Ronault. 07.12.14 18:52
« Re: Vánoční inspirace
Thomasino: No tak jsi to pochopil špatně, viz to, co ti píše i woody, proto Ti píšu, že máš 4x přemýšlet než něco napíšeš, ale evidentně ani to nestačí.
Otáčkoměr a rychloměr jsou dvě různá zařízení, jestli sis nevšiml a každé z nich ukazuje jinou hodnotu a jinak ji mozek vyhodnocuje. A ačkoliv se teda občas divím, když tě čtu, tak jak můj, tak tvůj, dokonce i Koubkův mozek informace zpracovává stejně podle stejných algoritmů, takže nejde o to, co tobě vyhovuje nebo nevyhovuje, protože vůbec o tvůj zvyk nebo nezvyk nejde . To všechno je o fyziologii, neurologii a ergonomii, což jsou vědní exaktní disciplíny.
Proto ve sportovním autě, kdy řidič by měl co nejvíce soustředění věnovat ovládání vozu, má odečet hodnot být pro mozek co nejrychlejší a nejsnadnější.
Samozřejmě, i u tachometru bys mohl argumentovat, že tě zajímá orientačně kolik jedeš, ale to poznáš za jízdy celkem zřetelně, že jedeš jako prase nebo jako hlemýžď.
A abych ti to ještě trochu usnadnil tak abys to pochopil, dám jeden příklad třeba na ukazateli paliva. Když by se v autě ukazovalo jen počet litrů paliva, co v nádrží zbyde a ty nevěděl kolik to auto asi tak žere na kilometr, tak by ti to bylo k ničemu, asi jinak bys pracoval na okruhu ve svém Meganu se zbytekm 1 litru paliva a jinak s mým Meganem při pohodové jízdě, proto grafické vyjádření, že 1 litr je málo je pro mozek opět přínosnější a rychlejší formou zobrazení. -
woody-alien 07.12.14 18:29
« Re: Vánoční inspirace
Thom: Tak schválně, já jsem si Legův výklad vyložil takto.
1. OTÁČKOMĚR ANALOGOVÝ (nebo tedy imitaci analogového na displeji), protože sleduješ pohyb a rychlost ručičky.
2. RYCHLOMĚR DIGITÁLNÍ (číslice), protože rychleji a snáze odečteš přesnou okamžitou rychlost.
Za sebe můžu říct, že v běžném autě mám raději rychloměr analogový, čistě pocitově. Naopak při jízdách s H-H jsem digitální zobrazení rychlosti ocenil a třeba u GTI jsem si to nastavil na displej právě proto, že mi to u C-RS vyhovovalo. -
Thomasino 07.12.14 18:17
« Re: Vánoční inspirace
No mě stačí krátký pohled na rychloměr a vím kolik tam asi tak je. Přesně to vědět fakt nepotřebuji >:-[] Jestli je tam o 5 nebo 10 více či méně je vážně jedno :-)
A reagoval jsem hlavně na tu první část Lega:
"S tým rýchlomerom súhlasím, ideálne je mať ručičkový otáčkomer pretože približná poloha ručičky mi hovorí v akom režime sa motor nachádza a rýchlosť jej pohybu mi naznačuje, čo sa asi v najbližší okamihoch bude diať."
Ale jestli Rone potřebuješ spíše digitální s velkými čísly, tak buď rád, že ho tam máš ;-) Já si mohu naštěstí vybrat a vystačím si s analogovým >:-[] -
Ronault. 07.12.14 17:58
« Re: Vánoční inspirace
Thomasino: Dvakrát čti, 4x přemýšlej a jednou piš. Co na tomhle nechápeš?
"Naopak u rýchlomeru ťa zaujíma skôr presná hodnota rýchlosti, do značnej miery ju dokážeš odhadnúť aj očami ušami a "zadkom", len ju treba presnejšie doladiť pomocou rýchlomera."
Jestli teda potřebuješ z rychloměru odečítat jestli zrychluješ nebo zpomaluješ, měl bys vrátit řidičák, protože máš nějaký problém se statokynetickým ústrojím... jízda na kole ti nedělá potíže nebo udžet rovnováhu? >:-[] Ještě bych to pochopil u majitele Fabie HTP 40 kW, že nad 100 km/h se musí přesvědčit, jestli opravdu zrychluje, ale u majitele Meganu RS... něco tady není v pořádku >:-[]
Naopak u otáčkoměru tě zajímá poměr nebo taky vektor, proto to grafické zobrazení má smysl, to se mnou i Legacy souhlasí:
Já bych prostě u sportovního náčiní jako je Megane RS logicky očekával, to co je v klasickém Meganu a klasickému Meganu bych kdyžtak odpustil i absenci možnosti digitálního zobrazení.
Mimohodem, proč myslíš, že tam tu možnost digitálního zobrazení rychlosti v pal. PC máš a třeba Fluence ji tam nemá, i když má taky analogový tachometr...? To je, co?
PS: Hustý teda to psaní tučného , objevil jsem Amériku, to budu používat pro ty méně pozorné a blonďáky >:-[] -
Thomasino 07.12.14 17:37
« Re: Vánoční inspirace
Jo u kupé je to o něco málo lepší, ale aktuální M235i je minimálně o dvě třídy jinde ;-) Ale u 130i to naštěstí není o designu (ten čumák je fakt divnej!), tam dominuje skvělý motor :-)
Rone, přesně jak píše LEG, stačí krátký pohled, ani nemusíš číst ty číslice kolem a hned víš kde se ta rafika asi tak pohybuje ;-) Jako u MRS si můžeš zapnout i ten číselný rychloměr, kdybys na něm trval >:-[] -
Leg 07.12.14 17:20
« Re: Vánoční inspirace
Covenant: aj mne sa páči, sám jednotku s empaketom nepovažujem za žiadnu tragédiu (na rozdiel od verzie bez mpaketu), ale toto je ešte lepšie. Zaujímalo by ma čo všetko menil a či menil aj kapotu a blatníky a či to sedí na pôvodné úchyty alebo to musel nejak dopasovať. Ale aj ja som mal svojho času cukanie vymeniť nárazník na svojej jednotke za ten z coupé, hlavne keď terajší je už chudák poďobaný jak uhrovitá tvár mutujúceho puberťáka, ale nakoniec som sa do toho nepustil, bola by to dosť drahá operácia a výsledok by si predpokladám nevšimol nikto okrem mňa. :-) [odkaz] vs [odkaz] -
Leg 07.12.14 17:04
« Re: Vánoční inspirace
Ron- áno, záleží podľa chuti každého súdruha, mňa naopak dáta typu priemerná rýchlosť a okamžitá spotreba nezaujímajú a veľký displej si rád schovám, hlavne v noci. S tým rýchlomerom súhlasím, ideálne je mať ručičkový otáčkomer pretože približná poloha ručičky mi hovorí v akom režime sa motor nachádza a rýchlosť jej pohybu mi naznačuje, čo sa asi v najbližší okamihoch bude diať. Zjednodušene povedané, ručička rýchlo sa blížiaca k červenému poľu je jednoznačnejší signál ako keď mrkneš na otáčkomer, vidíš 4260 a z toho ťazšie odhadneš, kedy ťa zhruba čaká preradenie. Naopak u rýchlomeru ťa zaujíma skôr presná hodnota rýchlosti, do značnej miery ju dokážeš odhadnúť aj očami ušami a "zadkom", len ju treba presnejšie doladiť pomocou rýchlomera. -
Ronault. 07.12.14 16:48
« Re: Vánoční inspirace
Legacy: Já jsem třeba docela takový ten typ, co ocení hodně dat, ne nutně hned na očích, ael že se je dá z toho auta vydolovat. Proto mi v mém Meganu dost chybí třeba ten Thomasinův RS monitor nebo R-link a asi bych si za něj teď i připlatil, kdybych měl možnost (před fl jej Megane neměl).
