Caterham Fotosoutěž (Fotosoutěž Moje auto.cz)
Zařazení: Všechna fóra > Diskuse v MOJE.auto.cz
-
pradeda777 03.12.21 13:10
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: RSQ3 vs MGTS
Tak tak...tržní síly jsou neúprosné ale spravedlivé. Samozřejmě existují případy, kde silný výrobce jako například Toyota, která v rámci celkové marketingové strategie uvede na trh i některé "ztrátové" modely. Avšak Toyota je i v tomto oproti koncernu ve výhodě, protože nemusí brát ohled na jiné koncernové značky a jejich modely. No a v případě Porsche to platí obzvlášť, které má velmi blízko k Audi. Takže...menší hot SUV Porsche by bylo super a já bych se s největší pravděpodobností zajímal (byl jsem velmi blízko MGTS), ale bohužel tíživá realita jako taková rules! ;-\ -
iudex 03.12.21 09:41
« Re: Re: Re: Re: Re: RSQ3 vs MGTS
Presne ako píše Leg, ani pri vysokej cene by to pre Porsche vzhľadom na nízku predajnosť nebolo finančne zaujímavé (robiť len hotheč, bez obyčajných, masových motorizácií). A my chudobní by sme si to nemohli dovoliť ani pri povedzme 73t. Mňa preto viac zaujímajú dostupnejšie, ľudové HH, napríklad avizovaná Corolla GR. Písal som to už pod článkom na hlavnej, Toyota dáva teasery na maskovaný prototyp: [odkaz]
Corolla GR by mala mať techniku Yarisu GR, teda 1,6R3T s cca. 200 kW, štvorkolkou a manuálom. To by mohlo byť hodne zaujímavé, v podstate jedinečné auto. Ten motor/výkon samotný zaujímavý nie je, hothečov s cca. 200 kW je v triede kopec, ale ani jeden nemá pohon 4x4 a manuál; jednak štvorkolku majú až podstatne výkonnejšie a drahšie autá (Golf R, M135i, A35AMG), ale tie majú zase výhradne automaty. Štvorkolka s manuálom na trhu kompaktných HH už žiadna nie je, takže Corolla GR by bola jediná. A aj dizajn sa zdá byť pomerne zaujímavý: [odkaz]
A tiež ide chvála na nový Civic Si, čo je warm verzia Civicu a akýsi medzistupeň medzi štandardom a budúcim type R. Má to 1,5T, 200k, manuál, ale čo je v tejto kategórii neobvyklé, samosvor. A žne na fórach chválu na jazdné vlastnosti a agilitu, čo je výborná správa pre budúci ostrejší CtR: [odkaz] -
Leg 03.12.21 07:33
« Re: Re: Re: Re: RSQ3 vs MGTS
Problém s nižším Macanom vidím v zásade v dvoch rovinách:
1. Kúpilo by ho tak málo ľudí, že ani pri cene 100 tisíc by sa neuživil. Tak isto ako sa RS3 ani pri na hothatch extémnej cene neuživí samo osebe, na to potrebujú predávať A3-ky na státisíce s cenovkou cca 30000€. A to je trh, kde Porsche nechce ani nemôže byť.
2. V Porsche nič také vyrábať nechcú, aj ten Macan slúži iba ako dojná krava. Vsadil by som krk na to, že ak by mohli spustiť projekt na hranici ziskovosti, šli by do niečoho úplne iného, ako je prerastený hothatch (vsadil by som na niečo puristickejšie a ľahšie ako 718) -
pradeda777 02.12.21 17:52
wl.....nevím nic o Macan platformě, abych mohl říct aj nebo naj. Ale ze zkušeností v oboru vím, že adaptovat větší kastly na danou platformu není až takový problém. A Toyota to dělala. Koncern to konečně praktikuje už delší dobu taky. Opačný postup? To nevím. Toyota nic takového nedělala. Každá platforma se designovala s tím, aby se dala protáhnout na délku. Kombi? Ale u Camry se například designoval i motorový prostor, aby se dal použít jak R4 motor, tak i V6. Ale náklady na tuto věc prošly jen tak tak. Kdyby se tenkrát neprodala většina V6 Camry na Blízký Východ, tak by vznikla značná finanční ztráta. Navíc se Camry musela vyrábět s pravostranným a i levostranným řízením. Uspokojit tento požadavek byla také nákladná záležitost. -
Thomasino 02.12.21 17:20
Ale řešíme diferák a jízdní vlastnosti a ne motor. Ten je sice dobrej, ale raději jsem vybral 2,0 TSI, která je lehčí, ikdyž o 80 koní méně výkonnější, než RS Q3, kde ten podvozek prostě není ono :-) A taky to bude žrát méně, ale i tak to bude po městě 12-14 >:D
Teď mám s GTI 10-11 >:D >:D -
iudex 02.12.21 15:49
« Re: Re: RSQ3 vs MGTS
wl: OK, potom už dáva plný zmysel to, čo píšeš Ty aj Thomasino a napokon aj deda (ktorého RSQ3 nenadchla, na rozdiel od RS3). Popravde sa tomu čudujem, že Audi túto najnovšiu techniku koncernu okrem RS3 inde nemá (ako v RSQ3, tak ani v S3), kdežto VW ako koncernovo nižšie postavená značka to dáva do úplne všetkých nových eRkových modelov (Golf, Tiguan, Arteon).
Osobitne to bije do očí pri S3, fakticky sesterskom modeli Golfu R, ktorý by mal byť umiestnený hierarchicky nižšie, ako S3, napriek tomu má ako výkonnejší motor, tak i modernejšiu štvorkolku. A S3 je stále drahšia, tu sa dá preto úplne jasne povedať, že je drahšia len kvôli značke, neprináša však lepšiu techniku. Pritom je to škoda, lebo vizuálne sa mi S3 páči (v podstate rovnako ako RS3 a viac ako Golf R) a keby mala techniku Golfu R, tak by som si ju (v sedane) vedel predstaviť v garáži. -
Thomasino 02.12.21 15:06
« Re: Re: Re: RSQ3 vs MGTS
U VW ho má nyní celá řada "R", tedy Golf R, Arteon R a Tiguan R >:-[]
A já jsem za to vděčný, mě stačí VW a nepotřebuji přeplácet zbytečně za AUDI ;-) Ikdyž pravda sedačky má Q3 o kousek lepší, taky o něco více čudlíků (ale to má Tiguan i tak více než Golf). Ale asi by mě dost vadilo u RS Q3, že zaplatím skoro 2 mega (po slevě asi 1,8) a vzadu na dveřích mám tvrdý plasty jako jsem měl v Atece za třičtvrtě míče 8-s U Tigouše za 1,5 mega mi to taky bude asi trochu vadit, ale zase vzhledem k technice podvozku a zbytku z toho vytřískali co se dalo :-) A teď si ani nejsem jistý, jestli vlastně vzadu má Tigouš nahoře tvrdý plasty jako v Q3 a A3 nebo Golfu mk8, nebo je tam má měkčený. Ale bylo by divný kdyby nemělo..
A taky je škoda, že ten nový diferák nedostane TT-RS, že neudělali nějaký "facelift". -
pradeda777 02.12.21 14:49
wl..to jo, ale musela by to být úplně nová platforma a do toho se v tuto dobu už nikdo pouštět nebude. Proto musíme být koncernu vděční za to, že ještě nechali vzniknout novou RS3. I když i tato byla údajně dlouho "na vážkách".... >:-[] Já to vidím tak, že koncern chtěl na poslední chvíli (než ho budou muset odstavit) z toho 5 válce "vytřískat" i ten poslední halíř a proto tomu projektu (RS3/RSQ3) nakonec dali zelenou. :-! Divím se, že ho nedostal i Tiguan.... :-O -
white label 02.12.21 13:52
« Re: RSQ3 vs MGTS
iu
Thomasino si taky původně myslel, že aktuální RSQ3 má techniku společnou s novou RS3, ale nemá. Tahle RSQ3 nemá torque splitter, viz můj text: "Pokud je MGTS vybaven příplatkovým samosvorem, tak mu (v tomto ohledu) nemůže aktuálně RSQ3 (bez torque splitteru z RS3) konkurovat."
Technika pohonu RSQ3 je z minulé g. RS3, včetně nižšího krouťáku motoru.
Mohl by to být větší hh s hodně společnou technikou z Macanu, šlo by hlavně o to, dostat to těžiště ještě výrazně níž. Vyšší ceny bych se u Porsche nebál, když lidi dají 63 za Audi RS3, dali by i 73 (cena aktuálního MS) za sportovní a přitom praktické Porsche.
-
Thomasino 02.12.21 13:27
Iudex - právě že RS Q3 ještě nemá ten nový zadní diferák jako RS3, Golf R či Tiguan R !! Sice to má nějak lépe poladěný proti běžnému Haldexu, na sněhu s ní driftovali (ikdyž to jsem s Atecou zvládl taky), ale na suchu to moc asi nefunguje. U toho Tiguanu R nebo Arteonu R jsem to cítil mnohem, mnohem více. -
iudex 02.12.21 13:24
wl: mňa zaujalo, že to správanie RSQ3 podľa Tvojich dojmov moc nereflektuje skutočnosť, že v RSQ3 je už ten nový pohon 4x4, ktorý má byť schopný poslať viac výkonu dozadu a umožniť správanie (v drift režime) blízke zadokolkám. Z testov RS3, Golfa R či Tiguana R vyplýva, že ten presun výkonu dozadu je dosť cítiť a ja som získal z týchto testov dojem, že tá nová štvorkolka sa bude správať podobne, ako bavorácky xdrive. Ale asi (minimálne pri RSQ3) to tak úplne nie je.
Btw. ja už sa teším, kedy konečne u nás napadne trochu snehu, aby som zase mohol trochu využiť xdrive, ideálne si niekde na parkovisku zablbnúť. :-)
Ad prípadný hotheč Porsche: myšlienka je to dobrá, určite by Porsche dokázalo spraviť špičkový zábavný hotheč v lige RS3. Lenže si zrejme sami uvedomujú, že kompakt za Porsche cenu by bol asi ťažko predajný, ak RS3 stojí od 63t, tak porovnateľné Porsche by začínalo na 70t, možno i viac. A to by bola na hatchback nižšej strednej silná káva. -
white label 02.12.21 11:51
pd7
Macan je šířkou přesně! mezi X5 a Q3.
Aktuální X5 je ohledně šířky (mírně řečeno) nadprůměrná. Je širší než celá její německá konkurence, dokonce širší, než GLS, nebo stájová X7, i když zrovna u X7 je to rozdíl jen 4mm.
Šířka v mm, bez zrcátek:
Q3 1849
Q3Sb 1843
Macan 1926
Cayenne 1983
X5 2004
Q7 1970
GLE 1947
GLS 1956
X7 2000
Srovnávat komfort běžné verze X5 s RSQ3 moc nelze, jednak je Q3 o dvě třídy níž a pak u RSQ3 jde o sportovně orientovanou vrcholnou verzi, obdobu X5M v rámci řady X5. -
pradeda777 02.12.21 11:13
wl....tož já netvrdím, že RSQ3 jezdí jako X5, spíš, že mě ji pocitově připomněla.... ;-) >:D >:-[] X5 byla daleko pohodlnější. Jen ten pocit z řízení a reakce od volantu tam byly. S Macanem jsem nejel, tak nemůžu komentovat. Ta šířka tam ale je. Když stál tenkrát u nás v garáži, což bylo nedlouho po prodeji X5, tak jsem nějaký moc rozdíl v šířce neviděl, což jsme již tehdá probírali. :-!
Že nenabízí Porsche žádnou přímou odpověď na RS3 nebo i RSQ3 je velká škoda. Protože kdyby byl Macan rozměrově alespoň na úrovni RSQ3, tak bych ho bral. :-! Bohužel koncernová politika je taková jaká je....takže ničevó.... ;-\