Caterham Fotosoutěž (Fotosoutěž Moje auto.cz)

Zařazení: Všechna fóra > Diskuse v MOJE.auto.cz

• « 00 Reagovat !

foto pradeda777

pradeda777 19.11.20  11:46

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Veyron

Za černouška i dlouho před ním. Například bezolovnatý benzin měli v USA zavedený daleko dřív než Evropa. Kvůli tomu musela již 70 letech minulého století Toyota vyrábět speciální verze nízko-kompresních motorů jen pro USA trh. Já byl u toho.
  • « 00 Reagovat !

foto Leg

Leg 19.11.20  10:24

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Veyron

Aha, takže za Barracka boli prísnejšie emisie v USA ako v EU, napriek tomu sa tam dlhodobo predávajú autá ako IS350, ktoré nám zlá zlá EU zakazuje kvôli emisiám. To mi nejako nevychádza. [odkaz]

Tak ako skoro vždy v živote, aj tu bude asi skutočnosť trochu komplikovanejšia. Okrem neustále sa sprísňujúcich emisných noriem (o čom by sme sa mohli baviť tiež dlho) v zásade vstupujú do hry aj iné faktory, ako ceny áut, ceny palív, očakávania dizajn a stav cestnej siete a hustota prevádzky. Vo výsledku ale platí, že tieto veľkoobjemové motory skoro nikto nechce a petrolheadi v oldschool vnímaní sú u nás niche within a niche. Inak povedané, aj v mojom okolí mám kopec ľudí, ktorí sa považujú za autíčkarov (a do áut vrážajú pomerne veľkú časť svojich príjmov), ale v zásade takmer nikto nepovažuje trebárz úbytok viacvalcov za problém. Šesťvalce si kupujú v zásade do áut veľkosti X5 apod a keď sa ich spýtam, či im nevadí štvorvalec napr. v XC60 T8, odpoveď je, že to má 400 koní, čo by človek ešte chcel. To že sa človek cielene pohybuje v kruhoch, kde sa M2-ky kupujú obrok ešte neznamená, že drvivá väčšina fanúšikov áut tieto autá nevníma iba ako fascináciu a v živote by ich kúpu reálne nezvažovala.

Zrovna včera som si prvý krát zblízka obzrel AMG-GT 4 door, v matnej modrej. Je úplne fascinujúce, že auto s markantami svalnatého športiaku (hlavne riešenie predku a zadku) naživo pôsobí značne obtlstlo a nepekne. Myslím, že aj CLS oproti tomuto vyzerá štíhlo. Čo je ešte fascinujúcejšie je koľko sa ich a im podobných (zdravím Panameru) u nás predá. Naproti tomu taký elegán ako Lexus LC som na ceste videl raz, a to má k dispozícii "zakázaný" veľkoobjemový atmosférický osemvalec, a až na infotainment je hodnotený veľmi pozitívne.
  • « 00 Reagovat !

foto pradeda777

pradeda777 18.11.20  23:32

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Veyron

Leg...kdyby sem měl Gen III MPS, tak sem nikdy nekoupil Yarise. Yarise sem totiž koupil, až když sem prodal Gen II MPS a koupil X5 a ta byla na "hop sem hop tam" moc velká... ;-) No a 1er jsem koupil místo X5, ale Yarise jsem si nechal, protože soudružka se s nim párkrát svezla a chtěla si ho nechat. Ona totiž s Yarisem jezdila už v Austrálii. No ale teď už nejezdí, ale Yaris je na "hop sem hop tam" perfekt a protože máme velkou garáž tak ho stále máme.... ;-) Už tomu rozumíš?
    Btw, Donald alespoň na čas zastavil v US ekošílence. Proto mají teď v US mírnější emisní restrikce než my v EU. Před tím to bylo naopak. Ano, mohl je ještě zvolnit, ale petrolheads v US jsou mu určitě vděčni za to, že "nedržel krok" s EU.... :yes:
  • « 00 Reagovat !

foto Leg

Leg 18.11.20  20:36

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Veyron

Dědo, a nie je jedno či ti prach v garáži sadá na Mazdu alebo na BMW?

