Caterham Fotosoutěž (Fotosoutěž Moje auto.cz)

Zařazení: Všechna fóra > Diskuse v MOJE.auto.cz

• « 00 Reagovat !

foto Leg

Leg 14.12.14  08:59

« Re: Meziplyny

Woody a matika: presne tento vzorček som mal na mysli. Máš u mňa jednotku (ako známku, neočakávaj vyriešenie patovej situácie okolo svojho hothatchu tým, že ti darujem 130i >:D )

K brzdeniu ľavou nohou som sa ešte nedopracoval, teda ak nerátame prvú jazdu s automatickou prevodovkou a podvedomú snahu stlačiť počas jazdy spojku. Ešte že za mnou vtedy nič nešlo. :-)
  • « 00 Reagovat !

foto Leg

Leg 14.12.14  08:52

« Re: Meziplyny

Wl: človeče neviem či to nie je zrovna naopak ako píšeš. Ja mám v jednotke plyn ukotvený dole a myslím že aj ostatné BMW to tak majú. A Golf (neviem ako ostatné VW) mal doteraz v piatej a šiestej generácii plyn uchytený dole, ale ak sa nemýlim tak v siedmej už je uchytený hore.

Mne osobne viac vyhovuje uchytenie dole.

Covenant: snažíš sa trafiť tie otáčky čo tam budeš mať po zaradení nižšieho stupňa, aby prevodovka a spojka pekne zapadli do otáčok motora.

Ronault: na tvojej weekendovke si to asi môžeš pekne vychutnať, to je stará škola, od plynu ide poctivo lanko, žiadne počítače.

Začína sa to tu nejako zvrhávať, späť k farbičkám a svetielkam! >:-[]
  • « 10 Reagovat !

foto woody-alien

woody-alien 14.12.14  08:48

« Meziplyny

No vida, jak v ostudách petrolheadů vzkypěla španělská krev. >:D Někde jsem viděl video s "opičákem" Harrisem, ten to tam dával stylem špička/pata, ale řekl bych, že to je spíš případ pro Ronaulta, protože jeho kotník vykazoval až nezdravý stupeň volnosti. >:-[]

Za mě asi takhle, zkusit se má všechno, meziplyny, brzdění levou nohou (bacha na čelní sklo >:D ), ale to že to nezvládám jako na nějakým videu, mi radost z jízdy nekazí. Tu mi nekazí ani když stroj pracuje za mě (viz to sázení meziplynů dvojspojkou). Pořád zbývá dost činností, které za tebe stroj neudělá, třeba hezky trefenej průjezd zatáčkou.
  • « 00 Reagovat !

foto woody-alien

woody-alien 14.12.14  08:26

« Meziplyny..a Sheldon Cooper

Leg: Jsi pozornej, totéž zaujalo mě. Ostrá jízda na technické trati a přitom tam držel plnej plyn bůhvíjak dlouho než se dostal z pětky na šestku. S Cliem, GTI, FieSTou (o SSS ani nemluvě) a dalšími jsem taky při zkoušení na zatáčkovitější trati končil na čtyřce a v podstatě hned se zas řadilo dolů.

Ještě k tý matice. Rozdíl rychlostí mezi Megošem a Ávií potřebný k dosažení náskoku 10 minut na 10 km se tedy dá vyjádřit funkcí rychlosti Meganu v tomto tvaru.

f(x) = x2 / (60+x) kde x je rychlost Meganu.

Tedy např.při rychlosti Megoše 60km/h je potřebný rozdíl 30km/h, při rychlosti 120km/h je potřebný rozdíl 80km/h atd.
  • « 00 Reagovat !

foto Covenant

Covenant 14.12.14  07:56

« Technika meziplynu

Leg , pleaseSMILE
    Kam při podřazování necháváte otáčky až spadnout?

Tady je například článek, kde píšou, že při běžném podřazení člověk brzdí, otáčky spadnou na cca 2000 a zařadím (bez meziplynu)
    [odkaz]

No a tady je druhý, kde udává jako přiklad řazení s meziplynem, jeden.. má tam například 6000 ot brzdí, nechá je spadnou na 3500 a pak tam šoupne meziplyn a snaží se trefit zase těch 3500....[odkaz] což mi přijde už dost trefit a vyhnat je na 3500ot
    Máte to nějak vysledované?

• « 00 Reagovat !

foto Ronault-

Ronault. 14.12.14  02:04

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Levný benzín a nafta...

