Caterham Fotosoutěž (Fotosoutěž Moje auto.cz)
Zařazení: Všechna fóra > Diskuse v MOJE.auto.cz
-
white label 07.01.14 14:33
« Re: HH aktuality a Silvestr
Leg
Neboj, nejsi lopata, u aktuální běžné produkce jsou doslovné kecy o "zpětné vazbě", převážně (obecným) klišé... ;-)
P.S. Můj (16-ti letý) syn teď jezdí Aixam bez posilovače řízení, tam by se snad o něčem (i když i tak dost vzdáleném) dalo mluvit.
[odkaz] -
Leg 07.01.14 14:15
Ak sa bavíme o cite, vyvážení, strmosti, ľahkosti a iných vlastnostiach, ktoré tvoria akýsi balíček vlastností, určujúcich náš dojem z riadenia, tak samozrejme súhlasím. Ja som ale zámerne začal o spätnej väzbe (čím som nereagoval priamo na tvoje poznatky o riadení vo Focuse, ale som tvoje dojmy akosi všeobecne rozvinul). Spätná väzba je v mojom vnímaní akési sprostredkovanie "informácií" v podstate v protismere, teda od predných kolies do pohybu volantu. A v tomto mám len dve skúsenosti - buď absolútne nič v drvivej väčšine áut, s ktorými mám skúsenosť (cca od roku 98) alebo len mierne náznaky v prípade Porsche, možno 1-er, Civic Type-R, dvojkový Focus som tuším osobne neriadil. To je trošku v kontraste s urozprávaným riadením, ktoré sa často spomína hlavne v českých/slovenských médiách. -
iudex 07.01.14 13:43
Leg: tak treba to posudzovať v kontexte. Samozrejme Caterham bez akejkoľvek elektroniky a pomocníkov bude niečo diametrálne odlišné, ale v i v kontexte bežných áut rozdiely v komunikatívnosti riadenia sú: povedzme od športovej zadokolky s hydraulickým posilovačom riadenia až po rodinné MPV povedzme francúzskej proveniencie, kde otočíš volantom na mieste s malíčkom. A práve v uvedenom rámci je Focus II rozhodne jeden z lepších, čo sa týka spätnej väzby v riadení.
Na druhej strane si dal dobrý príklad s tou starou škodovkou: ani klasická koncepcia á la Porsche 911, teda zadokolka s riadením prostým akýchkoľvek síl od motora a neprítomnosť posilovača nezabezpečili žiadnu spätnú väzbu, len si sa narobil ako blbec, ale informácie od vozovky žiadne. ;-) -
Leg 07.01.14 13:11
Mňa vždy fascinoval pojem spätná väzba v súvislosti s dnešnými autami vybavenými posilňovačmi riadenia všetkého druhu - človek sa často dočíta v rôznych automagazínochu, ako má to a hento auto ukecané riadenie, ktoré prostredníctvom volantu dáva vodičovi vedieť o každom kamienku atď. atď. ... Pravdupovediac, s asi najlepšou spätnou väzbou som mal tú česť u Porsche Boxster a aj tam som mal pocit, že volant sa zmôže maximálne na informáciu typu pozor, cesta pod kolesami nie je dokonale rovná (veľmi podobné to je aj u e87 pred FL). Tak neviem, buď som ja ako vodič úplna lopata alebo sú vyjadrenia novinárov o spätnej väzbe riadenia ďalším obľúbeným klišé - tipujem to na oboje. Bohužiaľ, nejaké youngtimery, Catrehamy, závodné špeciály a iné autá bez posilňovačov riadenia sa mi zatiaľ vyhýbajú, tak nemám možnosť posúdiť problematiku hlbšie. (ak nepočítam Favorit a Škodovky s motorom vzadu zo začiatku mojej kariéry vodiča, ale vtedy som bol rád, že som namiesto štvoky nezaradil R-aketu a na nejaké analyzovanie riadenia nebol priestor) -
iudex 07.01.14 11:34
Ešte nadväzne na tému cit v riadení: vždy, keď po dlhšom jazdení s Mondeom presadnem do Focusu, opakovane ma upútajú ma tieto veci: okrem negatív (vysoký posed aj so sedačkou úplne dolu, stiesnenejší interiér, hlučný motor, slabý ťah motora, povrzgávanie plastov) je to práve to riadenie a jeho komunikatívnosť a hravosť podvozka, keď Focus je radosť šoférovať a točiť volantom. V tom je stále Focus jednotka v triede.
Na druhej strane moja polovička mi včera vrátila kľúče od Focusa s komentárom: Bože, to je strašné auto, hučí to, neťahá, stále som kontrolovala, či nemôžem zaradiť vyššie. >:D -
šmoula nešika 06.01.14 23:53
WL: Aaaa, něco mi říká, že bych se měl pokusit o remake nějaké písničky na automobilovou tématiku. Zatím jsem vymyslel snad jen Kaufland Style:
...
Tesco, Albert, Billa, nikdo
Na nás nemáte
my jsme Kaufland, my jsme nej
na nás nemáte
hele další výprodej
...
Já když se rozjedu, nejčastěji v rodinném kruhu, posilněn colou, tak neznám bratra. -
woody-alien 06.01.14 20:56
wl: Jj, ten odkaz - Izbina jak vyšitá. >:D Žbirku a jeho oplzlou >:-[] hitovku nehráli. Na set-listu byli Beatles, Stouni, Eric Clapton, Chris Rea, ZZ Top, Bryan Adams (Summer of 69), Joan Jett (I Love Rock´n´Roll), nějaký Kiss (Rock And Roll All Nite, C´mon and Love Me, I Was Made For Lovin´You), Slade, Allanah Myles (Black Velvet) a podobně. A opravdu velkej úspěch měl blok, kdy samotnej klávesista hrál znělky z českých večerníčků - Bob a Bobek, Maxipes Fík, Mach a Šebestová atd. >:D -
Thomasino 06.01.14 19:23
no tak občas čtu moc rychle, no >:-[] >:-[] Nemám na to tolik času :-)
rejpale... ;-)
A kdyby sis chtěl po nocích počíst, tady najdeš nějaké testy s Meganem R.S. Cup. Jednak podrobný z AutoCaru (zajímavá je naměřená skutečná váha 1320 kg) a pak třeba test HotHatchů z jara 2010 spolu s šestkovým GTI, Leonem Cupra R a Focusem RS (který to těsně vyhrál).
[odkaz]
-
šmoula nešika 06.01.14 18:35
>:D No, a viditelně to nezná ani strýček google. Možná by WL mohl něco tušit... >:-[]
Ale já buran z města tyhle záležitosti vůbec neovládám. Majlí na kouli to nebude, David Bageta, Kroketa, Špageta, Trumpeta, Konfeta taky ne... ale Škoda lásky by k tomu seděla.
Jak už jsem zblblý z těch paradií od Gameballu...

Dnes mi přišly nové zimní pneu Continental 830P a ikdyž jsem si dal do objednávky požadavek, aby nebyly starší než rok, tak mají DOT číslo 3511, takže jsou více jak 2 roky staré Vzhledem k tomu, že mi zimné pneu vydrží většinou 3-4 roky, tak z toho moc happy teda nejsem.
[odkaz]
[odkaz]