Leg 03.02.15 10:24
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: full led
Bully: veď ja to aj tak beriem. Súhlasím s tým, čo píšeš, žijeme v dobe, kedy ponuka výrazne prevažuje nad dopytom, čoho dôsledkom je, že z každej strany sa nás niekto snaží presvedčiť, že práve to a to nutne potrebujeme k životu a bez hentoho a hentoho sa nezaobídeme. Je určite príjemné si užívať výdobytky techniky, len sa tým človek nesmie nechať pohltiť a treba si zrovnať v hlave, čo skutočne potrebujem, čo mi život spríjemní a bez čoho sa kľudne zaobídem. Ale tebe ako majiteľovi Lotusu to iste vysvetľovať nemusím. :-) -
Bully_ 03.02.15 06:57
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: full led
wl a Leg:
jasne, ja plne chapu a souhlasim s tim, co pisete :-) Neberte to jako namet ke slohovce, ale proste jednoduse jako muj osobni pocit, nic vic a nic min. Neni to z me strany zadna poza, pro me uz je soucasna automobilova produkce to, co nechci a nevyzaduji, nepotrebuju to. Nejhorsi je, ze cely ten electronic overkill nam vyrobci doslova nuti, ze mame casto pocit, ze se bez tech xenonu, full led, automatickeho parkovani a brzdeni, hlidani jizdnich pruhu a dalsich kravin neobejdeme. Krome toho, ze je vetsinou proste musime koupit (bez start-stop apod. uz si auto ani nekoupite) uz je casto bohuzel nemuzeme ani vypnout.
Jedna vec je techniku potrebovat (sam si budu davat couvaci kameru na Exige, protoze dozadu proste videt neni), druha je ji tam cpat samoucelne. -
white label 02.02.15 20:54
Leg
Souhlas.
Ano, R-tronic v R8 byl podobně "tragický", jako SMG v eMkových BMW (zlatý manuál), ale pak přišly dvojspojky a to už je docela jiný příběh, zcela jiná kvalita alternativy k manuálu. -
Leg 02.02.15 20:37
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: full led
Asi som sa pomerne zle vyjadril, resp. nie je jasné, že môj vyhranený postoj k automatom je v kontexte rodinných povozov a s dieslom duplom. Tam absolútne necítim potrebu sa vyžívať v zaradení správneho stupňa, o práci so spojkou a nejakých pokusoch o medziplyny nehovoriac. Do takého auta chcem proste nasadnúť, zaradiť déčko a s volantom v ruke sa kochať krajinou. Ak sa mi postaví do cesty nejaká pekná cesta, dám tam S alebo M a trochu si to užijem, potom zasa zaradím D a mám na pol roka pokoj.
U športového auta alebo hothatchu je to iné, tam by asi záležalo na konkrétnych dojmoch z konkrétneho riešenia, v princípe by som sa asi nebránil ani jednému ani druhému (typickým príkladom je linkovaná R8, so starým r-tronicom to vraj nebolo nič moc, ale potom prišiel dvojspojkový s-tronic a ten je vraj ako víno. Ale zasa, aj to dvojité háčko má svoje čaro, ťažko to takto od stola posúdiť keď si ani neviem predstaviť, načo by mi taká R8 asi mohla byť, nieto že by som si ju šiel kúpiť. :-) )
Bully: až sa raz podarí skutočne autonómne vozidlá presadiť a zlegalizovať do prevádzky, bude to skutočná revolúcia a ja naopak pevne dúfam, že sa toho dožijem. Okrem evidentných benefitov by to mohlo spôsobiť malú renesanciu športových automobilov, niečo ako keď prišlo auto a kôň sa postupne prestal používať ako ťažné, bojové, poľnohospodárske zviera a dopravný prostriedok. Teraz sa koníčkom až na výnimky venujú nadšenci, ktorí si ich hýčkajú a majú ich ako svoje hobby. Podobne to môže byť s autami - do práce budeme chodiť na vznášajúcich sa automatických elektromobiloch a vy petrolheadi si môžte ísť po práci zajazdiť na benziňákoch, ktorých sa už bude vyrábať tak málo, že nebudú zaujímať bruselských úradníkov a takisto nebude ich športový feel obmedzený snahou o každodennú použiteľnosť. (Podobne ako motocykle nezasiahol až tak bruselský ekoterorizmus, či ako tomu hovoríte) -
white label 02.02.15 19:35
Bully
Moji dědové (i otec) mi vyprávěli, jak moc se změnila auta, jejichž řízení bylo dřív jen pro "řidiče" a na sklonku jejich života jim také auta připadala relativně "přetechnizovaná". Těch různých předskokanů "autopilotů" už postupně přišla spousta..., a dneska už i úplný autopilot existuje. Ale stále nemám pocit, že by nebylo z čeho vybírat. Nemám problém ani s auty s autopilotem jako alternativou, k těm osobně řízeným/pilotovaným, naopak, jedno takové auto v rodině by se někdy docela šiklo. ;-)
Každopádně dávat do jedné roviny auto s autopilotem a auto bez spojkového pedálu je obecně (časté a úsměvné) "petrolheadské" klišé této doby. Jiná doba měla logicky jiná podobná klišé. Vše je relativní a otázkou času.
