Caterham Fotosoutěž (Fotosoutěž Moje auto.cz)
Zařazení: Všechna fóra > Diskuse v MOJE.auto.cz
-
Thomasino 10.05.20 15:08
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Fotosoutěž na téma - absurdní doba...
V Cupře mi přišel manuál o kousek lepší než v M2, ale jen o málo. Nejhorší byl v Meggie. Takový ten klasicky francouzsky rozbředlý >:-[] >:D V novém MRS4 ho o kousíček zlepšili. Opravdu pěkný manuál jsem zažil v MX5, BRZ/GT86 a nyní 2x v CTR. -
pradeda777 10.05.20 14:49
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Fotosoutěž na téma - absurdní doba...
tms....je vidět, že jsi ještě nevyměkl....... ;-) A to je dobře! Pamatuju, jak jsem byl kdysi ve Šternberku na závodech do vrchu. Brácha tam tenkrát jel. Ukazoval na jedno STi a říkal mě: "nevěřil bys, ale to řídí borec, kterému je 73". Bráchovi bylo tenkrát něco přes 60. Naposled jel závod do vrchu (Diváky), když mu bylo také 73. Na rozdíl od toho borce v STíčku, brácha ale tenkrát již neměl nohy... ;-\ -
Market 10.05.20 13:37
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Fotosoutěž na téma - absurdní doba...
Thom: Mohol by si nejak kratko zhodnotit kvalitu manualu v M2, CTR a Cupre?
Mne ten v mojej Cupre pride celkom fajn, BMW manual som zial nikdy neskusil...
CTR manual som skusil, ale iba staticky v showroome. -
Thomasino 10.05.20 13:10
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Fotosoutěž na téma - absurdní doba...
Moje převodovka v BMW tohle už nedělá. Ale v M2 ten manuál nebyl taky úplně ideální. Nyní to řadí pěkně (to bude tím že je to automat 8ZF), ale když se na to tlačí, dvojspojka z M2 by byla lepší >:-[] :-) Každopádně když jsem teď po čase zase chvilku řídil Civic Type R po fejsu, tak ten jeho manuál je prostě skvostný a začalo mi to celkem chybět! -
speedfred 10.05.20 10:41
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Fotosoutěž na téma - absurdní doba...
No čo poviem na ne? Asi všetko po starom, nejaké zásadné zmeny ta nevidím. Mohli prepracovať trocha predok a pridať LED svetlá aj keď bixenony svietia celkom dobre.
Infotaiment mňa osobne moc nezaujíma. -
pradeda777 10.05.20 10:17
freddie......bez meziplynů...pata-špička...si nedovedu řazení dolů představit. To je přece jedna z hlavních radostí při jízdě s manuálem.
V3S neměla synchronizaci, takže to byla vždy 2x spojka a k tomu meziplyn, když se kvaltovalo dolů. Moc jsem s ní toho na vojně (65-67) nenajezdil. (Spíš se vozil). Jen něco málo po parku a pak v Rančířově na tankodromu. "Vej-třaska" se jí neříkalo pro nic za nic, protože podvozek byl tvrdý jak sviňa a z člověka byla schopná vytřást i dušu.... ;-) To i T-54 tank byl pro řidiče pohodlnější.... ;-) [odkaz] -
white label 09.05.20 20:14
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Fotosoutěž na téma - absurdní doba...
pd7
Kvedláme, jen když občas provětráme E39, což je auto prakticky z minulého století/tisíciletí. Takže i otec už kvedlá poměrně vzácně..., i když asi i s tou E39 najede za rok víc, než ty s M140i. Naštěstí ani v 80ti není beznadějným staromilcem, natož, aby si na hrál na tvrďáka s manuálem v garáži. ;-) -
Leg 09.05.20 17:20
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Fotosoutěž na téma - absurdní doba...
iudex: neviem, či máme rovnaké prevodovky, alebo ty máš evolúciu "mojej", alebo je to niečo úplne iné. Tá moja sa ale správa podobne. Tiež som zo začiatku (prvý rok, dva) mal pri ostrej jazde občas problém zaradiť dvojku, zdola ale najmä zhora. A ako píšeš, ak sa to na prvýkrát nepodarilo, nešlo to ani druhý, ani tretí ... bolo treba dvakrát sa nadýchnuť a potom v kľude zaradiť. Z môjho pozorovania sa tak stalo vždy, keď bol človek premotivovaný a tú dvojku sa tam snažil zaradiť silou, vtedy to moc nefunguje. Treba páku jemne viesť a len jej ukázať cestu, keď trhneš silou dole k sebe, určite ti to tam nepadne. Časom som si na toto zvykol a odvtedy ide radiť ako po masle.
Nie, bavorácky manuál nie je žiadny zázrak, keď si na neho ale zvykneš, funguje perfektne. Ja som ho pravdepodobne vyzdvihoval hlavne v kontexte zladenia s ostatnými silami - riadenie, spojka a ostatné pedále. Aj ostatné idú viac ztuha a do toho zapadá aj radenie a nejaká honďácka cvakačka by mi tam možno ani nesedela (a možno by som bol prekvapený). -
pradeda777 09.05.20 16:00
iu....u BMW ten "schodek" mezi 1 a 2 je opravdu nepříjemný. Někde jsem ale četl, že jde o záměr jak ochránit powertrain před zbytečnými šoky a následnými záručními opravami. U ostatních kvaltů jsem nikdy (krom občasné vlastní chyby) problém nezaznamenal.
Ale jak už bylo několikrát řečeno a napsáno, BMW manuál není to pravé ořechové. Bylo kdesi napsáno, že pro silnější motory ho dostávají od externího dodavatele. Možná, kdyby si ho vyvinuli a vyrobili sami, tak by to bylo o něčem jiném. Jenže to už teď nehrozí.
V roce 1982, když jsme v Toyotě připravovali do výroby poslední RWD Coronu, tak naším dodavatelem manuálních převodovek byla místní pobočka Borg Warner Transmissions. První vzorky byly katastrofální. Rok se snažili o dosažení požadované kvality, ale neuspěli. Můj tehdejší manager proto odmítl podepsat finální produkt. Nejvyšší vedení ho však "přehlasovalo" a on rezignoval. Kdo ví, .....v BMW ten proces mohl proběhnout podobně... :-! -
white label 09.05.20 12:31
iu
V každém případě je pravda, že manuál v Hodně, nebo v Porsche funguje "jinak", než v dnešních BMW. Ale třeba v naší památeční E39 je ještě 5st. manuál a takové problémy nemá, má jen trochu delší dráhy, možná by mohla být o kousek kratší řadící páka. Ale jinak mu ta šestka nechybí, pětka je dlouhá dostatečně. -
iudex 09.05.20 10:39
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Fotosoutěž na téma - absurdní doba...
Tak debatu, kto vymäkol po 50ke a kto až po 60ke rád ponechám vám starším >:-[]
Každopádne k tomu manuálu jedna poznámka: keď som si bol naposledy zajazdiť, tak sa mi stalo, že v najostrejšom tempe som chcel podradiť z 3 na 2 a... proste to nešlo, páka sa zadŕhala a za svet nešla do dvojky, asi až tak na 4. krát som zaradil, pričom som stratil tak 5 sekúnd. Dinar (a tuším aj Leg?) obhajuje bavorácke manuály s tým, že pri normálnom jazdení nepôsobia moc precízne, ale čím ostrejšie človek ide, tým lepšie poslúchajú. Tak z mojej skúsenosti presne naopak. A stalo sa mi to aj v minulosti, pri radení nahor z jednotky do dvojky. To sa GTIčku nikdy nestalo v žiadnom režime, a to nemalo žiadne automatické medziplyny ako 3er.
Nejdem to preceňovať a nezanevieram na manuál, len konštatujem, že aj také sa manuálu môže stať (a že ten bavorácky manuál nie je žiaden zázrak).

Dvakrát spojku nevyšliapavam, má to vôbec pri dnešných autách zmysel? Medziplyny samozrejme dávam, ako píše děda, bez nich to nie je ono. Manuál so zlými pedálmi alebo taký s automatickými medziplynmi, to už radšej rovno automat. O ich dôležitosti som sa presvedčil, keď som pri podradzovaní zaváhal a správne otáčky som dosť výrazne minul. V mokrej tiahlej zákrute s vypnutým esp, zrazu som mal zadok úplne inde než som chcel.
Iudex to má myslím easy, na plyn mu auto brnkne samo.
Děda: tak ja tu dostanem prednášku o mäknutí civilizácie a Thomasina, ktorý emko vymenil za konfekciu s automatom a 4x4, tu plácaš po ramenách, že nevymäkol... nemáš ty dvojitý meter? ;-)