Caterham Fotosoutěž (Fotosoutěž Moje auto.cz)
Zařazení: Všechna fóra > Diskuse v MOJE.auto.cz
-
šmoula nešika 07.03.14 07:15
« Re: Fotka na každý deň
WL: Upřímnou soustrast. Babička vypadala na fotce stále velmi vitálně a přál jsem ji stovku. Ale i tak, dožili se opravdu moc hezkého věku a snad se jim splnily jejich sny a přání. To je nejhorší, když s někým něco naplánuješ a... -
Bud 07.03.14 07:03
wl.: Tak ta pěkná paní a dáma už není zde na Zemi? Tak snad se bude míti dobře..
A to máte v rodině i Dadáka? Tak kdo tam u vás ještě není? :-)
A ten rožnovský starosta co kdysi realizoval stavbu žel.tratě z ValMezu do Rožnova patřil taky k vám??
A pokud ano, tak potom nechápu, že takoví pracanti a zanechali tu chlapa, kterému je zatěžko v autě řadit. :-O Tak to jsem si o tebe nemyslel... >:D -
woody-alien 07.03.14 05:01
Bully: Když je to o osobních pocitech, pak proti tomu není žádný argument. A ani žádný není potřeba, prostě OK - takhle to máš rád, takhle ti to vyhovuje, ať každý má co rád. Z tohoto náhledu pak kritiku rozhodnutí Renaultu dávat třeba do CRS jenom dvojspojku plně chápu. Přestože řada kritiků nikdy dvojspojku ani nevyzkoušela a už dopředu přesně ví, že je to špatně. Jenže zatímco ty svůj postoj srozumitelně vysvětlíš (pro tebe je manuál zábavnější), Thomasino tady zobecňuje plakátovými hesly o automatu pro ty "co chtěj jezdit po dálnici a jsou líní řadit". A to mě, přiznávám, dosti dráždí. >:D Musel bych mu totiž připomenout, že pro jinou skupinu lidí (asi větších petrolheadů než je on sám) zase není co se týká zábavy přijatelný hot-hatch už z podstaty. Špatná karosérie, špatný náhon, splácanej kompromis. Dle jeho logiky je hot-hatch nejspíš auto pro lidi, co chtěj jezdit do Lidlu na nákup, neumějí řídit a nevědí, co je skutečná zábava. ;-) -
white label 07.03.14 00:01
Bully
Ale to co píšeš přece obecně nerozporuji, tím spíš u manuálu od Hondy. Nestavme to ale tak, že manuál v hh je obecně (automaticky, pro všechny a ve všech konkrétních případech) lepší, než dvojspojka. Kromě osobních preferencí totiž (jako u všeho) velmi záleží na konkrétní aplikaci. Případná představa, že jsem si připlatil nějakých 50 tis. primárně proto, že jsem byl v hh líný řadit je dětinsky směšná. Než jsem tuhle "tučnější" položku/částku zaškrtl v objednávce, důkladně jsem si projel jak G5GTI s manuálem, tak s dsg. A s dsg mě prostě GTI bavilo/"nadchlo" podstatně víc, než s manuálem... a je mi úplně jedno jestli jsem proto "ostuda petrolheadů". ;-)
P.S. Zrovna ta GT86 je více o pocitech z jízdy, než fwd hh a čeho se prodává nesrovnatelně více? Přitom diskuse jsou "petrolheadů" plné
Klasický/typický hh má kompromis/univerzálnost přímo v genech (což by nemělo být to úplně pravé ořechové pro ryzího petrolheada) a ten kompromis se logicky postupně vyvíjí tak, jak se vyvíjí celý automobilový svět, a k dnešnímu pojetí (jakémusi "stupni vývoje") hh se v mnoha ohledech velmi hodí i jistý kompromis/univerzálnost dvojspojky. V současnosti je proto ideální nabízet obojí a nechat výběr na zákazníkovi, poměrně jisté však je, že u manuálu (na rozdíl od automatů, včetně dvojspojky) už se výraznějšího/podstatného "vývoje" nedočkáme. Ale to, co se ještě dnes občas technicky vyčítá mainstreamové dvojspojce v hh, už u mnoha dnešních aplikací (dvojspojek) v podstatně dražších sportovních vozech, vyčítat prakticky nelze. -
white label 06.03.14 23:12
Jako by nestačil požár Libušína..., dnes přišly další dvě velmi špatné zprávy.
Dnes večer zemřela babička ( v září by měla 96 let) z otcovy strany, kterou znáte z nedávného kola fotosoutěže:
[odkaz]
A ze včerejška na dnešek zemřel i dědečkův bratr (z matčiny strany), bronzový medailista z ME Bruselu a "bramborový medailista" z olympiády v Helsinkách. Zítra by se dožil 88 let.
Přesto, že oba odešli v poměrně požehnaném věku, budou (nejen) mně hodně chybět. -
Bully_ 06.03.14 22:40
wl:
asi tak. Mezi nami amatery neni nejaka dvojspojka/automat vs. manual o nejake desetince vteriny. Spis o te zabave. Ani "manualni" razeni volicem nebo padly pod volantem v tehle kategorii aut nenahradi klasickou koncepci se tremi pedaly a kvedlani fofrklackem :-) I kdyby byl automat rychlejsi, v aute pro zabavu bych ho nechtel. Na rozdil treba od rodinneho polykace kilometru, tak bych si ho mozna predstavit dokazal (nebo v supersportu >:D , kde to ani jinak nejde). To neni o nejakem nasilnem "petrolheadstvi", ale proste o pocitu z jizdy.
poterienko:
jestli bude opravdu to setkani v Roznove, dojed taky :-) -
woody-alien 06.03.14 21:27
wl: Tohle je vyjádření majitele CRS, kterej s ním navštěvuje okruhy častěji než by se zdálo: "Takže ano, za dvouspojku jsem nakonec rád, i když myslím, že kdyby nabízeli Clio s manuálem a bylo o 30 tisíc levnější, všichni by byli ve výsledku spokojenější (pro zajímavost - pokud by automat a manuál stály stejně, asi bych šel do automatu; takový zavržení hodný člověk já jsem" ;-)
Já tady nechci dvojspojku glorifikovat, a za (dobrý) manuál jsem rád. Ale zcela souhlasím, že kdyby byl automat za stejnou cenu jako manuál, hodně lidí by svoje "opovržení" přehodnotilo. Renault měl podle mě nabídnout do CRS i manuál a nacenit ho stejně jako EDC, pak by teprve nastalo oddělování petrolheadů od plev. >:D -
poterienko 06.03.14 21:03
"Šak to na našich cestách vôbec nevyužiješ!"
Tuhle větu opravdu miluji a to mám mnohem nudnější a asi i pomalejší auto než Leg. A taky mám moc rád zatvrzelé zastánce manuálů. Vždycky se mě ptají, jak si vůbec tu jízdu užiju. Tak s nimi zajedu za barák na krásnou kroucenou okresku, hodím tam Dynamic + S mód a jen poslouchám, jak dýchají :D. -
white label 06.03.14 19:44
iudex
"...a to najmä z dôvodu, že DSG ani v športovom režime S nedáva vodičovi úplnú kontrolu nad voľbou prevodu a kecá mu do radenia, "
Sportovní režim "S" je (nejen) u dsg v principu (na rozdíl od režimu manuálního) režim zcela automatický, proto logicky ani nemůže dávat řidiči úplnou kontrolu/volnost nad volbou převodu.
Co se týče samotné rychlosti na okruhu, tam bude vliv použité převodovky naprosto minimální ve srovnání s rozdílnými schopnostmi jednotlivých řidičů.
Moje zkušenost je taková, že čím velkohubější petrolhead v diskusích (to není na tebe), tím "menší" řidič na zakroucené okresce. :-) -
white label 06.03.14 19:17
Kdybych si vybíral hh podle času na ringu, asi bych si v prvé řadě nevybral klasický GGTI, kterému jsem ke všemu dal přednost před (o 30PS silnějším) verzí Edition 30.
Manuál i dvojspojka mají i v hh své pro i proti, ostatně jako všechno. Takže je to jako obvykle o prioritách. Už několikrát jsem napsal, že výhoda manuálu v hh je nižší hmotnost a možnost jít při podřazování více až "na krev", obojí se při jízdě na okruhu při stylu "nadoraz" logicky hodí. Výhodou dvojspojky (i na okruhu) je zase rychlost řazení, navíc pod plynem, což zase přijde vhod při zrychlení na výjezdech ze zatáček.
Pokud jsem někoho svezl s GTIčkem, vždy jsem předem dával důraz na to, ať ně upozorní na jakýkoli moment, kdy se mu bude zdát, že do toho dsg (při ostřejší/ostré jízdě) nevhodně zasahuje. Při jízdě se zatím nikdo neozval, tak se ptám proč, když v diskusích o tom mají nemajitelé dvojspojek tak jasno?
S woodym jsme měli smůlu na počasí, takže naše jízda byla (např. oproti jízdě s iudexem) více méně pouze "rekreakční", ale iudex se se mnou myslím svezl dostatečně ostře a hlavně dlouho na to, aby mohl potvrdit, že mě dvojspojka ani jednou nepřekvapila nějakým nepatřičný přeřazením při ostřejší/ostré jízdě.
Jsem přesvědčený, že by v případě, kdyby byla dvojspojka v hh bez příplatku, rapidně ubylo rádopypetrolheadů typu Thomasina, a mnohem častěji by to dopadlo jako jeho dilema mezi rwd cupé typu GT86 a fwd hh typu MRS.
I s dsg lze manuálně řadit, a to nejen tlačítky na volantu, ale i pákou na "podlaze" (i když bez spojkového pedálu), rozdíl je v tom, že omezovač otáček (v případě překročení dané meze) odřadí o stupeň výš, což může být pro některé petrolheady, kteří si např. bez problémů nalijí brzdovou kapalinu do chladící soustavy, spásou.
;-) -
Leg 06.03.14 19:03
« Re: "Sportování" s dehtem aneb Zlatá dvojspojka
woody: ja som sa s tým potýkal pomerne často:
"Aké máš pekné malé športové auto. To je diesel?"
"Benzín."
"A to sa ti oplatí?"
"Neoplatí."
"A čo to je, nejaký dvojliter?"
"Trojliter."
"Preboha, koľko to žere? Šak to na našich cestách vôbec nevyužiješ!"
"Hmm... "
Čiže základom toho, aby ste si kúpili športové auto je to, že musí športovo vyzerať a málo žrať. BTW skutočne mi pár ľudí povedalo, že mám pekné auto, napriek jeho údajnej škaredosti. Len neviem, či to mysleli úprimne, alebo mi chceli len polichotiť. Alebo som si tam to adjektívum primyslel sám. >:D
A najlepší bol jeden známy v dobách, keď som ešte mal na piatych dverách nápis 130i: "Nato, že to je jednatrojka to má celkom dobrý zvuk!" >:D >:D