Caterham Fotosoutěž (Fotosoutěž Moje auto.cz)

Zařazení: Všechna fóra > Diskuse v MOJE.auto.cz

• « 00 Reagovat !

foto Leg

Leg 07.12.14  21:04

« Re: Vánoční inspirace

Covenant: díky, vizuálne by to chcelo ešte ten nárazník u coupé a bola by presne podľa mojich predstáv. Ak sa zadarí tak o pár rokov bude u nás plniť úlohu druhého auta na čiastočný úväzok (predsalen mu už ťahá na 10) a potom by bol priestor ho trochu posunúť aj po vizuálnej a technickej stránke (samosvor, podvozok, možno výfuk). Ale to už sú trochu thomasinovské úvahy. >:D

Bully: to kukám jak puck, vždy keď vidím podobné auto naživo tak mám neskutočnú chuť do neho naskočiť a vyraziť hocikam.

Ronault, thomasino: vidím, že sa hádate kvôli jednej vete, ktorú som, priznávam, dosť de*ilne naformuloval. Takže ešte raz, trochu inak: ideál je pre mňa otáčkomer v strede a v ňom digitálna číslovka s aktuálnou rýchlosťou. Ergonomicky super, vypadá to parádne. Tak to majú Porsche, Ferrari, z ľudovejších napr. Mazda 3 (ale iba verzia s hud, verzia bez hud má z nejakého idiotského dôvodu v strede rýchlomer a otáčkomer úplne blbo po strane)
  • « 00 Reagovat !

foto woody-alien

woody-alien 07.12.14  20:52

« Re: Lotus

Bully: :yes:

Ale něco ti řeknu, ty prahy jsou opravdu hustý. To bych překonal na sedačku jednou a pak už bych nevylez. No, vlastně taky dobře, aspoň se ti z auta nechce. >:D ;-)

Tak si užij zatímní celkem slušný počasí... :-)
  • « 00 Reagovat !

foto Covenant

Covenant 07.12.14  20:52

AUDIRS6
    To se tak říká...nesmíš to brát doslovně co jsem psal. ;-)

Bully
    Hmmmmm 26t tak to je opravdu jak nový a koupil si fakt voňavku, na to že je to taková raritka si mněl štěstí..... nebo se pletu a s takovým nájezdem si jich objevil v inzerátech víc?
  • « 00 Reagovat !

foto AUDIRS6

AUDIRS6 07.12.14  20:40

Cov:
    tak neviem, ci si myslis, ze som z toho stastny, ze niektori predbiehaju buducnost a tak vyjadruju svoju aktualnu nevedomost... :-!
    ja niesom stastny ani z jedneho ;-\
  • « 00 Reagovat !

foto Bully-

Bully_ 07.12.14  20:34

Covenant:
    diky. Jenom jsem ho narychlo umyl. Je sice z r. 2009, ale mel jenom 25 tkm (ted "uz" 26) a nema ani skoro zadne kosmeticke vady.
  • « 00 Reagovat !

foto Covenant

Covenant 07.12.14  20:25

AUDIRS6
    Jak málo stačí ke štěstí.. jeden anglický tuning BMW a už se tam rozhořelá menší dívčí válka >:-[]

Leg:
    Ta tvoje modrá je špičková a nemá chybu :yes:

Bully
    To vypadá jako by zrovna sjelo z výrobní linky, taky krasavec. Bylo v tak v dobrém stavu, nebo sis máknul, leštil a pucoval?
  • « 00 Reagovat !

foto AUDIRS6

AUDIRS6 07.12.14  20:09

pre vsetkych:
    ak sa chcete chytat za hlavy a zaroven sa zasmiat a poplakt si, pozrite sa, co sa deje v diskusii o tej BMW konverzii :

[odkaz]
  • 10 Reagovat !

foto Bully-

Bully_ 07.12.14  19:24

« Lotus

Dneska jsem poprve cvaknul par fotek, tak mne to neda se tu nepochlubit :*)
    [odkaz]
    Taky jsem predtim poprve auto umyl a potom jsem poprve na opustenem parkovisti vytvoril nejake cerne, pogumovane vzory na asfaltu >:-[]
  • « 00 Reagovat !

foto Ronault-

Ronault. 07.12.14  18:59

Thomasino: Tak to čti pořádně, jinak budeš za hlupáka.
    Samozřejmě, na otáčky ti stačí sluch... a proto ten Megane v momentě kdy máš přeřadit raději pípne, tak tomu tvému sluchovému odhadu konstruktéři důvěřují :yes: >:D

Já vždycky tvrdím, že oni ti konstrutéři v těch automobilkách nejsou hloupí, mají na to měřící zařízení, školy, výzkumy atd., jen ti redaktoři a uživatelé na to, co oni ví nejsou dostatečně vzdělaní a chytří.
    Samozřejmě jsou i výjimky, viz ono debilní ovládání rádia v ix35.
  • « 00 Reagovat !

foto Thomasino

Thomasino 07.12.14  18:54

Já samozřejmě píšu o tachometru, na otáčky ti stačí sluch >:-[]
    No možná jsem pochopil špatně co psal LEG, ale stále píši to samé... To bude tím, že tu toho RON dnes píše tolik a já to čtu z rychlíku ;-)
  • « 00 Reagovat !

foto Ronault-

Ronault. 07.12.14  18:52

Thomasino: No tak jsi to pochopil špatně, viz to, co ti píše i woody, proto Ti píšu, že máš 4x přemýšlet než něco napíšeš, ale evidentně ani to nestačí.

Otáčkoměr a rychloměr jsou dvě různá zařízení, jestli sis nevšiml a každé z nich ukazuje jinou hodnotu a jinak ji mozek vyhodnocuje. A ačkoliv se teda občas divím, když tě čtu, tak jak můj, tak tvůj, dokonce i Koubkův mozek informace zpracovává stejně podle stejných algoritmů, takže nejde o to, co tobě vyhovuje nebo nevyhovuje, protože vůbec o tvůj zvyk nebo nezvyk nejde . To všechno je o fyziologii, neurologii a ergonomii, což jsou vědní exaktní disciplíny.
    Proto ve sportovním autě, kdy řidič by měl co nejvíce soustředění věnovat ovládání vozu, má odečet hodnot být pro mozek co nejrychlejší a nejsnadnější.

Samozřejmě, i u tachometru bys mohl argumentovat, že tě zajímá orientačně kolik jedeš, ale to poznáš za jízdy celkem zřetelně, že jedeš jako prase nebo jako hlemýžď.

A abych ti to ještě trochu usnadnil tak abys to pochopil, dám jeden příklad třeba na ukazateli paliva. Když by se v autě ukazovalo jen počet litrů paliva, co v nádrží zbyde a ty nevěděl kolik to auto asi tak žere na kilometr, tak by ti to bylo k ničemu, asi jinak bys pracoval na okruhu ve svém Meganu se zbytekm 1 litru paliva a jinak s mým Meganem při pohodové jízdě, proto grafické vyjádření, že 1 litr je málo je pro mozek opět přínosnější a rychlejší formou zobrazení.
  • « 00 Reagovat !

foto woody-alien

woody-alien 07.12.14  18:29

Thom: Tak schválně, já jsem si Legův výklad vyložil takto.

1. OTÁČKOMĚR ANALOGOVÝ (nebo tedy imitaci analogového na displeji), protože sleduješ pohyb a rychlost ručičky.
    2. RYCHLOMĚR DIGITÁLNÍ (číslice), protože rychleji a snáze odečteš přesnou okamžitou rychlost.

Za sebe můžu říct, že v běžném autě mám raději rychloměr analogový, čistě pocitově. Naopak při jízdách s H-H jsem digitální zobrazení rychlosti ocenil a třeba u GTI jsem si to nastavil na displej právě proto, že mi to u C-RS vyhovovalo.
  • « 00 Reagovat !

foto Thomasino

Thomasino 07.12.14  18:17

No mě stačí krátký pohled na rychloměr a vím kolik tam asi tak je. Přesně to vědět fakt nepotřebuji >:-[] Jestli je tam o 5 nebo 10 více či méně je vážně jedno :-)
    A reagoval jsem hlavně na tu první část Lega:
    "S tým rýchlomerom súhlasím, ideálne je mať ručičkový otáčkomer pretože približná poloha ručičky mi hovorí v akom režime sa motor nachádza a rýchlosť jej pohybu mi naznačuje, čo sa asi v najbližší okamihoch bude diať."
    Ale jestli Rone potřebuješ spíše digitální s velkými čísly, tak buď rád, že ho tam máš ;-) Já si mohu naštěstí vybrat a vystačím si s analogovým >:-[]
  • « 00 Reagovat !

foto Ronault-

Ronault. 07.12.14  17:58

Thomasino: Dvakrát čti, 4x přemýšlej a jednou piš. Co na tomhle nechápeš?
    "Naopak u rýchlomeru ťa zaujíma skôr presná hodnota rýchlosti, do značnej miery ju dokážeš odhadnúť aj očami ušami a "zadkom", len ju treba presnejšie doladiť pomocou rýchlomera."

