Caterham Fotosoutěž (Fotosoutěž Moje auto.cz)
Zařazení: Všechna fóra > Diskuse v MOJE.auto.cz
-
Thomasino 18.08.14 14:30
« Re: HH
NA MRS bez CUPu se už vybodni, kdo by to kupoval !! >:-[] >:D
Jinak Cupra s Sub8 má pokud vím pouze větší brzdy a Pilot CUP 2 semislicky, nikde jsem nic nečetl o jiném naladění podvozku nebo samosvoru ;-) Chlapci v Dieppe toho změnili na MRS Trophy-R výrazně více a hlavně to auto ladí už od loňského jara :-)
Pokud vím, co jsem četl, tak nastavení samosvoru u běžného MRS Cup taky není nijak moc agresivní, do závodních samosvorů to má stále daleko ;-) Ale za volant trochu tahá, když razantně přidáš plyn, ale to mě osobně přijde fajn, že musíš pevně držet volant a trochu se s autem "prát" >:-[] To mě bavilo kdysi už u Mondea 2,0 TDCi 130k bez ESP, TCS a jiných elektronických srágor >:-[] Akorát ABS to mělo. -
white label 18.08.14 14:28
Individuální nastavení (např. v menu) by mělo možná smysl pro různé povrchy, nebo pro potřebu driftovat, ale pro samotnou efektivitu (na asfaltu) v tom větší smysl nevidím. Mnohem podstatnější, než efektní hraní si v menu na displeji je fakt, jestli to funguje opravdu efektivně. -
white label 18.08.14 14:20
Covenant
Viz 13:09
Tady se přímo nesrovnává odlišný princip řešení "samosvoru", ale dva celky s celkově odlišným charakterem. Zatímco Cupra je v běžné (uživatelsky přívětivější) verzi (viz i nastavení "samosvoru" s preferencí netahat za volant), tak MRS je tu v ultimativnější verzi s výmluvným označením CUP. Seat nabízí ultimativně zaměřenou verzi až/jen u Cupry Sub8.
Proto se nelze u MRSC divit celkově ultimativnějšímu/na hraně zábavnějšímu, ale zároveň uživatelsky méně přívětivějšímu naladění MRSC. Viz test, kde se kromě zábavnosti (zejména) na limitu MRSC mluví také o výraznějším tahání za volant na výjezdech ze zatáček, nebo o tom, že si chce jeden z nich na zpáteční cestě odpočinout od uskákaného MRSC.
Představ si ale, jak by dopadlo v mnohém logičtější srovnání základního MRS (NO CUP) se základní Cuprou, která má (přitom pořád přes výrazně nižší cenu) výhodu jak v "samosvoru", tak v adaptivním podvozku, větším výkonu i menší váze. Vsadím se, že by z tohoto souboje vyšel MRS se sklopenýma ušima. ;-) -
iudex 18.08.14 14:15
Natoľko efektívne, že v porovnávačke AMS s WRX STi to označili ako jasné víťazstvo Rka. To STi umožňuje distribúciu krútiaceho momentu a má viacero režimov medzinápravového difu, ale pri teste na okruhu, teda asfalte to jeho "asfaltové" nastavenie nebolo tak efektívne, ako u Rka. Je jasné, že byť to šotolina či sneh, pre ktoré má STi špeciálne režimy, výsledok by bol zrejme iný, ale pre nás, ktorí "pretekáme" výlučne na asfalte, je relevantný iba ten "asfaltový režim".
[odkaz] -
white label 18.08.14 13:56
Th
Já samoitný systém XDS/XDS+ nikde nechválím, spíš naopak (viz diskuse).
To ale nic nemění na tom, že se u otevřeného diffu přenese přibrzděním protáčejícího kola krouťák na kolo s lepší adhezí, kdyby tomu tak nebylo, postrádal by káždý podobný systém (nejen u koncernu) základní smysl. XDS/XDS+ je v podstatě jakousi nadstavbou letitého EDS (Elektronische DifferentialSperre, které fungovalo v principu stejně, ovšem s omezením do rychlosti 40 km/h. -
Thomasino 18.08.14 13:27
Nečetl jsem detailně rozsáhlou diskuzi o samosvorech, ale XDS je přece o přibržďování protáčejícícho se kola, ne? :-) Tam není žádný přenos krouťáku jinam. Bylo to na GTI VI a na okruhu to pomáhalo přehřívání brzd >:-[] Proto bylo lepší rádo-by vypnout ESP, čímž se pokud vím vyplo jen XDS a posunul zásah stabilizace, ale i tak to bylo asi lepší.
Každopádně až co jsem si nyní zvykl na opravdový samosvor, tak stejně jako iudex mohu potvrdit, že je KU.WA rozdíl předokolka bez samosvoru a s pořádným samosvorem !! >:-[]
A podobně se v A-M-S v TV vyjadřovali, když tam porovnávali před tím výkon GTI VII Perf. na okruhu proti Scirocco R s 265 koníky, ale bez samosvoru. GTI VII Perf. bylo o poznání rychlejší (i s manuálem). Ještě o něco rychlejší pak bylo MRS Cup a o víkendu testovali Cupru 280 s DSG a byla na tom jejich krátkém okruhu kupodivu o chlup rychlejší než MRS Cup a než Golf R s manuálem. Ale tady to právě přičítali tomu rychlejšímu řazení DSG >:-[]
(To bude mít WL aspoň radost!) -
white label 18.08.14 13:09
Bully
Předně, neodpověděl jsi mi na otázku: "...v čem konkrétně není (pro hh) tak moc dobrý (aktivní VAQ), jako klasický "samosvor?"
Honda klub bylo jen škádlení, které tu navzájem používáme běžně. ;-)
Můžeš sem, prosím, dát odkaz na jednu z těch "X recenzí a zkušeností konkrétních testerů", kde bude stejný text v češtině, který jsem ti k tomu dal.
Samozřejmě, že i klasický "samosvor" se chová za normálních podmínek (jízda rovně na suchém asfaltu apod.) jako běžný otevřený diff, ovšem nic v rozporu s tím jsem tu taky nepsal.
Nějaký link o diffech sem klidně nahoď, ale nejdřív si to nastuduj sám, zatím máš zřejmě problém pochopit i úplný základ, tedy to, jak funguje běžný otevřený diif, viz tvé tvrzení o XDS a důsledku přibrzdění prokluzujícího kola. Ale hlavně , že víš, že já v tom mám "očividně zmatek". >:D
"Klasickým mechanickým samosvorem" se obvykle rozumí typ se šnekovým soukolím, který umí momentově propojít výstupy při snížení odporu jednoho z výstupů, ale není závislý na otáčkách a neumí se uzavřít úplně, např. Torsen to umí obvykle "jen" do poměru 75:25, kdežto uzávěrka vícelamelovou spojkou (samozřejmě nejen koncernová) umí až 100:0. Možná se ti to nezdá/nelíbí, ale za to žádný marketing nemůže. Řešení s vícelamelovou spojkou obvykle využívají tzv. aktivní diferenciály (opět nejen u koncernu).
Oba systémy mají jistě své pro a proti, ale chtít se prakticky dopátrat, který je absolutně "lepší" je jako řešit jeslti je absolutně lepší černá, nebo bílá.
Výhody aktivního VAQ jsou dané, větší rozsah/proměnlivější svornost a možnost napojení na další elktronické systémy automobilu. S tím souvisí také mnohem méně omezené možnosti nastavení, ať už tovární, tak uživatelské (např. v palubním menu).
Ale jak chceš v praxi objektivně srovnávat VAQ s klasikou, když vždycky půjde především o srovnání dvou konkrétních různě nastavených aplikací, např. oba systémy lze nastavit s důrazem spíš na uživatelskou přívětivost, nebo naopak ultimativněji. Navíc spoza volantu budeš vždycky vnímat auto jako celek, takže např. MRSC má (kromě ultimativněji nastaveného samosvoru) výhodu sofistikovanějšího zavěšení předních kol (např. proti Cupře) a ty budeš případný rozdíl přičítat výhradně rozdílu principu řešení "samosvoru"? :-) -
iudex 18.08.14 12:49
Zaujímavé čísla: v rámci modelu Golf tvoria v UK hotheč verzie (GTI, GTD, R) skoro štvrtinu! predajov: [odkaz]
To je neuveriteľné číslo, aj keď gro tvorí neveľmi hothečovské GTD; ale aj bez neho je to pekný podiel: GTI spolu: 4,8% (GTI: 2,5%, GTI Performance Pack: 2,3%) a R dokonca 5,4%. Je zrejmé, že u nás to bude menej, ale zrejme predaje v ostatných západoeurópskych krajinách budú podobné.
-
Thomasino 18.08.14 11:35
Podle testů v pořadu Fast Lap na TV kanále Auto-Motor-Sport co jsem koukal, kde to trochu rozebírali při testu Cupry 280, tak je to mechanický samosvor, kterého svornost nastavuje elektronika a je podobně výkonný jako klasický mechanický samosvor. Samozřejmě náhražky typu XDS jsou o dost horší.
iudex - to nevím jak chceš porovnávat ;-) -
Covenant 18.08.14 09:54
Bully
No třeba jeden test kde se jim zdál mechanický dif lepší než VAQ je zde:
[odkaz]
Pokud tě budou zajímat detaily pocitového srovnání, můžeš chlapům z Drajf napsat na facebooku...jsou v pohodě a odpovídají.
[odkaz]
Nic to ale nemění na tom, že bych se toho systému bál a klidně si auto s tímhle systémem koupím.....VAG funguje taky dobře a bude záležet asi na podmínkách.....druh asfaltu, umění řidič atd...
Jak psal Leg .....rozdíl bude například v uživatelské přívětivosti a lepším použití na každý den pro VAQ...čas ukáže, kde je pravda....třeba bude nějaký sraz a bude možnost to porovnat.
-
iudex 18.08.14 09:34
Bully: to oslovenie bolo myslené vážne, žiadna irónia v tom (výnimočne ;-) ) nebola, myslím, že ako človek aktívne sa zaujímajúci o hotheče a jazdiaci na okruh máš dostatočný prehľad. Len sa často stretávam s tým, že ľudia VAQ vnímajú ako elektronickú náhradu samosvoru (k čomu aktívne prispieva aj marketing VW tým, že mätúco označuje systém XDS ako "elektronische Diferentialsperre").
A s tou skúsenosťou je to ťažké, to by si musel mať súčasne GTI PP a druhý hotheč s klasickým samosvorom na porovnanie na jednej trati a to sa mi doposiaľ nepodarilo (snáď keď sa stretnem s Thomasinom).
Takže zatiaľ len papierové porovnanie: Compared to purely mechanical locks, the front differential lock integrated in the Golf GTI Performance offers advantages such as a variable degree of locking and comprehensive interfaces to the ESC, EDS and XDS+ functions. This makes it possible to completely avoid negative effects on steering response and steering precision that otherwise occur with mechanical locks. As a result, the system realises the full potential and maximum performance of a differential lock with regard to vehicle dynamics, because comfort is not impaired under any circumstances.
Leg: no to je výborné, to môžeš kľudne dať ako súťažnú.
:yes: -
-
Bully_ 18.08.14 09:17
iudex:
viz muj predchozi prispevek pro jineho adresata.
Jinak o klasicky mechanicky samosvor u VAQ nejde, nema nic spolecneho s prevodovkou. Prave proto bych se o tom rad neco dovedel o tech, co muzou skutecne a osobne porovnat oba systemy, zatim jsem z recenzi vycetl jen onu frazi ze je "temer, nebo stejne dobry jako klasicky mechanicky diff".
Nechapu, proc bych mel byt ironicky nazyvan "petrolheadem meho formatu", zkuste diskutovat malinko na urovni a s nadhledem.

Když já tak nějak pořád o něco více upřednostňuji zábavu před samotnou rychlostí a univerzálností.. Proto jsem třeba tolik nepřemýšlel o Golfu R (ikdyž taky jsem ho měl spočítané), ale spíše o M235i.