Caterham Fotosoutěž (Fotosoutěž Moje auto.cz)
Zařazení: Všechna fóra > Diskuse v MOJE.auto.cz
-
Leg 25.06.12 13:36
« Re: Fotosoutěž červen VKLÁDÁNÍ
white label, sorry za otázku amatéra, ale sú nejaké problémy s kompatibilitou medzi telami a sklami vrámci formátu 4/3? Som myslel, že je to štýlom "každý s každým", na výrobcovi nezáleží... Resp. aké sú výhody, ak napr. máš komplet od Panasonic, ako máš ty? A tú palacinku tiež považujem za fajn vymoženosť, keby som ju mal (s nejakou kompaktnou zrkadlovkou), tak by som hádam všetky ostatné objektívy nechával doma a chodil len s kombináciou pancake + telo "vo vačku" -
white label 25.06.12 13:17
iudex
Jo, s tím pancake to je skoro jako tělo bez objektivu, ani o něm nevíš, ale ten širokáč je taky neuvěřitelně skladný a lehký. A těch 14-140 (28-280) je na 10x zoom taky hodně kompaktních a i na fulHD video parádní, formát micro 4/3 je po této stránce ideální a s tělem Lumix GH_ i univerzální/hybridní.
Počkám na podzim, asi už vyjde GH3, pokud by to byl velký posun (proti GH2), můžu koupit nové (samostané) tělo. -
iudex 25.06.12 12:30
wl: Tak už máš viac ako kompletnú zostavu objektívov: základný zoom, telezoom, širokáč i fix. Hlavne tá 20ka vyzerá super, špičková svetelnosť a optimálne ohnisko, natoľko univerzálne, že s ním môžeš chodiť aj ako s jediným objektívom, keď požaduješ skladnosť. 40 mm ekv. je taký ideál, ja mám pevnú 35ku (52 mm ekv.) a ten je niekedy príliš dlhý na to, aby bol univerzálny. Tak som zvedavý na Tvoje príspevky s touto palacinkou. :-) -
white label 25.06.12 12:16
iudex
Jasně, není to rybí oko (to má Panasonic s 8mm taky, ale stojí skoro tolik, co ten 7-14mm), efekt většího zkreslení funguje na šírším ohnisku a při focení zblízka pak se lze efektu rybího oka dost přiblížit. Např. pak není problém udělat z pětkového Golfu, vysmátou Ma3. :-) -
white label 25.06.12 12:10
iudex
Beru jen "Panáky/Lumixy" (micro 4/3), jsou sice dražší, ale stojí za to, navíc mají mnohem lepší kompatibilu tu s těly Lumix. Na ten 7-14mm jsem dostal celou jednu třetinu slevu, takže to bylo přece jen cenově schůdnější, ta doporučená cena je hrozná řacha, ale zase poměr kvality/rozměru/hmotnosti je na přepočtených 14-28mm opravdu nedostižný. To další (pevné) sklo už tak drahé nebylo (pancake Lumix 20mm/F1,7), ale je taky hodně zajímavé.Třeba některé fotky jsou s ním i při minimálním osvětlení neuvěřitelné, ale nejen to... -
Thomasino 25.06.12 11:47
Legacy - není zač. Jinak při jízdě za RS a RS4 jsem se chvilkama sám se sebou taky trochu bál, neboj >:-[] >:D Musel jsem posunout pud sebezáchovy o kousek dále, abych se jich udržel :-) Navíc ten první to má vždy o něco horší a nějakou rezervu si musí nechávat ;-)
Pokud to chceš vzít i se spaním a láká tě slavné Stelvio (kde je to z mého pohledu spíše o tom to vidět a něco nafotit, než se pořádně svézt, zvláště v sezóně v červenci a srpnu), zvážil bych trasu přes Livigno kde natankuješ mimo neděli benzín o třetinu levněji (ale bacha, v tunelu nad Livignem se platí zase 12 EUR za průjezd), takže ideálně St. Moritz (pokud tam se tam chcete stavit) - Bernina Pass - Livigno - Bormio - Stelvio - Merano (ale tím by jsi zase vynechal Fluela Pass, který je taky zajímavý :-( ) a pak bych k tomu doporučil jet Passo Giau od Cortiny d´ Ampezzo směrem k jihu, klidně pak zase zpátky. Na svezení je to prostě parádní kus silnice !! :yes:
No a od tama je takový Grossglockner vlastně po cestě domů ;-) :-) -
Leg 25.06.12 10:01
whitelabel, jasne, široké sklo má svoje čaro, hlavne prvé dojmy, keď zisťuješ, čo všetko to vlastne dokáže. Ja pre neho nemám až také využitie a preto som aj s ohľadom na dosť vysoké ceny kvalitných širokých skiel odložil kúpu na neurčito >:D . Mimochodom, tu [odkaz] je môj pokus o fotku v podobnom štýle, ako si dal Ty, je to evidentne fotené na "trošku" dlhšie ohnisku (30mm ekv.)
Thomasino, dík za tipy, uvidím, čo všetko sa mi podarí narvať do programu, nakoniec sa celkom prikláňam k možnosti vyraziť v predposledný deň z Lago di Garda cez Stelvio niekam do Davosu, tam niekde prespať a potom rovno domov. Tie videá som pozrel a človeče na tom treťom (s RS a RS4) je to pekná paľba, to by som sa asi bál :-) :yes:
iudex: pekná fotka (hlavne na niečo podobné musíš mať dva slušné foťáky), ale skús sem dať niečo do súťaže >:D -
iudex 25.06.12 09:08
white: A aký širokáč si konkrétne kúpil? Panáka 7-14/4, alebo Oly 9-18/4-5,6? Inak širokáč je fakt zaujímavá vec, na krajinky nenahraditeľná, ale tiež na stiesnené interiéry (len tam radšej bez ľudí, aby nemali šišaté hlavy).
A na DW si písal o zakúpení nejakých skiel, čo boli tie ostatné? -
white label 24.06.12 20:25
Legacy
S tak širokým sklem je docela sranda, postavíš se do rohu místnosti a vyfotíš si ji prakticky celou na jedinou fotku, nebo si cvakneš tři strany náměstí na jednu fotku. Třeba při téhle fotce jsem byl s foťákem tak blízko auta, že kolem jdoucí si museli myslet, že fotím nějaký hmyz na zadním nárazníku, kdybych jim tvrdil, že fotím celé auto, asi by si o mně mysleli svoje... :*) :-) -
white label 24.06.12 20:14
w-a
Bůh, ženy a antikoncernisti mají vždycky pravdu, s tím ani žádné sklo nepohne... >:-[]
P.S. Jako příklad tohoto tvrzení uvedu (ač trochu nerad) fakt, že když se moje žena dozvěděla, jaké je téma na tento měsíc, prohlásila, že bych mohl být tentokrát zcela upřímný a vyfotit auto naleštěné v garáži pod plachtou... :-O :*) >:D -
woody-alien 24.06.12 17:12
WL: Jistě, že jsem si všiml "zemského" zakřivení GTI, toho jak vypadá dlouhé a vzadu nafouklé. Je to hodně zajímavej záběr. ;-)
Ta druhá fotka s sebou nese jeden problém, anti-koncernisti by mohli začít tvrdit, že disky na GTI nic nevydržej, pár rozjezdů a brždění a už je to celý zkroucený. :-| >:-[] -
Thomasino 24.06.12 15:23
Rozhodně si ale projeď také západní stranu Lago Di Garda, konkrétně od městečka SALO, přes Gargnano do Riva Del Garda. Nádherné silničky, krásné výhledy, prostě paráda !! Je to dost známá trasa, nám bohužel poprchávalo skoro celou dobu, ale i tak to bylo fajn.
[odkaz]
[odkaz]
Jinak pro ty co neviděli na DW nebo FB videa z naší poslední akce v Dolomitech, kde jsme byli před měsícem na přelomu května a června, tak tady je takový malý sestřih zajímavých záběrů a pak 2 videa z Passo GIAU (pro mě zatím NEJ, lepší než Stelvio, Grossglockner, San Bernardino...) a Passo Falzarego (tady jsem se super svezl při nahánění Audi RS4 a Focuse RS):
[odkaz]
[odkaz]
[odkaz]

Čo sa týka kompatibility, nie je žiaden problém; bajonet je rovnaký (M4/3) a aj Panasonic v pohode zoberie objektívy Olympus, akurát Oly má stabilizáciu v tele a jeho objektívy nie sú stabilizované (aspoň väčšina), zatiaľ čo Pana nemá stabilizáciu v tele a naopak robí stabilizované objektívy. Pri 20 mm palacinke je to jedno, tam stabilizovaný objektív netreba, pri zoome a dlhších sklách už na Panasonic radšej tie stabilizované Panasonicy.