Caterham Fotosoutěž (Fotosoutěž Moje auto.cz)
Zařazení: Všechna fóra > Diskuse v MOJE.auto.cz
-
white label 25.05.20 18:36
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: EVO 054/2020
Ondra měl teď na víkend G8 2.0TDI(evo) a docela si ho pochvaloval, spotřeba je prý neuvěřitelně nízká i při naprosto neekonomickém jízdním stylu.
Byl v bezpříplatkové Uranograu která naživo nevypadala vůbec zle, naopak, navíc za ty háky. Celkově vypadal G8 naživo lépe, než na fotkách. Akorát ta kola by měla být hezčí, než měl tento kousek. -
white label 25.05.20 17:40
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: EVO 054/2020
w-a
Oni tam mají Up! GTI třídveřový ve stř. metalíze, takže u nás by se rozdíl cca 95 tis. zcvrkl na 59 tis./3dv., resp. na 46 tis/5dv., což je docela zásadní rozdíl. Díky odlišnému zadobočnímu prosklení vypadá (z profilu) Up! GTI/3dv. o něco méně krabicoidně, než 5dv.
"Hmotnost 975 kg (o 20 kg lehčí než Up! a o 212 kg lehčí než Fiesta) je trochu dost pro jedna-čtyřku o síle 138 koní."
Žádný normální auto-moto žurnalista nenapíše u současného auta s hmotností pod jednu tunu "trochu dost", proto je vážně podezírám ze špatného překladu, místo rozporuplného "je trochu dost", tam podle mě má být "je o dost méně" apod.
Celý český text (překlad) srovnávačky je jazykově mnohem slabší, než u mnou zmiňovaného duelu GT3 RS vs AMG GT R Pro.
A určitě si nemyslím, že SSS je "horší" hh, než Up! GTI.
Tady je Top 10 HH přímo ze stránek EVO:
[odkaz]
A je tam i poznámka:
"Even better, the rest of 2020 is set for a significant shake-up of the class, with new products such as the incoming Golf GTI and Toyota GR Yaris ready to go later this year." -
pradeda777 25.05.20 17:35
« Re: Re: Re: Re: EVO 054/2020
CX-5. V roce 2014, čekajíce a nedočkavše se... ;-) nové M3 MPS, jsem otestoval všechny verze CX-5 a byl velmi mile překvapen....až na výkon benz. motoru. (Jasně, z 260k MPS do 160k CX-5 nebylo divu). Nafta byla ok, ale naftu jsem nechtěl. (Nakonec jsem koupil X5....a ano....v naftě..... >:D ) No, ale v tu dobu se proslýchalo, že v CX-5 bude i 2.5 l benzin. motor, tak jsem šel "na chvíli" o dům dál....a že se pak vrátím k Mazdě hned jak bude nová M3 MPS nebo ten 2.5 l motor v CX-5. A tak se vracím už 6 let a pořád nic... ;-)
2.5 l motor už sice v CX-5 je, ale mezitím se moje priority poněkud změnily... ;-) A nová M3 MPS už asi nebude.... ;-\
Tiguan. Nový se mě líbí. Bude i R......to by mohlo být zajímavé.... ;-) -
woody-alien 25.05.20 17:15
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: EVO 054/2020
wl: Díky. ;-)
Jak jsem psal v recenzi, Up! GTI jsem při výběru moc nebral v potaz. Shodou okolností jsem se pár měsíců po nákupu SSS s jedním červeným GTI setkal na silnici nedaleko od nás a společně jsme trochu rozvířili situaci na okresce mezi Ústím a Děčínem. :-)
Nakonec jsme na sebe zablikali a tím to skončilo. No jo, jenže svět je malej a cca o čtrnáct dní později mě na parkovišti u OC oslovil kluk kolem třiceti let a to byl řidič toho Upu. Domluvili jsme se na setkání a měl jsem tak možnost Up! GTI trochu vyzkoušet. Dojmy jsem z něj měl bezesporu pozitivní. Přesto rozhodovat se dneska znovu, výsledek by byl stejný.
Poznámka redakce: NÁSLEDUJÍCÍ TEXT SICE NENÍ V ROZPORU S PRAVIDLY DISKUZÍ, NICMÉNĚ OBSAHUJE BOHAPUSTOU OBHAJOBU VLASTNÍ GARÁŽE !!!
