Caterham Fotosoutěž (Fotosoutěž Moje auto.cz)
Zařazení: Všechna fóra > Diskuse v MOJE.auto.cz
-
Covenant 23.09.14 11:42
« Re: olej
white label
A také je tam věta: V žádném případě ale nelze říci, že značka a typ oleje první náplně je ten nejvhodnější olej pro daný automobil.
S tím prvním olejem mi to potvrdil včera i ten olejář...nenutil mi nějaký jejich konkrétní produkt, ale bavili jsme obecně, jako laik jsem si nechal pár věci vysvětlit....povídal, že dnes je to opravdu hrůza co se dává do auta jako první náplň (prostě tlak na cenu) ....má s tím dost zkušenosti a výjimkou nejsou ani prémiové značky jako BMW.....
Je na každém co udělá, mě těch 1500Kč za výměnu oleje nezabije a určitě to po zajetí cca 1000 -2000km udělám.
-
Covenant 23.09.14 11:28
Ještě k tomu oleji zajímavý je tento výňatek:
První olejová náplň
Výrobce automobilu volí motorový olej pro první náplň nového vozu na základě výběrového řízení. Rozhodující je výkonová úroveň oleje (ACEA či VW specifikace) a cena oleje. V žádném případě ale nelze říci, že značka a typ oleje první náplně je ten nejvhodnější olej pro daný automobil. Většinou je z předložených nabídek vybrána ta nejlevnější nabídka. Nízká cena nabízených olejů ovšem nesouvisí s kvalitou oleje, ale s obchodní strategií olejářské distribuční firmy. Výběrová řízení se konají periodicky, určitá značka a typ oleje nejsou nutně svázány s určitým typem automobilu. Uživatel automobilu si pak zvolí svoji značku a typ oleje sám nebo tento výběr přenechá autoservisu. Pro první výměnu lze pak použít jakýkoliv motorový olej s doporučenou výkonovou specifikací.
Z toho vyplývá, že první olejová náplň není bůhví co, (slušně řečeno)...výrobci jde hlavně o cenu, což mi potvrdilo už víc lidí. A nejlépe je najet tak 1000km, kdy člověk motor netočí a pak vyměnit za kvalitní olej, dát nový olejový filtr a na něm pak až najet těch obvyklých 15-20 tisíc, podle toho kde a jak se s autem jezdí..
-
white label 23.09.14 11:24
« Re: Driftovacia súťaž
Slovenské výsledky jsou vidět krásně, stačí ke konci stopnout video. Jinak ti tři ocenění na konci s těmi hodinkami to jsou vlastně pomyslné stupně vítězů a Ondra, jako zlatý, stojí uprostřed. Ten drift komentovaný jako drift nejlepšího driftéra je jeho.
Mluvil jsem s ním a ani nevěděl, že už je video k tomu zavěšené na netu. Bude tu k tomu psát nějaký článek, takže je na co se těšit.
Já říkal, že je to multi motoristický talent tady od nás. ;-) :yes: -
iudex 23.09.14 10:51
« Re: Driftovacia súťaž
Neviem, výsledky tam moc vidieť nie sú. Chcelo by to uviesť konkrétne poradie/čísla. A tiež i mená účastníkov, pretože hoci väčšinu českých novinárov poznám, tie slovenské mená mi nič nehovoria. Každopádne mladý Chamilla rastie nielen na dobrého redaktora, ale aj na solídneho vodiča. :yes: -
Thomasino 23.09.14 08:30
Tak samozřejmě že je to hodně složitá problematika, ale nevím kdo všechno chce zacházet do takových detailů. Obecně je dobré se držet hodnot předepsaných výrobcem kvůli záruce, ale pokud dá člověk o trošku lepší olej, tak to taky není naškodu. Zvláště servisní interval 2 roky a přes 25 tisíc není moc ideální :-| Především ale záleží na stylu provozu auta, jak moc jezdí dlouhé trasy, nebo jen spoustu krátkých, jak moc dostává motor pokouřit. -
white label 22.09.14 22:26
w-a
Pokud by to někdo mimořádně prožíval, pak je nejlepší udělat si rozbor starého oleje, hned po jeho výměně. Pak člověk zjistí, jestli olej měnil zbytečně brzo, nebo naopak moc pozdě a jakým směrem a o kolik se změnila původní dynamická viskozita... a podle toho případně i upravit výběr příští náplně. :-) -
woody-alien 22.09.14 21:54
wl: A nemohl bys mi prostě říct, co tam mám nalejt... 8-s >:D ;-) Ale připomněls mi poslední servisku se Swiftem. Mrknul jsem se do motoru a zjistil na cedulce, že tam dali o něco "horší" olej než je doporučenej v manuálu. Tak jsme se na to zeptal a odpověď byla, že dlouhodobě mají odzkoušeno, že právě ten "horší" olej stejné značky funguje v daném (1.2 atmo Suzuki) motoru lépe, delší dobu si drží (zjednodušeně řečeno) mazací vlastnosti a po celou dobu servisního intervalu (1 rok) prakticky neubývá. Jak jsem pak zjistil, tak úplně stejnou zkušenost (jiná specifikace oleje oproti návodu) měl při servisní prohlídce majitel Swifta ze Slovenska. -
šmoula nešika 22.09.14 19:44
WL: Je nad slunce jasný, že je to s oleji mnohem větší věda, vždyť se taky takový motorový olej ani nejdrsnějšími technologiemi nedá nějak zvlášť vyextrahovat z vody. Tady se asi třeba poradit se zkušenými odborníky a fandy do chemie, ne tedy těmi vesnickými, co rozlišují oleje na „moc to s ním nežere/skvěle skrývá opotřebení“. -
Brandon Walsh 22.09.14 19:41
pokud víc jak 15 tisíc....tak dát do toleda Top Tec 4200 5W-30 ale nenechávat ho v autě dýl jak rok.
presne takto o tom premýšlam 5w30 a meniť každý rok, ono jazdí sa s ním normálne závodiť sa s tým určite nedá ;-) aj keď som z motora veľmi prekvapený, nečakal som od neho žiaden výkon no po pridaní na jednotku sa otec smial veľkej ceny semaforov sa báť nemusíš >:D
vďaka za rady :yes: -
white label 22.09.14 19:30
Th
Orientovat se u dnešních motorových olejů primárně dle (dvou) hodnot tzv. zimního (za studena) a letního (při 100 °C) viskozitního čísla je obrovské zjednodušení něčeho mnohem složitějšího.
Na to, o čem píšeš má (mimo jiné) mnohem podstatnější vliv HTHS (High Temperature High Shear), což je dynamická viskozita (měřená při teplotě oleje 150 °C).
Dále tzv. viskozitní index (čím méně se mění viskozita s teplotou, tím vyšší je viskozitní index) a v neposlední řadě odolnost proti tzv. "střihovému" namáhaní (polymerní látky jsou při provozu oleje střihově namáhány, zejména v olejovém čerpadle, a dochází k jejich trhání na menší molekuly, což znamená snižování viskozity oleje).
Proto např. některé oleje SAE 0W/30 mohou být při normální (provozní) teplotě viskóznější (hustější) než některé oleje SAE 5W/30, rozhodující je právě tzv. HTHS viskozita.
Nebo, většina současných olejů SAE xW/40 je střihově méně stabilní než oleje SAE xW/30 a při provozu se viskozitní rozdíly mezi nimi smazávají. Nižší střihová stabilita moderních motorových olejů SAE xW/40 je většinou záměrná, a jejím cílem je úspora paliva, a i ta (včetně hodnot CO2) je hlavním důvodem snižování HTHS viskozity u drtivé většiny olejů pro současné moderní motory, a to i za cenu předpokládané vyšší spotřeby oleje.
P.S. Koho to zajímá více do hloubky, tak tady je odkaz na třídilný článek věnující se této tématice podrobněji, než můj stručný "výcuc":
[odkaz] -
Thomasino 22.09.14 19:18
« Re: Přihlašování zahájeno
Když oni toho "rekordního" Megana R.S. 275 Trophy-R představili až skoro třičtvrtě roku po objednání mého :-( Ale jak bude vypadat jsem z větší části věděl, stejně jako jeho brutální cena. Ke všemu bylo jasné, že bude problém ho sehnat. Podařilo se pro CZ a SK sehnat dva kousky a poptávka byla větší :-O :'-(
Takže si z toho svého tak nějak pomalu dělám verzi Trophy-RR ;-) >:-[]

Ano, ta věta tam je taky, ale nikdy přece nevíš, jestli další výběr (druhé/další náplně) bude naopak tím nejvhodnějším olejem pro daný motor. A může to dopadnout nejen lépe, ale někdy taky hůř... :-)
P.S. Proti kratšímu intervalu první výměny oleje samozřejmě nic nemám (naopak), ale to o čem píšu s tím přímo nesouvisí.