Donalda by som do toho neťahal, po štyroch rokoch pri kormidle sa to tam moc hothatchmi nehemží a na pozícii najpredávanejšieho malého sportsedanu nesedí Lexus IS350 ale ... wait for it ... Tesla Model 3. Ale redneck si tam môže kúpiť dvatsaťlitrový sedemnásťvalcový pickup, to zas hej.

Ja už mám tiež prezuté. Pri UP!e som mimoriadne ocenil malé 15ky, ktoré človek nosí v jednej ruke.
  • « 00 Reagovat !

foto pradeda777

pradeda777 18.11.20  16:40

« Re: Re: Re: Re: Re: Veyron

Taky mě překvapilo, že se značkou GR do toho CHR nenasadili trochu GRRRRRR motor.. ;-) Asi bojují s flotilovými emisemi. No, mě se CHR s GR paketem líbí. Ale nám, mě i soudružce, se CHR líbí i bez paketu.... ;-) Jo MPS? Budu se už opakovat, ale kdyby v roce 2014/15 přišla nová generace (III) M3 MPS s 300k, tak s ní jezdím ještě dnes. Mazda si nedovolí nazvat M3 Turbo MPS, protože má s většího obsahu ještě nižší výkon než měly MPS gen. I a II. S Trumpem měla Mazda alespoň šanci tu MPS v US realizovat, ale s novým "zeleným" prezidentem v Bílém domě it is "no way Jose"... ;-\
  • « 00 Reagovat !

foto iudex

iudex 18.11.20  08:53

« Re: Re: Re: Re: Veyron

Niežeby ma CHR zaujímalo, ale i tak, to označenie GR zvádza očakávať niečo nadupané (rovnako ako Yaris GR), avšak je to len "GR-line", teda forma bez obsahu: "there are no powertrain upgrades, in this case meaning the same 90kW 1.8-litre four-cylinder petrol-electric set-up."
    To už je zaujímavejšia zámorská Hyundai Sonata N-line, ktorá má motor 2,5Turbo s 290k: [odkaz]
    Alebo americká Mazda 3 Turbo, tiež 2,5T s 250k (a to sa ani neoznačuje športovým prídomkom ako MPS či Mazdaspeed).
  • « 00 Reagovat !

foto pradeda777

pradeda777 17.11.20  09:28

« Re: Re: Re: Veyron

GR.... in... CHR.... in.... Aussie.........
    [odkaz]
  • « 00 Reagovat !

foto pradeda777

pradeda777 16.11.20  19:37

« Re: Re: Re: Veyron

Přezouvám si sám. Přehazuji kola. Jen Yarise a mám to zmáknutý tak za hoďku a půl i s přifouknutím. M140i si s plnou nádrží po letním spánku užívá spánku zimního. Zhruba každé 3 týdny dobíjím baterii. Jo a taky jsem na zimu přifouknul gumy a občas s ní trochu pohnu..... :-!
  • « 00 Reagovat !

foto Market

Market 16.11.20  18:57

« Re: Re: Veyron

ja mam Passata prezuteho uz 2 tyzdne a druhe zenske do mesta ma celorocne pneu.
    Cupra na jar dostane nove gumy, neviem ci PS CUP 2, alebo PS 4S...
  • « 00 Reagovat !

foto white-label

white label 16.11.20  18:22

« Re: Re: Veyron

Jedu přezouvat až ve čtvrtek a zatím to bude jen GTI.
  • « 00 Reagovat !

foto iudex

iudex 16.11.20  16:52

« Re: Veyron

Máte už prezuté? Ja zatiaľ napoly, 6ka áno, 3er nie. Na Mazdu dorazili nové disky a v reále tie Borbety Y vyzerajú lepšie, než som čakal (teda skôr ako som sa obával pri takom zostupe vo veľkosti disku). Keď bude auto umyté, odfotím. Inak v tej súvislosti ma celkom prekvapilo, aký cenový rozdiel je medzi 17 a 19". Ja som čakal nejakú stovku-dve, ale ono je to dramaticky viac. Sada 17" gúm a diskov vyšla na 977 eur, kdežto 19" (tie isté mmodely) na 1631 eur. Celkom dosť.
  • « 00 Reagovat !

foto white-label

white label 16.11.20  13:14

« Veyron

iu
    Minimálně na Slovensku určitě... >:-[]
    Ještě, že my máme poctivého "československého" premiéra s čistou minulostí, který jde ostatním příkladem. ;-)
  • « 00 Reagovat !

foto iudex

iudex 16.11.20  12:10

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: CupRa vs M3 e36

Jeden malý postreh: na Slovensku boli len dvaja majitelia Bugatti Veyron. A obidvaja sedia momentálne vo väzbe, resp. vo výkone trestu. Tak nakoniec tá téza, že na také autá sa nedá zarobiť čistým spôsobom a poctivou prácou, nebude taká chybná. [odkaz]
  • « 00 Reagovat !

foto white-label

white label 14.11.20  01:59

« Re: Re: Re: Re: Re: CupRa vs M3 e36

w-a
    Jako obvykle, parádně napsáno...! :yes: :yes: ;-)
  • « 00 Reagovat !

foto woody-alien

woody-alien 13.11.20  23:44

« Re: Re: Re: Re: CupRa vs M3 e36

Já taky rozumím tomu, co chtěl Market vyjádřit. Člověk má v sobě často představy, jak VŠECHNO bylo dřív nějaké lepší, ořechovější, nesvázané moderními blbostmi. A někdy je ten návrat do starých časů holt zklamání, a to i když jste tu starou dobu zažili. Pocit ze stejného auta dnes nebude tentýž jako když jste v něm jeli v době, kdy to auto vládlo světu a vy sami jste tehdy sedlali tak maximálně olítanou stopětku. A to ani nemluvím o tom, že často bývají ta auta v takovém stavu, že Vaculíkova legendární poznámka o dvojkové Octávii zametající s 3-er je vlastně pravdivá.

No, naštěstí jsou i jiné příklady. Moje nedávná zkušenost s Lamalovým Cliem 3 RS k nim patří. V první fázi je to ovšem stejné. Po přesednutí z nového či skoro nového auta chvilku nechápavě hledíte, co všechno se kdysi sneslo pod názvem interiér. Působí to omšele, zoufale zastarale a je to celý nějaký divný. Pak se rozjedete a ovládací prvky, brzda, spojka, plyn, šaltpáka - musíte si na to zvykat ale hlavně to nepůsobí vůbec důvěryhodně. A vůbec nejhorší je, že to legendami opředené auto pořádně nejede. To že je ten vychvalovanej atmo dvoulitr, po kterém všichni pláčou ? To že je auto, které má přinášet ty pravé řidičské zážitky ?

