iudex 06.07.22 08:24
« Re: Re: Re: Re: Epilog
Fred: ja som si zase o každej R1250ke v okolí Salzburgu myslel, že to budeš Ty >:D ale potom som zistil, že to je asi najpopulárnejšia motorka v Nemecku a Rakúsku. A celkovo na akomkoľvek parkovisku v okolí (mimo mesta) tam boli takmer výlučne veľké cestovné mašiny od jedného litra vyššie. -
pradeda777 05.07.22 15:10
« Re: Re: Re: Re: Epilog
Odjinud......Aut osazených manuálními převodovkami neustále ubývá. A nejde už jen o prémiový segment, zasažen byl tímto trendem i trh s mainstreamovými vozy. Stojí za tím jak automobilky, tak i jejich zákazníci. V prvním případě zde totiž máme redukci nákladů, neboť vyvíjet nový vůz s pouze jednou převodovkou je pochopitelně levnější, než kdyby v nabídce měly figurovat dvě. Podstatnou roli hrají i menší náklady spojené s nadlimitní spotřebou či emisemi, pracovat se dá i s vyzpytatelnějšími výdaji spojenými se záručními opravami. Lidé si pak stále více zvykají na vyšší standard, čemuž výrobci s ohledem na výše zmíněné rádi vychází vstříc.
Přesto můžeme bezpečně říci, že na pohřeb manuálů hned tak nedojde, i když se jej mnohé značky již zbavily. U řidičsky zaměřených aut trojice pedálů více zapojuje do hry a lidé si toho zjevně váží stále více. Je pak sice možné, že při sprintech budete pomalejší než v případě automatu, což je právě důvod, proč manuálům dalo vale Ferrari a Lamborghini, ovšem pro spoustu nadšenců se nejedná o tu nejzásadnější vlastnost. Podstatnější pro ně je, aby jim plná kontrola nad vozem vykouzlila úsměv od ucha k uchu. A když k tomu přidáme, že jde o velmi bohaté lidi, není moc důvodů pochybovat o tom, že manuály čeká ještě dlouhý život.
Jednou ze značek, které o pohřbu trojice pedálů uvažovaly, bylo Porsche. Není to až tak překvapivé, značka k tomu měla podstatné důvody zmiňované v úvodu, navíc jeho PDK je opravdu dobrý automat. Jenže kupci drahých vrcholných verzí GT volí ruční řazení v takovém počtu, že je prostě nelze ignorovat. V Austrálii, odkud máme přesnější čísla, jde o neskutečnou polovinu lidí.
„Mohu potvrdit, že v případě 911 GT3 a šestiválcových verzí modelové řady 718 se manuál na objednávkách podílí ze zhruba 50 procent,“ uvedl Chris Jordan, který pro automobilku na nejmenším kontinentu zajišťuje kontakt s veřejností. Mimo to pak dodal, že v případě Porsche 911 Carrera GTS je zájem o trojici pedálů přibližně 20procentní. V případě čtyřválců řady 718 jde nicméně již pouze o 5procentní podíl, což rovněž odpovídá objednávkám variant 911 Carrera a Carrera S (Carrera ale manuál vůbec nenabízí, což statistiku trochu deformuje).
Pokud se přitom zadíváme na statistiky, zjistíme, že manuál mělo pouze 5 procent ze všech osobních aut, které se loni v Austrálii prodaly. Zájem o trojici pedálů tedy ve všeobecném měřítku skutečně rok od roku klesá. Ruční řazení tak skutečně zůstává v oblibě hlavně u náročných kupců drahých aut.
„Poslední verze převodovky PDK je extrémně schopná na všech úrovních nastavení, a to včetně ostré jízdy po okruhu. Nicméně ti, kdo touží po intenzivních zážitcích, milují jízdu s manuální převodovkou. To je podstata vozů Porsche, starých i nových,“ dodal Jordan. Jak se tedy zdá, značka trojici pedálů do důchodu rozhodně nepošle, ač to původně zvažovala. A inspirovat může i jiné - konkurence se zjevně připravuje o podstatnou část prodejního potenciálu, pokud nic takového nenabízí.M
Thomasino 01.07.22 23:45
« Re: Re: Epilog
Woody - taky jsem zrovna dnes zamáčkl slzu a po ročním testování a 17000 km předal GTI Clubsport 300 novému majiteli >:-[] Moc fajn auto, skvělý univerzál!! Ale nastupování je u Tigouše pro mě důležitější, i za cenu menší zábavy :-(
A zítra pro změnu jedu na 4 dny do Alp, opět na Grossglockner a okolí. Tentokrát hrdinně s M2. Snqd to záda zvládnou.. -
woody-alien 01.07.22 13:13
« Epilog
Takže dnes po 49 měsících pouštím do světa Leona. Není to auto, nad kterým bych nostalgicky ronil slzu, ale trochu smutno mi je. A to zejména, když vidím aktuální možnosti nákupu nových aut.
Nový majitel má záruku, že o auto bylo dobře postaráno, a motoru se dostalo správné výchovy metodou cukru a biče. V poslední fázi prodeje už jsem netlačil na pilu, zájemce prokázal značnou trpělivost při čekání, až mi bude potvrzeno dodání nástupce (celkem 4 měsíce) a je mi blbý ho teď nějak šponovat. Takže prodávám za cca 90% nákupní ceny. Takhle to ještě vypadá fajn, ale musím vzít v potaz, že za tu hodnotu dnes podobný auto nekoupím ani náhodou.
Pokud bych měl shrnout ty čtyři roky soužití, tak první co mě napadne v souvislosti s tímhle konrétním Leonem, je že to auto je prostě příjemný. Ovládáním, ergonomií, celkovým projevem. Ano, úplně k tomu nesedí ty FR věci - snížený a přitvrzený podvozek, ne úplně nejlepší odhlučnění podvozku.....ale celkově vzato je to velmi dobrý kompromis. Ani 180 koní prostě z tohohle kombajnu "sporťák" nedělá, nicméně je fajn, že autu nevadí ani jet pomalu, ani jet rychle. Vždycky funguje tak jak má.
Pokud se rozhodnete jen tak na kilínko proplouvat krajinou, o motoru prakticky nevíte, a řadíte jen pro pocit, aby na šaltpáku nepadal prach. Spojka, plyn a řízení vám budou připadat, jako když byly právě pro tento druh jízdy stvořeny. Lehce vás bude rušit hluk od těch 18" kol ale nic co by se nedalo vydržet.
No a pokud vás chytne nerv, Leon vás brzdit nebude. Řadit z šestky rovnou na trojku vám bude připadat úplně přirozené, protože ano, tohle je turbo, ale s atmosférickou duší. Točit nad šest tisíc tady není nesmysl, motor to chce a přidá i trochu zvuku. S trochou nadsázky je to jako rozčílit premiéra Fialu. Profesůrek s brejličkami náhle vypadne z role klidného, distingovaného vystupování a štěká na studenty "vy tupá, deprivovaná hovada". A podvozek to celkem vzato zvládá, jakkoliv rezignace pneumatik na přilnavost s povrchem cesty přichází znatelně dříve než u mého druhého společníka. ;-)
Za celou tu dobu mě ohledně závad potkaly dvě věci. Začala rachotit roletka zavazadlového prostoru,což jsem vyřešil sám samolepícími filcovými podložkami, a u sedačky řidiče začaly povolovat švy. Tam mě nas.ral import ani ne tak neuznáním reklamace, jako spíš tím, že má pro své dealery vytvořený manuál , jak a priori reklamace neuznávat, a tím, že mi nezodpověděli otázku, jakým způsobem mám z auta vystoupit bez kontaktu s bočnicí sedadla. Přitom jsem se zaručřil, že když mi to předvedou, reklamaci stáhnu. >:-[]
No, nakonec mě to stálo 40 Kč za příslušný "ořech" do goly k uvolnění sedačky a 1.500 Kč i s dýškem za opravu u čalouníka. Btw. v servisu chtěli za "opravu" 15.000 Kč.
Shrnuto - Leon mi byl velmi dobrým společníkem a jeho koupě určitě nelituji. :yes: -
Dany 01.07.22 12:57
« Re: Re: Re: Re: Šturec
Díky woody.
Mám v živej pamäti, ako som sa zviezol s labelom na GTS. Dole kopcom v "miernejšom" tempe, hore potom svižnejšie, občas šmykom... Keď som dal video, hneď volal, že som mal zavesiť to hore kopcom >:D
Tiež keď pozerám niečo z Nurburgringu a je nejaká nehoda. Hovorím si, celkom dobre to ustál, potom ťuk o zvodidlá a lietajú odtrhnuté kolesá ...
jj, blbcov je všade dosť -
woody-alien 01.07.22 12:32
« Re: Re: Re: Šturec
Dany: Parádní poježděníčko :yes: Jasně, že videa šíleně zkreslují, Thomasino šel (tuším v Brně) do parádního "vánočkového" smyku na videu, které bylo naprosto nenápadné. I na to tvoje vysedávání jsem se musel soustředit, ale vidět tam je. :yes:
Jinak ad moto. Sotva jsem se trochu odpoutal od zdejší komunity na ACZ (nezaměňovat s MACZ), kde aktuálně panuje "bitva hlupců" a diskuze se nedají ani číst, natož do nich přispívat, tak jenom zírám, že v rámci moto je to totéž v bledě modrém. A počítám, že stejné by to bylo i na webu o zdobení cukroví nebo tvoření ze dřeva. >:-[]
Dany 28.06.22 14:31
« Re: Re: Šturec
Iudex, díky. Som prekvapený, ako to z videa vyzerá pohodovo, ani nie je moc vidieť, že vysadám do zákrut. (môžem to aj žene pustiť) >:D
Chvíľkami som náklon korigoval, lebo som mal pocit, že prilbou škrknem zvodidlo >:D
Enduro je silný výraz. Predsa Versys vychádza zo Zeda. Hliníkový liaty rám, motor pôvodom zo starších sportov, len teda mierne zdvihnutý podvozok (na 140mm), čisto cestné kolá a upravený na väčšie pohodlie, čo nabaluje tie kilá.
Endurá idú z opačného konca a čisté "endurá" prispôsobujú na dlhšie cestovanie. Zdvihy nad 200, trubkový, pružnejší rám a v neposlednom rade motory s hutnejším spodkom.
Cez víkend sme boli so ženou pojazdiť po horách, starých šotolinových prechodoch a tam by som radšej prijal to enduro, alebo aspoň iné gumy. Zadnú som pekne dosekal na hrubom makadame.
Thomasino 28.06.22 13:38
« Re: Pár fotek z Grossglockneru
Tak jasně že menší a lehčí Golf R je zábavnější než Tigouš R, to je celkem jasné. Už jen to těžiště jak je o dost níže a k tomu o něco větší váha >:-[] :-) Hlavně je Tigouš vnitřkem o dost větší auto, proti Golfu 5-dv. Pak chápu, že někteří novináře z tohoto srovnání by brali Golf R kombi, který má větší rozvor a vzadu více místa. Ikdyž nemůže mít Akrapa.
Já kvůli zádům potřebuji vyšší auto, mám to na daily, ale zatáčky se s tím dají řezat hodně slušně. Až hlava nechápe, jak je to možné při tom vyšším těžišti. Nicméně vyšší váha asi o 230 kg proti GTI Clubsport je hodně znát. -
iudex 28.06.22 13:32
« Re: Šturec
Dany, parádna jazda, palec hore. Šturec poznám, parádne zvezenie, žiaľ trošku od ruky (ak si tadiaľ šiel cestou z Oravy, to si si dal riadnu zachádzku >:D ). Keď si uvedomím, že nemáš žiadny superšport, ale veľké cestovné enduro, tak klopiť to na 45° chce poriadne gule. :yes: -
Dany 28.06.22 13:22
« Šturec
Bol som cez víkend na Orave a keď som išiel späť, tak som zle odbočil a zrazu som sa ocitol na Šturci. Cestou som ešte pár krát zle odbočil, lebo celkovo som nabehal 820km. Asi špatný orientačný zmysel, alebo čo. >:D
Po Šturec som mal maximálny náklon 43° a myslel som, že to bude maximum, lebo v takom náklone som sa už šmýkal. Poserprúžek bol minimálny, nejaký milimetrík. Stačilo ale nájsť drsnejší asfalt a išlo to ešte o pár stupňov. [odkaz]
Posledné 2 jazdy som už jazdil v individi režime, kde mám vypnuté systémy a ešte proti sportu pritvrdený podvozok. Sport povoluje určitý prešmyk kola, aj mierne pozdvihnutie predného kola, ale stále do toho šahá, aj keď úplne minimálne a priam neznateľne.
upozornenie: video je surové, bez strihu, bez úpravy zvuku