Jestli teda potřebuješ z rychloměru odečítat jestli zrychluješ nebo zpomaluješ, měl bys vrátit řidičák, protože máš nějaký problém se statokynetickým ústrojím... jízda na kole ti nedělá potíže nebo udžet rovnováhu? >:-[] Ještě bych to pochopil u majitele Fabie HTP 40 kW, že nad 100 km/h se musí přesvědčit, jestli opravdu zrychluje, ale u majitele Meganu RS... něco tady není v pořádku >:-[]

Naopak u otáčkoměru tě zajímá poměr nebo taky vektor, proto to grafické zobrazení má smysl, to se mnou i Legacy souhlasí:
    ručička rýchlo sa blížiaca k červenému poľu je jednoznačnejší signál ako keď mrkneš na otáčkomer, vidíš 4260 a z toho ťazšie odhadneš, kedy ťa zhruba čaká preradenie.

Já bych prostě u sportovního náčiní jako je Megane RS logicky očekával, to co je v klasickém Meganu a klasickému Meganu bych kdyžtak odpustil i absenci možnosti digitálního zobrazení.
    Mimohodem, proč myslíš, že tam tu možnost digitálního zobrazení rychlosti v pal. PC máš a třeba Fluence ji tam nemá, i když má taky analogový tachometr...? To je, co?

PS: Hustý teda to psaní tučného , objevil jsem Amériku, to budu používat pro ty méně pozorné a blonďáky >:-[]
  • « 00 Reagovat !

foto Thomasino

Thomasino 07.12.14  17:37

Jo u kupé je to o něco málo lepší, ale aktuální M235i je minimálně o dvě třídy jinde ;-) Ale u 130i to naštěstí není o designu (ten čumák je fakt divnej!), tam dominuje skvělý motor :-)

Rone, přesně jak píše LEG, stačí krátký pohled, ani nemusíš číst ty číslice kolem a hned víš kde se ta rafika asi tak pohybuje ;-) Jako u MRS si můžeš zapnout i ten číselný rychloměr, kdybys na něm trval >:-[]
  • « 00 Reagovat !

foto Leg

Leg 07.12.14  17:20

Covenant: aj mne sa páči, sám jednotku s empaketom nepovažujem za žiadnu tragédiu (na rozdiel od verzie bez mpaketu), ale toto je ešte lepšie. Zaujímalo by ma čo všetko menil a či menil aj kapotu a blatníky a či to sedí na pôvodné úchyty alebo to musel nejak dopasovať. Ale aj ja som mal svojho času cukanie vymeniť nárazník na svojej jednotke za ten z coupé, hlavne keď terajší je už chudák poďobaný jak uhrovitá tvár mutujúceho puberťáka, ale nakoniec som sa do toho nepustil, bola by to dosť drahá operácia a výsledok by si predpokladám nevšimol nikto okrem mňa. :-) [odkaz] vs [odkaz]
  • « 00 Reagovat !

foto Leg

Leg 07.12.14  17:04

Ron- áno, záleží podľa chuti každého súdruha, mňa naopak dáta typu priemerná rýchlosť a okamžitá spotreba nezaujímajú a veľký displej si rád schovám, hlavne v noci. S tým rýchlomerom súhlasím, ideálne je mať ručičkový otáčkomer pretože približná poloha ručičky mi hovorí v akom režime sa motor nachádza a rýchlosť jej pohybu mi naznačuje, čo sa asi v najbližší okamihoch bude diať. Zjednodušene povedané, ručička rýchlo sa blížiaca k červenému poľu je jednoznačnejší signál ako keď mrkneš na otáčkomer, vidíš 4260 a z toho ťazšie odhadneš, kedy ťa zhruba čaká preradenie. Naopak u rýchlomeru ťa zaujíma skôr presná hodnota rýchlosti, do značnej miery ju dokážeš odhadnúť aj očami ušami a "zadkom", len ju treba presnejšie doladiť pomocou rýchlomera.
  • « 00 Reagovat !