Já narážel na to, co je dle správného pojetí ergonomie správné zobrazení. Spousta lidí si plete pojem ergonomie a zvyk, to je opravdu něco jiného.
Jinak samozřejmě, k jízdě ta data nutně nepotřebuju, Favorit nemá ani ten teploměr venkovní teploty a některé verze ani otáčkoměr, přesto je to docela sranda v tom jezdit z pohledu dnešních aut. -
Ronault. 07.12.14 16:43
Thomasino: Asi tě ošidili, ukazuje ti to, že máš jen 37 koní >:-[] >:D
Ukazuje se Ti ta okamžitá spotřeba číslem nebo na takové stupnici? Mě na stupnici, některým verzím Meganu zase číslem... přitom ta stupnice mi příjde na pytel...
Samozřejmě fakticky a pro zpracování mozku je u hodnot, které potřebujeme vědět přesně je rychlejší odečet z čísla, jen přeostřit na tu malou ručičku a zaměřit mezi které dvě rysky ukazuje, je složité. Proto aby se to mozku alespoň trochu usnadnilo, musí se používat berličky ve stylu začerveněným a tučně psaných hodnot 50/90/130.
Důvod proč se tento systém zavedl je proto, že dříve by byl problém udělat číselný ukazatel rychlosti, ručička se hýbala náhonem nejčastěji z převodovky. Dnes už kdy se rychlost měří nejčastěji ze senzorů kol a tachometry jsou elektrické/digitální, to je jen anachronismus.
Stačí se podívat i na závodní stroje, v F1 na volantu není žádný tučičkový tachometr, ale otáčky se zobrazují podle diod, totéž je v rallye autech nebo na motorkách (závodních, ne choppery a podobné motorky na pohodu).
Nebo si zkus představit, že bys měl tachometr analogový, ale bez hodnot... k čemu by ti byl?
Naopak všechny ty hodnoty, co jsou třeba na tom RS monitoru jsou zobrazeny ve stupnicích abys věděl, jestli těch 92°C je moc teplý nebo moc studený olej abys o tom nemusel moc přemýšlet. SStejně tak u otáček motoru je zobrazení jak daleko od maxima jsi příhodnější.Však něco jiného bude znamenat pro mého Megana 3500ot a něco jiného pro Tvého :-) Proto je často u levnějších aut použití stejných otáčkoměrů pro benzín i naftu dost na škodu... tuším to tak měly v první generaci Logany a Sandera.
Bohužel Koubek mluví o něčem, čemu vůbec nerozumí, plete si pojmy s dojmy. Bohužel je to ale problém 90% novinářů i laiků,.
EDIT: ještě k tomu dojezdu... Teda to je jedna z věcí, co mě na Renaultu s.štve, že prostě pod dojezdem 100km už ukazuje raději nulu. Chápu, že se tím brání tomu aby lidi dojížděli nádrž do prázdna, do motoru šly usazeniny a případně si stěžovali, že skončili na odtahovce, ačkoliv pal PC ukazoval dojezd 30 km a oni ujeli jen 28,5 km, přitom jde jen o to aby si řidič natankoval palivo v Ebropě, kde je benzínka na každém rohu... ale přesto je to takový až moc velký alibismus, který bych chápal třeba pod 30 nebo 50 km... -
Leg 07.12.14 16:42
« Re: Vánoční inspirace
No to je teda informácií. Ja mám štandartne na prístrojovom štíte ručičkový rýchlomer, otáčkomer a palivomer. Medzi budíkmi digitálny čas, teplomer a počítadlo km. Displej defaultne zavretý. A to je všetko. Čo ma štve (a v takto zameranom aute zaráža) je, že nemám ani ukazovateľ teploty oleja ani teploty chladiacej kvapaliny. Ale inak viac info nepotrebujem, štandartne jazdím bez navi, rádio počúvam v podstate len jedno, spotreba ma za jazdy netrápi, dojazd sledujem ak sa občas dostanem pod 100 km a tlak v pneu zmerať nedokážem.
