Caterham Fotosoutěž (Fotosoutěž Moje auto.cz)
Zařazení: Všechna fóra > Diskuse v MOJE.auto.cz
-
Leg 21.02.13 14:43
« Re: Legacy sa hlási do fotosúťaže!
Doteraz som jedničku fotil zvonka a na najvyššiu métu som zatiaľ nedosiahol, tak to musím skúsiť zvnútra. >:D
Aha, a ja som myslel, že tie tlačítka nefungujú, stláčam stláčam a nič ... a chudák Ronault tu spomínal, že v poslednej dobe toho najazdí nejak moc. >:D Pravdou ale je, že nikdy nedorazil, čomu sa nakoniec ani v prípade jeho Laguny II pred faceliftom nečudujem. :-) >:-[] -
woody-alien 21.02.13 14:31
« Re: Legacy sa hlási do fotosúťaže!
Legacy: Pěkné :yes: Jeden by ani neřek, že sedíš v takové obludě. ;-) >:D Perfektní jsou ta tlačítka na volantu. Když ti 1-er "klekne", tak levým horním přivoláš Ronaulta na pomoc a po stisknutí levého spodního ti ještě přiveze čokoládu Orion. :yes: >:-[] -
Leg 21.02.13 14:19
« Legacy sa hlási do fotosúťaže!
Takže od teoretizovania k praxi: môj príspevok na tému Auto a ja, jedno telo, jedna duša s podtitulom Kde inde by človek splynul s autom v jeden celok ak nie za jeho volantom.
Po predchádzajúcom mierne povedané výtvarne nedokonalom pokuse som sa rozhodol tentoraz dať trochu väčší dôraz na technickú stránku veci, kompozičnú i expozičnú. :-) Takisto trvalo celkom dlho, kým sa mi podarilo skrotiť svetlo (aj keď pohľad na znak BMW hovorí, že to nie je na 100 percent). Výsledkom je snímka, ktorá tak trochu popiera teórie o neužitočnosti dlhých ohnísk a je dôkazom toho, že aj v stiesnenom priestore auta nájde teleobjektív svoje uplatnenie.
[odkaz]
Celkom zaujímavé sú metadáta: ISO 200 f/4 4.0s 110mm (154 ekv.), samozrejme fotené na 10s samospúšť. ;-) -
iudex 19.02.13 09:53
« Re: G15 alebo P7700
A hneď druhá najlepšia po tom fullframe Sony je v tomto rebríčku mnou odporúčaná D5100vka. Ak woody chce poriadny foťák s gripom, nevadí mu, že nebude vreckový, chce výklopný displej a väčší zoom, ešte raz by som na jeho mieste hodil očkom po tomto Nikone D5100 s objektívom 18-105mm (čo je ekvivalent 27-157mm, teda viac, ako G15, ale menej, ako P7700; v testoch ten objektív dosť chvália: [odkaz] ), za tých 15000 Kč sa táto kombinácia dá zohnať.
-
white label 18.02.13 18:54
iudex
Proboha, už nic nestuduj, nebo buděš tak chytrý, že s tebou nebude k vydržení... a při hodnocení snímků dalšího kola nám budou zase ujíždět auta za záběru apod.... >:D ;-)
Já asi zase nafotím tu Felicii kombi, sice nevím jestli mi to znovu projde, ale u šviháka určitě jo... 8-s >:-[] -
white label 18.02.13 18:42
Legacy
S tou 1er jsi to vytihl maprosto dokonale... >:D :yes:
K tomu G1 X, viz 18:39
A ještě k tomu objektivu Leica 25-600mm F2.8, zas tak snadné to asi nebude ani s tím malým snímačem, protože ultrazoomy jiných značek to (při podobném rozsahu zoomu) neumí. :-) -
white label 18.02.13 18:39
Jak jsem už psal, ten PS Pro1 měl všechno, co by měl takový foťák mít, udělat dnes něco v tom stylu s větším snímačem by bylo super.
Jinak ten GX 1 zas až takový úplný propadák není, na dpr dostal 76% a silver avard. V praxi díky megasenzoru a kvalitní stabilizaci s nižší světelností objektivu problémy nemá, ty má hlavně se vzpomínanou rychlostí (zoomu i ostření) jinak poměrně kvalitního (kresbou) objektivu.
Názor na 26x zoom můžeš mít jaký chceš, ale když se nic podobného s rozumnou hodnotou zoomu (např. 10x-12x se začátkem na 24mm) nenabízí, tak nic nenaděláš. Na druhou stranu utratit majlant za (jinak kvalitní) RX 100 (nikoli R100) s pevným sklem a s pouhým 3,6x zoomem, který navíc začíná až na 28mm a při pouhých 100mm už má při tak malém rozsahu zoomu F4.9 (taky proto má problém při nižším světle a rychlejších akčních záběrech), mi přijde jako opačný extrém. Navíc u ultrazoomu hodnoty nad 300mm prostě jen převážně nevyužiješ. Ale kde nic nad 100mm není (a nelze to ani vyměnit), tam ani smrt nebere. ;-)
Když už něco od Sony, tak za mě NEX-7. -
iudex 18.02.13 16:14
w-a: ja mám nafotené to isté... koncový produkt metabolizmu pevných látok v tele. ;-)
Chorobou sklátený som v dome pofotil síce všeličo možné, k autu som sa ale nedostal. Študujem fotografickú literatúru (dostal som dve knihy o fotení), ale to má len devastujúci vplyv na moje fotografické sebavedomie a mám chuť vymazať harddisk s fotkami. Asi zostanem pri tom mudrovaní o výbere foťáku pre iných. >:-[] -
Leg 18.02.13 15:53
Tak páni, vidím že nakupovanie by nám šlo, teraz sa priznajte, kto už popri lamentovaní nad svetelnosťou objektívu a veľkosťou čipu stihol niečo odfotiť. Lebo ja nie, ale nápad mám. >:D
Tá G1X sa aj mne horzne páčila (a stále páči), len ono je asi fakt problém vyrobiť svetelný zoomový objektív v rozmeroch a cene vhodnej pre podobný foťák. Pre malý snímač to nie je až taký problém (viď 24-600 ekv. 2.8 u spomínaného Lumixu). Proste pokúšať sa narvať veľký snímač do malého foťáku skončí často veľkou dávkou kompromisov na ostatných poliach. Ak by sme chceli použiť populárnu analógiu s automobilmi, dobrý príklad je BMW, ktoré sa rozhodlo v kompaktnom hatchbacku uložiť motor pozdĺžne a poháňať zadné kolesá. Výsledkom je síce auto ktoré výborne jazdí, ale na druhej strane deti vzadu sa dajú odviezť len ak sa im odrežú nohy a na auto sa pre jeho proporcie nedá pozerať. >:D
Ešte k tej G1X ma napadlo, že tú horšiu svetelnosť by teoreticky mal vyvážiť práve väčší čip umožňujúci použiť vyššie hodnoty ISO, ale či to funguje v praxi netuším, nejak podrobnejšie som jeho testy nečítal. :-) -
iudex 18.02.13 15:20
Aj ja skúšam...
Edit: ide to; to teda trvalo (od spustenia nového webu).
WL: ja som tiež ten G1x považoval za super nápad, veľký čip v tele kompaktu so zoomovacím objektívom. škoda, že to Canon spravil len tak polovičato: nemal odvahu ísť ešte ďalej a dať tam poriadnejší objektív (hlavne svetelnejší, ale aj väčší zoom by sa bol hodil); asi sa bál ešte väčších rozmerov (aj tak je G1x dosť veľký, tak už to mohlo byť jedno). Mať tak objektív 28-140mm s f2-4, to by bolo super. V testoch tiež kritizujú, že je veľmi pomalý, ostrí ako slimák a rýchlosť fotenia je tiež slabá, takže ho odsúdili na fotenie krajiniek a statických scén, kde nevadí zlá svetelnosť a pomalé ostrenie. Aj na tomto by mali v Canone popracovať, lebo Sony R100 ukazuje, že aj kompakt s veľkým senzorom môže byť veľmi svižný a rýchly. A tiež by sa hodil lepší hľadáčik (ideálne EVF), tento priehľadový tmavý tunel s malým pokrytím je dosť nanič. Tak snáď v novej generácii G2x...
A Fujifilm S-S1 je lepší tip, ako FZ200, ale ako píšeš, dvakrát väčší senzor: [odkaz] sa prejavil na podstatne väčších rozmeroch (X-S1 je väčší a ťažší, ako lowendová zrkadlovka so setovým objektívom, je na úrovni mojej K-30 s telezoomom 55-300) [odkaz] . Ale je zase poctivo vypracovaný, žiadny bakelitový plast. Každopádne je to ultrazoom so svojimi kompromismi danými 26x zoomom a na potrebu takéhoto megazoomu mám svoj názor. -
white label 18.02.13 13:11
w-a
Nikon P770 už jsme tu probírali o den dříve (nadhodil ho tu Legacy). Není to celkově vůbec špatný tip, zvlášť na poměry toho, co Nikon v kompaktech dlouhodoběji předvádí (čest výjimkám) a co se dnes v podobných pokročilých kompaktech se slušným zoomem obecně nabízí (prakticky nic dalšího s zoomem větším, než 5x).
Titěrný není, [odkaz] je ještě o trochu větší než G15 a o něco menší, než G1 X, ale zase proti velikosti a gripu FZ 200 je to spíš "prcek". Recenze na digimanii beru s rezervou, těm na dpreview věřím mnohem víc, jsou mnohem podrobnější a profesionálnější. Pokud se jejich názory spíš rozchází (např. rozpor v hodnocení, SX260/TZ30/HX20), mívá zpravidla podstatně blíž ke skutečnosti dpr (aspoň podle některých mých konkrétních zkušeností určitě). Nehledě na to, že na dgm dostane "trefu dgm" skoro každý druhý foťák, kdežto "gold award" na dpr je (zvlášť u kompaktů) skoro událost roku.
V tom skupinovém testu na dpr P770 docela chválili, zásadnější výhradu měli především k provozní rychlosti, včetně (na dnešní poměry) hodně pomalého ukládání na paměťovou kartu a potom taky k absenci jakéhokoli hledáčku, což je něco, co by třeba mně (někomu jinému třeba mnohem méně) u kompaktu této (větší) velikosti velmi chybělo. Mnohdy přece jen není nad to, když si můžeš foťák klasicky přitisknout k oku.
Škoda, že se u G1 X Canon víc neodvázal s objektivem (větší zoom a lepší světelnost) i na úkor větší velikosti s snažil se přiblížit rozměrům G15, která zase bohužel přišla o výklopný LCD, čímž sice o něco zhubla, ale daň za to je příliš vysoká.
G1 X tak mohl být spíš ideovým nástupcem Canonu PS Pro1, [odkaz] což byl ve své době velký kompakt (s eLkovým 7x zoom objektivem) přesně podle mých (nebo i tvých) představ, podobné mašinky dnes na trhu chybí. Jeho jediný vážnější problém byla tehdy hodně vysoká cena, ovšem tehdy stál např. Géčkový Canon úplně jiné prachy, než dnes.
edit
Pokud bys trval na větší velikosti i gripu (než má P770) i rozsahu zoomu, případně i na elektronickém hledáčku (u větších kompaktů velká výhoda), pak je tu k FZ200 ještě jedna alternativa (Fujifilm X-S1) z kategorie ultrazoomů , která se vymyká velkým (2/3"!) snímačem, ale s tím logicky spojenými i většími rozměry a hmotností (skoro 1kg). Ale LCD má "pouze" výklopné, nikoli kloubové, což by snad nemuselo tolik vadit.
Na dpr na něj bohužel není recenze, na dgm sice získal trefu dgm, ale jak jsem psal, jen podle hodnocení dgm bych si osobně foťák nevybíral.
[odkaz] -
woody-alien 18.02.13 13:08
« Re: Velikost 7700
iudex: Jasně, tady je to zjevné. Já ale ani tak nemyslel srovnání 7700 vůči jiným profi kompaktům (např. té G15), jako spíš velikost absolutní. Musím si to zkusit. Jsem ze staré školy, kdy bylo prostě všechno větší. I ten počet spermií... >:D >:D

K těm tlačítkům na volantu, k čemu tam máš tlačítko s logem, ehmm, Renaultu... a k čemu tlačítko s logem Orionu? :-O >:D
edit - tak woody už mě předběhl, takže to beru zpět, je vidět, že máme s woodym velmi podobné myšlenkové pochody. >:-[]