Caterham Fotosoutěž (Fotosoutěž Moje auto.cz)
Zařazení: Všechna fóra > Diskuse v MOJE.auto.cz
-
white label 14.12.14 17:21
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Meziplyny..
Leg
Sorry, když to po sobě dneska čtu, musel jsem být v noci asi pěkně zhulený... :*) >:D
Samozřejmě máš pravdu, přitom stačilo napsat, že ty plynové pedály máte s iudexem uchyceny naopak. 8-s
Nedávno jsme to řešili s (na BMW orientovaným) Dinarem, který taky říkal, že u G7GTI mu ty meziplyny (se současným brzděním) nejdou dávat a já jsem to tu vzpomínal po zkušební jízdě s G7R. Každopádně to uchycení plynu u předchozích g. Golfu (ala BMW) mi přišlo lepší, i když u dsg je to celkem jedno. U alllroadu mám ale taky uchycený plyn vrchem. -
Ronault. 14.12.14 17:12
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Meziplyny..
šmoula: Jo, to je přesně on, jen měl teda lakýrky, košili s manžetovými knoflíky atd... >:D Viděl jsem z blízka jeho jízdu, pak jsem ho i zaregistroval na letišti, ale netušil jsem, že je to on, jen mě pak někdo upozornil, takže bych jej dnes už nepoznal.
Leg.: Jo, to je velká výhoda, ty reakce jsou opravdu bleskurychlé, to se nedá srovnat s běžnými novými auty.
Woody: Brždění levou jsem se musel učit ze stejného důvodu. Jednu dobu mi Laguna do zahřátí na volnoběh na lpg chcípala, pokročilo to pak dtak daleko, že pořád, nakonec se přetěsnilo sání a bylo to OK, ale jinak to nešlo, jen přepínat na benzín... a ten je drahý >:D -
šmoula nešika 14.12.14 13:32
« Re: Re: Re: Re: Re: Meziplyny..
Covenant: To je možné, že Janda něco závodí. Zkusím se podívat... Taky jsem četl kdesi, že byl kdysi dávno testovací jezdec či co, což by jeho bezmozkovému stylu jízdy i v běžném p(r)ovozu odpovídalo.
Edit: Dobrá profilovka... [odkaz] Ronault může být pyšný, že ho viděl na vlastní oči. >:D -
woody-alien 14.12.14 10:28
« Re: Re: Re: Re: Meziplyny
Leg: V3S jsem nejel, ale připomněls mi scénu ze seriálu M.A.S.H., kde se Jeep řízený Radarem dostal do dělostřelecké palby. Jak tak kličkoval ze strany na stranu po cestě, jeden z doktorů vzadu (myslím že Hawkey) zařval na Radara: Jak to krucinál jedeš ?
Promiňte, pane, ale v takové palbě se blbě dávaj meziplyny. >:D
-
Leg 14.12.14 10:11
« Re: Re: Re: Meziplyny
woody: s brzdením ľavou nohou som na tom podobne. Občas som to len tak skúšal a aby som brzdil primerane, musel som sa na to absolútne sústrediť, čo je nemysliteľné pri nejakom ostrejšom prejazde zákrutou. Ale myslím, že absencia citu v ľavej nohe nie je len o preferencii ľavák - pravák ako skôr o tom, že bežný človek má ľavú nohu skôr vycvičenú na to, že proste bez citu stlačí spojku naplno a potom ju keď tak plynule povoľuje. To je opak u brzdy, na ktorú spravidla treba ísť s citom a uvoľniť sa dá aj prudšie. Ale to je skôr otázka na ľudí, čo majú sa fungovanie ľudského tela školu ... -
Leg 14.12.14 10:04
« Re: Re: Re: Meziplyny
