Caterham Fotosoutěž (Fotosoutěž Moje auto.cz)
Zařazení: Všechna fóra > Diskuse v MOJE.auto.cz
-
iudex 25.11.14 12:28
« Prihlasujem sa
Ako vidí majiteľ Fordu cestu za úspechom, resp. úspešnú cestu? Úspechom pre každé auto značky Ford je, keď príde naspäť domov po vlastných kolesách. >:D
V tomto duchu teda pridávam svoj súťažný príspevok s názvom "Príchod do vlastnej garáže - najvyšší cieľ Fordu": [odkaz] -
woody-alien 25.11.14 11:39
« Poslední den přihlašování
Ještě dnes 25.11.2014 můžete až do 22.00 hod přihlašovat své fotky ve Fotosoutěži za Listopad 2014. Téma je "Moje auto na cestě za úspěchem". Přihlášení zatím jsou:
Leg
Kysky
woody-alien
poterienko
Přihlášené fotky si můžete prohlédnout zde: [odkaz] -
iudex 25.11.14 10:07
« Re: Ochrana laku
No ja evidentne nezapadnem do miestneho klubu leštičov a voskovačov ;-) , lebo Mondeo som za jeho život len raz prebehol Turtle Waxom a Golf ešte ani raz. Osobne sa divím, kde na to beriete čas, lebo u mňa len umytie a vysušenie auta trvá minimálne 2 hodiny, plus hodina interiér a keby som mal ešte aj leštiť/voskovať, to sú tak ďalšie 2 hodiny a toľko času dopravnému prostriedku venovať nehodlám (nehovoriac o tom, že mám 2 autá). Rovnako by som nebol ochotný vrážať také prachy do špičkových prostriedkov á la karnaubský vosk (pozeral som, že ten od Sonaxu stojí 76 eur - čo ste sa zbláznili?), max. by som dal Turtle wax teflon ako Ronault za nejakých 15 eur.
EDIT: tak som sa nechal zblbnúť a objednal si tvrdý vosk Sonax: [odkaz] >:-[] Kedy to ale budem voskovať, je otázne. ;-) -
Ronault. 24.11.14 21:52
Legacy: Chápu, co tím myslíš a máš pravdu. Já zatím taky jen voskuju a ne nějakým extradrahým, jak píšu, klasika Turtle waxem, možná časem pořídím něco lepšího, ale právě při tom voskování mě vždy vytočí drobné ťukance na laku od kamínků. Pravda, na meganu jsou tušim jen 2 na kapotě a jeden na dveřích, plus asi 6 1mm teček hnědé barvy (podezírám, že mi odněkud muselo na kapotu kápnout trochu barvy odněkud nebo nějaké agresivní látky, naštěstí to je opravdu malinké) a tyhle momenty vzteku bych si chtěl odpustit >:D
Jinak nemáš nějaký odkaz na ten karnaubský vosk nebo sealant v e-schopu? Resp. co to stojí...?
Jinak se snažím voskovat alespoň 3x za rok - před zimou, po zimě a před létem, někdy častjěji. Naštěstí je Megane garážovaný, Favorit to měl horší, taky jsem jej voskoval častěji. -
Leg 24.11.14 21:40
Fólia je fólia a lak je lak, pekne udržiavaná metalíza je niečo, čo súčasné fólie nedokážu úplne napodobniť. Jasne, z dvoch metrov nerozoznáš rozdiel, ale tá hra svetla a farieb pri bližšom pohľade stoja za všetku námahu a komplikácie. :-)
V poslednom čase mi dosť vŕtajú v hlave reči výrobcov a propagátorov sealantov, voskov a rôznych nanoprípravkov o tom, ako dramaticky sa zníži špinenie, zjednoduší sa údržba a zvýši sa ochrana laku vášho drahocenného tátoša. Uznávam, auto sa oveľa jednoduchšie umýva (aj keď wapka mi na to nikdy nestačila, nehovoriac o zaschnutej tvrdej vode, čo po jej použití zanechávala mapy na laku) a keď zaprší, ostávajú na aute pekné kvapôčky, ale o menšom špinení mám značné pochybnosti. Tudiž som učinil menší experiment, na zadné čelo som naniesol z jednej tretiny syntetický sealant, ktorý používam v zime kvôli výdrži, z jednej tretiny fajnový karnaubský vosk, ktorý používam v lete kvôli efektu a z jednej tretiny som lak nechal len tak. Výsledok? Ani ťuk, auto sa špiní všade rovnako, po použití wapky zlezie špina rovnako, tak neviem... Možno som to mal vyskúšať na inom, prúdiacemu vzduchu viac exponovanom mieste, tam by sa možno viac prejavila schopnosť odpudzovať vodu. Každopádne výsledok je taký, že dvakrát do roka pol dňa laku budem naďalej venovať, kvôli vzhľadu, ochrane a následne jednoduchšej údržbe, ale voči rečiam o menšom špinení a oplachovaní wapkou som tak trochu imúnny. Alebo je čas prejsť na nanosealanty...
