Caterham Fotosoutěž (Fotosoutěž Moje auto.cz)

Zařazení: Všechna fóra > Diskuse v MOJE.auto.cz

• « 00 Reagovat !

foto Thomasino

Thomasino 23.09.14  08:33

« Re: Přihlašování zahájeno

woody - bude stačit taková klec ? Prosím objednej mi ji kdyžtak k vánocům ;-)

[odkaz]
  • « 00 Reagovat !

foto Thomasino

Thomasino 23.09.14  08:30

« Re: olej

Tak samozřejmě že je to hodně složitá problematika, ale nevím kdo všechno chce zacházet do takových detailů. Obecně je dobré se držet hodnot předepsaných výrobcem kvůli záruce, ale pokud dá člověk o trošku lepší olej, tak to taky není naškodu. Zvláště servisní interval 2 roky a přes 25 tisíc není moc ideální :-| Především ale záleží na stylu provozu auta, jak moc jezdí dlouhé trasy, nebo jen spoustu krátkých, jak moc dostává motor pokouřit.
  • « 00 Reagovat !

foto white-label

white label 22.09.14  22:26

w-a
    Pokud by to někdo mimořádně prožíval, pak je nejlepší udělat si rozbor starého oleje, hned po jeho výměně. Pak člověk zjistí, jestli olej měnil zbytečně brzo, nebo naopak moc pozdě a jakým směrem a o kolik se změnila původní dynamická viskozita... a podle toho případně i upravit výběr příští náplně. :-)
  • « 00 Reagovat !

foto woody-alien

woody-alien 22.09.14  21:57

Thom: Nj, udělej si z toho třeba formuli >:-[] , ale chválím za report z akce a fotky i videjko. :yes:
  • « 00 Reagovat !

foto woody-alien

woody-alien 22.09.14  21:54

wl: A nemohl bys mi prostě říct, co tam mám nalejt... 8-s >:D ;-) Ale připomněls mi poslední servisku se Swiftem. Mrknul jsem se do motoru a zjistil na cedulce, že tam dali o něco "horší" olej než je doporučenej v manuálu. Tak jsme se na to zeptal a odpověď byla, že dlouhodobě mají odzkoušeno, že právě ten "horší" olej stejné značky funguje v daném (1.2 atmo Suzuki) motoru lépe, delší dobu si drží (zjednodušeně řečeno) mazací vlastnosti a po celou dobu servisního intervalu (1 rok) prakticky neubývá. Jak jsem pak zjistil, tak úplně stejnou zkušenost (jiná specifikace oleje oproti návodu) měl při servisní prohlídce majitel Swifta ze Slovenska.
  • « 00 Reagovat !

foto smoula-nesika

šmoula nešika 22.09.14  19:44

WL: Je nad slunce jasný, že je to s oleji mnohem větší věda, vždyť se taky takový motorový olej ani nejdrsnějšími technologiemi nedá nějak zvlášť vyextrahovat z vody. Tady se asi třeba poradit se zkušenými odborníky a fandy do chemie, ne tedy těmi vesnickými, co rozlišují oleje na „moc to s ním nežere/skvěle skrývá opotřebení“.
  • « 00 Reagovat !

foto Brandon-Walsh

Brandon Walsh 22.09.14  19:41

pokud víc jak 15 tisíc....tak dát do toleda Top Tec 4200 5W-30 ale nenechávat ho v autě dýl jak rok.
    presne takto o tom premýšlam 5w30 a meniť každý rok, ono jazdí sa s ním normálne závodiť sa s tým určite nedá ;-) aj keď som z motora veľmi prekvapený, nečakal som od neho žiaden výkon no po pridaní na jednotku sa otec smial veľkej ceny semaforov sa báť nemusíš >:D
    vďaka za rady :yes:
  • « 00 Reagovat !

foto white-label

white label 22.09.14  19:33

>:D :yes:

PŘÍSNĚ LIMITOVANÁ EDICE - MRS HEDGEHOG IN CAGE >:-[]
  • « 00 Reagovat !

