Caterham Fotosoutěž (Fotosoutěž Moje auto.cz)
Zařazení: Všechna fóra > Diskuse v MOJE.auto.cz
-
Covenant 11.09.14 11:38
« Re: Disky
Pokud jde jen o zvuj je na to dobrá tahle německá firma......zvuk naladí podle potřeby od dunivého po závodní ...záleží co si kdo přeje, je to na seriovém výfuku a umí ho udělat i vypínatelný: Cena od 398 Euro na cupru ...a na GTI jen 349 Euro
Všechny videa:
[odkaz]
Cupra naladěná na zvuk V2Plus
[odkaz]
Oficiální stránky:
[odkaz]
-
white label 11.09.14 11:24
iudex/woody
Souhlas (včetně dsg), taky bych u hh nechtěl akustický hardcore už do volnoběhu, což samozřejmě není ani případ G5GTI, ale jeho zvuk má v nižších a středních otáčkách takový nenápadně sportovní charakter, aniž by to nějak otravovalo/rušilo, tedy ani dlouhodobě, což mi u G7GTI docela chybělo, prostě zvyk je železná košile. ;-) -
woody-alien 11.09.14 10:38
wl: Přesně tak. Ovšem jak píšeš, ve vyšších otáčkách zní GTI7 hodně dobře, plus u DSG dělá svůj dojem i "prdění" do laufů. ;-) A když to vezmu z druhé stránky, klidnější zvukový projev motoru v nižších a středních otáčkách je pro takové univerzální auta dost důležitý z hlediska běžného užívání. Jedna věc je být nadšenej z dramatičnosti zvukového projevu při předváděčce a druhá zase poslouchat to neustále.
Nicméně připouštím, že zvuková stránka věci je pro dojmy hodně podstatná a přispěla (kromě jiných věcí) v mém případě k radikálně jiným dojmům z Clia RS a 208GTi. Ten Peugeot je zvukově totálně zabitej, zatímco u Clia to vychytali perfektně. Ale v tomhle ohledu já s GTI problém nemám, a když tak můžu dát nějakýho Abramoviče za pár šlupek. >:D >:-[] -
iudex 11.09.14 10:22
Presne. Niekedy si želám, aby malo GTI podobný zapínateľný/vypínateľný rezonátor vo výfuku, ako F-type: keď ho zapneš, zaručene upútaš pozornosť. Tiež Focus ST vyštekne podstatne dramatickejším spôsobom pri naštartovaní; GTI štartuje ako 1,2TSI. Na druhej strane ak by som to mal mať nastálo, asi by to otravovalo, tak to už radšej tak, ako to je: pri nízkych a stredných otáčkach zvukovo nenápadný a dramatický až od 4000. :-) -
white label 11.09.14 10:02
Ona je ta dramatičnost hodně i o zvukové kulise za volantem a tam osobně vidím (i když "pouze" v nižší a středních otáčkách) možná největší slabinu G7GTI, ten zvukový projev je místy až skoro turbodieselový (akusticky jsem chvílemi dokonce váhal jestli nejedu spíš v GTD), G5GTI je na tom v tomto ohledu mnohem líp a podobný problém má jen na volnoběh a těsně nad ním. G6GTI je někde mezi nimi. Naopak nahoře zní G7GTI na R4 opravdu moc dobře (MRS může závidět) a lépe, než G6GTI. Celkově má zvuk spoza volantu nejdramatičtější (ze tří posledních GGTI) G5GTI, ale to je logické vzhledem k vývoji, kdy se auta snaží být stále kultivovanější, méně hlučné a uživatelsky přívětivější, no a základ dané g. Golfu se samozřejmě promítá i do sportovněji orientovaných verzí, jako je GTI. -
white label 11.09.14 09:44
Ron
To co píšeš by určitě platilo v případě, že by na tom leštěném kovu nebyla (silnější) vrstva bezbarvého laku. Proto jsem psal, že pokud disk (výrazněji) neodřeš, neměl by s tím být problém a pokud odřeš je problém i u klasiky, akorát u klasiky se snadněji řeší případná oprava. -
iudex 11.09.14 09:06
