woody-alien 08.05.13 10:16
« Re: 1000 km na nádrž
iudex: Tak ta tvoje spotřeba by slušela i mojí naftě. Já se pod sedm litrů dostanu málokdy, spíš se pohybuju kolem 7.5, někdy i více. Záleží na tom, jak často si Mondeo pletu s vysněným HH. >:D Někdy tam ten náznak, takové drobné připomenutí je a já ho hledám. Tudíž se 1000 km na nádrž ani nepřibližuju... ;-) Naopak u Swifta funguju při občasných jízdách jako "dorovnávač" ostudné spotřeby >:-[] , kterou alespoň dle PC dosahují uživatelky a která někdy začíná i číslicí 4. Stejně ale končíme tak kolem 6 litrů na 100.
K foťákům. Nehodlal jsem se obhajovat, ale opravdu to tak vyznělo. Nějaké dojmy jen ve stručnosti - nečekej žádný odborný pojednání. ;-) Předně, zrcadlovku jsem nechtěl z důvodu manipulace s objektivy, ale dal jsem jim šanci. EOS i D5100 měly základní seťák 18-55 a pokud bych zvažoval možnost použít jen tyto a žádné jiné nedokupovat, jistě by to taky šlo, ale moc spokojenej bych nebyl. Nicméně Canon i Nikon jsou si hodně podobní, práce s nimi je snadná, rychlá - výsledné fotky po obrazové stránce výborné, konkrétně u D5100 nevidím v tomto ohledu rozdíl vůči D7000. Tak či tak, tahat s sebou další (minimálně jeden) objektiv by mi asi vadilo. Ještě by to šlo vyřešit nákupem těla a objektivu zvlášť nebo setem s jiným objektivem (18-105 např.), ale tam už to cenově šplhá a šplhá. A radě profesionálů - než se otravovat s výměnou objektivů, je lepší nosit několik foťáků - jsem se opravdu zasmál.
G15 fotí výborně, objektiv má vynikající světelnost a výbornou kresbu. V tomto ohledu FZ200 jistě předčí. Ale má to háček. Zoom 5x je sice ve třídě profikompaktů spíše nadprůměr, ale protože jsem chtěl hodně univerzální foťák - uvítal bych o něco větší. Dále mi vadily spíše drobné rozměry, mám raději větší kus "masa" v ruce. A absence polohovatelného displeje, G15 má sice hledáček (stejně jako FZ200), ale ten je mi ve větších podhledech nebo nadhledech na nic. A zrovna tak,když po svém zvyku v některých situacích držím foťák na napnutém řemínku z důvodu větší stability.
Takže nakonec mi nejvíc vyhověl právě Lumix. Velikostně tak akorát, ještě se dá nosit v minibrašničce za opaskem, tudíž stále po ruce, rozsah zoomu je až nadbytečný, ale to mi nemusí vadit, je velmi rychlý a velice univerzální. Jak pro běžné focení, tak pro sekvenční snímání atd., zkrátka nepřišel jsem na nic co by mi momentálně chybělo. Dá se použít i pro FullHD video včetně zpomalených sekvencí. Objektiv je v rámci ultrazoomů velmi dobrý. Některé nedostatky vyplývající z podstaty, tedy slabší obrazová kvalita oproti zrcadlovkám i třeba G15, někdy slabší kresba apod. nehrají v případě mých "výstupů" zas takovou roli. A navíc,pokud bych náhodou dospěl k názoru, že moje schopnosti už snesou postoupit výše (o čemž upřímně pochybuji ;-) ), na zrcadlovku, především tedy Nikony, mám v podobě mé sestry velmi výhodného dodavatele, takže by to ani tak moc nebolelo. -
Vampix(Diesel Power) 07.05.13 22:22
« Re: 1000 km na nádrž
To já jsem minule nabral do plna 62 litrů, najezdil jsem asi 3000km a potom jsem si vyzvedl auto z depozitu... Zlaté MHD....
Běžně 900 km, minulý měsíc se mi nějak nechtělo šlapat na plyn, denní ježdění tempomat 57 obec 100-110 mimo obec asi 1130 km, tento měsíc jsou asi jiné erupce na slunci teď jsem tankoval s nájezdem 750 km :-/ -
Bud 07.05.13 21:47
« Re: 1000 km na nádrž
Ronault: Tak dvojnásobné vítězství tě minulo, nemůžež mít všechno! >:D Vídeň, chlebíčky, buchtu a ještě největší spotřebu za nejnižší cenu... ;-)
wl: To víš, starostce za zadkem nechodím, čí spíš nejezdím i když ho měla vždy moc hezký :-) Teď si jen vyber který.. (Zvlášť když je její manžel plastický chirurg.)
Legacy: značka vskutku zvláštní: Acht A Acht..... -
kubass11111 07.05.13 21:05
« Re: 1000 km na nádrž
Nečetl sem to všechno, ale já stou mojí nepěknou mrchou C5 II najedu na 60L nádrž 1000Km jak nic, onehdá sem otočil 700Km při max povolených rychlostech na dálnicích a tak při spotřebě 5.4 na 100Km, což je na auto se dvoulitrem HDi 100Kw celkem dobry, páč je celkem velky a těžky, ale je to dýzl, se nepočítá :-).
Když jsem měl ještě Mercedesa tak sem na 90L nádrž najel i 800Km, ale to byl můj osobák při cestě do Tater, jinak to bylo tak 550 >:D -
Leg 07.05.13 13:40
« Re: 1000 km na nádrž
Bud: znenie moješ SPZ (po slovensky EČV) je mi vcelku ukradnuté a pravdupovediac, ani si vlastne číslo svojho auta nepamätám. Minule som ale videl v Prahe strieborný MB E minulej generácie so značkou 8A8 8888. To už ma celkom zaujalo. Inak u nás vraj čísla najnovšie prideluje počítač (tipujem za niekoľko miliónov eur) a vraj už nikto nemá možnosť ovplyvniť, aké číslo dostane (ha-ha), teda ak si nepriplatí za custom značky, tuším 166 e/kus.
Dylan: a načo ti je ten Prius, ak si na ňom ešte nenajazdil ani 1200 km? ;-) -
Ronault. 07.05.13 00:11
« Re: 1000 km na nádrž
Sakra, tak jsem si řekl, že jedním tahem díky Laguně vyhraju dvě soutěže najednou, čili spotřeba a náklady na kilometr a zase prd... alespoň, že na rozdíl od tebe jedu do Vídně >:-[] >:D >:D :-! No to jsem zvědav, co tam budou za chlebíčky, jestli budou lepší než v naší kantýně >:D -
Ronault. 06.05.13 22:23
« Re: 1000 km na nádrž
Tak pěkné Iudexi, pěkné... Mě teď ukazoval P207 dojezd (50l nádrž) 1260 km, což jsem tam ještě neviděl, ale těch 1000 km se dá zvládnou celkem v pohodě. Ve čtyřech lidech jezdím s P207 (pravda menší, ale lehká není a nízká taky ne) tak kolem 4,9-5,1 l/100 km a to včetně dálnic.

Ad foťáky: dôležité je, čo Ti sadne a tá FZ200 je dosť populárna a výborne hodnotená (na pomery ultrazoomov). Ja síce ultra dlhé ohniská za moc dôležité nepovažujem (v 90% mám nasadený objektív 17-50mm, čo je v prepočte 26-75mm), ale nejaké využitie majú. U mňa je to okrem klasického fotenia zvierat: [odkaz] či vzdialených objektov: [odkaz] najmä náhrada portrétneho objektívu, keď dlhé ohniská umožňujú pekne rozmazať pozadie (a nahrádzajú tak slabú svetelnosť môjho teleobjektívu): [odkaz]