Caterham Fotosoutěž (Fotosoutěž Moje auto.cz)
Zařazení: Všechna fóra > Diskuse v MOJE.auto.cz
-
-
white label 12.01.15 13:28
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nostalgická BeSt1e
Leg
Že jsou ty asociace a hlavně očekávání u současného Audi S1 nesmyslné, v tom s tebou naprosto souhlasím, viz má reakce z 12:30 na Thomasina.
Mně nevadí ani řešení s kostrbatou přesmyčkou ve stylu 1M, ale naopak za "tragické" považuji označení jako je "X5 ///M 50d" apod.
[odkaz]
-
Leg 12.01.15 13:13
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nostalgická BeSt1e
Ja na keby nehrám a ani netvrdím, že je to rovnaký príklad, len podobný. To že jedno je rally špeciál a druhé malosériovka neznamená, že tam neexistuje paralela. Len poukazujem na to, že dve autá z rodinného striebra dvoch nemeckých prémiových automobiliek (vzhľadom na význam marketingu u prémiových automobiliek si dovolím tvrdiť, že rodinné striebro má cenu zlata) zhodou okolností mali prepožičať svoje meno alebo jeho známejšiu časť bežnému modelu a každá z týchto automobiliek sa s tým vyrovnala inak. BMW zvolilo kostrbatú presmyčku, Audi to tam fláklo tak jak to je. Nakoniec, dôkazom toho, že to vyvoláva nezmyselné asociácie (a očakávania) je aj thomom spomínaný test.
iudex: aditíva nepoznám, riešením nielen tohto problému by mohol byť bufík, ale to je už predsalen trochu náročnejší zásah, aj finančne. Doma parkuješ v garáži alebo vonku? -
white label 12.01.15 12:44
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nostalgická BeSt1e
Leg
Pro některé "pamětnější" fanoušky rally to dnes může znít "podivně povědomě", ale osobně v tom přesto problém nevidím, viz i reakce iudexe.
Kdyby BMW..., jenže na kdyby se nehraje a BMW s M1 stejným příkladem není. BMW M1 byl regulérní model a pokud bychom chtěli najít srovnatelnou situaci s problémem označení M1/1M, pak by muselo Audi v rámci řady A2 chtít další/novou S2/RS2, které už tu jednou skutečně byly, ovšem ve střední třídě a jejich třídními nástupci byli/jsou S4/S5/RS4. -
white label 12.01.15 12:30
Bully
To (kupodivu) "v přímce" je myšleno jak?
Th
Pokud bychom šli do důsledku, tak žádné skutečně sériové auto by si nezasloužilo přímé srovnání s legendou typu ASQ S1. Ani žádné jiné současné eSkové (a dokonce ani RSkové) Audi. Každý, kdo se vyzná v současné sériové produkci Audi logicky očekává, že Audi S1 bude v rámci řady A1 tím, čím je např. v rámci řady A3 S3 apod.. A stejně jako v jiných řadách by měl zbýt prostor pro případnou vrcholnou RS1. -
iudex 12.01.15 12:06
No možno sa to s tými tradíciami niekedy preháňa; áno Audi Sport Quattro S1 bola legenda, ale to sú tri desaťročia dozadu a pre väčšinu z nás to je minulosť, ktorú sme nevnímali (možno tak label mohol vtedy rallye sledovať, ja som ale začiatkom 80. rokov sledoval akurát tak vlka a zajaca :-). To by potom rovnakou logikou automobilky nemohli používať slávne mená a napr. Škoda by nemohla použiť názov Rapid na iné ako dvojdverové kupé so zadným pohonom. ;-) Najvýkonnejší malý hotheč podľa mňa hanbu slávnemu menu nerobí, naviac označenie S1 ladí s modelovým názvoslovím Audi a naopak mne príde trochu násilné označenie BMW 1M, keď ostatné športové modely sa označujú M3, M5 a pod.
Mňa viac ako nejaké šmýkanie sa na snehu (na lyžovačke som bol vďačný za dobre fungujúce ESP v Mondeu) frustruje fakt, že GTI v zime jazdí viac menej permanentne so studeným motorom: studený štart, pár km do práce a po meste, olej horko-ťažko 60-70°C a zase zhasnúť. Uvažujem, že budem do benzínu pridávať nejaké aditívum, aby som nejako zmiernil negatívne následky takéhoto jazndého režimu. Máte s aditívami do benzínu niekto skúsenosti?
P.S. Včera som videl film Gone Girl, čo odporúčal WL: veľmi solídny film, minimálne hlavná predstaviteľka Rosamunde Pike ašpiruje za svoj výkon na Oscara. -
Leg 12.01.15 11:41
« Re: Re: Re: Re: Re: Nostalgická BeSt1e
Áno, S1 má byť na konci, už to mám nejaké pomotané. Každopádne názov S1 tak nejak zľudovel a medzi ako hovoríš znalcami sa to celkom ujalo a každý si pri označení S1 predstaví práve toto auto ("neznalcov" asi v tomto prípade nemá zmysel riešiť, pre nich je to len stará vykuchaná audina). Takže ak dá Audi na trh ostrú krabičku s názvom S1, ktorú má väčšina fanúšikov rally a Audi spojenú s touto legendou, pôsobí to trošku divne. Podobne, ako keby BMW ostrú verziu najmenšieho kupé pomenovalo rovnako ako legendárne kupé zo sedemdesiatych rokov. Tam je tá spojitosť, legenda verzus relatívne obyčajné auto, ktorému má vzhľadom na politiku označovania modelov pripadnúť meno, s ktorým si všetci spájajú onu legendu.
Bully: no paráda, priznaj sa, že si si to auto kúpil kvôli zadupávaniu silnejších áut do zeme. >:-[] ;-) Ale vážne, u nás je tiež pekne, ale ani sa mi nechce jednotku moc naháňať, na zimných 205-kách čo mám teraz obuté sa auto tak vlní, že ostrejšia jazda je skôr frustrujúca ako zábavná. Ale pár dní dozadu na snehu som si auto užil toľko, čo za celé leto nie. :-) -
Thomasino 12.01.15 11:29
Nečetl jsem moc co tu rozebíráte o Audi S1, ale zrovna včera jsem koukal na jeho test na kanále Auto Motr Sport HD v pořadu Fast Lap, kde ho také vezmou na rychlé měřené kolo. Také se zmínili, že si to označení nezaslouží, že to není zase taková bomba, a dokonce bylo na okruhu o málo pomalejší než GTI VII Perf. :-) Nemluvě pak o jiných HH jako Leon Cupra 280 či MRS Cup nebo Golf R (většinou nejrychlejší "svaté" trojce) >:-[] -
Bully_ 12.01.15 11:11
Kdyz jste u tech rychlych Audi - vcera se tu udělalo hezky a jel jsem "vyvencit" svého Exige. Podařilo se mne rozesmutnit právě jednoho majitele RS5-ky (nejnovější V8 4,2 quattro, 450k.), a to kupodivu v přímce.
Samozrejme jsem si to
ale uzil neskutecne především na okreskach..
-
white label 12.01.15 10:24
« Re: Re: Re: Re: Nostalgická BeSt1e
Leg
V tom, o čem teď píšeš si samozřejmě rozumíme, viz moje:
"Jinými slovy, samotné označení (Audi) S1 se sice "lidově" velmi chytlo/ujalo, ale samo o sobě (oficiálně) nic jednoznačného neznamenalo, na rozdíl od dnešního Audi S1."
Drobnou výhradu mám akorát k tomu, že správné označení je (Audi) Sport Quattro S1, nikoli S1 Sport Quattro (S1 bylo jen "příponou" k názvu/typu).
Napsat pouze S1 (bez Sport Quattro, ale i bez Audi) si tady můžu dovolit jednak díky tomu, že tu píšu mezi relativními znalci oboru a pak taky proto, že odkaz na video vydá za "tisíc" (zbytečných) slov, včetně celého označení soutěžního Audi.
Původní (delší) soutěžní Audi Quattro mělo také podobné přípony (konkrétně A1, A2) a přesto by zřejmě naopak nikoho nenapadlo, že použití názvu A1, A2 v běžné produkci Audi je zdvojením tohoto typu označení. Přitom je rozdíl vlastně hlavně v tom, že označení formou přípony "S1" se "chytlo/ujalo" velmi výrazně, kdežto třeba to A1, A2 nikoli.
Původně jsem chtěl vlastně jen poznamenat, že příklad s BMW M1 a soutěžní Audi Sport Quattrro S1 je v principu trochu jiný příběh, ale nějak se mi to (rozsahem) vymklo. ;-) :-) -
Leg 12.01.15 08:36
« Re: Re: Re: Nostalgická BeSt1e
wl: samozrejme by som si nedovolil vo faktickej diskusii o histórii značky Audi čokoľvek, čo povieš rozporovať. >:-[] Dá sa to ale vnímať aj inak ako suché fakty, že to auto sa nevolalo S1 ale S1 Sport Quattro a že to nebola sériovka ale rally špeciál. A to je, že veľa autofanúšikov má tú žltobielu raketu na ktorej vymetal Rohrl prach z ciest zafixovanú ako S1. (Mimochodom, toho dôkazom je aj citát od naslovovzatého odborníka: "Po delší době jsem viděl tohle devítiminutové video s S1 a znovu mi z něj spadla brada.") A teraz príde po rokoch Audi s novou S1 a prekvapenie... ono to je vlastne vyladená A1 so silným motorom a Quattrom. Skrátka, veľa nadšencov si pri slovnom spojení Audi S1 v hlave pustí presne to video čo si sem včera dal, je to asociácia, ktorá budí očakávania, ktoré nadupané prdítko skrátka nedokáže uspokojiť. -
woody-alien 12.01.15 07:36
« Re: Re: Nostalgická BeSt1e
Ronault, Leg: Co se týká vašich otázek na GTI, pomůžu si citátem z Vyšetřování ztráty třídní knihy: "Ztratí se GTI Performance, prosím. Je to studentská legrace a já mám pro studentskou legraci pochopení. Také jsem býval student. Ale, chlapci, vždyť my už to GTI hledáme sedmý rok. A to už, nezlobte se, to už pomalu přestává být vtipnééééé." >:D -
white label 12.01.15 01:00
Leg
Chápu, na co tím srovnáním narážíš, ale to srovnání docela "kulhá". BMW M1 bylo jen "jedno" auto, stejně jako je Audi S1 jen "jedno" (to současné na bázi řady A1). Auto s označením BMW M1 se dalo koupit i jako (malo)sériové auto.
