Caterham Fotosoutěž (Fotosoutěž Moje auto.cz)

Zařazení: Všechna fóra > Diskuse v MOJE.auto.cz

• « 00 Reagovat !

foto Leg

Leg 10.10.20  22:50

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Oranžáda je doma..

Dnes mi bola cez RonaultExpress doručená sada nových zimných diskov, ktoré sú takmer totožné s tými, na ktorých by môj up! vyšiel z fabriky, keby som neobjednal väčšie. A mám pre vás kvíz, určený hlavne pre znalcov produktov koncernu Volkswagen, príhodne nazvaný white-label-challenge. Tento kvíz pozostáva iba z jednej otázky: Čo znamená to takmer, inak povedané, aký je rozdiel medzi diskom na fotke a diskom, na ktorom by môj up! vyšiel z fabriky, keby som neobjednal väčšie? Label (ten to bude vedieť hneď) musí dať ostatným náskok 24 hodín, aby to bola zábava, takže neháda do nedele 23:00. >:D

[odkaz]

Ako ste asi z diskusie vyrozumeli, disk objednával Ronault z Poľska a v rámci prekonania dvoch zásadných prekážok (dodávateľ neposiela do SR ani ČR a ja nemôžem kvôli veď-viete-čomu ísť do ČR) musela byť vytvorená logistická štruktúra, za ktorú by sa nemuseli hanbiť ani architekti náletu na Falklandy. Každopádne, Ronaultova dôvtipnosť a poľská podnikavosť mi umožnili, že už po piatich dňoch som pre ne dnes ráno mohol vyraziť do cca 50 km vzdialeného mestečka. No a keďže som musel skočiť na poslednú chvílu aj do práce, bol z toho pekný 200 km okruh plný pekných a takmer prázdnych víkendových ciest vrátane dvoch prejazdov Malých karpát cez Bielu horu a Pezinskú babu. To mi dalo príležitosť ho poriadne prevetrať a načerpať takpovediac druhé dojmy, kedy už som s autom viac zžitý.

Prejazd Bielej hory a rýchla jazda na zakrútených záhorských cestičkách jasne ukázal charakter: do cca 60-70 km/h je auto prekvapivo mrštné, potom už stráca dych (ale 135 nie je žiadny problém, potom ho utne obmedzovač) a má celkom rado dynamickú jazdu tak na 80 percent možností podvozka, vtedy je jazda naozaj poťešujúca. Malé mrštné autíčko sa prekvapivo hlbito vrhá do zatáčky za zatáčkou a vodič sa dostane do pohodového rytmu, vďaka rekuperácii ani nedáva nohu z plynu, nie úplne najlepšie riadenie moc nevadí a krajina plynie. Azda to bude aj vďaka nízko uloženým baterkám ale auto je naozaj prekvapujúco mrštné. Kde sa láme zrno od pliev, alebo v tomto prípade up! GTI od e-up!u je jednoznačne keď sa človek (plánovane či nedopatrením) priblíži k limitu. Vtedy sa trolejbus začne vlniť, riadenie neumožní presné vedenie v zákrute a za zákrutou chýba výkon. Je jasné, že na toto auto stavané nebolo a nikto ani neočakával, že ho tak niekto používať bude. Ja sa ale nenechávam odradiť a čaká ho skutočný test. Pezinská baba. Cez obec na úpätí kopca sa plýžim 50-kou, vypínam rádio, znižujem teplotu a pripravujem mysel na ultimate test, keď vtom okolo mňa preletí naježená Mazda 3. Jasne, chápem ho, chce si užiť prejazd kopca v sobotu ráno a nechce aby ho brzdila hentá kolobežka, tak nech si ide. Míňam ceduľu, plyn na podlahu a … o nejakých 500 metrov sa mu lepím na kufor. Chalan (baba) teda na to stúpil, ide čo mu vodičský um dovolí (v ľavotočivých má polku auta v protismere), ale stále visím za ním. Nevadí, zastavím na najbližšej ploche a nechám ho ísť. Pokus číslo dva je lepší, predo mnou nikto (aspoň chvíľu kým som ho zasa nedobehol). To čo som napísal predtým stále platí, auto je podľa mňa v zatáčkach lepšie ako by človek čakal, ale nie je to jeho šálka kávy. Predpokladám (nejazdil som, ale dám na woodyho slová) že na vymetanie zákrut na limite je jednoznačne lepším materiálom GTI, aj keď v malých rýchlostiach by som mu možno stíhal. Nad nejakých 60 už to bude bez šance, tam sa naplno prejaví výkonový a hmotnostný rozdiel.

Domov som prišiel po 205 km, ešte mi vraj ostáva 45. Na to, že dobrá polovica bola pomerne dynamických to nie je zlé. A bolo cca 10 stupňov a kúril som si, nie som zviera.
  • « 00 Reagovat !

foto Thomasino

Thomasino 10.10.20  20:24

« Re: Re: Re: Re: Re: Oranžáda je doma..

Dnešním výletem do Rožnova na kafe jsem konečně překonal tisícovku na tachecu a můžeme začít točit. Nejen drahou polovičku doma, ale také Oranžádu ;-) >:-[]
    Pár fotek mobilem cestou, je to celkem fotogenické auto, ikdyž moc fotit neumím :-) [odkaz] (a další)
  • « 00 Reagovat !

foto pradeda777

pradeda777 10.10.20  09:14

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Oranžáda je doma..

Plukovník SMRT Primula......dárek k Vánocům...
    [odkaz]
  • « 00 Reagovat !

foto woody-alien

woody-alien 10.10.20  07:43

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Oranžáda je doma..

Dany: Ani já jsem neměl v úmyslu se Dědy nějak dotknout. Ale prostě mi to připadá uhozený. Když mi bylo patnáct, chodil jsem na koncerty HNF, nechal se mlít v kotli pod pódiem nebo z něj klidně skákal. Dneska si jdu na koncert stoupnout/sednout hlavně tak, abych pořádně viděl. Ale nevykládám ostatním kolem sebe, že by měli jít do kotle a když nedělaj stage diving, tak jsou měkoni. ;-)
  • « 00 Reagovat !

foto woody-alien

woody-alien 10.10.20  07:33

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Oranžáda je doma..

iudex: Up!GTI je jedno z nejzajímavějších zábavných aut současnosti pokud nedisponuješ milionovým rozpočtem. WL ho má v rodině, čili mi to možná potvrdí.

Mojí osobní zkušenosti předcházel náhodný duel na silnici, kdy jedno modré SSS a jeden červený Up!GTI udělal z ostatních účastníků silničního provozu mezi DC a UL v podstatě statisty. ;-) Už tehdy bylo zjevné, že SSS je rychlejší, a docela znatelně. A data to potvrzují. Zatímco reál u SSS je o něco lepší než papírové parametry, u Up!u zase mírně horší. Navíc Up!GTI i přes menší rozměry není lehčí.
    [odkaz]

Cca o týden později jsem se s majitelem (firemního >:D :yes: ) Up!u potkal i osobně a domluvili jsme se na přátelském střetnutí. Zjistil jsem tak, že po stránce zábavnosti Up! za mým povozem nijak nezaostává, mrštnost a pocitová lehkost, kterou mám tak rád, je doslova hmatatelná. A navíc bych řekl, že s menším výkonem se Up! lépe vyrovnává s absencí samosvoru. U SSS mě tohle někdy vyloženě se.re, hezky připravená zatáčka, jedeš na hraně přilnavosti...jenže na výjezdu ti to pokazí protáčející se kolo.

S mH SSS jsem nejel a ani to nemám v plánu. Možná, že to není tak zlé, jak uvádějí papírové parametry, u Suzuki (ale třeba i Renaultu) to tak bývá a navíc Up!u přece taky stačí menší výkon při prakticky totožné hmotnosti.Přesto bych dnes přišel o jeden ze svých argumentů a možná šel spíš pro to GTI.

PS: Srovnávací video hezké. A Leg se musí pod fousy usmívat, že zachránil planetu a stejně mu GTI neujede. Dokud mu teda nedojde baterka. >:-[]
  • « 00 Reagovat !

foto white-label

white label 09.10.20  20:54

« Oranžáda je doma..

Leg
    V zásadě souhlasím i s tebou... :-)
  • 00 Reagovat !

foto pradeda777

pradeda777 09.10.20  17:44

« Konečně přiznání a pravý důvod proč 128ti nebude mít manuál (evo)

Unfortunately, counter to its simplified mantra, BMW will not offer a manual transmission on the 128ti, instead the only option is the Aisin eight-speed torque converter as in the M135i. This decision was driven by an apparent lack of customer demand but also, more pertinently, the need for a low CO2 rating that is difficult to achieve with only six ratios. In order to keep modern performance cars on the right side of emissions regulations, manual transmissions need to have extremely long gear ratios, which is not an option BMW’s engineers wanted to take.
    Leg...???????? Are you pulling my leg?????
  • « 00 Reagovat !

foto Leg

Leg 09.10.20  17:37

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Oranžáda je doma..

Ale aj ja v zásade súhlasím s tým, že dotácie nie sú úplne na mieste (ale moju mi neberte >:D ). Som za to, aby sa autá, ktoré svoje okolie neobťažujú smradom, hlukom a splodinami, majú nižšiu stopu CO2 a ukazujú smer budúceho vývoja automobilizmu nejako zvýhodňovali. Myslím ale, že to, že sa neplatí spotrebná daň za palivo a výrazne prispievajú ku znižovaniu aj tak príliš prísnych emisných pokút je dostatočná podpora.

(tak teraz už dědu naozaj klepne, čo dany začal, ja som dokonal >:D )
  • « 00 Reagovat !

foto Leg

Leg 09.10.20  17:31

iudex: ja som dostal zľavu 600€, cenníková cena bola 19600, za to sa aj reálne všetky e-up!y predávali. Dal som si tú námahu a snažil sa dorovnať výbavu u GTI, podľa konfigurátora je to 16580 (vrátane 500€ bonusu od výrobcu a bez príplatu 460€ za 5 dverí) s tým, že e-up!u chýbajú hmlovky a DAB a naopak má navyše vyhrievané čelné sklo a nezávislé kúrenie. + rozdiel v dizajne (sedačky neviem, podľa fotiek vyzerajú tak isto). Čiže reálne je GTI lacnejšie o cca 3000€ (ak nechceš 5 dverí, potom je to 2500€), rozdiel v ostatných nákladoch nemusíš brať na zreteľ, tak ako ja. Čo ale nemôžeš ignorovať je, či platíš každých 100 km za palivo 1,50 alebo 6,50. Potom sa ti rozdiel v cene vracia o 60000 km, čo nie je úplne málo, ale proste tie peniaze sa vrátia a teda nemôžeš tvrdiť, že jedno je výrazne výhodnejšia kúpa ako druhé. Vo finále sa rozhoduješ, či chceš oldschool hothatch alebo pohodové autíčko do mesta. Inak elektromobily nejak extrémne strmo na cene nepadajú, predsalen je kopec ľudí (hlavne u nás), ktorých láka jazdiť skoro zadarmo a na nové nemajú.
  • « 00 Reagovat !

foto white-label

white label 09.10.20  17:28

« Oranžáda je doma..

iu
    A ja v zásade súhlasím s tebou... ;-)
  • « 00 Reagovat !

foto iudex

iudex 09.10.20  16:24

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Oranžáda je doma..

Leg: ja v zásade súhlasím, ani neporovnávam EV so základným spaľovákom, to je rozdiel svetov a kto pozerá základ, nebude pozerať na EV, proste rozdiel je dvojnásobný. Porovnávam GTI a EV (aj z testu vyplynulo, že dynamika je vcelku porovnateľná), tam je rozdiel cenníkových 5500 eur (ako si dostal zľavu na EV, dostal by si aj na GTI), pričom aj GTI je už vybavený, nie je to žiaden základ. A tých 5500 eur by bolo veľmi účinným argumentom, prečo nekúpiť EV. Ak ale s dotáciou eUp stojí toľko, čo úplný základ, tak z výhodného GTI to robí razom drahé auto.
    Do prepočtov výhodnosti sa nejdem púšťať, len nie som taký optimista čo sa týka nulových servisných nákladov (auto nerobí výhradne motor) či vyššej zostatkovej ceny (skôr sa ľudia budú báť starej baterky a potenciálnych nákladov na novú).
    Proste môj postoj je taký, že bez podpory štátu (teda aj mojich peňazí) je ten eUp veľmi nevýhodná kúpa a naopak tá dotácia veľmi znevýhodňuje napr. to GTI (čo je inak dobrý kauf). Ja by som to nechal na trh, kto chce EV, nech si ho kúpi, ale sám.
    Dedo: nič urážlivé v Danyho komente nevidím a ako ho poznám, ani nič také nemienil. Proste sa zmier, že ľudia budú konfrontovať Tvoje činy s Tvojimi predchádzajúcimi slovami (a ruku na srdce, musíš uznať, že trochu podpichnutia si zaslúžiš). ;-)
  • « 00 Reagovat !

foto Leg

Leg 09.10.20  13:17

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Oranžáda je doma..

iudex: áno, dotácie krivia trh a určite sa s tebou nebudem hádať, že systém dotácií hlavne u nás je OK. Môj UP! stál ale 19000 (s malou zľavou od dílera), a to už určite nie je zlá kúpa. Keď nabíjaš hlavne doma (čo s týmto autom budeš), na palive ušetríš cca 500€ každých 10000 km. Ak najazdíš dajme tomu 100000, máš to 5000€ späť. Ak nie, môžeme predpokladať že predajná cena bude vyššia ako u spaľováku, takže tie peniaze sa ti vrátia tak či tak. Servisné náklady sú skoro nulové, čo vykompenzuje vyššiu poistku danú vyššou cenou auta. Takže ak započítaš potenciálne šetrenie počas prevádzky, "stojí" toto auto cca 14000€. A to už stojí za zváženie, jednak je e-up oproti základu napchatý výbavou a druhak pohon z neho robí úplne iné auto. Tých 4000€ proste za to jednoznačne stojí (aj keď v týchto cenových hladinách je to dosť veľký rozdiel). Námatkou pár benefitov, čo za toto človek dostane: Dokonalá (8st ZF sa môže strčiť) "automatická prevodovka", elektromotor s dokonale jemným chodom (dvanásťvalce sa môžu strčiť) a pocitovou dynamikou hodnou výrazne vyššieho výkonu, zvukový prejav prostý lacného trojvalcového prejavu, nezávislé kúrenie (a chladenie) ovládané cez mobil, výrazne bohatšia výbava a hodnotnejší vzhľad. Skrátka, ak sa zvezieš spaľovacím základným UP!om a elektrickým, tieto dve autá nikdy nepostavíš oproti sebe, pretože okrem prejavu podvozka a kvality sedačiek (dve najslabšie časti auta) v každej oblasti pôsobí električka výrazne hodnotnejšie.

Alebo to môžeš porovnať s GTI (celkové náklady budú cca zrovnateľné, viď vyššie), s tým som nejazdil, ale podľa videa to tiež nie je úplne jednoznačné a záleží na preferenciách.
  • « 00 Reagovat !

foto pradeda777

pradeda777 09.10.20  09:55

Dany....no comment....
  • « 00 Reagovat !

foto Dany

Dany 09.10.20  09:18

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Oranžáda je doma..

Dedo, že som tak smelý. Čo konkrétne ťa urazilo?
  • « 00 Reagovat !

foto pradeda777

pradeda777 09.10.20  09:14

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Oranžáda je doma..

Dany....urážkama se daleko nedostaneš......sorry jako..... >:-[]
  • « 00 Reagovat !

foto Dany

Dany 09.10.20  09:10

Iudex, tak ja osobne by som stále inklinoval k tomu GTIčku ;-)
    Celý trh sa nejak kriví a ceny neskutočne letia hore. Oni nás nakoniec tie električky donútia kupovať. 8-s
  • « 00 Reagovat !

foto iudex

iudex 09.10.20  08:52

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Oranžáda je doma..

Dany: pekný dôkaz, ako dotácie krivia trh. Bežný Up stojí od 10.500 eur, GTI stojí 15.540 eur. Kdežto e-Up stál (keď sa ešte dal kúpiť) 21t.To je na už miniauto strašne veľa, za to máš auto o dve triedy vyššie (a slušne vybavené). Takže kupujúci v tejto cenovej a veľkostnej triede by neuvažoval o spaľovacom a elektrickom Upe ako o alternatívach. Ale s dotáciou 8000 eur sa karta úplne obrátila a zrazu je e-Up super kauf, lacnejší než (podobne vybavený) slabučký základný atmo R3.
    Inak ten up GTI by som si rád vyskúšal, musí to byť celkom sranda.
    Btw. keď už sa bavíme o malých autách, teraz som mal debatu s klientkou, ktorá chcela kúpiť dcére k vodičáku prvé auto, samozrejme pozerala čo najmenšie a lacné a bola šokovaná, že ani najmenšie auto (ako je práve Up) nie je pod 10000 eur. Tak sa (múdro) rozhodla pre jazdenku.
  • « 00 Reagovat !

foto Dany

Dany 09.10.20  08:06

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Oranžáda je doma..

Ečko prekvapilo :yes:
    Navyše, na GTI nešlo dostať dotáciu
  • « 00 Reagovat !

foto Dany

Dany 09.10.20  08:02

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Oranžáda je doma..

Dedo, Woody má pravdu. Vymeknúť samozrejme môžeš a v tvojom veku sa tomu ani nikto nebude diviť. Navážať sa do ostatných, kór so zaprášeným bavorákom v garáži je prinajmenšom smiešne. ;-)
    Keď už rezignuješ na svoj Schindlerov zoznam, prečo sa nezvezieš Xjednotkou? Pridaný priestor ATčka zrejme nevyužiješ a Jednotka aspoň nejak vypadá. Aký môže byť reálny rozdiel v cene podobne motorizovaných a vybavených kusov?
    Ako ti máme nejak rozumne poradiť, keď lietaš od prémiových superkár cez absolútne nevhodné HH až po oprdeniny z bazáru? Peniaze nie sú problém, ale miliónik navyše áno...
  • « 00 Reagovat !

foto white-label

white label 09.10.20  01:39

Leg
    No, tak to ečko se drželo statečně... ;-)
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…