white label 29.10.13 22:45
Bully
ISO? Co to je, o tom jsem nikdy nic neslyšel. Kdyby to bylo ISSO, tak by to mohl být třeba tata od Marthy Issové, tak nenapínej a prozraď mi to.
Kromě různých režimů a nastavení je rozdíl fotit někde v noci na hřbitově při svitu páru svíček, nebo fotit silně/výrazně nasvětlený kostel (včetně osvětleného okolí).
Řešili jsem konkrétní fotku, na kterou tu dal odkaz Thomson93, a když už jsi takový fotoexpert, překvapuje mě, že jsi nepoznal, že není focena ani s bleskem, ani v režimu nočního portrétu (a samozřejmě ani při ISO s hodnotou 100, což si snad naopak poznal). Takže znovu, nefotil jsem pouze s bleskem (jak zabudovaným tak externím) ani pouze v režimu nočního portrétu ani při ISO s hodnotou 100. Navíc třeba ta soutěžní fotka patří k těm, které jsou foceny přímo ze země s pevným podložením do potřebného úhlu...
Další věc jsou předpokládané požadavky na kvallitu/míru šumu při podobné amatérské fotosoutěži (viz třeba rozlišení zdejší běžné fotogalerie k recenzím), kde se může fotit i mobilem (myslím obecně, ne v noci) a požadavky na tiskovou kvalitu někde do "velkého" časáku. S převratnou informací , že se s úbytkem světla (tím spíš při stejné hodnotě ISO) výrazně prodlužuje čas potřebný k expozici jsi tu objevil Ameriku.
P.S. Každopádně se těším (bez ironie) na tvoji další fotku tady, pokud nakonec opět nepůjde jen o "výcvak z nedostatku času" (viz tvůj komentář k umístění tvé fotky), věřím že si tu potom z toho "sednu na zadek" (opět bez ironie) nejen já. ;-) -
Bully_ 29.10.13 21:14
white label:
jedina podminka ostreho snimku pri foceni v noci Z RUKY je dosahnout co nejdelsiho casu, aby sel vubec udrzet. (Zjednodusene receno, jeste tam hraje roli nekolik dalsich faktoru). Muzes byt treba profesionalni odstrelovac, ale stejne nebudes vyrazne uspesnejsi proti obvyklym udrzitelnym hodnotam. Fyziku neosalis, je to nakonec na tvem snimku i videt.
Zkus si zjistit neco o ISO, s jeho hodnotou 100 se da z ruky fotit za hodne dobreho svetla ve dne, v noci ti to cas protahne neskutecne. Stejne tak mluvit o zadrzovani dechu a pritom fotit s bleskem je trosku usmevne. Tvuj fotoaparat ti umoznuje fotit na ruzne rezimy, nejenom na mod "portret", napr. i na uplny manualni mod. Vetsina lidi chce hned tu nejlepsi techniku a co nejsvetelnejsi skla a pritom casto nevi, co dokaze uz to, co maji doma. -
white label 29.10.13 20:28
T93
Možná jsem ten finální výběr urychlil až moc. Dá se fotit bez stativu i večer, i když každá fotka nevyjde. Chce to jako u klasické střelby zadržet dech a na chvíli znehybnět, obě ruce opřené o hruď a foťák o čelo, tři opěrné body. Výhodou je výrazné nasvětlení kostela, zkracující potřebný čas expozice, a kdybych ještě fotil se světelnějším pevným sklem, byl by čas potřebný k expozici ještě kratší.
P.S. Co bys u tvé fotky říkal na alternativu, kterou zvolil i iudex, tedy pouze částečné odbarvení fotografie, které by mohlo přinést spojení výhod barevné i čb verze (nebo taky spojení jejich nevýhod >:-[] ) ?
Třeba tady je to staženo na 50% (+ drobné korekce kontrastu/světlosti apod.):
Pro srovnání:
Thomson93 29.10.13 19:57
« Re: Vyhlášení výsledků
Gratuluju vítězi i všem ostatním co se zúčastnili. :yes:
Taky děkuju za body a vážím si po delší době i děleného 4.-5. místa ;-)
K tomu, co jsem si tu teď přečetl (pravidla vs. nápad): Právě kvůli tomu, že se tu tolik neřeší technická dokonalost, ale naopak se přidávají body za zajímavý nápad nebo originální pojetí tématu "po svém", jsem začal soutěžit tady. Toto kolo jsem si sice lámal hlavu nad tím, že mám auto přesně uprostřed, ale potom jsem to hned hodil za hlavu. A vida, pěkné 4.-5. místo. :-)
WL - mě se nejvíc ze všech tvojich fotek od našeho kostolíku (který jsem měl mimochodem taky ve výběru >:D ) líbí tato [odkaz] . Je jediná, na které mě nic neruší. Naopak se mi moc líbí barva odlesku od GTI podobné barvě nasvíceného kostelu. Překvapuje mě, že i bez stativu nemáš mázlou fotku ve tmě. Klobouk dolů. -
šmoula nešika 29.10.13 19:57
« Re: Vyhlášení výsledků
Thomasino: Ústava Fotosoutěže říká: Nejedná se o profi soutěž ! upozorňuji dopředu. Jedná se fotky na kterých kolikrát vitězí nápad nad technikou zpracování , prostě lidově Amatérská fotosoutěž nápadů .
A na technické zpracování tu přeci dohlíží bystrým okem iudex. Ve dvou už by byla nerovnováha. Přehlasovali byste důvtip a nápad. -
white label 29.10.13 17:07
w-a
Souhas..., prakticky se vším.
K tomu "slepému" sledování pravidel mě napadlo, že Thomasino by dal to auto víc vlevo směrem dolů z ulice, aby splnil pravidlo pravidlo třetin (někdo jiný by třeba pro změnu mohl hlídat pravidlo zlatého řezu) a pak by přišel iudex s tím, že auto začíná ujíždět ze záběru a mohli by se pak donekonečna hádat, co je vlastně důležítější hlídat. >:-[] -
Leg 29.10.13 17:02
« Re: Vyhlášení výsledků
Gratulujem všetkým, fakt pekné kolo a aj tí, čo skončili na nule mali zaujímavé príspevky.
Vidím, že thom zasa robí nábor do lepšej fotosúťaže so skutočnými fotkami, tu je aj víťazná fotka celkom na houby. Ešteže nám ukázal, ako sa to robí. ;-)
Ja by som si pridelil ešte tri bonusové body za to, že som presne trafil prvé tri miesta. To by ma ale vynieslo na tretie miesto a teda by mi museli byť body odobraté, čím by som zasa klesol na štvrté miesto. To by som ale obdržal tri bonusové body za to, že som presne trafil prvé tri miesta.... Nejak som sa zacyklil....
woody-alien 29.10.13 16:24
Zdravím všechny,
šmoula: Nesměj se mi, že gratuluju sám sobě. Často tu příležitost nemám. >:D Což mě vede k poděkování všem, co mi přidělili nějaké body. Byl to opravdu jen vtípek a takové umístění (byť v uctivé vzdálenosti za dvěma nejlepšími) jsme rozhodně nečekal.
wl: Možná bych z těch alternativ vybral jinou fotku než tu soutěžní, ale i tak je jasné, že nula bodů si nezasloužila. Ovšem při tom počtu různorodých fotek a hlasování pouze pro tři první se to někdy může takhle seběhnout......ovšem v tvém případě "maximálně jednou za deset let". ;-) A nepochybuju o tom, že v dalším kole nám to vrátíš i s úroky.
iudex: Souhlasím naprosto s wl, že tentokrát si prostě trefil Bull Eye. A že tys to úplně neviděl (viz. váhání mezi soutěžní a alternativní, podstatně obyčejnější fotkou, která by se i podle mého na bednu nevešla) na věci nic nemění. Povedlo se ti prostě dát té fotce i za pomoci promyšlené úpravy velkou atmosféru a na to můžeš být opravdu pyšný.
Thomasino: Zrovna tuhle tvoji fotku s Corsou OPC jsem v soutěži hodnotil vysoko a vyzdvihl jsem příkladnou kompozici. Na tom ale opravdu úspěch nestojí. Je to určitý předpoklad znát alespoň zhruba nějaká pravidla, ale ne dogma. S oblibou (volně) cituji Karla Kryla: "Přehnaná věrnost ideálům (pravidlům) vede k tomu, že v rámci boje proti alkoholismu zastřelíš dítě s pytlíkem rumových pralinek". ;-)
A všem: Ještě jednou díky za účast a věřím, že se v podobném počtu zúčastníte i dalších kol. -
white label 29.10.13 14:01
« Re: Vyhlášení výsledků
Zaplať pánbů za to, rozhodně lepší takto, než aby vyhrávaly technicky (téměř) dokonalé "tuctovky", kde by forma "drtila" obsah. Tady se dá vyhrát i s fotkou z mobilu, a to je jen dobře...
Bez nápadu se obvykle nedá vyhrát žádná fotosoutěž, technické provedení může být podstatné spíš u profisoutěží, ale "obsah" je primární i tam.
P.S. Tobě možná chybí nápady, tak se to snažíš vynahradit teoriemi o technice fotografování... >:D
Jenže to je jako podrobněji studovat teorii techniky malby a čekat, že až to všechno budu perfektně znát, bude ze mě skoro Picasso.
Nebo si myslet, že kdo nezná noty, nemůže být opravdu dobrý muzikant a naopak.

skoda, ze jsi to neprekousl, nemyslel jsem to ve zlem. Rady jsi tu rozdaval ty, tak jsem si precetl exif u tve fotky, to je vse.