covenant: ja to tak nejak intuitívne chápem tak, že sa snažíš dosiahnuť otáčky, čo budeš mať po preradení, čím zaistíš plynulé spojenie kolies a motoru bez rázov a šklbnutia. Ale v tomto som úplny samouk, nie som žiadny Malchárek a keby si videl, ako to tam mrskám počas mojej úbohej snahy o svižnú jazdu, radšej by si sa ma ani nepýtal. >:D BTW výborná škola na toto je jazda s V3S, tam musíš dávať medziplyny aj pri radení smerom hore a zakaždým s dvojitým vyšlapovaním spojky. -
woody-alien 14.12.14 09:19
« Re: Re: Meziplyny
Leg: Díky, takovou oběť od tebe nežádám. ;-) Ale napadlo mě, jestli ta patová situace kolem H-H není nějaký znamení. Třeba že FWD is OUT. >:-[]
Brzdění levou nohou je pro absolutního praváka jako jsem já dost náročné, nemám v té noze cit. Ale okolnosti mě přinutily se to učit už u 120ky, když mi škodověnka (než jsem to opravil) při přiblížení se k volnoběžným otáčkám prostě chcípala. Takže jsem musel při příjezdu ke křižovatce zároveň brzdit, řadit a přidávat plyn. Když jsem pak vyčistil karburátor, stejně jsem si koupil takovej origo plechovej nástavec na plynovej pedál, čímž se mi dařilo brzdit a přidávat plyn zároveň. ;-) -
Leg 14.12.14 08:59
« Re: Meziplyny
Woody a matika: presne tento vzorček som mal na mysli. Máš u mňa jednotku (ako známku, neočakávaj vyriešenie patovej situácie okolo svojho hothatchu tým, že ti darujem 130i >:D )
K brzdeniu ľavou nohou som sa ešte nedopracoval, teda ak nerátame prvú jazdu s automatickou prevodovkou a podvedomú snahu stlačiť počas jazdy spojku. Ešte že za mnou vtedy nič nešlo. :-) -
Leg 14.12.14 08:52
« Re: Meziplyny
Wl: človeče neviem či to nie je zrovna naopak ako píšeš. Ja mám v jednotke plyn ukotvený dole a myslím že aj ostatné BMW to tak majú. A Golf (neviem ako ostatné VW) mal doteraz v piatej a šiestej generácii plyn uchytený dole, ale ak sa nemýlim tak v siedmej už je uchytený hore.
Mne osobne viac vyhovuje uchytenie dole.
Covenant: snažíš sa trafiť tie otáčky čo tam budeš mať po zaradení nižšieho stupňa, aby prevodovka a spojka pekne zapadli do otáčok motora.
Ronault: na tvojej weekendovke si to asi môžeš pekne vychutnať, to je stará škola, od plynu ide poctivo lanko, žiadne počítače.
Začína sa to tu nejako zvrhávať, späť k farbičkám a svetielkam! >:-[] -
woody-alien 14.12.14 08:48
« Meziplyny
No vida, jak v ostudách petrolheadů vzkypěla španělská krev. >:D Někde jsem viděl video s "opičákem" Harrisem, ten to tam dával stylem špička/pata, ale řekl bych, že to je spíš případ pro Ronaulta, protože jeho kotník vykazoval až nezdravý stupeň volnosti. >:-[]
Za mě asi takhle, zkusit se má všechno, meziplyny, brzdění levou nohou (bacha na čelní sklo >:D ), ale to že to nezvládám jako na nějakým videu, mi radost z jízdy nekazí. Tu mi nekazí ani když stroj pracuje za mě (viz to sázení meziplynů dvojspojkou). Pořád zbývá dost činností, které za tebe stroj neudělá, třeba hezky trefenej průjezd zatáčkou. -
woody-alien 14.12.14 08:26
« Meziplyny..a Sheldon Cooper
Leg: Jsi pozornej, totéž zaujalo mě. Ostrá jízda na technické trati a přitom tam držel plnej plyn bůhvíjak dlouho než se dostal z pětky na šestku. S Cliem, GTI, FieSTou (o SSS ani nemluvě) a dalšími jsem taky při zkoušení na zatáčkovitější trati končil na čtyřce a v podstatě hned se zas řadilo dolů.
Ještě k tý matice. Rozdíl rychlostí mezi Megošem a Ávií potřebný k dosažení náskoku 10 minut na 10 km se tedy dá vyjádřit funkcí rychlosti Meganu v tomto tvaru.
f(x) = x2 / (60+x) kde x je rychlost Meganu.
Tedy např.při rychlosti Megoše 60km/h je potřebný rozdíl 30km/h, při rychlosti 120km/h je potřebný rozdíl 80km/h atd. -
Covenant 14.12.14 07:56
« Technika meziplynu
Leg , pleaseSMILE
Kam při podřazování necháváte otáčky až spadnout?
Tady je například článek, kde píšou, že při běžném podřazení člověk brzdí, otáčky spadnou na cca 2000 a zařadím (bez meziplynu)
[odkaz]
No a tady je druhý, kde udává jako přiklad řazení s meziplynem, jeden.. má tam například 6000 ot brzdí, nechá je spadnou na 3500 a pak tam šoupne meziplyn a snaží se trefit zase těch 3500....[odkaz] což mi přijde už dost trefit a vyhnat je na 3500ot
Máte to nějak vysledované?
-
Ronault. 14.12.14 02:04
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Levný benzín a nafta...
Když už jste nakousli ty meziplyny, tak v tom tedy jsem totálně out. Tak vprvní řadě u nafťáku, no, pravda, chce to aby šlo auto rychle do a z otáček a i když se 1,6 dCi vytáčí docela slušně na nafťáky, tak pořád to asi moc nepůjde. Zkusím s Favoritem zamakat až ho sundám ze špalků a bude venku teplo.
Ale zpět k pedálům... Když jsem měl pučenou tu ix35, tak měla pedál plynu ukotvený dole, Megane nebo i ostatní auta, co jsem je řídil delší dobu, měly pedál plynu ukotvený dole. Podle mě pro tu rychlou práci s plynem a brzdou je lepší ukotvení nahoře, když si položím patu a jedu "špička-špička, tak mi nevadí ten schod mezi plynem a brzdou.
BMW ale podle mě mají ukotvení dole, ne? -
white label 14.12.14 01:13
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Levný benzín a nafta...
Leg
Tvoje BMW na tom bude v tomto ohledu určitě líp, začíná to už tím, že zatímco v BMW bývá běžně ukotven plynový pedál nahoře (stejně jako brzda a spojka), tak u VW bývá dole, tedy opačně, než brzda a spojka.
A paradoxně jde obvykle lépe "šlapat" jednou nohou na brzdu i plyn současně u automatu (včetně dvojspojky), protože tam obvykle bývá plocha brzdového pedálu širší, než u manuálu Jenže zrovna tam to nepotřebuješ, protože máš stejně druhou nohu volnou a hlavně ti meziplyny naservíruje přímo dvojspojka...a ty se pak můžeš mnohem víc věnovat samotnému řízení a všemu dalšímu, co s tím přímo souvisí i přímo nesouvisí... ;-)
Th
Moc se nesměj, tvůj věk začíná čtverkou (stejně jako můj) a od první čtverky už má stejně daleko, jako do první pětky, iudex (s počáteční trojkou) je proti tobě mládenec, starouši. :*) >:-[] -
Leg 14.12.14 00:37
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Levný benzín a nafta...
Smile: len cvič, mne sa to zo začiatku zdalo tiež nemožné, ale už mi to trochu ide. Ono sa ti to po čase zažije a budeš to robiť tak nejak prirodzene. Ale dôležitá je obuv. Používam techniku špička špička, techniku špička - päta som používal akurát na predchádzajúcom aute pri rozjazdoch do prudkého kopca, teraz na to používam prudko nepetrolheadskú funkciu hill-hold.
Jedna čiarka na otáčkomeri je sto otáčok, to ja sa pravidelne seknem aj o 500, hlavne pri ostrejšej jazde, takže máš môj obdiv. :yes:
iudex: nevšimol som si, ako má GTI rozmiestnené pedále, ale toto je alfa a omega medziplynovej mágie, takže tam bude možno pes zakopaný.

To vypadá na nějakou předváděčku z Prahy, jen tak lehce na víkend... >:-[]