foto Covenant

Covenant 07.12.14  16:50

Leg

Leg co říkáš na tu překopanou M135i na titulce....mě se tedy líbí moc :-) [odkaz]
  • « 00 Reagovat !

foto Ronault-

Ronault. 07.12.14  16:48

Legacy: Já jsem třeba docela takový ten typ, co ocení hodně dat, ne nutně hned na očích, ael že se je dá z toho auta vydolovat. Proto mi v mém Meganu dost chybí třeba ten Thomasinův RS monitor nebo R-link a asi bych si za něj teď i připlatil, kdybych měl možnost (před fl jej Megane neměl).
    Já narážel na to, co je dle správného pojetí ergonomie správné zobrazení. Spousta lidí si plete pojem ergonomie a zvyk, to je opravdu něco jiného.
    Jinak samozřejmě, k jízdě ta data nutně nepotřebuju, Favorit nemá ani ten teploměr venkovní teploty a některé verze ani otáčkoměr, přesto je to docela sranda v tom jezdit z pohledu dnešních aut.
  • « 00 Reagovat !

foto Ronault-

Ronault. 07.12.14  16:43

Thomasino: Asi tě ošidili, ukazuje ti to, že máš jen 37 koní >:-[] >:D
    Ukazuje se Ti ta okamžitá spotřeba číslem nebo na takové stupnici? Mě na stupnici, některým verzím Meganu zase číslem... přitom ta stupnice mi příjde na pytel...

Samozřejmě fakticky a pro zpracování mozku je u hodnot, které potřebujeme vědět přesně je rychlejší odečet z čísla, jen přeostřit na tu malou ručičku a zaměřit mezi které dvě rysky ukazuje, je složité. Proto aby se to mozku alespoň trochu usnadnilo, musí se používat berličky ve stylu začerveněným a tučně psaných hodnot 50/90/130.
    Důvod proč se tento systém zavedl je proto, že dříve by byl problém udělat číselný ukazatel rychlosti, ručička se hýbala náhonem nejčastěji z převodovky. Dnes už kdy se rychlost měří nejčastěji ze senzorů kol a tachometry jsou elektrické/digitální, to je jen anachronismus.

Stačí se podívat i na závodní stroje, v F1 na volantu není žádný tučičkový tachometr, ale otáčky se zobrazují podle diod, totéž je v rallye autech nebo na motorkách (závodních, ne choppery a podobné motorky na pohodu).

Nebo si zkus představit, že bys měl tachometr analogový, ale bez hodnot... k čemu by ti byl?

Naopak všechny ty hodnoty, co jsou třeba na tom RS monitoru jsou zobrazeny ve stupnicích abys věděl, jestli těch 92°C je moc teplý nebo moc studený olej abys o tom nemusel moc přemýšlet. SStejně tak u otáček motoru je zobrazení jak daleko od maxima jsi příhodnější.Však něco jiného bude znamenat pro mého Megana 3500ot a něco jiného pro Tvého :-) Proto je často u levnějších aut použití stejných otáčkoměrů pro benzín i naftu dost na škodu... tuším to tak měly v první generaci Logany a Sandera.

Bohužel Koubek mluví o něčem, čemu vůbec nerozumí, plete si pojmy s dojmy. Bohužel je to ale problém 90% novinářů i laiků,.

EDIT: ještě k tomu dojezdu... Teda to je jedna z věcí, co mě na Renaultu s.štve, že prostě pod dojezdem 100km už ukazuje raději nulu. Chápu, že se tím brání tomu aby lidi dojížděli nádrž do prázdna, do motoru šly usazeniny a případně si stěžovali, že skončili na odtahovce, ačkoliv pal PC ukazoval dojezd 30 km a oni ujeli jen 28,5 km, přitom jde jen o to aby si řidič natankoval palivo v Ebropě, kde je benzínka na každém rohu... ale přesto je to takový až moc velký alibismus, který bych chápal třeba pod 30 nebo 50 km...
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…