Thom: myslím, že tá značka bez rámika a reklamy by vyzerala oveľa lepšie, čistejšie. -
woody-alien 24.11.14 21:26
« Re: Přihlašování pokračuje
All: Díky za ohlasy. ;-) Byl docela klid, ale stejně to byla sranda. Původně plánovanou banku jsem vzdal, člověk nikdy neví co se může semlít. >:-[] Došlo i na neplánované překvapení. Otvory v kukle jsem vystřihl podle sebe a figurantovi nesedly. Takže místo plánovaného: "Nasadit kuklu a akce" jsem mu asi minutu na ulici za zvědavého přihlížení obyvatelky sousedícího domu pečlivě upravoval kuklu na obličeji, aby viděl na obě oči. Přece nepůjde loupit jako vandrák. ;-) Problém byl taky v tom, že řidička nám tlumeně nadávala, ať děláme, a přitom měla takový veselý výraz v obličeji, že mi to nedávalo smysl. >:D
-
Ronault. 24.11.14 21:12
« Re: Přihlašování pokračuje
Please smile:
Asi bude záležet na tom, kdo to provádí a jakou kvalitní folii používají. Levné folie asi potíže dělat budou, jsou ale firmy, které garantují 7 let a že Folie půjde bez poškození laku sundat. [odkaz] [odkaz]
Samozřejmě pochybuju, že půjde folie udržet natolik lesklá jako dokonale rozleštěný lak.
No a trochu jsem i přemýšlel, jestli bych na Megana nedal černou lesklou folii na střechu. Ale pořád nejsem rozhodnut, jestli se mi to líbí nebo ne, jestli to není na kombi trochu mimo a jestli už to dneska není trochu kýč. Pravda, že Megany s panoramatickou střechou ji mají taky celou černou a vypadá to docela dobře.[odkaz] -
woody-alien 24.11.14 21:06
« Přihlašování pokračuje
Ještě do zítra 25.11.2014 až do 22.00 hod.můžete přihlašovat svoje fotky do Fotosoutěže za Listopad 2014. Téma je "Moje auto na cestě za úspěchem". Zatím jsou přihlášeni:
Leg
Kysky
woody-alien
poterienko
Přihlášené fotky si můžete prohlédnout zde. [odkaz] -
boost. 24.11.14 20:47
Folie vydrží tak pár let, pak zažloutne a jde těžko sundat. Nevím o tom moc, ale viděl jsem fotky, jak někdo sundával z kapoty folii po deseti letech...
Já mám od kamínků abnormálně zničený předek auta, to jen po pěti letech provozu. Díry jak hrom. Takže teď bych rozhodně volil folii min. na nárazník.
Tady jde o to, že coatings ti jak chrání auto před špínou a i v omezené míře a škrábancům, tak i zlepší vzhled laku (oproti carnauba voskům ale méně); fólie jen chrání. Ovšem nemůžeme si myslet, že fólie je všemocná. Škrábance od mytí atd. se stejně naň objeví (lze i vyleštit, ovšem závisí na typu a výrobci daně fólie) a přijde větší šutr a folie se zničí atd.
Proces sundavani fólie celého auta po letech provozu nebude zrovna lehká práce. Aj proto se přikláním raději ke coatings, jenž v optimálních (!) podmínkách vydrží tak dva roky, a třebas fólie na předek a prahy.
Musel bych si o tom něco přečíst, ale nemám poslední dobou skoro žádný čas se věnovat "mejdličkám" a voskům. -
Covenant 24.11.14 20:27
Ronault:
Nevím co průhledná ale kvalitní barevná folie včetně práce od dobré firmy vyjde na celé auto tak 21-25 tisíc, navíc neztratí lak po zafoliovaní určitý lesk a časem folie nezajde a nezmatní?... nemáte s tím někdo zkušenost?
Co se týká Matěje tak nejde ani tak o ochranu před hrubšími předměty jako kamínky a podobně to mi narovinu říkal...ta ochrana je náhrada vosku, ale s tím rozdíle, že na ní dává záruku dva roky a pokud se o ní člověk rozumně stará vydrží klidně tři i víc..
Efekt je v podstatě stejný jako u kvalitních vosků, je to vidět i na jeho videích, voda okamžitě stéká a špína se drží daleko míň, ale jde o tu výdrž a není to tak náchylné jako vosk.
