Caterham Fotosoutěž (Fotosoutěž Moje auto.cz)
Zařazení: Všechna fóra > Diskuse v MOJE.auto.cz
-
Thomasino 08.07.22 10:03
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Epilog
Kráááása !! Odkud to je?
I v tom muzeu BMW v Mnichově bylo hodně čechů a slováků, holt na ty 2 dny svátků si 3/4 lidí bere dovču. Dnes jsem již zpátky a koukám, že v pondělí na mejly skoro nikdo nepsal (kolega hlídal) a kšefty taky skoro žádné. A je fajn, že v Rakousku a Německu ty svátky nemají. Za rok si na tyto dny asi vezmu celý týden a zase hurá na výlety! >:-[] -
iudex 08.07.22 08:32
« Re: Re: Re: Re: Re: Epilog
Tom: tak sa minulý týždeň motala po Rakúsku a Nemecku tuším polovica ACZ. >:D Ja som videl tiež množstvo nadupaných áut s českými značkami (vrátane "Tvojho" Tiguana R), tak nie je vylúčené, že tam naozaj mohlo byť veľa ľudí odtiaľto. Pre autíčkárov je ohromná výhoda, že sú cesty až do takých nadmorských výšok, teda tie krásne výhľady sú "zadarmo" (čo sa mi na druhej strane ako turistovi nepáči).
[odkaz]
[odkaz]
[odkaz] -
Thomasino 07.07.22 19:05
« Re: Re: Re: Re: Epilog
Speedfred - je to možné, jel jsem v sobotu na pár dní do Rakouska, jak jsem psal >:-[] Konkrétně na 3 noci na Grossglockner (ubytování opět ve vesnici Fusch an der Grossglocknerstrasse) a když jsem jel v úterý zpátky, kvůli počasí kolem Salzburku, uviděl jsem ceduli "Mnichov 130 km", řekl jsem si že by se eMko mělo podívat domů a já znovu do Muzea, takže jsem změnil směr a jel do Mnichova :-! Večer pak zpátky směr domů a přespal za hranicemi na Šumavě >:-[]
Tady fotky z Grossglockneru, kdy první den jsem měl krásné počasí, ale druhý den, kdy jsem tam jel až před polednem, tam byla mlha a pak začalo pršet. Tak jsem jel na druhou stranu do Heilgenblutu (a taky pro benzín), dal jsem nějaké jídlo a kafe, a teprve pak jsem se zase vrátil nahoru na kopec. Pak se udělalo pěkně, potkal tam anglickou M2 se starším párem (pán kolem 65 let, velký nadšenec) a vzápětí dojela také německá M2. Tak jsme chvilku pokecali.
[odkaz]
-
-
iudex 06.07.22 08:24
Fred: ja som si zase o každej R1250ke v okolí Salzburgu myslel, že to budeš Ty >:D ale potom som zistil, že to je asi najpopulárnejšia motorka v Nemecku a Rakúsku. A celkovo na akomkoľvek parkovisku v okolí (mimo mesta) tam boli takmer výlučne veľké cestovné mašiny od jedného litra vyššie. -
pradeda777 05.07.22 15:10
Odjinud......Aut osazených manuálními převodovkami neustále ubývá. A nejde už jen o prémiový segment, zasažen byl tímto trendem i trh s mainstreamovými vozy. Stojí za tím jak automobilky, tak i jejich zákazníci. V prvním případě zde totiž máme redukci nákladů, neboť vyvíjet nový vůz s pouze jednou převodovkou je pochopitelně levnější, než kdyby v nabídce měly figurovat dvě. Podstatnou roli hrají i menší náklady spojené s nadlimitní spotřebou či emisemi, pracovat se dá i s vyzpytatelnějšími výdaji spojenými se záručními opravami. Lidé si pak stále více zvykají na vyšší standard, čemuž výrobci s ohledem na výše zmíněné rádi vychází vstříc.