Ale Audi s označením S1 se nikde koupit nedalo a bez označení Sport Quattro oficiálně ani neexistovalo. Dalo se (velmi omezeně) koupit pod názvem Audi Sport Quattro, vyrobeno bylo cca 220 ks, z toho asi 170 ks prodáno soukromým osobám s tehdejší cenou: v prosinci 1984 - 195.000,- DM a od ledna 1985 za 203.850,- DM .
Označení S1 bylo "jen" jakýmsi přívlastkem v označení pro soutěžní verzi skupiny B, nehledě na to, že jeho novější a silnější verze/evoluce (s podstatně výraznějšími spojlery a zadním křídlem) měly na konci označení E2, protože FISA tehdy trvala na tom, aby (od konce roku 1984) výrobci vozů skupiny B používali jako předponu písmeno "E" před číslem označující jejich "číselnou Evoluci".
[odkaz]
Jinými slovy, samotné označení (Audi) S1 se sice "lidově" velmi chytlo/ujalo, ale samo o sobě (oficiálně) nic jednoznačného neznamenalo, na rozdíl od dnešního Audi S1.
P.S. Zajímavostí bylo, že pro zkrácenou verzi (z o 320 mm delší Audi Quattro) Audi Sport Quattro byl mírně upraven objem přeplňovaného R5, z 2144 ccm na 2140 ccm.
To bylo z důvodu, aby se i s turbem vešli do objemu pro vozy s hmotností pod 1000 kg. U atmosferický motorů byl tento objem omezen na hodnotu do 3000 ccm, ale pro přeplňované motory platil přepočtový koeficient ("turbo faktor") 1,4, takže zatímco 2144 ccm (x 1,4 = 3002 ccm) by limit překračovalo, tak 2140ccm (x 1,4 = 2996 ccm) už limit splňovalo.
-
šmoula nešika 11.01.15 23:16
« Re: Nostalgická BeSt1e
WL: Jojo...
Znáš ten slavný onboard Ariho Vatanena z roku 83? Pokud jsem to nepopletl... Prostě zběsilá bezmozkovitá jízda ve stylu Jandy, ale s béčkem a na úzké prašné cestě. Tam pak mostek se zábradlím a před ním se začal zadek cpát do boku. Kontra asi tak, že to škrtalo, setinky života. A jezdec v klidu... Sorry, že teď z mobilu nepošlu link. -
boost. 11.01.15 22:44
BALLS OF STEEL.
Tohle mě vždycky napadne, když vidím stříbrné šestnáctiválcové doutníky z Třetí Říše, monstra ze skupiny B anebo Sennu krotícího svou přeplňovanou formuli. Občas je mi líto, že tuto dobu motorsportu jsem nezažil. Na druhou stranu, aspoň že máme ty Internety...
Taková 190 E Evo II DTM mě i co se vzhledu týče chytne za srdce více, než dnešní placky. Ale samozřejmě, že nejen ona. -
Leg 11.01.15 22:30
« Re: Nostalgická BeSt1e
Super, klasika béčková rally z osemdesiatych... S1 je legenda a celkom sa divím, že Audi tento názov použilo pre v tomto kontexte relatívne bežný hothatch. Túto dilemu asi lepšie vyriešilo BMW, keď ostrú jednotku nepomenovali M1, ale 1M Coupé.
BTW. rally je moja obľúbená motoršportová disciplína, aj keď viem, že nikdy by som sa v nej nedokázal presadiť už len preto, že snaha dostať maximum z auta na nejakej polňačke, ktorú som si predtým prešiel párkrát civilným autom je absolútne proti mojej prirodzenosti. Proste strach by mi nedovolil vyniknúť.
Ronault: a prišlo? >:-[]

On si začal, ale určitě ses nenechal dlouho přemlouvat :-) ...ale nedivím se s takovou hračkou, jakou máš v garáži :yes: