Caterham Fotosoutěž (Fotosoutěž Moje auto.cz)
Zařazení: Všechna fóra > Diskuse v MOJE.auto.cz
-
white label 11.02.14 23:19
« Re: Nový král HotHatchů snad již v Ženevě
Bully
Souhlas, osobně se můžeme vidět třeba už na jaře, chtěl bych zkusit udělat menší sraz "fotosoutěžáků" a spojit to případně se "křtem" iudexova nového hh (všichni asi dobře ví, jak se křtí třeba nové lodě >:D .
Akorát pro tebe by to bylo zřejmě hodně z ruky, takový "dálný východ" na moravsko-slovenském pomezí (Valašsko). -
white label 11.02.14 23:08
« Re: Niečo pre dieselheadov
Th
Neboj, s proslulou brněnskou sklerózou počítám..., kdyby se Ron zavčasu neodstěhoval, už by si možná taky nevzpomněl. ;-)
Dával jsem párkrát do diskusí i význam sousloví white label:
"Původní význam pochází z hudebního průmyslu, kde fenomén WHITE LABEL značí 12“ vinylovou desku zabalenou do jednoduché nepotištěné obálky, obvykle jen s vytištěný katalogovým číslem, názvem alba, interpreta a dobou hraní.
Tato nahrávka je vydána jen v malém nákladu. Tento způsob vydávání si na začátku devadesátých let kvůli nedostatku finančních prostředků pro vydání plnohodnotného alba oblíbili především hip-hopoví a houseoví DJs. Tak, aby se alespoň tímto způsobem dostala deska na pulty prodejců." -
Thomasino 11.02.14 21:30
že tu byla White Labelova firma prezentována nevím, tak to sorry, já tady pořád nejsem. Narazil jsem na to, když jsem hledal firmu na ruční umývání auta a ceny na nějakou ochranu laku voskem nebo nanotechnologií...
Ad TEMPOMAT - já si na to zvykl a používám celkem často na delších trasách. Při těch dlouhých trasách kolem 6-8 hodin mi to hodně pomůže, určitě mě mnohem méně bolí nohy a auto bez temponatu bych dneska možná ani nekupoval 8-s -
woody-alien 11.02.14 21:15
Ron: Jo, já bych se taky označil spíš za milovníka jízdy než rychlosti. Ona ta rychlost k tomu někdy patří, je zábavné na známé okresce v době malého provozu tomu vyhnat pavouky z výfuku. Ale jak tady často vyplývá z debat o ostřejších autech, většina z nás ve vlastnictví takového auta vidí výhodu hlavně v tom, že ti takovou jízdu umožní. Nikoliv že by tak chtěl jezdit stále. A jen tak si někam vyjet a kochat se je pro mě taky zábavné, někdy si připadám jak ten doktor z Vesničky. I když pravda, ta rychlost je přece jen o něco vyšší. >:D Ale jinak, když třeba vyjíždím od nás do Česka (nediv se, od nás se nejezdí na Západ, Východ nebo Sever či Jih, od nás se dá jedině do Česka nebo do Německa ;-) ) , je hezky a projíždím ten kus Labského kaňonu, kde to vypadá jak někde u Švýcarských jezer, plachetnice, motorové čluny, na břehu pěkně upravené domky, od Labe se zdvihají skalnaté masívy jak někde v Alpském podhůří, na úplném okraji vysokého ostrohu stojí Dubický kostelíček a o kousek dál překrásné Žernosecké vinice....to je taková krása až se člověku chce žít. >:D Ale takových míst je spousta, jezdit by se dalo celej život, jen kdyby se člověk nemusel něčím živit. ;-)
PS: Ty 4 až 6 hodin, pak přestávka, je podle mého rozumná míra. To je v moderním autě úplně v pohodě. "Vlastnictví" dětí mi ovšem interval mezi přestávkami hodně zkrátilo. Děti navrhují, čti vyžadují, přestávku po 10 minutách, když jsou v dobrém rozmaru. Jinak prakticky hned po usednutí do auta. >:D -
Ronault. 11.02.14 20:52
WA: ještě bych měl dodat, že jsem typ řidiče, který rád řídí a nemusí jít nutně o rychlost. Vyloženě mě ty dálky lákají a všechno pod 300 km beru jako "ježdění kolem komína" >:D A nemusím teda jet po dálnici nebo naopak po okresce s plynem na podlaze, stačí mi ta plynoucí krajina. Asi bych byl ideální člověk na road tripy, ve filmu Jízda se vyžívám >:D
Dokonce mi poslední dobou běhá hlavou plán, že vyrazím autem do Portugalska na Capo de Rocca a zpět, protože mám z loňska ještě 10 dní dovolené a dalších 25 letošní... ještě tak najít naftový vrt na zahradě >:D -
Ronault. 11.02.14 20:44
WA: Já taky nereagoval na tebe, ale spíše na tvrdé a jednostranné vyjádření bullyho ;-)
Ta agresivní jízda není o unavenosti, i ona vyčerpává. Pokud prostě budu chtít zajet po dokonalém vyspání a plny síly co nejdále, tak nezačnu tím, že budu opocený kličkovat po dálnici a ujíždět před policií, ve stresu se 24 hodin prostě nedá činit.
Já to mám většinou na delších cestách tak, že po těch 4-6 hodinách stavím, s Lagunou či Favoritem to bylo tak, že jsem musel, inu více jak těch 350 km na nádrž auto neudělalo, torchu se protáhnu a jedu dál. Blížím-li se k cíli, spíše jedu "agresivněji", resp. akčněji. A třeba při mé opakované cestě do Itálie vždy za Benátkami nejedu dále po dálnici na Bolognu, ale sjedu na státní silnici kolem pobřeží na Ravennu a Rimini, tam mě Italové dokonale probudí >:D
Teď s Meganem, když jsem jel v podstatě od 2h ráno do 9h ráno z jižního na severní cíp Polska jsem stavěl jen kvůli nafty asi po 5 hodinách jízdy a už jsem toho měl docela dost plné zuby, a to jsem měl za sebou cca jen 350 km, inu minimum dálnic v Polsku nese své ovoce, zbylých něco přes 200 km z toho většina po dálnici uběhla už opravdu rychle a pohodově. -
woody-alien 11.02.14 20:35
Ron: Hezkej rozbor ;-) , ale já jsem nepsal nic o tom, že mě tempomat unavuje. Jen to, že mě jízda bez tempomatu neunavuje. Tedy abych byl naprosto přesný - myslím v rámci řekněme 5 až 6 hodinových jízd. A protože těch jízd, které tuhle hranici přesáhnou, je opravdu minimum a takové stejně v jednom zátahu nejezdím, vždycky si dám nějakou pauzu, osobně by mi absence tempomatu vůbec nevadila. Nj, mám ho tam, tak ho občas použiju aby nezarezl >:D . Nicméně unavenej řidič může jet agresivně i s tempomatem, jedeš přece nastavenejch 130, někoho dojedeš, šlápneš na to a máš tam 160, 180, pustíš plyn, rychlost se zase srovná....nevidím rozdíl. Já to nikomu neberu, lidi často vyžadujou tempomat i do auta, které stěží dosáhne dálničního limitu...ale já to prostě tak mám. Stejně bych klidně oželel dešťovej a světelnej senzor a podobný věcičky. Jezdím rád, baví mě to a nepotřebuju nebo spíš nechci, aby za mě všechno dělalo auto samo. Když jsem unavenej, zastavím, trochu se rozhejbu....i když ono to není taky vždycky bezpečný. Před pár lety jsem jel z Prahy domů po koncertu The Cure asi v půl třetí ráno a někde ve 2/3 cesty jsem zjistil, že už to nejde. Zastavil jsem v jedné obci u Litoměřic a vylezl z auta ven. Veřejný osvětlení svítilo, ale jinak všude tma. Dal jsem pár dřepů, trochu protahování a ještě jsem si chtěl dát cigáro. A najednou koukám, jedno okno se rozsvítilo, pak další a když jich bylo asi deset, nasedl jsem a raději odjel.V lepším případě bych své počínání vysvětloval policejní hlídce, v tom horším bych hodně rychle nastupoval do auta před smečkou vlčáků. >:-[] -
Ronault. 11.02.14 20:24
Citroen AX :yes: :yes: Trošku mi to připomnělé mé svého času jždění ve Favoritu, taky jsem v tom lítal jak bandaska, ale jel na max... element5 nebo Matheas potvrdí >:D Jo, zábava může být i v malém autě. Z druhé strany čím dál tím více jezdím a mám čím dál tím větší strach, do tohodle bych bez ochranné klece nevlezl...
Th+šikula - tato "firma už tady byla x-krát ukazována, WL to už mnohokrát i vysvětloval, nihil novum sub sole ;-) -
Ronault. 11.02.14 20:13
Já bych tady ještě rozpitval téma tempomat, které tady Bully z jeho pohledu rozcupoval na kusy.
osobně jsem při svém typu tras, které jezdím, velký uživatel tempomatu, ale dokážu si představit auto bez něj, kdybych jej využíval jen na krátké trasy. Ale zpět k tempomatu.
Z prosté logiky - vyjádření, že používaní tempomatu !unavuje! je absolutní nesmysl. Činnost, kterou nevykonávám, nemůže logicky vyčerpávat a odebírat energii, v tomto případě je to několik činností najednou
- pohyb v kotníku při regulaci plynového pedálů a že to při jemné mechanice znamená zapojení nemalého množství energie
- opakované kontrolování reálné rychlosti. Nevím jak vy, ale já se opakovaně přistuhnu při jízdě po dálnici, že náhle místo 130 mám na tachometru 150 a v ten moment jde o body
- pozornost, kterou je při vysokých rychlostech nutné věnovat řízení je ještě více zatěžována
Zaměňujete tady (a já jsem osobně na pletení si pojmů s dojmy značně alergický, viz diskuze pod posl. testem Meganu a neustálé upozorňování, co znamená pojem ergonomie) pozornost a únavu. Tyto dvě věci jsou samozřejmě ruku v ruce, ALE čistě modelově budou-li na začátku dejme tomu dvanáctihodinové cesty po dálnici ustálenými předpisovými rychlostmi dva stejně naprosto odpočatí řidiči, ale jeden pojede s a druhý bez tempomatu, tak na konci ten, co jel bez tempomatu bude mít více spotřebované energie, více unavený a také bude mít na konci trasy menší pozornost. S únavou samozřejmě klesá pozornost.
To, že si tempomat mnoho z nás vypíná, protože ztrácí při řízení pozornost není tím, že tempomat unavuje, ale že jsme natolik unaveni, že se nedokážeme soustředit a šlapání po plynu nám jen dává další činnost, která nás udržuje bdělé, v praxi do vede k ještě větší unavenosti a menší pozornost, circulus vitiosus.
Sám to taky poviťuji, obzvlášť jedu-li v pátek nedejbože po náročné službě odpoledne kolem Olomouce po dálnici, tak tempomat taky vypínám a jedu značně agresivněji.
Ale ruku na srdce, v těchto případech je nutno zastavit, dát si pauzu, zacvičit si, provětrat se a pak pokračovat a ještě lépe na dlouhé cesty nevyrážet.
Rozhodně za to nemůže tempomat.
Toliko Ronaultova fyziologicko-bezpečnostně-dopravní přednáška :-! >:D

P.S.: Myslím, že zvrhlíci jsme oba, buď trochu sebekritický ;-) >:D