Především mi stále úplně nekonvenuje design, nebo řekněme rovnou škatulóznost Upu. A dále - já vůbec nerozporuju výsledky SSS v rámci srovnávacích testů hot hatchů. Z mého hlediska by ovšem těžko kdy Up!GTI skončil před Swiftem. Jestli je Up! ještě hbitější a mrštnější než Swift už pro mě nehraje takovou roli, protože SSS je mrštnej dost. A naopak dynamickými parametry je SSS jasně vpředu. A ty pro mě váhu mají, protože to auto není jenom nákupní taška, ale jezdím s ním i střední vzdálenosti a výkon se hodí. Stran charakteru můžu souhlasit. Díky instalaci turbomotoru se dá teď se Swiftem najednou jezdit jinak, nemusíš na něj tlačit aby jel. Up! v tomhle ohledu projevuje větší nadšení, ale se Swiftem tak můžeš jezdit taky, nic ti nebrání, když chceš. A já chci často. No a nakonec cena - rozdíl 100t vypadá brutálně. U nás je to přece jen trochu jinak. SSS - 480t komplet vč. metalízy. Up!GTI - 410 + 13 za pět dveří + 11 metalíza (i když teda, tady bych ji snad i oželel - výběr mezi stříbrnou a černou je ostudný).
Z těch poznámek k SSS mě kromě kritiky ceny zaujalo hlavně "Výkon přitom není nic, čím by se mohl chlubit. Hmotnost 975 kg (o 20 kg lehčí než Up! a o 212 kg lehčí než Fiesta) je trochu dost pro jedna-čtyřku o síle 138 koní." No, když pomyslím právě na 115k a přitom těžší Up!, tak mi to moc nedává smysl.
[odkaz]
Jinak ovšem souhlas, SSS může těšit už vůbec zařazení do srovnávačky s "big boys" a já na něm oceňuju právě spojení praktického denního přepravovadla s něčím zábavným navíc. -
iudex 25.05.20 16:30
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: EVO 054/2020
wl: dík sa MMS. Ono už trochu začínam rozumieť tomu hodnoteniu, išli striktne po jazdných vlastnostiach a tie hodnotili v kontexte nie moc kvalitných britských (waleských) okresiek, kde ostrejšie naladené HH sú paradoxne v nevýhode (preto aj výkonnejšie Trophy je horšie hodnotené ako štandardné RS s mäkším a civilnejším podvozkom). Aj Focusu vyčítali v Sporte moc tuhý podvozok.
Podobne to hodnotil Autoexpress pri teste faceliftovaného i30N: vraj má facelift o trochu mäkší, poddajnejší podvozok, čo hodnotili pozitívne, lebo tak menej skáče na rozbitých cestách a teda dokáže lepšie prenášať výkon na cestu. Plus i30ka má aj individuálny režim nastavenia, t.j. vie kombinovať ostré nastavenie motora/samosvoru s mäkším nastavením tlmičov. Z tohto pohľadu to hodnotenie vcelku chápem.
"this i30 N does feel a little bit more capable on UK tarmac than the original. Weirdly, softening off some aspects of the set-up just allows the car to settle and get its house in order on bumpy British roads. And if it’s not bucking, thudding and skipping around on the rougher stuff, it’s better able to cope with cornering forces and inputs" -
white label 25.05.20 15:53
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: EVO 054/2020
iu
Jo, ta pasáž je napsaná divně (možná ztraceno v překladu). Ale ten zvuk v interiéru (umělý z repráků) ten je u nového FocuSTu kritizován hodně a často, viz i Ondra.
Oni tam ta auta nehodnotí z hlediska designu/interiéru/palubky, ale hlavně z hlediska samotné jízdy, o tom je tam drtivě nejvíc textu.
Taky je tam parádní duel dvou V12, Ferrari 812 Superfast (5*) vs Aston Martin Superleggera (4,5*) -
iudex 25.05.20 15:40
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: EVO 054/2020
wl: tak to hodnotenie Focusa je prinajmenšom zvláštne. Čo si mám predstavovať pod hodnotením "Je s ním bezesporu sranda, ale docela zkažená pocitem, že všechno vzniklo cynicky spíš jen proto , aby si odnesl ovace, namísto, aby ukázal vlastní talent". Akože výrobca cynicky ide za úspechom a preto spraví dobré auto, aby ho všetci chválili? A to je zle? :-O
S gumovým riadením neviem, ST som nešoféroval, ale nejak sa mi nechce veriť, už normálny Focus ST-line má veľmi solídne riadenie bez výhrad a akosi neverím, že ST bude mať horšie/gumovejšie. Zvuk som počul len pri stojacom aute, ale pri voľnobehu aj pri pretúrovaní sa mi práveže páčil ohromne. Ale pripúšťam, že vnútri pri jazde môže byť umelý /reprákový/. Každopádne i keby Focus nejazdil ani o chlp lepšie, ako i30N, tak by u mňa vyhral dizajnom a interiérom, ktorý pôsobí hodnotnejšie, ako u Hyundai (v podstate interiér a palubovka i30N boli jediná vec, ktorá mi na aute vadila). -
white label 25.05.20 15:36
« Re: Re: Re: Re: Re: EVO 054/2020
w-a
Taky je tam tzv. "N EFFECTu" věnováno celkem asi 30 stránek, včetně rozhovoru a Albertem BiermanneM (bývalý šéf divize BMW M), který tvrdí:
"Tyhle auta jsou teprve začátkem. V příštích pěti letech čekejte mNohem více"
Vypadá to, že to BierManN bere pěkně podle abecedy, po eM do eN.
P.S: Možná tomu eNku trochu pomohli dopředu za těch 30 stráNek v tomhle čísle.
"Chcete být v testu na prvNím místě?"
"Ne, to by bylo příliš okaté, druhé místo bude tak akorát..." -
Leg 25.05.20 14:47
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: EVO 054/2020
label: prečo sem neskopíruješ rovno celý časopis? >:D
Áno, Tiguan musí byť pekne vybavený, ale bez R-line, potom vyzerá celkom nasrdene (hlavne v bielej), čo pôsobí u rodinného SUV trochu hlúpo.
iudex: áno, take niečo by sa mi takto od stola páčilo.Iste, ak by malo prísť isté k istému, chcelo by to dôkladný prieskum trhu, ale toto je snáď jediné auto v predbežnom zadaní "stredne veľké neprémiové SUV s automatom a 4x4", ktoré ma ako-tak oslovuje. Ako to už ale v živote býva, dá sa očakávať, že po návšteve autosalónu bude všetko inak.
woody: 2007 Opel Antara 2.0D 4X4 AT, čierna metalíza. U nás známejšie ako Chevy Captiva. Pred cca dvomi rokmi mi ho posunul kolega ako stavebný stroj. Aj keď svoju primárnu úlohu dávno splnil, dodnes mi stojí v garáži. A ešte asi chvíľu bude. -
white label 25.05.20 14:22
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: EVO 054/2020
iu
k testu 14ti hh. Cena/výkon nebyl hlavním hlediskem, spíš přitěžující (nebo naopak) okolností, i když třeba u SSS argumentovali i cenovým nárůstem (anglické ceny) proti předchůdci, v Anglii stojí SSS o cca 100 tis. Kč víc, než Up! GTI, na kterém se jim líbila zábavnost (malý a mrštný) i v obyčejných (legálních) rychlostech, "vytáhnete z něj maximum, aniž byste museli jet zbytečně na hraně".
Proč byl i30N lepší, než FocuST, který se nakonec nedostal se do finále (Top 4):
"Je s ním (FocuST) bezesporu sranda, ale docela zkažená pocitem, že všechno vzniklo cynicky spíš jen proto , aby si odnesl ovace, namísto, aby ukázal vlastní talent. No a pak nikdo z nás neocenil gumové řízení a ten umělý dunový zvuk. Šikovnější, taktilnější a lépe zvládnutý Hyundai je z téhle dvojice vítězem."