foto white-label

white label 22.09.14  19:30

Th
    Orientovat se u dnešních motorových olejů primárně dle (dvou) hodnot tzv. zimního (za studena) a letního (při 100 °C) viskozitního čísla je obrovské zjednodušení něčeho mnohem složitějšího.
    Na to, o čem píšeš má (mimo jiné) mnohem podstatnější vliv HTHS (High Temperature High Shear), což je dynamická viskozita (měřená při teplotě oleje 150 °C).
    Dále tzv. viskozitní index (čím méně se mění viskozita s teplotou, tím vyšší je viskozitní index) a v neposlední řadě odolnost proti tzv. "střihovému" namáhaní (polymerní látky jsou při provozu oleje střihově namáhány, zejména v olejovém čerpadle, a dochází k jejich trhání na menší molekuly, což znamená snižování viskozity oleje).
    Proto např. některé oleje SAE 0W/30 mohou být při normální (provozní) teplotě viskóznější (hustější) než některé oleje SAE 5W/30, rozhodující je právě tzv. HTHS viskozita.
    Nebo, většina současných olejů SAE xW/40 je střihově méně stabilní než oleje SAE xW/30 a při provozu se viskozitní rozdíly mezi nimi smazávají. Nižší střihová stabilita moderních motorových olejů SAE xW/40 je většinou záměrná, a jejím cílem je úspora paliva, a i ta (včetně hodnot CO2) je hlavním důvodem snižování HTHS viskozity u drtivé většiny olejů pro současné moderní motory, a to i za cenu předpokládané vyšší spotřeby oleje.

P.S. Koho to zajímá více do hloubky, tak tady je odkaz na třídilný článek věnující se této tématice podrobněji, než můj stručný "výcuc":
    [odkaz]
  • « 00 Reagovat !

foto Thomasino

Thomasino 22.09.14  19:18

Když oni toho "rekordního" Megana R.S. 275 Trophy-R představili až skoro třičtvrtě roku po objednání mého :-( Ale jak bude vypadat jsem z větší části věděl, stejně jako jeho brutální cena. Ke všemu bylo jasné, že bude problém ho sehnat. Podařilo se pro CZ a SK sehnat dva kousky a poptávka byla větší :-O :'-(

Takže si z toho svého tak nějak pomalu dělám verzi Trophy-RR ;-) >:-[]
  • « 10 Reagovat !

foto woody-alien

woody-alien 22.09.14  18:48

Covenant: "..s takovou budeš mít příští auto už z výroby s klecí." To jo, ale ta klec bude zvlášť a Thomasina do ní zavřou, aby nemohl na to auto ani šáhnout. >:D ;-)
  • « 00 Reagovat !

foto Covenant

Covenant 22.09.14  18:17

PS: u Top Tec 4200 5W-30 vycházel z toho, že to není závodnička a nebude to člověk tak honit.

Šmoula:

Ve středu jdu složit zálohu ;-)
  • « 00 Reagovat !

foto smoula-nesika

šmoula nešika 22.09.14  18:09

Th: S tím důchodcem bych byl opatrný, příliš defenzivní jízdy tvoří karbon, který zanáší logicky i olej. ;-) Ale jinak samozřejmě čím dříve, tím lépe, obzvláště u malých TSI... Pokaženost dnešní doby jasně symbolizuje případ Fiatu, jenž pro Euro 5 (měření emisí za tepla i za studena) na svých nezničitelných motorech enormně zmenšil olejovou vanu a interval prodloužil asi na 30 000 (!) km.

Cov: Tak už se zadařilo? :-)
  • « 00 Reagovat !

foto Covenant

Covenant 22.09.14  18:08

Dík Tome

Brandon:
    Mark Rybníček mi radil tohle........záleží kolik člověk najede za rok..pokud víc jak 15 tisíc....tak dát do toleda Top Tec 4200 5W-30 ale nenechávat ho v autě dýl jak rok.

Pokud nenajedeš víc jak 15 tisíc tak dát Top Tec 4100 5W-40 a po roce ho vyměnit.....rozhodně nenechávat olej v autě dva roky.
    Každopádně vybírat z řady Top Tec...což je nejnovější řada

U Cupry pokud bych auto používat spíš na běžné jezdění tak stačí dát Top Tec 4100 5W-40 a měnit po 15 tisících a pokud by tomu člověk dával fakt sodu a okruhy, tak do Lanceru a třeba M4 dávají 10w60....ale to je už pro extrémní zátěž

• « 00 Reagovat !

