iudex 09.07.20 08:51
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: OT: knižné okienko
Pradeda: no a tá kniha sa odohráva v práve tom drsnom outbacku, kde keď sa vyberieš autom cez púšť, tak musíš mať v aute komplet zásoby (jedla, vody, náhradných dielov, benzínu) a keď sa tam ocitneš sám peši, veľmi pravdepodobne umrieš. Že outback je horúce peklo mi ostatne potvrdili aj známi, ktorí mali rok sabatical a žili pol roka v Queenslande v Townswille a pol v Západnej Austrálii v Perthe a pre Európana sú tie životné podmienky dosť nezvyčajné. Okrem toho drsného vnútrozemia sú to vzdialenosti, mimo pobrežia je všetko od seba strašne ďaleko a dostupné len lietadlom, ak teda nechceš ísť hodiny či dni autom. Ani to kúpanie v mori nie je len tak, na severe QLD morské krokodíly (to vraj nebolo len plané strašenie, útoky krokodílov sú tam každý rok), jedovaté medúzy (kúpali sa len v neoprénoch), dole ako píšeš studený oceán a silné prúdy. Proste zaujímavé, ale žiť by tam vraj nechceli.
pradeda777 08.07.20 20:21
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: OT: knižné okienko
wl....podle ústavy ČR se každý občan může (na př. při Sčítání lidu) přihlásit k jakékoliv národnosti a nikdo ho v tom nesmí omezovat a ani mu národnost vnucovat. Při Sčítání lidu v roce 2011 jsem si zapsal národnost Moravská a zrovna tak učiním i příští rok při dalším Sčítání lidu. Byl bych rád, kdyby se k národnosti Moravské přihlásilo co nejvíce lidí. V roce 1991 to bylo 1.5 milionu občanů.... :yes:
Listina základních práv a svobod - Poslanecká sněmovnawww.psp.cz › docs › laws › listina
jako součásti ústavního pořádku České republiky. ... 2/1993 Sb. ve znění ústavního zákona č. ... (2) Každý má právo svobodně rozhodovat o své národnosti. -
pradeda777 08.07.20 17:11
« Re: Re: Re: Re: Re: OT: knižné okienko
wl....ale já nejsu Čechoslovák.....já su Moravák a přesněji moravský Slovák.... ;-) ...a ano, slovenština je mě jako "polovičnímu Slovákovi" blízká.....také sem jako školák jezdil do Svitu pod Tatrami na prázdniny. Žil tam můj ujo Karol.... ;-) -
pradeda777 08.07.20 16:36
« Re: Re: Re: OT: knižné okienko
freddie....ano, dalo se i letět. Ale ve čtyřech to bylo dost nákladné. Plus bylo potřeba si pak ještě půjčit auto, abychom si mohli zajet někde na výlet a na nákupy. S mojí druhou soudružkou jsme už většinou jen létali. Ale když na to byl čas, tak jsme jeli kolem pobřeží. To byla sice delší cesta, ale o to zajímavější.
Tož ano, vnitrozemím se na to dalo dupnút, ale s dvěma dětmi na palubě sem nechtěl nic riskovat. Abych pravdu řekl, už si ani nepamatuju kolik jsme to tam tenkrát obvykle "upalovali" ... ;-) Ale na pěkný flastr to určitě bylo.... ;-) -
speedfred 08.07.20 15:55
« Re: Re: OT: knižné okienko
Tak ja som dostal knihu o E. Ferrari ale kedy sa k tomu dostanem netuším. Ešte som poriadne ani nelistoval v tom časáku Evo kde bola GT3 vs GTR 8-s
Dedo, nebolo tam lepšie ísť letecky alebo v tých časoch sa ešte tak moc nelietalo?
Ako to bolo s meraním rychlostí? Dalo sa na to dupnúť? -
pradeda777 08.07.20 15:03
« Re: OT: knižné okienko
iu....australské vnitrozemí je opravdu depresivní. Několikrát jsem absolvoval jízdu z Melbourne po Newell Hwy do QLD i s dětmi na dovolenou. Byla to ale nejkratší cesta (1800km) do tropů za teplem, protože ani v pravém létě nebyla v Melbourne jistota, že bude letní počasí a na koupání v moři. A bacha. I když bylo horko, tak voda v melbournském zálivu (Jižní Oceán) se málokdy přiblížila 20°C (na otevřeném oceáně 17°C), což na rychlé ochlazení je sice ok, ale na nějaké delší skotačení nebo plavání nic moc a pak na pláži nepříjemné horko. V QLD byla voda v moři (Tichý Oceán) 26-28°C a příjemný teplý vánek, což už bylo o něčem jiném. Cesta nám obvykle vzala 2 noci, 2.5 dne. Jízda nekonečná. Mezi městy 200-300 km. Krajina polopoušť. Teplota 35-45°C. Žádné lesy. Většinou jen rovina. Až v QLD nějaké kopečky a lesy. Ale těch 10 dní, co jsme tam strávili v resortu u moře vždy stály za to.... ;-) (Kniha je v ČR k dostání jen ve slovenštině).
PS Prezidentku vám závidím....... :-! -
iudex 08.07.20 09:59
« OT: knižné okienko
Pradeda: aktuálne som dočítal výbornú knihu a spomenul som si na Teba. Je to totiž kriminálka odohrávajúca sa v Austrálii, pričom krajina a prostredie tam hrá významnú rolu, odohráva sa to v rozpálenom vnútrozemí a opísané je to veľmi plasticky. Jane Harperová: Stratený muž. Odporúčam. [odkaz]
EDIT: aktuálne prezidentka pred mojou kanceláriou: [odkaz]