Stačí se podívat jak zásadně změnili lidem životy telefony, později mobilní telefony a později chytré mobilní telefony..., nebo různá dálková ovládání na cokoli atd. apod. A na každém pokroku najdeš jak pozitiva, tak negativa, otázka je, co z toho chceš hledat především. -
Bully_ 02.02.15 18:50
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: full led
wl:
casem se budeme divit, ze byla driv doba, kdy auta jeste nejezdila s autopilotem. Jenom doufam, ze se toho sam nedoziju a radsi lezu zpatky na stromy. Mne prijdou auta pretechnologizovana uz dneska. Nejhorsi ale je, ze neni na vyber uz ted. Krome poslednich par zbylych sportovnich aut, a i ty uz se pomalu stavaji bez elektroniky skoro neriditelnymi. -
white label 02.02.15 14:18
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: full led
Leg
Moje řeč..., dnes už raději auto, kde si sice řadit můžu, ale taky nemusím..., prostě na rozdíl od klasického manuálu mám na výběr. A spojkový pedál? Ten nám bude časem chybět podobně, jako nám dnes chybí třeba startovací klika, nebo ruční sytič. >:-[] ;-)
Nehledě na to, že se tu bavíme o novém naftovém kombi/crossoveru nižší střední třídy. -
white label 02.02.15 14:10
« Re: Re: Re: full led
pS
Nejen, že nemusí mít ostřikovače, ale ani dynamickou regulaci sklonu, případně dynamickou clonu pro přepínání potkávacích/dálkových světel, což všechno celý systém rapidně prodražuje.
"Běžné xenonové výbojky pracují s příkonem 35 W a dosahují světelného toku přes 3000 lumenů. Aby neoslňovaly, musejí být vybaveny dynamickou regulací sklonu, která kompenzuje houpání karoserie za jízdy. Tím se celý systém prodražuje. Osram proto loni přišel s kompromisem v podobě 25W výbojky a světelného toku omezeného na 2000 lm, což podle zákona stačí na osvobození od výškové regulace. V projektorové optice je pro potkávací světla používají Audi A1, Volkswagen Beetle a Škoda Rapid. Proti halogenovým světlům (kolem 1500 lm) přinášejí jisté zlepšení, ke konci osvětleného pole ale světelnost slábne, proto ani nenabídnou tak pocitově ostrou hranici světla a stínu. Dálková světla zůstávají u halogenové žárovky H7 v samostatné parabole." -
iudex 02.02.15 11:14
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: full led
No a práve ten automat (povinne spolu so silnejším motorom) robí rozdiel medzi slušnou a vysokou cenou, 25 je fajn, 30 je dosť. Ale keď ste fajnoví/leniví a musíte mať auto, čo radí za vás, tak plaťte. >:D
Ad výbava: no v kontexte koncernu VW (notabene v kontexte prémie, viď Tvoje auto a jeho základná výbava) je tam dosť veľa výbavy; hlavne tie drobnosti, ktoré sa inak priplácajú (farebný displej, lakťová opierka, kožený volant a radiaca páka a pod.). -
Leg 02.02.15 11:01
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: full led
Iudex: plne vybavený ako pre koho. Ja by som asi ešte ocenil metalízu, navigáciu, či strešné okno. Nie že by som to nutne potreboval, kľudne by som sa obyšiel bez toho. Čo by som určite ale v podobnom aute chcel je automat a tam je príplatok 4500€ (iste, spolu so silnejším motorom, ale mne by stačil slabší) a to už je raketa. -
white label 01.02.15 18:26
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: full led
iudex
Mohl sis ušetřit hledání, začátkem ledna jsem se k tomu podrobněji vyjadřoval v diskusi pod testem Golfu Variant 2,0 TDI 4Motion:
"white label 06.01. 16:39
« Trocha světla do diskusní mlhy...
Jako obvykle se nelze příliš spoléhat na info z sk/cz stránek a je lepší jít rovnou na de.
U Leonu ST 2,0 TDI/110kW se to má současně tak, že předokolky používají jednotky s EU5 s 320Nm, kdežto 4x4 už s EU6 s 340Nm. Těch 380Nm na sk stránkách je překlep, stejně jako těch 320Nm na cz stránkách u Leonu ST 4M, kde sice u 4M uvádějí EU6 (u fwd EU5), ale zapomněli k tomu přizpůsobit i novější zvýšenou hodnotu krouťáku.
U Golfu Variant se pak na cz/sk stránkách uvádí EU5 s 320Nm (stejně jako u Octavie na cz i de), a to bez ohledu na fwd/awd, no a na de stránkách naopak už s EU6 s 340Nm, také bez ohledu na fwd/awd.
Z toho logicky plyne možnost, že zatímco testovaný Golf Variant 4M může mít ještě jednotku s EU5 s 320 Nm, testovaný Seat ST (také s awd) už má EU6 s 340Nm.
U obou testů tu navíc chybí informace o čísle EU normy, což by byla snadná kontrola správnosti uvedené hodnoty v Nm. Přimlouval bych se tedy za to, aby se příště tato informace někde v testu (pokud možno) objevila a nedocházelo pak k podobným nejasnostem."

Sám som na 99% čakal predohrab, nemyslel som, že Ford investuje do okrajového modelu toľko peňazí kvôli vývoju štvorkolky, každopádne ak sa to potvrdí, klobúk dole. Potom tu nebudú reči o brutálne premotorovanom aute, ktoré nezvláda preniesť výkon na vozovku, ale pôjde o konkurenta najlepším hothečom so 4x4 á la G7R či A45 AMG. Výkon ešte nie je jasný, autoexpress uvádza 318 bhp, čo je 237 kW, autoforum 350k, čo je 257 kW, každopádne viac ako dosť výkonu, postačujúceho na zrýchlenie na stovku za 4,5s (teda lepšie, ako AMG).
:yes: