Caterham Fotosoutěž (Fotosoutěž Moje auto.cz)
Zařazení: Všechna fóra > Diskuse v MOJE.auto.cz
-
Covenant 07.12.14 20:52
« Re: Vánoční inspirace
AUDIRS6
To se tak říká...nesmíš to brát doslovně co jsem psal. ;-)
Bully
Hmmmmm 26t tak to je opravdu jak nový a koupil si fakt voňavku, na to že je to taková raritka si mněl štěstí..... nebo se pletu a s takovým nájezdem si jich objevil v inzerátech víc?
-
Covenant 07.12.14 20:25
AUDIRS6
Jak málo stačí ke štěstí.. jeden anglický tuning BMW a už se tam rozhořelá menší dívčí válka >:-[]
Leg:
Ta tvoje modrá je špičková a nemá chybu :yes:
Bully
To vypadá jako by zrovna sjelo z výrobní linky, taky krasavec. Bylo v tak v dobrém stavu, nebo sis máknul, leštil a pucoval?
-
Ronault. 07.12.14 18:59
Thomasino: Tak to čti pořádně, jinak budeš za hlupáka.
Samozřejmě, na otáčky ti stačí sluch... a proto ten Megane v momentě kdy máš přeřadit raději pípne, tak tomu tvému sluchovému odhadu konstruktéři důvěřují :yes: >:D
Já vždycky tvrdím, že oni ti konstrutéři v těch automobilkách nejsou hloupí, mají na to měřící zařízení, školy, výzkumy atd., jen ti redaktoři a uživatelé na to, co oni ví nejsou dostatečně vzdělaní a chytří.
Samozřejmě jsou i výjimky, viz ono debilní ovládání rádia v ix35. -
Ronault. 07.12.14 18:52
Thomasino: No tak jsi to pochopil špatně, viz to, co ti píše i woody, proto Ti píšu, že máš 4x přemýšlet než něco napíšeš, ale evidentně ani to nestačí.
Otáčkoměr a rychloměr jsou dvě různá zařízení, jestli sis nevšiml a každé z nich ukazuje jinou hodnotu a jinak ji mozek vyhodnocuje. A ačkoliv se teda občas divím, když tě čtu, tak jak můj, tak tvůj, dokonce i Koubkův mozek informace zpracovává stejně podle stejných algoritmů, takže nejde o to, co tobě vyhovuje nebo nevyhovuje, protože vůbec o tvůj zvyk nebo nezvyk nejde . To všechno je o fyziologii, neurologii a ergonomii, což jsou vědní exaktní disciplíny.
Proto ve sportovním autě, kdy řidič by měl co nejvíce soustředění věnovat ovládání vozu, má odečet hodnot být pro mozek co nejrychlejší a nejsnadnější.
Samozřejmě, i u tachometru bys mohl argumentovat, že tě zajímá orientačně kolik jedeš, ale to poznáš za jízdy celkem zřetelně, že jedeš jako prase nebo jako hlemýžď.
A abych ti to ještě trochu usnadnil tak abys to pochopil, dám jeden příklad třeba na ukazateli paliva. Když by se v autě ukazovalo jen počet litrů paliva, co v nádrží zbyde a ty nevěděl kolik to auto asi tak žere na kilometr, tak by ti to bylo k ničemu, asi jinak bys pracoval na okruhu ve svém Meganu se zbytekm 1 litru paliva a jinak s mým Meganem při pohodové jízdě, proto grafické vyjádření, že 1 litr je málo je pro mozek opět přínosnější a rychlejší formou zobrazení. -
woody-alien 07.12.14 18:29
Thom: Tak schválně, já jsem si Legův výklad vyložil takto.
1. OTÁČKOMĚR ANALOGOVÝ (nebo tedy imitaci analogového na displeji), protože sleduješ pohyb a rychlost ručičky.
2. RYCHLOMĚR DIGITÁLNÍ (číslice), protože rychleji a snáze odečteš přesnou okamžitou rychlost.
Za sebe můžu říct, že v běžném autě mám raději rychloměr analogový, čistě pocitově. Naopak při jízdách s H-H jsem digitální zobrazení rychlosti ocenil a třeba u GTI jsem si to nastavil na displej právě proto, že mi to u C-RS vyhovovalo. -
Thomasino 07.12.14 18:17
No mě stačí krátký pohled na rychloměr a vím kolik tam asi tak je. Přesně to vědět fakt nepotřebuji >:-[] Jestli je tam o 5 nebo 10 více či méně je vážně jedno :-)
A reagoval jsem hlavně na tu první část Lega:
"S tým rýchlomerom súhlasím, ideálne je mať ručičkový otáčkomer pretože približná poloha ručičky mi hovorí v akom režime sa motor nachádza a rýchlosť jej pohybu mi naznačuje, čo sa asi v najbližší okamihoch bude diať."
Ale jestli Rone potřebuješ spíše digitální s velkými čísly, tak buď rád, že ho tam máš ;-) Já si mohu naštěstí vybrat a vystačím si s analogovým >:-[] -
Ronault. 07.12.14 17:58
Thomasino: Dvakrát čti, 4x přemýšlej a jednou piš. Co na tomhle nechápeš?
"Naopak u rýchlomeru ťa zaujíma skôr presná hodnota rýchlosti, do značnej miery ju dokážeš odhadnúť aj očami ušami a "zadkom", len ju treba presnejšie doladiť pomocou rýchlomera."
Jestli teda potřebuješ z rychloměru odečítat jestli zrychluješ nebo zpomaluješ, měl bys vrátit řidičák, protože máš nějaký problém se statokynetickým ústrojím... jízda na kole ti nedělá potíže nebo udžet rovnováhu? >:-[] Ještě bych to pochopil u majitele Fabie HTP 40 kW, že nad 100 km/h se musí přesvědčit, jestli opravdu zrychluje, ale u majitele Meganu RS... něco tady není v pořádku >:-[]
Naopak u otáčkoměru tě zajímá poměr nebo taky vektor, proto to grafické zobrazení má smysl, to se mnou i Legacy souhlasí:
ručička rýchlo sa blížiaca k červenému poľu je jednoznačnejší signál ako keď mrkneš na otáčkomer, vidíš 4260 a z toho ťazšie odhadneš, kedy ťa zhruba čaká preradenie.
Já bych prostě u sportovního náčiní jako je Megane RS logicky očekával, to co je v klasickém Meganu a klasickému Meganu bych kdyžtak odpustil i absenci možnosti digitálního zobrazení.
Mimohodem, proč myslíš, že tam tu možnost digitálního zobrazení rychlosti v pal. PC máš a třeba Fluence ji tam nemá, i když má taky analogový tachometr...? To je, co?
PS: Hustý teda to psaní tučného , objevil jsem Amériku, to budu používat pro ty méně pozorné a blonďáky >:-[] -
Thomasino 07.12.14 17:37
Jo u kupé je to o něco málo lepší, ale aktuální M235i je minimálně o dvě třídy jinde ;-) Ale u 130i to naštěstí není o designu (ten čumák je fakt divnej!), tam dominuje skvělý motor :-)
Rone, přesně jak píše LEG, stačí krátký pohled, ani nemusíš číst ty číslice kolem a hned víš kde se ta rafika asi tak pohybuje ;-) Jako u MRS si můžeš zapnout i ten číselný rychloměr, kdybys na něm trval >:-[] -
Leg 07.12.14 17:20
Covenant: aj mne sa páči, sám jednotku s empaketom nepovažujem za žiadnu tragédiu (na rozdiel od verzie bez mpaketu), ale toto je ešte lepšie. Zaujímalo by ma čo všetko menil a či menil aj kapotu a blatníky a či to sedí na pôvodné úchyty alebo to musel nejak dopasovať. Ale aj ja som mal svojho času cukanie vymeniť nárazník na svojej jednotke za ten z coupé, hlavne keď terajší je už chudák poďobaný jak uhrovitá tvár mutujúceho puberťáka, ale nakoniec som sa do toho nepustil, bola by to dosť drahá operácia a výsledok by si predpokladám nevšimol nikto okrem mňa. :-) [odkaz] vs [odkaz] -
Leg 07.12.14 17:04
Ron- áno, záleží podľa chuti každého súdruha, mňa naopak dáta typu priemerná rýchlosť a okamžitá spotreba nezaujímajú a veľký displej si rád schovám, hlavne v noci. S tým rýchlomerom súhlasím, ideálne je mať ručičkový otáčkomer pretože približná poloha ručičky mi hovorí v akom režime sa motor nachádza a rýchlosť jej pohybu mi naznačuje, čo sa asi v najbližší okamihoch bude diať. Zjednodušene povedané, ručička rýchlo sa blížiaca k červenému poľu je jednoznačnejší signál ako keď mrkneš na otáčkomer, vidíš 4260 a z toho ťazšie odhadneš, kedy ťa zhruba čaká preradenie. Naopak u rýchlomeru ťa zaujíma skôr presná hodnota rýchlosti, do značnej miery ju dokážeš odhadnúť aj očami ušami a "zadkom", len ju treba presnejšie doladiť pomocou rýchlomera. -
Ronault. 07.12.14 16:48
Legacy: Já jsem třeba docela takový ten typ, co ocení hodně dat, ne nutně hned na očích, ael že se je dá z toho auta vydolovat. Proto mi v mém Meganu dost chybí třeba ten Thomasinův RS monitor nebo R-link a asi bych si za něj teď i připlatil, kdybych měl možnost (před fl jej Megane neměl).
Já narážel na to, co je dle správného pojetí ergonomie správné zobrazení. Spousta lidí si plete pojem ergonomie a zvyk, to je opravdu něco jiného.
Jinak samozřejmě, k jízdě ta data nutně nepotřebuju, Favorit nemá ani ten teploměr venkovní teploty a některé verze ani otáčkoměr, přesto je to docela sranda v tom jezdit z pohledu dnešních aut. -
Ronault. 07.12.14 16:43
Thomasino: Asi tě ošidili, ukazuje ti to, že máš jen 37 koní >:-[] >:D
Ukazuje se Ti ta okamžitá spotřeba číslem nebo na takové stupnici? Mě na stupnici, některým verzím Meganu zase číslem... přitom ta stupnice mi příjde na pytel...
Samozřejmě fakticky a pro zpracování mozku je u hodnot, které potřebujeme vědět přesně je rychlejší odečet z čísla, jen přeostřit na tu malou ručičku a zaměřit mezi které dvě rysky ukazuje, je složité. Proto aby se to mozku alespoň trochu usnadnilo, musí se používat berličky ve stylu začerveněným a tučně psaných hodnot 50/90/130.
Důvod proč se tento systém zavedl je proto, že dříve by byl problém udělat číselný ukazatel rychlosti, ručička se hýbala náhonem nejčastěji z převodovky. Dnes už kdy se rychlost měří nejčastěji ze senzorů kol a tachometry jsou elektrické/digitální, to je jen anachronismus.
Stačí se podívat i na závodní stroje, v F1 na volantu není žádný tučičkový tachometr, ale otáčky se zobrazují podle diod, totéž je v rallye autech nebo na motorkách (závodních, ne choppery a podobné motorky na pohodu).
Nebo si zkus představit, že bys měl tachometr analogový, ale bez hodnot... k čemu by ti byl?
Naopak všechny ty hodnoty, co jsou třeba na tom RS monitoru jsou zobrazeny ve stupnicích abys věděl, jestli těch 92°C je moc teplý nebo moc studený olej abys o tom nemusel moc přemýšlet. SStejně tak u otáček motoru je zobrazení jak daleko od maxima jsi příhodnější.Však něco jiného bude znamenat pro mého Megana 3500ot a něco jiného pro Tvého :-) Proto je často u levnějších aut použití stejných otáčkoměrů pro benzín i naftu dost na škodu... tuším to tak měly v první generaci Logany a Sandera.
Bohužel Koubek mluví o něčem, čemu vůbec nerozumí, plete si pojmy s dojmy. Bohužel je to ale problém 90% novinářů i laiků,.
EDIT: ještě k tomu dojezdu... Teda to je jedna z věcí, co mě na Renaultu s.štve, že prostě pod dojezdem 100km už ukazuje raději nulu. Chápu, že se tím brání tomu aby lidi dojížděli nádrž do prázdna, do motoru šly usazeniny a případně si stěžovali, že skončili na odtahovce, ačkoliv pal PC ukazoval dojezd 30 km a oni ujeli jen 28,5 km, přitom jde jen o to aby si řidič natankoval palivo v Ebropě, kde je benzínka na každém rohu... ale přesto je to takový až moc velký alibismus, který bych chápal třeba pod 30 nebo 50 km...

Bully: to kukám jak puck, vždy keď vidím podobné auto naživo tak mám neskutočnú chuť do neho naskočiť a vyraziť hocikam.
Ronault, thomasino: vidím, že sa hádate kvôli jednej vete, ktorú som, priznávam, dosť de*ilne naformuloval. Takže ešte raz, trochu inak: ideál je pre mňa otáčkomer v strede a v ňom digitálna číslovka s aktuálnou rýchlosťou. Ergonomicky super, vypadá to parádne. Tak to majú Porsche, Ferrari, z ľudovejších napr. Mazda 3 (ale iba verzia s hud, verzia bez hud má z nejakého idiotského dôvodu v strede rýchlomer a otáčkomer úplne blbo po strane)