-
Ronault. 24.11.14 20:08
« Re: Přihlašování zahájeno
Thomasino: No pěkné... i když pro mě asi... no oželím to a budu si ho dále leštit sám >:D
Ten odkaz na Matěje Vepřka trochu vmítá myšlenku, jestli se nevyplatí dát auto do celofolie, výjde to pomalu levněji a je to trvaejší ochrana laku. Sám pořád zvažuju dát folii na přední nárazník, kapotu a blatníky, jen jaksi nejsou zatím vyhrazené finance. Doufám, že letošní zima bude stejně milostivá a nezanechá na autě šrámy jako ta předešlá -
boost. 24.11.14 19:52
To mě strašně u turbobenzínů štve. Nemůžu si pomoct a vždycky i po krátké jízdě vezmu hadřík a jdu koncovky vyčistit. >:D
@ VW HH: Občas potkávám třídveřové GTIP v bílé barvě, s panoramou a na Austinech. Musím teda říct, že to je opravdu pěkné auto! Hned jsem si vzpomněl na woodyho, když jsem jej poprvé spatřil.
Leg: Krásná LMB 130i a slušný detailing gear. :-)
Woody: Super fotka a nápad. :yes: -
Thomasino 24.11.14 19:42
Výfuk se už stačil za těch 24 hod trochu zašpinit >:-[]
Umývám samozřejmě jen ručně a zlehka, ale teď prý bude stačit jen wapka, pokud to nenechám moc dlouho. Tak uvidíme, jsem zvědavej ;-)
P.S.: Kysky, to by šlo. Na běžné denní ježdění.. Jen mě stále vadí ta vysoká pr.del :-( S3 vypadá lépe.. -
boost. 24.11.14 19:39
No pěkný. SiO2 sealanty/coatingy nejsou nic neobvyklého, tak to je asi jeho spešl tvorba, že to tají. :-| ;-) Auto vypadá pěkně, to se musí nechat. Jen mě zarazilo, že se nijak nedotkl výfuku...
Pokud jsi doteď používal klasickou houbu na mytí a kdovíjaký šampón, šup na net a objednej něco normálního! Laku je na vozidlech velmi, velmi málo, až bych řekl, že čím dál míň, takže je potřeba dělat co nejmíň neplechy při mytí a sušení. :-) -
-
Thomasino 24.11.14 18:31
Tak ten přípravek je nějaký spešl sealant, coz je původem umělý vosk, tenhle je na bázi SiO2 (přesný název je zatím utajen, šéfkuchařovo tajemství :-) ).
Tady je popis pro Re(o)naulta a Covenanta:
Program Premium je určen pro dokonalé vyčištění Vašeho vozidla
a zároveň jeho ochranu. Obsahuje nejen dokonalé exteriérové umytí vozidla, disků a čištění oken z obou stran, ale i mezidveřních prostorů, prostorů mezi jednotlivými díly karosérie a čištění laku vozidla od průmyslové kontaminace tzv. “clay-ováním”. Samozřejmostí je šetrné bezdotykové sušení vzduchem a osuškou z jemného mikrovlákna, vysávání a čištění plastových částí interiéru. Následuje impregnace všech plastových částí v interiéru a exteriéru vozidla a aplikace jedné či dvou vrstev vosku z karnauby nebo sealantu (syntetického vosku). Tento program je vhodný na udržování vozidla, přičemž vyčištěním laku dosáhneme jeho vyššího lesku a aplikací vybraných vosků, nebo sealantů, bude vozidlo chráněné po dobu několika měsíců (podle vybraného produktu).
Program obsahuje:
• Předoplach vozidla na odstranění hrubé nečistoty
• Aplikace aktivní pěny na uvolnění zbylých nečistot
• Čištění mezidveřních prostor včetně prostoru mezi jednotlivými díly
karosérie
• Opláchnutí vozidla na odstranění aktivní pěny a nečistot
• Čištění hliníkových disků
• Umytí vozidla metodou 2 věder mikrovláknovou rukavicí a pH
neutrálním šampónem*
• Čistění vnějších stran oken
• Oplach vozidla
• Clay-ování – hloubkové čištění laku vozidla
• Clay-ování vnější strany oken
• Aplikace aktivní pěny po clay-ování
• Oplach vozidla od aktivní pěny po clay-ování
• Bezdotykové sušení vozidla vzduchem a setření zbytků vody osuškou z
jemného mikrovlákna
• Použití pre–wax čističe laku pro dokonalou přípravu povrchu pro
voskování
• Aplikace jedné vrstvy kvalitního vosku/sealantu
• Aplikace vosku na disky
• Aplikace tekutých stěračů
• Impregnace všech plastových častí vozidla na oživení
• Impregnace pneumatik
• Kompletní vysání interiéru
• Vyčistění a impregnace plastových částí v interiéru
• Čištění vnitřních stran oken
• Závěrečná kontrola kvality
Cena: od 3890 Kč (dle použitých vosků a jejich vrstev)
Čas: 6 až 8 hod (záleží od velikosti a znečištění vozidla)
Kdo bude chtít kontakt, tak přes SZ. Kámoš je z Brna a dost tomu detailingu hoví. Už tam bylo hodně známých a všichni spokojeni ;-)

w-a >:D :yes: