VII Perf. >:-[] >:-[]
Ale je fakt, že navigace je od TomTomu a není z nejrychlejších, dost často nestíhá kvalitnímu podvozku >:D
P.S.: Až bude Golf nabízet aspoň za příplatek taková pořádná sedadla jako MRS ty Recara (stejná jako ve FoRS), tak to bude fajn ;-) To víš, u VW se zaměřují na ty věci co jsou viditelné pro pozéry a které mohou ukazovat kamarádům, ale u RenaultSportu na ty, co jsou cítit při svižném ježdění >:D >:D >:D >:D >:D
...někdo se chce kochat, někdo jezdit >:-[] -
Bully_ 18.06.14 01:20
« Re: Ten ci onen
Tak konkretne CTR 8G (spolecne se 7G, samozrejme ale i s par dalsimi znackami a typy vozu) bych mezi ta mnou jmenovana soucasna auta nepocital. Dnesni moderni HH jsou neuveritelne efektivni, ale posunulo se to proste jinam. Stejne tak mam ale na auto, co nemusi splnovat funkci hlavniho vozu v rodine, jine pozadavky i ja dneska, oproti dobe pred par lety. -
Bully_ 17.06.14 23:27
wl:
proc CTR? Myslis ted 9G, co ma prijit? Tam mam prave taky obavu z toho, ze bude proste jenom o neco malo ostrejsi nez konkurence. Nevim, jak jinak by mel vyrazne vycnivat. Urcite designem, pokud bude vypadat jako koncept :-) Snad i zvukem. Emoce umi Honda vyvolavat vzdycky.
Mj. ho uvidim ted o vikendu na TypeR weekendu ve Spa-Francorchaps. Ale nevim, co by me melo presvedcit o jeho koupi, posilhavam po necem, co je zhruba o 5 galaxii jinde >:D -
white label 17.06.14 20:07
Citace z EVO ke G5 GTI (text v závorkách jsem přidal):
"Odpružení je ve srovnání s Cliem (RS Trophy předminulé g.) a Focusem (RS II. g.) lahodné a přestože se víc naklání, přenos hmotnosti je vždy kontrolovaný a definuje vlastní vyváženost podvozku. Zklamáním je pouze lehce prázdný dojem vyvolávaný šestistupňovou přímo řazenou převodovkou (to už jste mohli slyšet i ode mě, řešením je - dsg). Ve skutečnosti jednoduše funguje (manuál) dobře, ale v lesku všeho okolo nezáří tak jasně.
Klíčem k úspěchu je plynulé řízení, neboť vás spojuje se sladkou přesností předních kol a ujišťuje vás, když se přední vnější kolo zaboří do vozovky a vnitřní zadní zvedne do vzduchu. Zadek se v rychlejších zatáčkách občas dokonce zhoupne o pár stupňů bokem, což vyváženosti lahodně tvárný pocit. Ve skutečnosti způsob jakým Golf elegantně porušuje a poté znovu získává limitní přilnavost, je vskutku velmi návykový." -
white label 17.06.14 20:06
Bully
V podstatě souhlas.
Zjednodušeně hh jako hh, rozdíl je hlavně v tom, že někteří (zejména čerství) majitelé mají potřebu přesvědčovat sebe i druhé, že zrovna ten jejich je podstatně zábavnější. >:-[]
P.S. Akorát nevím jistě, jestli mezi ty "další" počítáš i CTR. >:D ;-) -
white label 17.06.14 20:01
Ron
Jen malinko tě poopravím, ...auta, které bylo tak geniálně navrženo, že už 40! let nepotřebuje zásadní revizi původního designu. ;-) >:-[]
Citace z EVO o designu G1 GTI:
"Dnes vás na něm zaujme přesně to, co upoutalo lidi tehdy: jeho postoj a proporce (je to rozhodně jeden z nejlepších designérských kousků od Giugiara), jeho svěžest, čistota, praktičnost a odhodlanost." -
Bully_ 17.06.14 18:30
« Ten ci onen
Ja teda porad vidim Golfy GTI/Perf. apod., MRS, Leon Cupra a dalsi na velmi podobne urovni. Vsechno to jsou prakticka a rychla auta, velmi efektivni a to i na okruhu. Ale abych mezi nimi delal nejake rozdily, jako ze je jeden zabavnejsi nez druhy apod., to ne. Jde o drobne nuance a jednomu vyhovuje to, jinemu neco jineho (a co neni na aute hned se da prece i pridat casem). Ale jde porad o auta se stejnym konceptem, kde se da hadat vazne nejvic tak o tech cervenych linkach ve svetlech, barve karoserie a jestli je lepsi sviceni LED nebo pentahexaxenony s natacenim o 360° (protoze auto s halogenovou zarovkou je prece naprosto nepouzitelne). Nebo o par vterinach na Ringu a o tom jak moc koser je zpusob, jakym toho dosahli.
Uz z principu podobne auto dneska ani vybocit z rady nemuze, nikdo by si ho nekoupil. Kdo opravdu hleda neco jineho, musi proste hledat jinde, ev. z takoveho vozu tu jinou kategorii prebastlit sam. -
woody-alien 17.06.14 17:09
« Re: Diamant je opět největší
Thomasino: Co bys chtěl ? 9 litrů s 2.0T na trase, kdy 3/4 jedeš 140-145 a 1/4 na to šlapeš co to dá, vytáčíš ho a moříš je podle mého úplně v pohodě...Clio RS jsem vracel asi po 7 hodinách zkoušení a podle dotankování do plné mi to vylezlo někam mezi 10 a 10.5 litru. A to tam byly nějaký klidnější přejezdy mezi jednotlivejma okreskama....byť ani tam jsem rozhodně nejel 90 a předjížděl s plným plynem. Důležité je za kolik GTI dokáže jezdit při takové "normální" jízdě, žádný courání a předjet co potřebuješ. A tam myslím půjdeš níž než 9 litrů. No ale úsporný jako Swišť 1.2 to fakt nebude. >:-[] -
Thomasino 17.06.14 16:40
« Re: Diamant je opět největší
To je věc názoru, podle zvýšeného prodeje Meganů si zákazníci (i já) myslí pravý opak :-) Mě se předchozí čumák moc nelíbil, ale byl jsem připraven si ho koupit i tak kvůli tomu jak jezdí (taky se mi u Golfa nelíbil zadek a koupil jsem si ho). Zadek se mi u MRS celkem líbí, ale uznávám že Cayman nebo 911 to není ;-) Ale předek je u MRS v pohodě, zvláště v té šedé si myslím že to k sobě celkem sedí >:-[]
ALe souhlasím, ta štěrbinka mohla být menší. Stále přemýšlím, jestli nepůjde do černé.
white label 17.06.14 16:36
Th
Tak faceliftované rocco R zabili tím, že mu nedali samosvor s GTIP, zřejmě to technicky (ke starší technice) nešlo.
Majitel faceliftovanéfo MRS chce kázat o estetice??? Víš jaký je rozdíl mezi MRS před a po faceliftu? Ten po face je škaredý i zepředu! >:D Tmavší barvy to sice částečně zachraňují, ale ve světlých je to docela trága korunovaná megavelkým démantem vpředu. >:-[] -
Thomasino 17.06.14 16:36
« Re: Diamant je opět největší
U GTI 9,0 ?? To jsem čekal méně! Kolik máš najeto? Já měl u GTI v průměru tak 8,5 - ale podobné trasy se dají jezdit za 7,5 až 8,0. Možná tam máš málo a ještě si to nesedlo. Ale obecně se píše, že ten "tvůj" motor v GTI VII je hodně povedený, prý asi jeden z NEJ 2,0T vůbec (ten u BMW se může jít zahrabat), jednak dobře jede a ke všemu až tolik nežere. Ale jako vždy strašně moc záleží na způsobu jízdy. Já jezdím průměr za 10,2 litru, ale je fakt že hodně "využívám potenciál motoru" >:-[] Ale i po dálnici, když jedu 140, tak tam mám 9,5 ;-\ Kamarád s tím umí po dálnici pod 7, to se mi povedelo jen jednou >:-[] Nad 130 už to začne slušně narůstat. Ale já na to celkem prdím, ikdyž je fakt že ve finále člověk dojede někam tak o 10 min dříve. Ale snažím se vždy přizpůsobit rychlysti ostatním, což je právě těch 140 -
Thomasino 17.06.14 16:03
« Re: Diamant je opět největší
Protože je ošklivej a vysokej. Rocco je dávno za zenitem, teď v testu Rocco R prohrálo díky špatné trakci i s GTI VII >:-[]
Už aby bylo nové Rocco, snad budou mít trochu více odvahy, než v případě designu Golfu R nebo Cupry :-!
Ale tím neříkám, že by se mi na denní ježdění sedmičkové GTI v 5D nelíbilo, klidně bych průbnul asi i ten automat, ale je fakt, že možná už GTD, pokud jako druhé auto. Nebo Koktu RS 5D TDI, proč ne. Dnes jsem si orientačně spočítal, kolik mě stál benzín za těch najetých 11 tisíc km s MRS a trochu jsem se divil :-) :-) Teď vyhrožují, že do budoucna půjde benzín stále nahoru...
Ale nekupoval jsem to kvůli spotřebě, ale kvůli zážitkům. Nicméně 42 tisíc za 4 měsíce v benálu není úplně málo ;-) Ikdyž to samé jsem dal šmahem za lehké disky OZ, takže je to vlastně šumák >:D >:D -
Thomasino 17.06.14 15:50
Dyť píšu "příp." vyhř. sedadla a 5 dv. >:-[]
Nemám vyhřívání (bééé, bééé, nešlo to do recaro sedaček :-( a bude mi to v zimě chybět) a naštěstí nemám 5 dveří !! Aspoň to vypadá jako HečKupé a trochu sportovně, ne jako před tím šestkové GTI. Ale u Golfa, který vypadá stále dost "krabicoidně" a ten zadek je prostě vysoký jak u 3D, tak u 5D, je pak na zvážení každého co potřebuje. Z mého pohledu je škoda, že když už se obtěžují třídvířkem, že nevypadá více šik, aspoň jako Cupra 3D. Ta má ten zadek "sportovněji" zešikmený ;-)
Ale navigaci mám, vč.couvací kamery, ke všemu R-Link a R.S.monitor a není to vůůůůbec špatný >:-[] -
Thomasino 17.06.14 15:03
« Re: Diamant je opět největší
Přidej parkovací čidla, navigaci, příp. vyhř.sedadla a 5 dvěří a jsi před mega :-( ;-\ A to tam nemáš DSG..
Konfiguroval jsem si ho a přemýšlel nad ním :-! Na běžné ježdění by byl lepší, na ježdění po okruhu a okreskách podle všeho asi ne. Možná někdy rychlejší, ale ne zábavnější. Na jedné straně rychlost vyžaduji (do určité úrovně - viz. GT86, to už bylo za limit), ale pokud je malý rozdíl (GR versus MRS), tak pak upřednostním spíše zábavu. Nemluvě o tom ,jak stále vypadá :-(