Přesto můžeme bezpečně říci, že na pohřeb manuálů hned tak nedojde, i když se jej mnohé značky již zbavily. U řidičsky zaměřených aut trojice pedálů více zapojuje do hry a lidé si toho zjevně váží stále více. Je pak sice možné, že při sprintech budete pomalejší než v případě automatu, což je právě důvod, proč manuálům dalo vale Ferrari a Lamborghini, ovšem pro spoustu nadšenců se nejedná o tu nejzásadnější vlastnost. Podstatnější pro ně je, aby jim plná kontrola nad vozem vykouzlila úsměv od ucha k uchu. A když k tomu přidáme, že jde o velmi bohaté lidi, není moc důvodů pochybovat o tom, že manuály čeká ještě dlouhý život.
Jednou ze značek, které o pohřbu trojice pedálů uvažovaly, bylo Porsche. Není to až tak překvapivé, značka k tomu měla podstatné důvody zmiňované v úvodu, navíc jeho PDK je opravdu dobrý automat. Jenže kupci drahých vrcholných verzí GT volí ruční řazení v takovém počtu, že je prostě nelze ignorovat. V Austrálii, odkud máme přesnější čísla, jde o neskutečnou polovinu lidí.
„Mohu potvrdit, že v případě 911 GT3 a šestiválcových verzí modelové řady 718 se manuál na objednávkách podílí ze zhruba 50 procent,“ uvedl Chris Jordan, který pro automobilku na nejmenším kontinentu zajišťuje kontakt s veřejností. Mimo to pak dodal, že v případě Porsche 911 Carrera GTS je zájem o trojici pedálů přibližně 20procentní. V případě čtyřválců řady 718 jde nicméně již pouze o 5procentní podíl, což rovněž odpovídá objednávkám variant 911 Carrera a Carrera S (Carrera ale manuál vůbec nenabízí, což statistiku trochu deformuje).
Pokud se přitom zadíváme na statistiky, zjistíme, že manuál mělo pouze 5 procent ze všech osobních aut, které se loni v Austrálii prodaly. Zájem o trojici pedálů tedy ve všeobecném měřítku skutečně rok od roku klesá. Ruční řazení tak skutečně zůstává v oblibě hlavně u náročných kupců drahých aut.
„Poslední verze převodovky PDK je extrémně schopná na všech úrovních nastavení, a to včetně ostré jízdy po okruhu. Nicméně ti, kdo touží po intenzivních zážitcích, milují jízdu s manuální převodovkou. To je podstata vozů Porsche, starých i nových,“ dodal Jordan. Jak se tedy zdá, značka trojici pedálů do důchodu rozhodně nepošle, ač to původně zvažovala. A inspirovat může i jiné - konkurence se zjevně připravuje o podstatnou část prodejního potenciálu, pokud nic takového nenabízí.M
-
Thomasino 01.07.22 23:45
« Re: Re: Epilog
Woody - taky jsem zrovna dnes zamáčkl slzu a po ročním testování a 17000 km předal GTI Clubsport 300 novému majiteli >:-[] Moc fajn auto, skvělý univerzál!! Ale nastupování je u Tigouše pro mě důležitější, i za cenu menší zábavy :-(
A zítra pro změnu jedu na 4 dny do Alp, opět na Grossglockner a okolí. Tentokrát hrdinně s M2. Snqd to záda zvládnou.. -
woody-alien 01.07.22 13:13
« Epilog
Takže dnes po 49 měsících pouštím do světa Leona. Není to auto, nad kterým bych nostalgicky ronil slzu, ale trochu smutno mi je. A to zejména, když vidím aktuální možnosti nákupu nových aut.
Nový majitel má záruku, že o auto bylo dobře postaráno, a motoru se dostalo správné výchovy metodou cukru a biče. V poslední fázi prodeje už jsem netlačil na pilu, zájemce prokázal značnou trpělivost při čekání, až mi bude potvrzeno dodání nástupce (celkem 4 měsíce) a je mi blbý ho teď nějak šponovat. Takže prodávám za cca 90% nákupní ceny. Takhle to ještě vypadá fajn, ale musím vzít v potaz, že za tu hodnotu dnes podobný auto nekoupím ani náhodou.
Pokud bych měl shrnout ty čtyři roky soužití, tak první co mě napadne v souvislosti s tímhle konrétním Leonem, je že to auto je prostě příjemný. Ovládáním, ergonomií, celkovým projevem. Ano, úplně k tomu nesedí ty FR věci - snížený a přitvrzený podvozek, ne úplně nejlepší odhlučnění podvozku.....ale celkově vzato je to velmi dobrý kompromis. Ani 180 koní prostě z tohohle kombajnu "sporťák" nedělá, nicméně je fajn, že autu nevadí ani jet pomalu, ani jet rychle. Vždycky funguje tak jak má.
Pokud se rozhodnete jen tak na kilínko proplouvat krajinou, o motoru prakticky nevíte, a řadíte jen pro pocit, aby na šaltpáku nepadal prach. Spojka, plyn a řízení vám budou připadat, jako když byly právě pro tento druh jízdy stvořeny. Lehce vás bude rušit hluk od těch 18" kol ale nic co by se nedalo vydržet.
No a pokud vás chytne nerv, Leon vás brzdit nebude. Řadit z šestky rovnou na trojku vám bude připadat úplně přirozené, protože ano, tohle je turbo, ale s atmosférickou duší. Točit nad šest tisíc tady není nesmysl, motor to chce a přidá i trochu zvuku. S trochou nadsázky je to jako rozčílit premiéra Fialu. Profesůrek s brejličkami náhle vypadne z role klidného, distingovaného vystupování a štěká na studenty "vy tupá, deprivovaná hovada". A podvozek to celkem vzato zvládá, jakkoliv rezignace pneumatik na přilnavost s povrchem cesty přichází znatelně dříve než u mého druhého společníka. ;-)
Za celou tu dobu mě ohledně závad potkaly dvě věci. Začala rachotit roletka zavazadlového prostoru,což jsem vyřešil sám samolepícími filcovými podložkami, a u sedačky řidiče začaly povolovat švy. Tam mě nas.ral import ani ne tak neuznáním reklamace, jako spíš tím, že má pro své dealery vytvořený manuál , jak a priori reklamace neuznávat, a tím, že mi nezodpověděli otázku, jakým způsobem mám z auta vystoupit bez kontaktu s bočnicí sedadla. Přitom jsem se zaručřil, že když mi to předvedou, reklamaci stáhnu. >:-[]
No, nakonec mě to stálo 40 Kč za příslušný "ořech" do goly k uvolnění sedačky a 1.500 Kč i s dýškem za opravu u čalouníka. Btw. v servisu chtěli za "opravu" 15.000 Kč.
Shrnuto - Leon mi byl velmi dobrým společníkem a jeho koupě určitě nelituji. :yes: -
Dany 01.07.22 12:57
« Re: Re: Re: Re: Šturec
Díky woody.
Mám v živej pamäti, ako som sa zviezol s labelom na GTS. Dole kopcom v "miernejšom" tempe, hore potom svižnejšie, občas šmykom... Keď som dal video, hneď volal, že som mal zavesiť to hore kopcom >:D
Tiež keď pozerám niečo z Nurburgringu a je nejaká nehoda. Hovorím si, celkom dobre to ustál, potom ťuk o zvodidlá a lietajú odtrhnuté kolesá ...
jj, blbcov je všade dosť -
woody-alien 01.07.22 12:32
« Re: Re: Re: Šturec
Dany: Parádní poježděníčko :yes: Jasně, že videa šíleně zkreslují, Thomasino šel (tuším v Brně) do parádního "vánočkového" smyku na videu, které bylo naprosto nenápadné. I na to tvoje vysedávání jsem se musel soustředit, ale vidět tam je. :yes:
Jinak ad moto. Sotva jsem se trochu odpoutal od zdejší komunity na ACZ (nezaměňovat s MACZ), kde aktuálně panuje "bitva hlupců" a diskuze se nedají ani číst, natož do nich přispívat, tak jenom zírám, že v rámci moto je to totéž v bledě modrém. A počítám, že stejné by to bylo i na webu o zdobení cukroví nebo tvoření ze dřeva. >:-[]

Povinnost >:-[]
Večer nahraji fotky z BMW WELT a MUSEUM...
EDIT: tak jsem je tam nahrál již nyní, jen 3 fotky eMka pod hlavní budovou "čtyřválce" jsem si nechal u známé upravit, protože ty jsou super. Akorát jak jsem mobilem fotil na výšku, tak ta potvora to zkresluje a zužuje, takže auto vypadá vysoké a úzké :-( Ostatně stejně jako na této fotce, ale tady na to prdím: [odkaz]