foto Thomasino

Thomasino 22.09.14  17:47

kucííí, nechci vám do toho moc kecat, ale 5W-30 je na běžné ježdění a pokud tomu motoru dávate občas trochu "pokouřit" (samozřejmě po zahřátí ;-) ), doporučil bych minimálně 5W-40 :-) Je dobré nechat spodní číslo stejné, ale to horní když o malinko zvýšíte, tak to motoru prospěje a lépe snáší vyšší teploty. u VW na GTI jsem měl sice doporučeno také jen běžný 5W-30 , ale protože jsem mu chtěl dopřát to NEJ, dával jsem mu (po konzultacích se servisáky co mají dlouhodobé zkušenosti se závodními auty a stejně mi to pak odkývali i v servise VW) údajně jeden z nejlepších olejů Mobil1 5W-50 :-) Ale 5W-40 je takový standard, pro sportovnější auta a celoroční provoz.

P.S.: Každopádně servisní intervaly 2 roky a 25-30 tisíc km je trochu kravina, ideální je jednou ročně nebo do 15.000 km, pokud tomu motoru chceš dopřát aspoň slušnější zacházení. Nad 20.000 je už fakt hodně, pokud nejezdíš jako důchodce a stále jen stejným tempem v nízkých otáčkách po dálnici ;-)
  • « 00 Reagovat !

foto Covenant

Covenant 22.09.14  17:12

Brandon:

Zeptám se ti snad už zítra přímo Marka Rybníčka.....

Top Tec 4200 5W-30 bych ale já osobně neřešil..ten je na interval 30 tisíc, lepší je měnit pravidelně po 15 tis....

Na stránkách jsem to nenašel, ale ke každému motoru je doporučeno víc olejů (podle toho jak auto používáš a v jakých podmínkách jezdí) a ty se liší v určitých drobných parametrech...jeden rychleji maže a šetří palivo, jiný zanecháva dýl fil ..atd... tabulku tu ale nikde nemají, možná to bude na originál stránkách výrobce v německu...

Ještě se podívej do manuálu k autu měla by tám být specifikace oleje..je to číslo ve tvaru např: VW 502.00 nebo VW 505.00...atd a pismi mi ho do SZ.

• « 00 Reagovat !

foto Brandon-Walsh

Brandon Walsh 22.09.14  16:42

covenant a akú viskozitu odporúčaš ? zobrať 5w30 kedže to ma z výroby 30 000 km interval ?

Gebrauch : Verlängerter Intervall (max.)
    · Prüfen/Wechseln : Wechseln 30000 km / 24 Monate
    : Top Tec 4200 5W-30
  • « 00 Reagovat !

foto Covenant

Covenant 22.09.14  16:29

Brandon:

Používám tuhle značku..dává jí i mercedes v prvovýrobě a dodržuji intervaly 15 tisíc nebo rok a pak výměna....

olejový průvodce:
    [odkaz]

České zastoupení:
    [odkaz]

• « 00 Reagovat !

foto Thomasino

Thomasino 22.09.14  16:20

Tak jsem byl teď v servise a ty hrozné zvuky od brzd co se začaly ozývat jsou destičky, ikdyž ty venkovní vypadaly ještě celkem ok (asi 4-5mm). Ale ty vnitřní jsou na obou předních kolech na 1mm a tudíž FINITO :-O :'-(
    Stejně tak kotouče jsou uvnitř více "vybrané" a ta rýha na kraji je větší, takže to máme po 20-ti tisících km výměnu kotoučů a destiček >:-[] >:-[]
    Ale letos jsem si to na okruzích hodně užíval, takže se není čemu divit. Aspoň že ty brzdy odešly na konci výletu do Dolomit pod posledním passem a jen jsem vynechal pár zajímavých tras cestou domů a jel zbaběle po dálnici už od Spittalu a přes Villach, Graz a Vídeň. Díky poklidné jízdě bez brzd byla najednou spotřeba o 1,5 litru nižší :-)

iudex - s G16 celkem spokojenost, ikdyž donutit automat ostřit tam kam chci já je občas náročné ;-)
  • « 00 Reagovat !

foto Brandon-Walsh

Brandon Walsh 22.09.14  16:08

« olej

páni po zábehu chcem vymeniť olej, aký mám dať do 1,2 tsi ? V servise mi opäť povedia naši mechanici vedia a rozhodne nemienim tam dávať kaziť auto ak to nie je potrebné kvôli servisnej knižke >:-[]
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…