Ronault. 10.10.13 20:46
« Re: Rezerva
potěr: Já to měl na Laguně vždycky tak, že rezervu jsem měl v zimě letní kolo a v létě zimní... a nepředpisoé to pokud vím není, je to jen rezerva, která má sloužit k dojetí. A samozřejmě podle mě lepší dojezdovka než nepoužitelná lepící sada... až se něco přihodí, budeš rád, že můžeš 80 a ne čekat na odtah ;-) -
Bud 10.10.13 20:35
« Re: Rezerva
po: ještě jsem to nikdy nezkoušel :-) . Ovšem dokážeš si představit, mít na jedné straně nápravy letní gumu a na druhé zimní? Vagóny nejezdí po cestě, ale po kolejích, takže to mají v některých ohledech jednodušší než auta, ale kola musí mít na jedné nápravě naprosto stejné. U auta si myslím, že to platí pro jízdní vlastnosti ještě víc. Samozřejmě, že jde dojet na všem. Ale jde ti právě o rychlou jízdu, je tak? Zas tak často na dálnici defekt nedostaneš, neboj. A nech si dojezdovou rezervu. Nezabere ti tolik místa a možná ji nikdy ani nepoužiješ. ;-) -
Ronault. 10.10.13 20:21
« Re: Guten Tag mit Individualität
Thomasino: Tak zatím mám najeto nějakých 6300 km, takže asi chápeš proč diesel... na 5 týdnů dobrý nájezd >:D Zatím spokojenost, až na některé detaily, které jsem očekával, si nemůžu stěžovat. Výtečně se chová hlavně motor a pokaždé když využívám jeho dynamiku si vzpomenu na tebe, když jsi tvrdil, že bys mi i30 stíhal >:-[] :-! -
Ronault. 10.10.13 19:30
« Re: Guten Tag mit Individualität
Thomasino: To máš pravdu, ale je to dáno tím, že spousta lidí ráda žije v představě, že je super koukat na řítící se ručičku rychloměru vzhůru, jenže reálně to v té rychlosti jaksi nestíhají... Ale to je ten rozdíl mezi ergonomii a zvykem, což drtivá většina amatérů a novinářů zaměňuje... -
poterienko 10.10.13 13:05
« Rezerva
Chci požádat o radu Vás znalejší. V autě mám rezervu ala dojezdové kolo, tzn. 80km/h. Už mi tak hlodá myšlenka, co bych dělal, kdyby mi to bouchlo na dálnici a já bych musel jet 100km domu jen osmdesátkou. Mám na zimu stejně velká kola jak letňáky (17"), bylo by možné jedno z nich použít jako rezervu? Nasadit to logicky půjde, jestli se to vejde do auta musím zjistit, ale jízdní vlastnosti budou asi stejné, ne-li lepší než s dojezdovým je to tak? -
iudex 10.10.13 12:02
« Re: Guten Tag mit Individualität
OK, tak ešte druhý pokus v čiernej metle: [odkaz]
Nie je to niečo, čo by ma na prvý pohľad rušilo, ale je pravda, že tie bixenóny rozhodne urobia viac parády. Btw. bixenóny s LED vo Focuse stoja 1099 eur (porov. 1545 v Golfe). Teda čím viac položiek v GTI si človek zakliká, tým väčší je cenový rozdiel oproti ST (porovnateľná výbava so zohľadnením ponúknutej zľavy: GTI: 28060, ST: 24930 €). Každopádne ten cenový rozdiel tam i je cítiť, takže je to tak asi OK. -
woody-alien 10.10.13 11:15
« Re: Guten Tag mit Individualität
iudex: No, zrovna jsi světla vyměnil u červeného GTI, kde beztak ta červená linka zaniká. U CSG to bude jiné. Nicméně - ano, není to zrovna pakatel nad kterým mávneš rukou, Ford chce ovšem za bixenony pro FoST prakticky stejně. A nejde zdaleka jen o tu linku, moc pěknej efekt dělá i to LED denní svícení. Takže třeba já bych ty dražší bixenony chtěl. Ale chápu i tu úvahu, že je to velká libůstka dát za světla víc než za funkčně zajímavější věci jako je ten Performance nebo třeba DCC. -
iudex 10.10.13 10:47
« Re: Guten Tag mit Individualität
Isteže ma poteší, keď mi moju voľbu nezávisle potvrdí aj niekto iný, kto sa vo veci vyzná. :-) Na druhej strane mám stále tendenciu zastávať sa aj FoSTu, ktorý má tiež nesporné kvality a rovnako by som si rád prečítal, že i Teba oslovil.
K výbave: no Performance je jasný, samosvor, väčšie brzdy a 10k výkonu naviac, to je za tisícku eur super kauf. Austiny takisto, jednak rozmer 18" sa viac hodí k ostrému hotheču a jednak ich dizajn je perfektný, dokonale ladí s karosériou. Jediné, čo stále váham, sú bixenóny: svietivosť klasických halogénov som nikdy ako problém nevnímal, teda vylepšenie v tomto smere nepotrebujem. Jediné, prečo o nich uvažujem, je ten dizajn s červenou linkou, ktorá (ako jeden z mála markantov) odlišuje GTI od bežných Golfov. Ale či stojí tá trocha červenej parádičky za 1545 eur, to je otázka.
woody-alien 10.10.13 10:22
« Re: Guten Tag mit Individualität
iudex: Díky, rozhodně si nemyslím, že bych byl bůhvíjakej jezdec, to spíš naopak - ovšem mít vedle sebe někoho, kdo ti poradí (ten pán byl mimochodem účastníkem Fahr-tréninku u BMW, sice ho nedokončil, protože to bylo prý příšerně drahý, ale i tak to leccos vypovídá) a povzbudí tě namísto, aby se jen křečovitě usmíval - to je k nezaplacení. Myslím, že kdybych absolvoval tu jízdu ve Strakonicích s prodejcem, kterej možná nikdy ani v GTI neseděl, že bych tuhle radost ani nezažil a v otázce samosvoru bych tápal doteď.
K řízení - ano, na to jsem zapomněl. Vskutku torque steer žádný a tzv.ukecané to řízení také není. Nesmí se to ale zaměňovat se sterilitou a plejstejšnovitostí některých korejců. Musím říct, že se mi těžko posuzuje vliv proměnlivého převodu řízení. Řízení mi prostě vyhovovalo, bylo dostatečně strmé v zatáčkách, přesné a velmi jisté ve vysokých rychlostech. No a samozřejmě přívětivé při běžné jízdě.
A k ST. To víš, že bych ho chtěl porovnat. Už ho hledám. Bude to ale mít celkově těžké, protože podle mého (a nakonec myslím že i tvého ;-) ) GTI nasadilo laťku hodně, hodně vysoko.
PS: Nejsem asi sám, komu se líbí, když mu nějakou jeho volbu potom nezávisle potvrdí ještě další "experti" - třeba v recenzích, testech apod. Tak doufám, že jsem tě taky trochu potěšil, protože zatím můžu říct, že tvoje volba nemá chybu. :yes:
PS: Téměř všeho z příplatků se v rámci potřeby vejít se do rozpočtu můžeš u GTI vzdát. Už v základu je výborně udělaný. Co ale NESMÍŠ pominout je ten Performance paket. To by tě později strašlivě mrzelo. ;-) -
iudex 10.10.13 09:09
« Re: Guten Tag mit Individualität
Woody: pútavé čítanie ako vždy :yes: Moje dojmy z GTI sú oproti Tvojim suchá "vaverkovina". >:-[]
K tým rozdielom vo vnímaní: čiastočne to ide na vrub rozdielnym podmienkam testovania. Ja minimálne pri prvej jazde som sa spočiatku musel zžívať s déesgéčkom a nemohol sa naplno sústrediť na rýchlu jazdu. Určite veľa spraví aj prístup predajcu; ako som písal, predajca u VW bol slušný a nerobil žiadne problémy, ale tak trochu suchý, na rozdiel od predajcu vo Forde, ktorý bol jasný "srdciar" a petrolhead. Toto spraví veľa a ak si takého srdciara mal v GTI, iste to celkovým dojmom z auta pomohlo. A svoju úlohu možno zohráva aj "vyjazdenosť" a schopnosti vodiča, keď ja sa nepovažujem za nijak skvelého šoféra a možno som nebol schopný ísť tak na limite, ako Ty a odhaliť do takej miery kvality GTI.
Inak tá "neznesiteľná ľahkosť jazdy" možno vynikne viac pri porovnaní s šoférsky viac orientovaným (alebo môžeme povedať aj menej dokonalým) autom ako je ST, ale ako píšeš, nie je to chyba a hoci si môžeme navrávať, ako dravo budeme jazdiť s hothečom, v reále to bude na 95% konvenčné jazdenie, kde človek tú celkovú väčšiu dotiahnutosť a uvoľnenosť GTIčka ocení viac, ako väčšiu drsnosť a surovosť FoSTu.
A už len skratkovite:
Sedačky - v GTI sú rozhodne komfortnejšie, viac vhodné aj pre ľudí, čo nemajú zrovna ideálny BMI. Včera v Legacyho tesných sedačkách 1er som skonštatoval, že ktokoľvek nad 90 kg by v nich trpel, rovnako ako v ST, naopak štíhlym ľuďom takéto tesné zovretie vyhovuje dokonale a v sedačkách GTI by trochu lietali. Pre mňa sú rozhodne o triedu lepšie Recará vo FoSTe.
DCC - príplatok zaň nie je potrebný, lebo už sériové klasické pruženie/tlmenie je veľmi akceptovateľné a primerane komfortné.
Zvuk - tvrdím, že zvuk GTI je skôr slabšou stránkou, počkaj si na famózny zvuk ST a uvidíš ten rozdiel.
Riadenie a torque steer - ak si to nespomínal, je zrejmé, že si tiež po ňom nenašiel ani stopu.
Spotreba: áno, je vskutku skvelá, ako som uvádzal, na "mojej" predvádzačke svietil údaj 8,9 dlhodobá spotreba a to je o triedu lepšie, ako u FoSTu (11,3). Nie je to pre HH prvoradé, ale rozhodne poteší a ďalší bod pre GTI.
Teraz už Ti zostáva len ST a budeš tu najväčší odborník na hotheče. :-) Hlavne, aby bol vo Forde rovnaký srdciar, ako vo VW, v opačnom prípade je výsledok vopred jasný. -
woody-alien 10.10.13 08:09
« Re: Guten Tag mit Individualität
wl: Určitě, všude píšou, že ten 2.0 TSI je úspornější než kdy dřív. Měl jsem tam nejvíc asi 10.5, ale při návratu do Prahy už jsem jel zase klidně a spadlo to až na 9.1, no a ten závěr v serpentinách už to změnil jen asi na 9.8. Ovšem kdybych se dostal na "svoje" silničky a jel ostře delší dobu, asi by to spotřebu vyhnalo nahoru, to je jasný. Přesto - úspornější než u G5GTI je o značnej kus. Však mi tam co-pilot pořád máchal rukama a ukazoval mi, že i při takovéhle jízdě tam máme velmi přijatelnou spotřebu. No a teď si představ, že mi vyprávěl, jak to auto půjčoval na víkend nějakému známému z Lease-planu. Ať si to vyzkouší, že by jako GTIčka mohli propagovat a on mu ho po víkendu vrátil, že prý ne, protože má vysokou spotřebu. Že měl za víkend průměr 8.9 litru. >:D 8-s
Jo, a ještě něco. Celou dobu jsme měli na displeji mezi budíkama nastavenej digitální tachometr. Výborná věc, protože klasickej budík jsem vůbec nestihl sledovat a tohle bylo skvěle viditelné. I když ta čísla byla někdy hrozivá. >:-[]