woody-alien 14.11.14 10:34
« Re: Spoľahlivosť 2,0TSI
iudex: No právě. Ale na druhou stranu víš jak to dneska je. Kolikrát je předváděčka už dopředu určená konkrétnímu zákazníkovi a podle toho se s ní jedná. A často ani nejezdí. Prodejce má na předváděčku od importéra nějakou slevu a musí ji držet v předváděcím režimu několik měsíců. A tak mi třeba prodejce z ValMezu nabízel předváděcí Fiestu ST se 100 km na tacháči buď tak, že složím zálohu a oni ji nebudou jezdit nebo tak, že zaplatím celou cenu (pochopitelně výhodnou) a vezmu si jí rovnou, ale přitom nebude oficiálně moje ale prodejce. A teprve až uplyne zmíněná doba, přepíše se na mě. To už by šlo, ne ? V NH Caru v Praze mi zase nabízeli předváděcí GTI-P s budoucími celkovými 5.000 km, s kterým jezdil výhradně šéf prodeje. To GTI se používalo i na předváděcí jízdy, ale vždy pod dohledem toho šéfa. Sleva tam byla značná, ale protože auto bylo nacpaný výbavou, kterou jsem ani nechtěl, tak nakonec by to pro mě moc výhodný nebylo. Btw. to moje waterloo s GTI u prodejce ve Strakonicích vzniklo taky tak, že tamní šéf prostě předváděcí auto schoval pro zákazníka a nejezdili s ním. Blbý pro ně bylo, že když se to pak po stížnosti dozvěděl importér, zřejmě dostali trochu za uši. Právě proto, že jim importér na předváděčky nějak přispívá.
Zkrátka možností je více, ale jistota jediná. Nové auto. ;-) Ten čas se ale vleče. 8-s -
iudex 14.11.14 10:09
« Re: Spoľahlivosť 2,0TSI
Ono neplatí to absolútne, ale kupovať predvádzačku je podľa mňa rovnaké riziko, ako kupovať v AAA Auto. Ono je síce lákavé kúpiť auto staré pár mesiacov, ktoré má najazdené málo kilometrov, s výraznou zľavou; človek môže mať pocit, že má fakticky nové auto. Ale čo si auto za tých pár tisíc km užilo, to nikto nevie. Ak to bola predvádzačka pre zákazníkov, každý z nás vie, ako na tom jazdil >:-[] (ja sa síce snažím aj predvádzačku aspoň zahriať predtým, než jej stúpim na krk, ale nemám ilúzie, že väčšina na to kašle). A ak na tom jazdil zamestnanec predajcu, tiež dobre vieme, ako sa takíto častokrát mladí chlapci správajú k autu, o ktorom vedia, že im nezostane dlho: vyskúšame, čo to dá, plný plyn aj v zábehu, tvrdo na brzdy, jama-nejama, o nejakom dôslednom zahriatí motora či následnom vychladení turba nehovoriac. Takže nakoniec ono lákavé, skoronové auto s pár tisíc km môže mať za sebou hodne a do budúcna si nesie istotu problémov. Ja by som predvádzačku nekupoval pri akokoľvek lákavej cene (jediná výnimka je webpajov Jag, ktorý na ňom jazdil skoro výlučne a ktorému tam vymenia snáď všetko od bŕzd cez fólie až po sedačky). -
woody-alien 13.11.14 20:36
« Re: Spoľahlivosť 2,0TSI
wl: Jj, o té proměnlivé geometrii samozřejmě vím a občas jsem motor proháněl nad 4t otáček, ovšem ani výměna turba nepomohla. Prostě podle mě tápali a zkoušeli měnit věci podle "hospodského" pořadí - váha vzduchu, turbo atd. Kupec byl sice z relativně blízkého okolí ale už mě nikdy nekontaktoval, takže nevím. Snad sloužila dobře. Osobně jsem ovšem přesvědčenej, že jí během toho prvního roku dali těch 110 koní a "zátah vocpoda" pěkně sežrat. Vytáčení ještě za studena atd. Majitelem byla přímo Škoda Auto, takže se řidiči možná dost střídali. -
woody-alien 13.11.14 18:49
« Re: Spoľahlivosť 2,0TSI
wl: Ta Octa byla koupena jako roční s 30.000 km. Jezdila v poho necelých třičtvrtě roku. Pak začlo zhruba půlroční martýrium, kdy byla za tu dobu snad 10x v servisu. Motor ztrácel náhle (třeba při předjíždění, fajnová záležitost >:D ) výkon a to tak, že to jelo s bídou 90-100 s rozjezdem délky běžné ranveje. Na diagnostice jim to ukazovalo stále totéž : mez regulace plnícího tlaku překročena. Takže postupně vyměnili obligátní váhu vzduchu, pak turbo a dál nějaký ty regulační ventily. Nakonec to tedy zprovoznili, ale stálo mě to peníze (ačkoliv na turbo jsem dostal kulanci na materiál) a spoustu nervů. V důsledku vlastně se samotným motorem nic nebylo, jenom s těma věcma okolo, bez kterých to ovšem bohužel stejně nejezdí. Takže hned jak to zase jezdilo, šla milá Octa pryč. Zase byla výhoda, že byla prodaná během dvou dnů - prostě to byl opravdu český sen. ;-) No a od té doby se s jedinou vyjímkou (Jimny) ojetinama nezabývám. -
white label 13.11.14 16:23
Jo, V10 TDI PD byl v tomto ohledu hotový šampion... >:-[]
Nehledě na to, že byl na V10 až překvapivě nekultivovaný, měl jsem ho půjčený na půl dne v Touaregu a nepřesvědčil mě..., V8 TDI (o V12 TDI nemluvě) je proti tomu dokonalý samet, kdo nezkusil, těžko uvěří. -
Leg 13.11.14 16:07
« Re: Spoľahlivosť 2,0TSI
No ja by som aj kľudne spával, ale keď si predstavím, čo všetko možno ten motor podstúpil predtým, než sa dostal do mojich rúk... >:D
A to je pre mňa premostením k tomu, čo som si nedávno všimol na nie úplne reprezentatívnej vzorke rôznych známych okolo mňa: možno si to len nahováram, ale mám pocit, že tí, čo si svoje auto kúpili ako nové s ním majú oveľa menej často problémy ako tí, čo si kúpili ojazdené. Pritom nejde len o to, že by si niekto kupoval auto čo dva roky a tým pádom sa mu ani nestihlo nič pokaziť, vo svojom okolí mám často autá, ktoré sú v rodine často aj 7-8 rokov aj viac, a v podstate bez vážnejších porúch. Naopak, poznám takých, čo doviezli ročnú voňavku z nemecka a tá sa začala podozrivo skoro sypať. Samozrejme, ne je to nejaké zlaté pravidlo a občas človek kúpi vďačné staršie auto (musím si aj ja zaklopať na drevo) alebo sa mu začne rozpadať zánovné auto, ale ak chce človek predísť problémom, asi bude lepší nový Ford s francúzkym motorom ako poctivá japonská Toyota po poctivom nemeckom dôchodcovi.