Když už jste nakousli ty meziplyny, tak v tom tedy jsem totálně out. Tak vprvní řadě u nafťáku, no, pravda, chce to aby šlo auto rychle do a z otáček a i když se 1,6 dCi vytáčí docela slušně na nafťáky, tak pořád to asi moc nepůjde. Zkusím s Favoritem zamakat až ho sundám ze špalků a bude venku teplo.
    Ale zpět k pedálům... Když jsem měl pučenou tu ix35, tak měla pedál plynu ukotvený dole, Megane nebo i ostatní auta, co jsem je řídil delší dobu, měly pedál plynu ukotvený dole. Podle mě pro tu rychlou práci s plynem a brzdou je lepší ukotvení nahoře, když si položím patu a jedu "špička-špička, tak mi nevadí ten schod mezi plynem a brzdou.
    BMW ale podle mě mají ukotvení dole, ne?
  • « 00 Reagovat !

foto white-label

white label 14.12.14  01:13

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Levný benzín a nafta...

Leg
    Tvoje BMW na tom bude v tomto ohledu určitě líp, začíná to už tím, že zatímco v BMW bývá běžně ukotven plynový pedál nahoře (stejně jako brzda a spojka), tak u VW bývá dole, tedy opačně, než brzda a spojka.
    A paradoxně jde obvykle lépe "šlapat" jednou nohou na brzdu i plyn současně u automatu (včetně dvojspojky), protože tam obvykle bývá plocha brzdového pedálu širší, než u manuálu Jenže zrovna tam to nepotřebuješ, protože máš stejně druhou nohu volnou a hlavně ti meziplyny naservíruje přímo dvojspojka...a ty se pak můžeš mnohem víc věnovat samotnému řízení a všemu dalšímu, co s tím přímo souvisí i přímo nesouvisí... ;-)

Th
    Moc se nesměj, tvůj věk začíná čtverkou (stejně jako můj) a od první čtverky už má stejně daleko, jako do první pětky, iudex (s počáteční trojkou) je proti tobě mládenec, starouši. :*) >:-[]
  • « 00 Reagovat !

foto Leg

Leg 14.12.14  00:37

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Levný benzín a nafta...

Smile: len cvič, mne sa to zo začiatku zdalo tiež nemožné, ale už mi to trochu ide. Ono sa ti to po čase zažije a budeš to robiť tak nejak prirodzene. Ale dôležitá je obuv. Používam techniku špička špička, techniku špička - päta som používal akurát na predchádzajúcom aute pri rozjazdoch do prudkého kopca, teraz na to používam prudko nepetrolheadskú funkciu hill-hold.

Jedna čiarka na otáčkomeri je sto otáčok, to ja sa pravidelne seknem aj o 500, hlavne pri ostrejšej jazde, takže máš môj obdiv. :yes:

iudex: nevšimol som si, ako má GTI rozmiestnené pedále, ale toto je alfa a omega medziplynovej mágie, takže tam bude možno pes zakopaný.
  • « 00 Reagovat !

foto boost-

boost. 13.12.14  23:28

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Levný benzín a nafta...

Leg:

Jo, meziplyny bez brzdění dělám pořád a většinou se netrefím o zhruba jednu čárku na otáčkoměru. Takže auto lehce cukne. Ale lepším se.

A jak to máš s meziplyny při brzdění? Já fakt nemůžu svoji nohu srovnat na pedály tak, abych špičkou i při lehkém brzdění ťuknul do pedálu. Špička-špička funguje, jak jsem už říkal, jen při větším brzdění. Pedály máme stejné, tak jsem čekal, až se tu objevíš. >:D

Na Jandu jsem koukal už dříve. Neskutečné, jak zvládá sázet přesné meziplyny s dvojitým vyšlapováním. Chlapec umí.
  • « 00 Reagovat !

foto iudex

iudex 13.12.14  23:24

« Re: Re: Re: Meziplyny..

Hmm, začínam sa tu cítiť nesvoj, tu sa to na môj vkus ako ostudy petrolheadov príliš začína ponášať na zraz petrolheadov. ;-) Ja ani so svojou plutvou veľkosti 48 neviem podraďovať štýlom heel-toe, moje chabé pokusy o medziplyny pri podraďovaní spočívajú vždy v prešlapávaní, t.zn. nie pravá noha na oboch pedáloch (brzdy a plynu), ale prešlapávanie medzi oboma. Že sa to rýchlosťou ani nepriblíži Jandovmu frenetickému knitaniu chodidlami asi nemusím hovoriť. 8-s
  • « 00 Reagovat !

foto Leg

Leg 13.12.14  23:03

« Re: Re: Meziplyny..

Vranis: pekné video, zaujalo ma, že pri ostrejšej jazde technickou traťou sa dostane až na šestku, ja väčšinou na technickej trati kvedlám medzi 2-3, občas 4. :-)
  • « 00 Reagovat !

foto Leg

Leg 13.12.14  22:52

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Levný benzín a nafta...

Smile: na jednotke to ide celkom pekne, chce to len trénovať. Ja napríklad mastím medzipliny aj keď sa blížim k Tescu na nákupy. Postupne sa naučíš presne ťuknúť do pedálu tak, aby si tam mal zhruba otáčky, ktoré budeš mať po podradení. To sa najprv nauč bez brzdenia, potom skúšaj do hry zapojiť brzdu tak, aby nefungovala štýlom nebrzdím - nebrzdím - nebrzdím - čelo nalepené na sklo - nebrzdím, ale aby si popri medziplynoch pekne plynulo brzdil. Ja to trénujem už asi päť rokov a stále mi v tejto disciplíne hociaká dvojspojka "pre starých dedkov" dáva pekne na prd*l. Vidím to tak, že až sa to raz naučím, tak si tú dvojspojku kúpim. >:D

Mne sa páči toto staršie známe video: [odkaz] Možno si stačí dať čierne lakovky a biele ponožky a pôjde to samo. >:D
  • « 10 Reagovat !

foto Vranis

Vranis 13.12.14  21:17

« Re: Meziplyny..

A tu je este jedno video na rovnaku temu, zhruba od polky to zacina ;-)

www.youtube.com/watch?v=QQp5kH_eQeE
  • « 00 Reagovat !

foto Covenant

Covenant 13.12.14  20:30

« Meziplyny..

Ukázka jak je tam šoupe Janda a zároveň brzdi (video od 0:19)

[odkaz] ;-)
  • « 00 Reagovat !

foto boost-

boost. 13.12.14  20:13

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Levný benzín a nafta...

wl

Ale na YouTube jsem viděl, jak jeden týpek dělá krásný mezigasy se stejným modelem auta. Při výrazném brzdění, kdy brzdový pedál se propadne na/pod úroveň pedálu se mi to občas podaří. Občas taky ale neukočíruju nervy v noze a vytvořím větší tlak na levou stranu špičky chodidla. >:D

Velikost mám 45-46 a zkoušel jsem to se třemi různými botami.
  • « 00 Reagovat !

foto AUDIRS6

AUDIRS6 13.12.14  20:05

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Levný benzín a nafta...

Tak mne sa smeju, ze ja mam miesto noh plutvy >:-[]
    nechcite vdiet ten rozmer >:-[]
  • « 00 Reagovat !

foto Thomasino

Thomasino 13.12.14  20:05

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Levný benzín a nafta...

To víš, my mladší nejsme ještě tak líní si řadit sami a raději si užíváme ten pocit většího propojení a ovládaní auta ;-) >:-[]
    Já ti dám ""věkově má ke mně hodně blízko" >:D
  • « 00 Reagovat !

foto white-label

white label 13.12.14  19:43

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Levný benzín a nafta...

pS
    V mnoha autech to jde hodně špatně logicky hlavně k vůli vzájemné poloze pedálu plynu a brzdy. To by pak člověk musel jezdi na pravé noze s ploutví, aby vůbec dosáhl jednou nohou na oba pedály současně. >:-[]
  • « 00 Reagovat !

foto boost-

boost. 13.12.14  19:25

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Levný benzín a nafta...

wl

Přesně tak. Zatím si manuál užívám. Trénuji meziplyny ať nejsem ostuda petrolheadů. Ale nevím, jak to dělají ostatní, mně nejde současně brzdit a dávat plyn - ani heel-toe, ani heel-heel? nezvládám. :-(
  • « 10 Reagovat !

foto white-label

white label 13.12.14  19:20

« Re: Re: Re: Re: Re: Levný benzín a nafta...

iudex
    Spíš to vysvětluje fakt, že švagrová už bude pravděpodobně moudřejší... ;-)
    Věkově má ke mně hodně blízko i takový Thomasino, a přesto, že už o dvojspojce začíná uvažovat alespoň v diskusích, na celkové zmoudření evidentně potřebuje více času, než jeho vrstevníci. >:-[]
    Ty jsi mladý ogar, který se ještě potřebuje pořádně vyřádit s fofrklackem pevně v ruce. >:D
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…