-
white label 25.05.20 13:21
« Re: Re: Re: EVO 054/2020
Leg
Já to naznačuji v diskusích stále, že M3/M6 je jen jedna (ta od BMW), ale nechce se jim mačkat jednu klávesu navíc (Ma3/Ma6). ;-)
w-a
Poslal jsem ti MMS s pasáží o SSS z testu EVO.
iu
Mně přijde mdlý design u předchozí g. Tiguanu. Současný (krátký!) je spíš takový "konzervativně atraktivní" (ve správné, štědřejší konfiguraci). -
iudex 25.05.20 12:19
« Re: Re: Re: EVO 054/2020
Leg: tak ja som zatiaľ veľmi spokojný. Samozrejme zámorská verzia s 2,5Turbo by bola lepšia, ale tá u nás nie je a aj keby bola, je cenovo v inej lige ako atmo.
Tá CX-5ka by nebola určite zlá voľba, vizuálne (jej dizajn nepovažujem za mdlý, pod tým si predstavujem Tiguan), technikou, jazdnými vlastnosťami, v podstate sú to so 6kou technicky veľmi blízke autá. Len logicky za módne SUV si trochu priplatíš (2,0 FWD od 25t, 2,5l od 35t, čo je cca 5t viac, ako za 6ku, ale v tom je už 4x4). V niečom stratíš oproti klasickej karosérii (o niečo horšia dynamika, menší vnútorný priestor), v niečom ale získaš (ako písal fred, lepšie tlmenie a komfortnejšie pruženie, lepšie manévrovanie). A stále mi príde 35t za plne vybavené SUV s dostatočným motorom, automatom a štvorkolkou (2,5G Revolution) ako dobrá kúpa (v kontexte toho, čo dnes porovnateľné SUV stoja). [odkaz] -
Leg 25.05.20 10:41
« Re: Re: EVO 054/2020
iudex: rozmýšlal som, kde si sa dostal k dlhšej jazde na BMW M6 a čo ťa vedie k tomu porovnávať ju s Mondeom a ... aha, tak nič. >:D
Som zvedavý, ako budeš spokojný, už dlhšie platonicky pokukujem po druhom aute a jedným z horúcich kandidátov by bola presne taká šestka ako máš ty... keby som si na súčasnom aute nezvykol na pohon 4x4 (aj keď na tom by som vyslovene nebazíroval) a manželka na karosériu SUV (tá už bazíruje viac :-) ). Takže namiesto toho by sa rysovala CX-5, čo znamená mdlý dizajn, vyššia spotreba, horšia dynamika atď. Ale to je zatiaľ hudba budúcnosti, možno ma koronakríza prevalcuje natoľko, že budem nakoniec rád, že nemusím do druhého auta liať benzín a kým to bude reálne, príde Mazda s tým mýtickým radovým šesťvalcom. -
iudex 25.05.20 09:09
« Re: EVO 054/2020
Ešte k tomu skupinovému testu HH: Autoexpress má aktuálne poradie najlepších HH takto:
1. Honda Civic Type R
2. Ford Fiesta ST
3. Ford Focus ST
4. Renault Megane RS
5. Hyundai i30 N
6. Mercedes-AMG A 35
7. BMW M135i xDrive
8. MINI Cooper S
9. VW Up! GTI
10. Suzuki Swift Sport
Teda veľmi podobní účastníci (napr. ten Up GTI, SSS), rovnaký víťaz a celkovo podobné umiestnenia. Btw. Autoexpress tiež testoval faceliftovaný i30N a dal mu dosť pozitívne hodnotenie a bodovo 4,5/5.
Inak včera som absolvoval prvú dlhšiu jazdu s M6 a niektoré vlastnosti vychádzajú na povrch jasnejšie. Napr. na diaľnici je 6ka o niečo hlučnejšia ako Mondeo, najmä od kolies a podvozka. Taktiež pružnosť motora je slabšia ako 1,6EB (ale to sa dalo čakať pri atmosfére), to cítiť napr. na diaľnici, keď idem nejakou ustálenou rýchlosťou a niekto sa začne tlačiť a potrebujem zrýchliť. Naopak chválim automat, radí absolútne hladko, nepozorovateľne, pritom ak podradím pádlami, reaguje svižne, aj rozbeh je oproti DSG plynulejší a hladší. Aj odstupňovanie je optimálne, vôbec nevadí, že je "len" 6 stupňov. Zoznamujem sa aj s asistenčnými systémami, s niektorými sa nebudem kamarátiť nikdy (lane assist, sledovanie únavy), niektoré sú celkom fajn (adaptívny tempomat, aj keď tam by som privítal ešte kratšiu minimálnu reakčnú vzdialenosť, alebo ukazovanie auta v mŕtvom uhla na head-up displeji), niektoré by si zaslúžili ešte doladiť (360°parkovacia kamera, rozlíšenie je dosť slabé na precízne parkovanie podľa nej). To, že motor má vypínať dva valce pri nízkej záťaži som ešte nespozoroval, ak to funguje, tak absolútne nepoznateľne, čo je fajn. Spotreba sa drží dlhodobo na 6,8l (podľa PP, dotankovaním som nemeral, to bude zrejme o nejakú desatinku viac), to je obdobné ako Mondeo, čo pri väčšom objeme a automate je veľmi dobrá spotreba. -
Ronault. 24.05.20 23:16
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: EVO 054/2020
No Polo GTI tam raději ani nevzali, aby je všechny nerozdrtilo >:-[] :-!
Na co HH, i běžný hatchback s tříválcem stačí k trhání rekordů: [odkaz] >:D
Já překročil tisícovku a dneska jsem si odzkoušel už HH bližší prostředí než dálnici a meziměsto.
V první řadě opět nezklamala silnice mezi od Svitav přes Lanškroun a Štíty do Šumperku... kvalitní asfalt, klikaté cesty, malý provoz, super. Trochu škoda ranní navlhlé cesty posypané listím a květy ze stromů po noční bouřce...
Nicméně rozhodně nejlepší je řadit pádly pod volantem, zásahy XDS jsou buď citlivé nebo jsem to nepoznal, motor sice jen do cca 4,5 ot. jsem vytáčel, ale přesto nadšení. I přes svižnou jízdu jsem do Šumperku měl něco přes 8 l/100km, ze Šumperku do Rýmařova díky stoupání a využívání výkonu skoro 11 l/100 km >:-[] , ale domů jsem dorazil s 7,6, což je jen o 2,5l/100 km více než Megane, což je v pohodě... a to mě nikdo nepředjel. >:-[]
Jen tedy po 3,5h v sedadle mě už tlačila stehna, holt to chce zhubnout nebo dělat přestávky 8-s >:D -
iudex 24.05.20 22:00
« Re: Re: Re: Re: Re: EVO 054/2020
Tak väčšina miest je v zásade tak, ako to vidí väčšina auto médií, víťazstvo CtR je už nudnou samozrejmosťou, Civic valcuje konkurenciu vo všetkých porovnávačkách. Na chvoste je logicky Ceed GT, ktorý ani nie je hothečom, len takým warm-hatchom, SSS je fajn, ale medzi big boys tiež nemá reálne šancu, A35AMG je vedome postačené, aby zostal priestor pre 45AMG, Golf R si stále drží slušné umiestnenie aj napriek veku a TCR ako okruhovo zameraný HH je ešte vyššie. Podľa očakávania sa vysoko umiestňujú oba Fordy ST aj Megany. Čo je prekvapivé je vysoké umiestnenie Upu GTI, čo by som medzi plnotučnými HH nečakal a skôr by som očakával miesto poblíž SSS. No a hlavne druhí miesto i30N. Ako je to výborný hotheč, to bezpochyby, ale lepší ako MRS Trophy či Focus ST? Neviem. A tiež je prekvapivé, že obyč MRS dali vyššie ako RS Trophy a oba že predbehli Focus, obe sú pomerne nečakané. Ale jazdil som len MRS, ostatné dva nie, tak neviem povedať. Možno sa vysoko hodnotila univerzálnosť či value for money (to by mohlo vysvetliť bodovanie Upu aj i30N), preto Trophy je až za obyč RS, ktovie. Stálo by skutočne za to prečítať si to.Takto od stola by mojou voľbou napriek umiestneniu bol Focus.
Woody: hej, i20N by mohla bodovať, keď sa to darí i30N v triede plnej silných konkurentov, o to viac by sa Hyundai mohol presadiť v predsalen už dosť vyprázdnenej triede B, kde okrem FieSTy a PGTI vlastne už niet konkurencie (Clio RS, 208 GTi, Corsa OPC, Ibiza Cupra... sú minulosťou).