Thomasino 02.12.21 15:06
« Re: Re: Re: RSQ3 vs MGTS
U VW ho má nyní celá řada "R", tedy Golf R, Arteon R a Tiguan R >:-[]
A já jsem za to vděčný, mě stačí VW a nepotřebuji přeplácet zbytečně za AUDI ;-) Ikdyž pravda sedačky má Q3 o kousek lepší, taky o něco více čudlíků (ale to má Tiguan i tak více než Golf). Ale asi by mě dost vadilo u RS Q3, že zaplatím skoro 2 mega (po slevě asi 1,8) a vzadu na dveřích mám tvrdý plasty jako jsem měl v Atece za třičtvrtě míče 8-s U Tigouše za 1,5 mega mi to taky bude asi trochu vadit, ale zase vzhledem k technice podvozku a zbytku z toho vytřískali co se dalo :-) A teď si ani nejsem jistý, jestli vlastně vzadu má Tigouš nahoře tvrdý plasty jako v Q3 a A3 nebo Golfu mk8, nebo je tam má měkčený. Ale bylo by divný kdyby nemělo..
A taky je škoda, že ten nový diferák nedostane TT-RS, že neudělali nějaký "facelift". -
pradeda777 02.12.21 14:49
« Re: Re: RSQ3 vs MGTS
wl..to jo, ale musela by to být úplně nová platforma a do toho se v tuto dobu už nikdo pouštět nebude. Proto musíme být koncernu vděční za to, že ještě nechali vzniknout novou RS3. I když i tato byla údajně dlouho "na vážkách".... >:-[] Já to vidím tak, že koncern chtěl na poslední chvíli (než ho budou muset odstavit) z toho 5 válce "vytřískat" i ten poslední halíř a proto tomu projektu (RS3/RSQ3) nakonec dali zelenou. :-! Divím se, že ho nedostal i Tiguan.... :-O -
white label 02.12.21 13:52
iu
Thomasino si taky původně myslel, že aktuální RSQ3 má techniku společnou s novou RS3, ale nemá. Tahle RSQ3 nemá torque splitter, viz můj text: "Pokud je MGTS vybaven příplatkovým samosvorem, tak mu (v tomto ohledu) nemůže aktuálně RSQ3 (bez torque splitteru z RS3) konkurovat."
Technika pohonu RSQ3 je z minulé g. RS3, včetně nižšího krouťáku motoru.
Mohl by to být větší hh s hodně společnou technikou z Macanu, šlo by hlavně o to, dostat to těžiště ještě výrazně níž. Vyšší ceny bych se u Porsche nebál, když lidi dají 63 za Audi RS3, dali by i 73 (cena aktuálního MS) za sportovní a přitom praktické Porsche.
Thomasino 02.12.21 13:27
« Re: Re: RSQ3 vs MGTS
Iudex - právě že RS Q3 ještě nemá ten nový zadní diferák jako RS3, Golf R či Tiguan R !! Sice to má nějak lépe poladěný proti běžnému Haldexu, na sněhu s ní driftovali (ikdyž to jsem s Atecou zvládl taky), ale na suchu to moc asi nefunguje. U toho Tiguanu R nebo Arteonu R jsem to cítil mnohem, mnohem více. -
iudex 02.12.21 13:24
« Re: RSQ3 vs MGTS
wl: mňa zaujalo, že to správanie RSQ3 podľa Tvojich dojmov moc nereflektuje skutočnosť, že v RSQ3 je už ten nový pohon 4x4, ktorý má byť schopný poslať viac výkonu dozadu a umožniť správanie (v drift režime) blízke zadokolkám. Z testov RS3, Golfa R či Tiguana R vyplýva, že ten presun výkonu dozadu je dosť cítiť a ja som získal z týchto testov dojem, že tá nová štvorkolka sa bude správať podobne, ako bavorácky xdrive. Ale asi (minimálne pri RSQ3) to tak úplne nie je.
Btw. ja už sa teším, kedy konečne u nás napadne trochu snehu, aby som zase mohol trochu využiť xdrive, ideálne si niekde na parkovisku zablbnúť. :-)
Ad prípadný hotheč Porsche: myšlienka je to dobrá, určite by Porsche dokázalo spraviť špičkový zábavný hotheč v lige RS3. Lenže si zrejme sami uvedomujú, že kompakt za Porsche cenu by bol asi ťažko predajný, ak RS3 stojí od 63t, tak porovnateľné Porsche by začínalo na 70t, možno i viac. A to by bola na hatchback nižšej strednej silná káva. -
white label 02.12.21 11:51
pd7
Macan je šířkou přesně! mezi X5 a Q3.
Aktuální X5 je ohledně šířky (mírně řečeno) nadprůměrná. Je širší než celá její německá konkurence, dokonce širší, než GLS, nebo stájová X7, i když zrovna u X7 je to rozdíl jen 4mm.
Šířka v mm, bez zrcátek:
Q3 1849
Q7 1970
GLE 1947
GLS 1956
X7 2000
Srovnávat komfort běžné verze X5 s RSQ3 moc nelze, jednak je Q3 o dvě třídy níž a pak u RSQ3 jde o sportovně orientovanou vrcholnou verzi, obdobu X5M v rámci řady X5. -
pradeda777 02.12.21 11:13
« Re: RSQ3 vs MGTS
wl....tož já netvrdím, že RSQ3 jezdí jako X5, spíš, že mě ji pocitově připomněla.... ;-) >:D >:-[] X5 byla daleko pohodlnější. Jen ten pocit z řízení a reakce od volantu tam byly. S Macanem jsem nejel, tak nemůžu komentovat. Ta šířka tam ale je. Když stál tenkrát u nás v garáži, což bylo nedlouho po prodeji X5, tak jsem nějaký moc rozdíl v šířce neviděl, což jsme již tehdá probírali. :-!
Že nenabízí Porsche žádnou přímou odpověď na RS3 nebo i RSQ3 je velká škoda. Protože kdyby byl Macan rozměrově alespoň na úrovni RSQ3, tak bych ho bral. :-! Bohužel koncernová politika je taková jaká je....takže ničevó.... ;-\ -
white label 02.12.21 02:07
« RSQ3 vs MGTS
iu
I přes poměrně krátkou zkušenost s RSQ3 si dovolím napsat, že jízdně jsou rozdíly docela vyrázné. Je to samozřejmě dáno tím, že Macan je o třídu výš, což má za následek nejen větší rozměry, ale i odlišnou základní koncepci, kdy v jednom případě je motor uložený napříč s preferencí pohonu přední nápravy, a ve druhém naopak podélně s velmi výraznou preferencí nápravy zadní. U Macanu si lze nastavit stálou grafickou vizualizaci poměru přenosu na jednotlivé nápravy a tam je jasně vidět, že pokud to jde, dává se opravdu téměř vše dozadu, a je to poznat i za volantem, protože na slušném suchém asfaltu se to chová jako zadokolka. Co se rozdílů velikosti týče, tak při jízdě člověk nějak nevnímá rozdíl délek, jako spíš rozdílnou šířku. Přestože RSQ3 už není tak úzká (reálně i pocitově za volantem), jako její předchozí g., Macan je stále znatelně širší, a to se všemi pro i proti. Proto moc nerozumím tomu, když děda tvrdí, že RSQ3 jezdí jako X5, což je rozměrově "stodola" i proti Macanu, o proti Q3 nemluvě. X5 se sice daří (čím dál tím líp) tu stodolovistost maskovat, ale taky je čím dál větší a větší...
Pokud je MGTS vybaven příplatkovým samosvorem, tak mu (v tomto ohledu) nemůže aktuálně RSQ3 (bez torque splitteru z RS3) konkurovat. Nejsilnější stránkou RSQ3 tak zůstává motor, který má sílu a charakter i přes poslední utlumení. Ale ani tady dvakrát přeplňovaný třílitrový V6 na R5 nijak neztrácí, protože jeho charakter horší není, jen je jiný. Náš první MGTS už sice dnes na max. výkon aktuální RSQ3 ztrácí 40PS, ale aktuální verze MGTS má (po druhém fl) naopak o 40 PS více. Další rozdíl, který je poznat i při jízdě, je velikost kol, jednak obvodem, ale i šířkou (vzadu) je Macan o level jinde. Na užších okreskách má štíhlejší RSQ3 rozměrově výhodu, jenže zatímco u ní máte přímou alternativu v podobě RS3, která je sice o poznání menší a hlavně nižší, ale jinak stejně praktická. Kdežto k Macanu technicky i prakticky podobná (nižší) alternativa neexistuje, jinak už bych ji měl v garáži. Na poměry VW/Audi je S-tronic (dsgéčková dvojspojka) RSQ3 naladěný dobře, až bez výhrad, ale jak ochutnáte PDK, tak zjistíte, že to může být ještě o dost lepší. V normální režimu o PDK skoro nevíte (navíc zbytečně tolik nepodtáčí) a naopak v režimu sport plus umí krásně štěkat/kopat/"kousat"...
A těch věcí, které umí Porsche ještě o něco líp, než Audi (které je přitom umí dost dobře) je víc, jeden příklad za všechny - přední sedačky. Vůbec možnosti konfigurace Macanu jsou jasně pestřejší, než u RSQ3.
Takže za mě z těch dvou spíš MGTS a od Audi raději RS3!, na kterou Porsche bohužel nemá žádnou přímou/srovnatelnou odpověď...
To už jsou dvě hodiny? 8-s
Tak já to pro "dnešek" balím a nechávám prostor pro případné doplňující otázky. -
Thomasino 01.12.21 14:36
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: RS3 bazar
Srovnání s Macanem si taky rád přečtu. Já to srovnával s Tigoušem R, kde mi přišlo že v RS Q3 se ten zadek moc neprojevuje, že se to chová hodně jako předokolka, kdežto u Tigouše toho výkonu umí poslat dozadu docela dost a působí to více 4x4 (permanentně zapnutá), až jako xDrive kde jde dozadu o poznání více. Je ale taky fakt, že s RS Q3 jsem jel 20 minut, kdežto s Tigi-R asi 4 hodiny :-)

Osobitne to bije do očí pri S3, fakticky sesterskom modeli Golfu R, ktorý by mal byť umiestnený hierarchicky nižšie, ako S3, napriek tomu má ako výkonnejší motor, tak i modernejšiu štvorkolku. A S3 je stále drahšia, tu sa dá preto úplne jasne povedať, že je drahšia len kvôli značke, neprináša však lepšiu techniku. Pritom je to škoda, lebo vizuálne sa mi S3 páči (v podstate rovnako ako RS3 a viac ako Golf R) a keby mala techniku Golfu R, tak by som si ju (v sedane) vedel predstaviť v garáži.