Ono je to hlavne o očakávaniach: tiež som pred prevádzacou jazdou s GTI čakal trhanie asfaltu a ono sa to len tak pekne zbieralo do otáčok a až od 4000 to bolo dramatickejšie (na druhej strane ako si sám zistil, na dvojke, trojke a štvorke od 4000 je to paráda). Ten 2,0TSI je naladený menej dramaticky, ako napr. 2,0 Ecoboost, ide však skôr o vnem než reálny rozdiel. Ale je zrejme chyba čakať od štvorvalca s turbom, že vystrelí z fleku keď to pri 2000 otáčkach zadupem, to urobí až auto kategórie F-type s päťlitrovým V8. :-) A ako píše woody, ide o rovnaké motory s rovnakým krútiacim momentom, iba Cupra má tú krivku výkonu strmšie stúpajúcu, takže ten výkonový rozdiel sa prejaví až vyššie. Ostatne potvrdzujú to aj videá o zrýchlení na Autofore, GTIP a Cupra sa do nejakých 180 moc nelíšia, až vyššie ide Cupra suverénejšie a GTI tak rozvážnejšie. Na okruhu typu Slovakiaring, kde takú rýchlosť dosiahneš iba na cieľovej rovinke by tie rozdiely medzi 230k a 280k TSI boli zrejme ťažko postrehnuteľné. -
Covenant 11.09.14 07:39
Wooody:
spokojenost určitě....zajímala mě spíš pružnost toho motoru, jak se o něm všude píše a i když je tam 280 koní není to všelék, motor se sbírá pěkně na běžné předjetí je to fakt jinde a pecka, ale pokud chceš raketu v nějaké krizovce, kvalty musí taky dolů......což je opak toho co se psalo v některých článcích.....např auto vystřelí na jakýkoli rychlostní stupeň.
V GTI jsem nejel, ale co jsem na to ptal kluků co jezdili současně gti a cupru tak na okreskách záleží na článku mezi volantem a sedačkou...cupra získává až na rovinkách od nějakých 150-160 výš.....jako příklad uváděli sosnovou kde díky úzkým zatáčkám spíš získává GTI (kola mají míň práce přenést 230 koni na asfalt) a naopak Most nebo Brno má navrch Leon....každopádně papír snese všechno a chce to vyzkoušet...už se moc těším :-)
Hodina jezdění není na poznání auta skor nic... ale o víkendu bych měl jet ještě s DSG a příplatkové sedačky, tak budu mít aspoň malé srovnání....
-
woody-alien 11.09.14 07:04
Cov: Takže spokojenost ? ;-) Jinak, ty koně tam jsou, to ne že ne, já spíš zjistil, že se nekoná žádnej dramatickej rozdíl (jak by napovídaly technické parametry + 50 koní a lepší zrychlení) vůči GTI-P. Částečně to může být tím, že krouťák se nezměnil. Dřív bych si myslel, že 280 koní musí auto přetrhnout vejpůl a ono nic. >:D
Cupra je výborná, obzvlášť za tu cenu, ale při srovnání s GTI obzvlášť vynikne ta nesmyslnost hodnocení páně Jandy. Totiž že Cupra je Bůh a GTI šunt. -
Ronault. 10.09.14 23:22
WL: Tak nějak, v zimě toho moc nenajedeš a máš kde auto omýt, to u mě je i přes v podstatě "zateplenou" garáž problém... a rozpuštěná sůl na leštěném kole, trochu jsem se toho bál, obzvlášť, když mi auto po třeba 1000 km za weekend 14 dní od soli stojí na místě. Ale máš pravdu, že dřívější strašáky, jak ALU kola nejsou na zimu, jsou dneska k smíchu... naopak plech v zimě koroduje hodně rychle a po pár zimách je to samý puchýřek... -
Covenant 10.09.14 21:56
šmoula: na blog né...na to jsou tu mnohem lepší.
Tak kde bych začal....předokolku s 280k jsem ještě neřídil, tak jsem byl sám zvědavý. Sedáme s prodejcem do auta a jako první volíme režim confort. Překvapilo mě, jak mi hned padlo vše tak nějak do ruky..spojka šla příjemně a řazení taky, v prvním momentu člověku ani nepřijde co je pod kapotou, což považuju za plus, hlavně pokud se musí člověk ploužit v provozu městem. Nejdříve jsme zamířili na ulici s dlažebními kostkami...a jen se potvrdilo, to co bylo psáno už mnohokrát..auto je zvládá i na 19 v pohodě a nic nepříjemného se nepřenáší do volantu, jediné co vás na to upozorní je větší hluk od kol, což je na kostkách normální.
Vyjíždíme z města zkouším přidávat..prodejce mi tam hned pohotově lupnul režim cupra.... zrychluje to pěkně, ale nějak se mi nezdá že bych krotil 280 šemíku...snad nebude mít poterienko až tak moc pravdu...žádný vaou efekt? .....jak se později ukázalo problém byl spíš v tom, že jezdím už delší dobu převážně na dieselech a zbytečně motor šetřím....něž však stačím podkvaltovat jsme už zase u křižovatky. Prodejce mě navádí na dálnici...tak tady snad dám konečně cupře napít...smůla...silničáři začali s opravou a dálnice je svedená do dvou pruhů, ploužíme se tedy 90 k nebližšímu sjezdu na nějakou okresku....najít o půl třetí volnější silnici je trochu problém, projedeme pár vesnic a konečně volnější cesta, která se klikatí, ale je to na rovině a do zatáček je vidět.
Asfalt sice není ideální ( do kvality Jandovy jihočeské testovačky má fakt hodně daleko), ale už na nic nečekám...řadím za tři, mírná zatáčka a pak plný. Auto vystřeli a v půlce cesty k červenému poli chytnou v motoru druhé saze, houknu na spolujezdce jestli ok, protože okreska je pravdu hrbolatá auto začne trochu poskakovat, ale napřeřazuju a motor držím pořád pod krkem a i když ho ženu blízko červenému, výkon pořad graduje....mrknu na tachometr...15*....pěkný a pak že tam ty koně nejsou :-) mírním tempo, řadím za 4 , 5 a nechám cupru jen tak pobrukovat.
Jezdíme asi hodinu, pokud to situace dovolí ještě párkrát vyzkouším svižnější tempo :-), kdy mi spolujezdec radí, která zatáčka jak kope, nebo je moc utáhlá, ale pak už se soustředím spíš na posez v sedačkách, zda něco už po 14 tiscích nevrže, nerezonuje a do toho předpisové přesuny přes vesnice a na závěr znovu dálniční jízda..
Z těch věcí co tu ještě nepadly a co jsem si všimnul, pokud dám plný až na podlahu ....ženu otáčky opravdu hodně vysoko tak plyn pak ještě povolí a jde víc sešlápnout a auto ještě přidá...je to jako malý power boost, nejdřív jsem myslel, že se mi to zdá, ale opakovalo se to několikrát. Možná to někdo v autě máte, ale já se s tím zatím nesetkal.
-
white label 10.09.14 20:58
Ron
Tuto povrchovou úpravu v zimě používám bez větších problémů (vím, nejezdím tolik a častěji myju, ale i tak) [odkaz] a dobře si pamatuju dobu, kdy jsem si v r. 95 pořídil své první zimní elektrony vůbec, tenkrát se všude psalo, že elektrony na zimu nejsou obecně vhodné a že mnohem vhodnější je ocelový disk (plecháč). A zkus to někde vážně napsat dneska, >:-[]
Samozřejmě, že při hlubším poškrábání/poškození je to s opravou leštěného kovu mnohem horší, než u klasiky, ale pokud ho hlouběji nepoškrábeš nic se neděje, stejně jako u klasiky. Vzhledem ke značce Dezent asi nebude takový finanční problém dokoupit případně poškozený disk, jako by tomu bylo u origo kola.
P.S. A v nejhorším případě mám havarijko se spoluúčastí 1000Kč/1%. -
Ronault. 10.09.14 20:37
Iudex: Volba je to výborná, pěknější a vhodnější Dezent snad ani nemáš. Přemýšlel jsem o podobném designu loni v případě Oktávky, na kombík by asi moc neseděly.
Jen teda nevím, jestli je to dobrý nápad co se týče praktičnosti. Když odmyslím to, že poškrábaný leštěbý disk se v podstatě nedá opravit, tak všude na všech stránkách na zimu leštěné disky nedoporučují, jen lakované... přecejen ta sůl asi nebude ideál... aby ten lesk neztratily.

No ale to se přeci nevylučuje, za volantem bude přeci taky slyšet, jinak by ho nedělali i vypínatelný. Jedu delší cestu, zvuk vypnu aby mě po 400km neduněla hlava... jdu blbnou na okresky a chybí mi výraznějí kulisa, tak zvuk zapnu.
Bylo to jen pro info , že to lze pokud to někomu za volantem chybí a nestojí to zase takový balík.
Dokážu si to představit tak, že nechám v servisu přes diagnostiku vypnout nebo ztišit ten umělý sound generátor a naopak si dám tuhle úpravu, kde si sám určím, kdy bude projev výfuků hlasitější...a je jedno jestli je to GTI, Cupra, G7R a další.