Mimochodom, včera som v Brne videl Polo R WRC, to je vcelku raritka a vlastne som si spomenul, že nedávno som videl ešte väčšiu raritku podobného zamerania od VW Group: [odkaz] -
Thomasino 07.12.14 16:15
« Re: Vánoční inspirace
Rone - mít jenom digitální rychloměr bych teda popravdě nechtěl, ale asi je to otázka zvyku. Nemám problém s rychlým odečítáním na analogovém rychloměru a na palubáku mám většinou tlak v předních pneu, občas pro krácení chvíle okamžitou spotřebu, nebo když se blíží prázdná nádrž, tak aktuální dojezd >:-[]
Nahoře na dipleji je pak stále vidět teplota venku, čas a nádledně záleží co tam mám přepnuté, jestli kombinaci navigace v menším okně spolu s radiem a infem o zařazeném stupni, nebo nejraději tam mám přehled teplot:
Thomasino 07.12.14 15:55
« Re: Vánoční inspirace
Už interiér v Golfu VI a VII je lepší než u Meganu, ale taky lepší než u 1-er :-)
Ale interiér není to hlavní, co všichni na MRS Cup obdivují ;-)
Stejně tak to má Koubek pomotaný s tím názvem a údajnou změnou pod kapotou při faceliftu. Facelift je tady už více než rok, první MRS s faceliftem tady jezdí od února (novinářská flotila od dubna), ale verze Trophy a Trophy-R s 275 koníky představili až v červnu a jde o limitovanou edici >:-[] Navíc přehrát v řídící jednotce software z 265 na 275 koní je otázka chvilky a není vyloučené, že modelový rok 2015 bude mít také 275 koní. -
Ronault. 07.12.14 14:36
« Re: Vánoční inspirace
WL: Však to píšu, že v těch materiálech Megane svůj vzor převyšuje, ale v jednotlivostech a detailech tam ty rozdíly jsou přesto, že na první pohled to vypadá v drtivou porážku násobně dražšího BMW... samozřejmě novší generace a i předchůdce (e39) je někde jinde, to máš pravdu. ;-) -
white label 07.12.14 14:14
Ron
Pokud máš na mysli interiér 5er/E60, tak to je pro mě (zejména před faceliftem) typický neprémiový interiér (zejména palubka/přístrojovka) v prémiovém voze a doslova ostuda BMW. Vše co bylo v 5er před tím i po tom je (na svou dobu) nesrovnatelně lepší. -
Ronault. 07.12.14 13:59
« Re: Vánoční inspirace
Woody: Ono interiér Meganu třeba v materiálech je docela, no, téměř prémiový... teda v jednotlivostech. Konkrétně horní část palubní desky je prostě udělaná z tak kvalitního materiálu, který není ani v originálu, od kterého Renault kopíroval - BMW. Dokonce bych řekl, že i povrchová úprava tlačítek docela nadchne, nebo ony dekory před spolujezdcem. Jenže ono to neznamená prémiový interiér. Když se člověk pak posadí do toho originálu (e60). který sice pohledově materiály je dokonce pozadu od Meganu, tak v jednotlivostech prostě Megane ukazuje, že prémie je dál. Třeba jen chod tlačítek, ukotvení některých ovládacích prvků a třeba ten ovladač i-Drivu je úplně něco jiného, za jízdy se jej dá pěkně ovládat, na konci menu se zastaví (ačkoliv každé menu má jiný počet položek), má pěkně vymezené dráhy atd...

Samozřejmě, na otáčky ti stačí sluch... a proto ten Megane v momentě kdy máš přeřadit raději pípne, tak tomu tvému sluchovému odhadu konstruktéři důvěřují :yes: >:D
Já vždycky tvrdím, že oni ti konstrutéři v těch automobilkách nejsou hloupí, mají na to měřící zařízení, školy, výzkumy atd., jen ti redaktoři a uživatelé na to, co oni ví nejsou dostatečně vzdělaní a chytří.
Samozřejmě jsou i výjimky, viz ono debilní ovládání rádia v ix35.