A když už skoro z povinnosti projedete pár zatáček a chcete to vzdát s výmluvou, že nechcete majiteli poškodit ten klenot, něco se stane. Já vlastně ani nevím co. Možná na vás štěkne motor, když jste ho moc rychle pustili z otáček, možná konečně ucítíte tu práci podvozku, když prudce uberete plyn v zatáčce...nevím. Ale najednou to chcete zkusit ještě jednou a pořádně. A zjistíte, že ten hlavní rozdíl je v tom, že tohle auto za vás nic neudělá. Dneska se vám to automobilky snaží dodat na talířku, všechny ty sport režimy, drift módy, launch controly, automatické meziplyny, změny naladění podvozku tlačítkem. Ani v nejmenším se při svém řidičském "umění" nesnažím tohle shazovat a tvrdit, že mi efektivita dnešních aut je nepříjemná. Naopak. Jenom je pak střet s realitou starších legend o to tvrdší. A tak najednou v tom Cliu dřepíte jako přikovaní, snažíte se co můžete nedělat chyby, neztrácet rychlost, vyždímat z toho co zvládnete. A i když to neumíte ani z jedné setiny jako Walter R., cítíte, že ŘÍDÍTE. Motor na vás poštěkává dál ale spíš povzbudivě a už je to v rychlostech, kdy původně podivně naladěnej podvozek začíná pracovat a dává dokonalej smysl. To "zoufalé" řazení nesmyslně dlouhou šaltpákou vám tam začne padat jak po másle a za spolupráci vašich dolních končetin by se nestyděl ani bubeník hard-coreové kapely. Záda máte zpocený, čelo orosený a čas neexistuje. A nakonec se vám z toho auta vůbec nechce vystoupit. Když pak jedete domů svým moderním vozem, najednou ho vůbec neproháníte, jak jste zvyklí, protože v hlavě vám buší docela jiné zážitky.

Pro tohle miluju auta. Ne, asi bych něco takového nechtěl na denní provoz ale coby víkendovka má výlet do starých časů někdy smysl.

• « 00 Reagovat !

foto Leg

Leg 13.11.20  20:14

« Re: Re: Re: CupRa vs M3 e36

Ako píše label, tých 700 km asi stálo za to, aby si sa dozvedel že staré autá nie sú pre teba. V kľude môžeš túto kapitolu uzavrieť a venovať sa tým novým.

100000 km a pekný lak vôbec nie sú zárukou toho, že auto nie je dávno za zenitom. 25 rokov je vo veku auta veľmi veľa, materiály a zvary sú unavené, gumy začínajú práchnivieť a ak niekto jazdil so svojou M3 v priemere 4000 km ročne, dá sa očakávať, že veľká časť z nich bola v náročnom záprahu. To nie je 300000 piánko po diaľniciach behom 6 rokov...

Mám taký pocit, že komponenty podvozkov na eMkách bývajú často kvôli neodpruženej hmotnosti z ľahších a chúlostivejších materiálov a tiež menej robustnej konštrukcie.
  • « 00 Reagovat !

foto speedfred

speedfred 13.11.20  00:11

« Re: Re: Re: Re: Re: CupRa vs M3 e36

Až to bolo zo Švédska tak tam je to asi skorodované od solenia. Autá tam dostávajú pekný záhul.
    Až na podvozku nie sú menené silentbloky tak može byť tým.Guma bude za tie roky už mŕtva.
    e36 jedine kupé a to isté aj takú (dedovo) M140i.
    Ja mám ešte aj Ďubľo 2 dverové >:D (valník)
  • « 00 Reagovat !

foto Market

Market 12.11.20  20:23

wl: Auto bolo povodom zo Svedska a mal tam vypis STK kilometrov. Mozno to auto ma naozaj iba tolko najazdene, ale povodny majitel si tie km poriadne uzival.

Thom: Ano, ten zazitok s M2 ale s manualom by som si rad skusil...
    Len to uz je financne trocha moc, to by musela ist CUPRA z domu...

EDIT: A este som zabudol spomenut, ze brzdy (brzdice ci ako sa to vlastne vola) boli dost hrdzave a nejak mi ich stav vobec nepasoval ku zachovalemu zvysku auta.
  • « 00 Reagovat !

foto white-label

white label 12.11.20  20:02

Th
    A druhá, velmi podstatná věc je, že nikdy přesně nevíš, co všechno už má ten podvozek, potažmo auto, za sebou.
  • « 00 Reagovat !

foto white-label

white label 12.11.20  20:00

« Re: Re: Re: CupRa vs M3 e36

Mrkt
    Taky to není moc pravděpodobné, že to mělo najeto jen tolik km, kolik uvádí aktuální majitel.
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…