No ale každopádne, ak bolo auto vyrobené v piatok poobede v deň 50-tych narodenín vedúceho smeny, tak je to asi všetko aj tak jedno. >:D -
iudex 13.11.14 15:15
« Re: Spoľahlivosť 2,0TSI
Ad: čoho sa najviac predá, to sa najviac sype: nemusí to byť tak. Range Roverov sa takisto nepredajú tisíce a servisák jeho motor V8 TDI označil ako najporuchovejší motor, s akým sa kedy stretol, cit.: "na tom motore je zlé všetko". A keď sa vrátim k TSI: reťazové 1,2 odchádzajú, kdežto 1,4TSI 90 kW sú v pohode a opäť 1,4TSI twinchargery sú v servise často. Ale aby som nenosil len jóbovky, na atmobenzíny BMW nepovedal pol zlého slova (takže Leg môže kľudne spávať). ;-) -
woody-alien 13.11.14 14:10
« Re: Spoľahlivosť 2,0TSI
Ron: Právě naopak. Řekneš prodejci - "Jedu zrovna z mytí, chci ten krám okamžitě prodat a koupit opravdový auto. Tak co ta Fabie ? " >:-[]
Říkal jsem si, že se taky příležitostně podívám, ale u nás teď všichni přestavujou. V Teplicích předělávaj VW a tudíž se přesunuli do salónu Audi, a v Děčíně předělávaj Škodovku a ta je zas nastěhovaná v novém salóně VW. Takže zmatek.
Jinak jistěže existujou nechvalně proslulý motory a jejich pověst nevznikla jenom náhodou, ale já zatím jedinej (zato několikrát po sobě) motorickej problém řešil u motoru, kterej se obecně považuje za spolehlivej. 1.9 TDI 81kW v Octě 1. A to byla ojetina, sice jenom roční ale ojetina. -
Ronault. 13.11.14 13:51
« Re: Spoľahlivosť 2,0TSI
Jo a dneska jsem poprvé na živo viděl novou Fabii, už stojí v Blansku před showroomem... nevypadá tedy špatně, ve srovnání s minulou generací je náááádherná, ale to není divu >:D Chtěl jsem rovnou k prodejně odbočit, prohlédnout z blízka a projet, ale pak jsem si uvědomil, že jedu z ručního mytí a mám na sobě monterky a vytahanou mikinu, takže bych asi vypadal divně... a asi ani nový Megane bynepřesvědčil prodejce aby se mi věnoval. >:D -
Ronault. 13.11.14 13:47
« Re: Spoľahlivosť 2,0TSI
WL: Do Frankfurtu byh se taky asi přidal, kdyby se jelo, ale co bude za rok...
Ono to s tou spolehlivostí je takové všelijaké... profláklé potíže některé motory prostě mají, často se tyto problémy pak ale týkají bazarových kupců, tam už je třeba obezřetnost o hodně větší. Jen si nemyslím, že platí takový ten posledí doou platící slogan, že stará auta byla spolehlivější a podobně. To je podle mě jen syndrom principu '"s láskou budeme vzpomínat na tyhle zkur.ené roky". I před lety byly nepodařené motory a např. Renault, který v té době byl v podstatě evropský leader (v prodejích) by mohl vyprávět o 2,2 dCi a 2,0 IDE, teď je leaderem VW a čeho se nejvíce kusů prodá, toho se taky nejvíce sype, logicky, že ano. -
white label 13.11.14 12:38
« Re: GR 400
w-a
Těžko říct, jestli by to bylo moje budoucí auto, to by se vidělo..., samozřejmě záleží hodně i na ceně, pokud by se cena GR 400 (vybaveného dle mých představ) např. začala podezřele blížit základní ceně M4, přestalo by to pro mě dávat smysl. A pak je tu taky otázka jak dopadne nová RS3 a variace na ni a taky M2. Právě Frankfurt 2015 by případně mohl odpovědět na víc otázek, než jen na G R400.

Inak k téme spoľahlivosť nového auta: včera som cestou domov začul nejaké pazvuky z palubovky. Vypnem rádio, počúvam: je to tam. Sakra, nové auto, to sa tam už niečo uvoľnilo? Až po niekoľkých km som zistil, že to vibruje leták, ktorý mi dali za stierač. :-)
Btw. neuplynula už Poterienkovi non-disclosure lehota? Horím zvedavosťou. :-)