white label 11.03.11 00:23
zip
Ano, termín soukromá a fyzická osoba jsem použil k odlišení fyzické osoby nepodnikající, tedy ne OSVČ a fyzické osoby podnikající - OSVČ. Proto jsem dal slovo soukromá do uvozovek (při prvním použití).
Jednak tady do toho zbytečně pleteš pojem DIČ, což je daňové identifikační číslo, tedy jednoznačná identifikace plátce daně (daňového poplatníka), které nemá společného s formou vlastnictví vozu vůbec nic a pak vozidlo které právě není ve vlastnictví žádné "společnosti" (tedy právnické osoby), pokud ho vlastní fyzická osoba, ať už nepodnikající, nebo OSVČ a to je právě to, co pořád nechceš pochopit.
Fyzická osoba - OSVČ, nemůže být zároveň "společností", což má i jazykovou logiku (viz jazykový význam slova společnost).
V ČR jsou běžné následující právní formy podnikání:
OSVČ - osoba samostatně výdělečně činná, tedy tzv. fyzická osoba podnikající na vlastní účet a zodpovědnost! (živnostník, samostatně výdělečný umělec apod.)
sdružení podnikatelů - sdružení několika OSVČ fakturujících pod jedním jménem, jinak převážně samostatní
obchodní společnost
v. o. s. - veřejná obchodní společnost, sdružení několika OSVČ vystupujících pod jedním jménem
k. s. - komanditní společnost, dva druhy společníků (komandisté a komplementáři)
s. r. o., někdy též spol. s r.o. - společnost s ručením omezeným, právnická osoba ručící určitou upsanou částkou
a. s. - akciová společnost, je vedena správní radou, nejvyšším orgánem je valná hromada akcionářů
e. s. - evropská společnost
evropské hospodářské zájmové sdružení
družstvo - sdružení fyzických i právnických osob ručící členskými podíly a vystupující převážně jako právnická osoba, vedeno je předsednictvem, nejvyšším orgánem je členská schůze.
nadace, neziskové organizace apod. - zvláštní typy podnikatelských subjektů, zpravidla definované zvláštními zákony, často plnící sociální a humanitární funkce.
zip2016 11.03.11 00:21
« Re: Fotosoutěž Březen 2011- změny v pravidlech
Na této diskusi je vidět, že není ochota cokoli bez výhrad respektovat. :no: :no: :no: Než aby se diskutovalo o kanstruktivním řešení jak věc pozvednout a zlepšit, tak se tu budeme dohadovat o tom, že věci (pravidla) vlastně nejsou až tak směrodatná jak by měla být a že vlastně ani nejsou až tak nutná pro fungování této soutěže. Pokud si toto myslí většina pravidelných účastníků soutěže, tak se na mě nezlobte, já jsem myslel, že se tu pravidla mají dodržovat. :-( :-( :-( -
zip2016 10.03.11 23:58
« Re: Fotosoutěž Březen 2011- změny v pravidlech
Roault, asi si mě správně nepochopil. Já si neodporuji. Já netvrdím, že to, že se účastníš fotosoutěže ty nebo WL je správně, já se k tomu stavím vlastně nezúčastněně. Tím, že jsi v soutěži ty nebo WL, já žádná pravidla neporušuji, naopak jsem, jak ty píšeš, liberálnější a neodsuzuju to i když je to proti pravidlům i když bych asi měl. Takže si nemyslím, že bych měl být brán za pokrytce. Prostě se to tak děje, tak budiš, já téhle soutěži nevelím a nerozhoduji o ní. Myslím že je to dost uvolněné gesto. Přesto si myslím, že to není správně. A netahej sem policejní stát, to je dost mimo. Ani ty a díky bohu ani já, nedokážeme posoudit co je nebo není policejní stát, na to nemáme ani jeden dost zkušeností a příslušný věk. A podle mě zákon, nebo pravidlo není nesmysl. Je to hranice, kterou by neměl nikdo překročit, v tom zase tak benevolentní, podle mě být nemůžeš.
PS: Omezená pravidla? Co je to za nesmysl? >:D A porota by měla rozhodovat o fotkách, které splňují podmínky soutěže a ne o tom jestli se nějaká fotka do soutěže může či nemůže přihlásit. Všechno pramení z toho, že pokud nebudou jasná pravidla, tak se sem můžu přihlásit s fotkou tanku a nikdo mi nedokáže dát takový argument, abych s tou fotkou nemohl soutěžit. To mě štve a to bych chtěl nějakým způsobem redukovat. -
Ronault. 10.03.11 17:26
« Re: Fotosoutěž Březen 2011- změny v pravidlech
zip: Pravidla by tady měla být jen omezená, třeba, že na fotce by mělo být auto, které řídíš, máš k němu nějaký vlastnický vztah atp. a měla by být přihlášená do jistého termínu. O tom, jestli uživatel porušil psané či nepsané pravidlo o fotce, tématu, to rozhodne porota, čili ti, co hlasují.
Jsem liberálnější, policejní stát nepotřebujeme, už jsme zde měli StB, lidové milice i soudy. A třeba ty tvé dopravní předpisy se porušují i v zemích, kde nikdy žádný komunismus či totalita nebyla, stejně tak se tam činí jiné zločiny.
EDIT: A promiň, ale příjde mi to trochu pokrytecké v jednom příspěvku tvrdit zároveň, že se pravidla bezmezně musí dodržovat a současně, že nic vlastně proti účasti WL (nebo i mne, páč na Lagunu zatím recenzi nemám) nemáš. Nelíbí se mi zákony, změňme je, ne bezhlavě za každou cenu každý nesmysl dodržovat. -
zip2016 10.03.11 17:21
« Re: Fotosoutěž Březen 2011- změny v pravidlech
Rone, v tomhle s tebou prostě nemůžu souhlasit. Pravidla jsou pravidla a měla by se dodržovat. Právě že ta doba, kdy byla pravidla k tomu aby se porušovala už je dávno pryč. Nyní je tu doba, kdy se pravidla budou muset dodržovat bez vyjímky.
Máš pravdu, že tady jde o prd, ale potom nemusíme mít žádná pravidla, dokonce ani téma by nemuselo být, prostě nic. Jen doporučení, že např. fotka má být vyfocená a né nakreslená. A to já nechci. -
Ronault. 10.03.11 15:08
« Re: Fotosoutěž Březen 2011- změny v pravidlech
Pánové, obzvlášť Zipe... řeknu vám to slušně, relativně, ve fotosoutěži, kde jde o fekálie, jsou tyhle detaily pravidel a jejich řešení pěkná vulva.
Zipe: Srovnávat stopky a tuhle fotosoutěž, je trochu rozdíl. Když porušíš pravidlo tady, nic se nestane, lautr nic, vesmír funguje dál, nikdo není nijak fakticky ohrožen či omezen, postižen či zneužit, když porušíš dopravní předpisy, v lepším případě se nestane nic, v horším příjdeš o život nebo někdo jiný. Nedělejme tady z komára velblouda. Totalita už tady byla. -
matii 10.03.11 14:13
« Re: Fotosoutěž Březen 2011- změny v pravidlech
Teda s vlastnictvím foceného auta problém nemám. Já bych tu lajnu postavil tak, aby fotka mohla být auta, s nímž dotyčný jezdí. A to ať už jako řidič, tak i pasažér (auto rodičů atd.). Je na rozumu soutěžících, že se nenechá svézt se sousedovic Lambo a pak si ho vyfotí do soutěže že. -
iudex 10.03.11 11:41
« Re: Fotosoutěž Březen 2011- změny v pravidlech
Poustnik: no to je ten problém: pamiatok je kopec, ale väčšina na pešej zóne alebo inak autom ťažko dostupná a ak je, máš v kompozícii okrem svojho auta 300 ďalších (jedine že by si tam šiel o tretej v noci). Takže aj ja som cvakol len takú obyčajnú fotku v meste (a aj to na mňa okoloidúci dosť divne pozerali... >:-[] ) -
Poustnik 10.03.11 11:34
« Re: Fotosoutěž Březen 2011- změny v pravidlech
Ludex, to jsem zvědav, jestli má WL takovou protekci, že by mohl vjet do skanzenu. Pravda o trzích tam v klidu jezdí prodejci, tak by se tam mohl nenápadně propašovat, že tam jede pro ty hrábě.....)))) /Já tam před asi 4 roky koupil dětské dřevěné hrábě pro holky, dodnes mě mrzí, že jsme nevzali aspoň troje....Foto z Rožnovského skanzenu by se mi líbilo, jsou to fešné dřevěnice, >:-[] Já pojedu dneska na dvě hodinky na obhlídku Bruselu, v centru, kde je nejvíc "starožitností" se skoro nedá zaparkovat, běžná pokuta 100 Euro, navíc dneska je hnusně. Když v pondělí a úterý svítilo slunko, neměl jsem ani půlhodinu času.... 8-s ;-) -
zip2016 10.03.11 10:58
« Re: Fotosoutěž Březen 2011- změny v pravidlech
WL tak nevim kdo z nás si co plete, protože právní řád platný v ČR zná pouze fyzickou a právnickou osobu. Žádná, jak ty říkáš, soukromá osoba v žádném zákoně nikdy nefigurovala. Ale budiž. Předpokládám, že máš na mysli rozdíl mezi fyzickou osobou jako jsem třeba já a fyzickou osobou, která je OSVČ. Pokud bude vozidlo majetkem SROčka, tak je úplně jedno jakej mají jednotlivý spolumajitelé základní jmnění. Pokud je firma v "úpadku" tak se nejdříve jedná o majetku samotné firmy a až potom o základním vkladu spolumajitelů. Takže o to auto by firma, potažmo spoluvlastníci přišli stejně. To jak píšeš že máš přidělené IČ (DIČ což je tvé rodné číslo), je právě ten fakt, kdy je rozdíl ve vlastnictví. Fyzická osoba je uvedena jako vlastník pod jménem, příjmením a trvalým bydlištěm, kdežto osoba jenž má přiděleno DIČ je uvedena jménem, příjmením a právě tím DIČ popřípadě IČ a potom je vozidlo ve vlastnictví té společnosti, která má přidělené ono DIČ (IČ) a né té konkrétní osoby. Alespoň takto to vysvětlují odborníci na právní řád a prováděcí vyhlášky platné v ČR. Ale neříkám, že to nemůže být jinak, nicméně tohle mi příjde dokonce i logické, což se nedá říct o všech právních normách. -
iudex 10.03.11 10:57
« Re: Fotosoutěž Březen 2011- změny v pravidlech
A ešte by som to mohol zipovi skomplikovať so situáciou, keď je auto na spoločnosť, napr. s.r.o., Ty si jediným spoločníkom a konateľom. Vlastníš teda 100% obchodný podiel v spoločnosti a tá vlastní vozidlo. Ako držiteľ vozidla si zapísaný Ty a aj ho reálne užívaš. Tak máš právo o takomto aute vyhlásiť, že je Tvoje? De iure nie, de facto ale jednoznačne áno.
Ale opakujem, vytvárame problém, ktorý reálne nebol a doteraz to v poho fungovalo. Tak to netreba riešiť tak... policajtsky ;-) , ale zaparkovať svoje auto trebárs sem: [odkaz] a odfotiť. -
white label 10.03.11 10:38
zip
Nemusíš mít vůbec obavu, v žádném případě se mě to "nedotklo", ale opravdu nevím o tom, že bych tu někdy osobně nějaké změny pravidel navrhoval, maximálně se vyjádřím k nějakému návrhu změn, takže rozhodně nejsem typ, který má k pravidlům nějaké své "původní" námitky.
V těch firemních vlastnictvích máš ale přece jen trošku hokej. Pleteš si fyzickou osobu - "podnikatele", se "soukromou" osobou "nepodnikatelem" a fyzickou osobu s právnickou.
Když se vrátím k mému případu, tak GTIčko je napsané na "soukromou" osobu, tedy nemá nic společného s mým podnikáním/firmou. Allroad je napsán na mě, jako fyzickou osobu - podnikatele/firmu, tedy vlastně také na moje jméno (název fyzické osoby/podnikatele začíná jeho celým jménem). Občas jezdím třeba s LTéčkem, které je naopak napsáno na SROčko (právnická forma) a tam platí to co jsi psal mylně ty o firmě-fyzické osobě.
To že mám přiděleno IČ (názec IČO už se delší dobu nepoužívá a DIČ je vlastně rodné číslo fyzické osoby), nemění nic na faktu, že auto je moje a bude! případně podléhat insolvenčnímu řízení, stejně jako ostatní majetek firmy-fyzické osoby. To si právě pleteš s firmou-právnickou osobou, např. mnou uvedený příklad s SROčkem, kde každý "spolumajitel" ručí jen do výše svého vkladu..., na rozdíl od fyzické osoby, která "ručí" celým svým majetkem.
Takže pokud to slovně zjednoduším, auto může být budˇ na soukromou osobu, fyzickou osobu, nebo právnickou osobu. V prvních dvou případech je auto jasně jediného majitele a může být použito/zastaveno v případě jeho dluhů, stejně jako ostatní majetek firmy fyzické osoby, podobně jako jeho majetek soukromý. -
zip2016 10.03.11 10:11
« Re: Fotosoutěž Březen 2011- změny v pravidlech
Spíše auto které užíváte. Je jedno jestli jako řidič nebo spolujezdec. Ale potom by se tu mohlo objevit i spousta autobusů a podobných bestijí. Proto bych určitě trval na tom, že to mohou být jen auta s recenzí, ale to už není na mě.

Pravdu právě nemáš, protože náš spor je od začátku o tom, že já jako fyzická osoba (OSVČ) jsem jediný a jasný majitel svého vozu, což ty od začátku zpochybňuješ, takže situace, kdy je vozidlo naopak majetkem společnosti t.j. právnické osoby se mého případu vůbec netýká, takže to teď s nějakou "přehazovačkou" na právnickou osobu opravdu zbytečně nezkoušej... ;-) >:-[]