Caterham Fotosoutěž (Fotosoutěž Moje auto.cz)
Zařazení: Všechna fóra > Diskuse v MOJE.auto.cz
-
pradeda777 17.05.23 17:21
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hybridy a iná háveď
tms....ok...ale musíš se dívat na značku. Poršáků bude v ČR na silnicích násobně víc než Lexusů. I když souhlasím s tím, že Lexus je "držák" zrovna tak jako "matka" Toyota....... :-! Možná i větší držák, protože se vyrábí pouze v Japonsku, kde na kvalitu víc dbají a myslím, že něco málo i v Kanadě pro americký trh. -
Thomasino 17.05.23 15:11
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hybridy a iná háveď
Tak ono jestli růžovo-fialový Cayman (Ruby Star Neo), ala Borůvka, nebo RC-F v TAKUMA Edition s křídlem (skoro stejný jako Track Edition), tak počet aut co bude jezdit po republice bude maximálně co napočítáš na prstech jedné ruky !! >:-[] >:D >:D
To spíše to šedé RC-F bude méně nápadné a taky jich s Track Edition bude jezdit více >:-[] Ale ty LEXUSy vydrží neskutečně, i ty jejich osmiválce. Známej má IS-F už 13 let, najeto 330 tisíc !! Z toho i párkrát na Nordschleife a stále to jezdí a jezdí a jezdí... Jen to má prý malé brzdy... -
pradeda777 17.05.23 14:08
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hybridy a iná háveď
tms.....no, já su moc zvědavý na nový C-HR. Jestli bude tak sexy jako představený koncept a pohodlný jako ten stávající, tak zvážím výměnu..... ;-) Ok...pohodlný...? Byli jsme jsme v pondělí v Brně v Olympii a jelikož jsou na D1 od Holubic stále kolony, tak jsme to vzali před Slavkovem na Tuřany po okreskách 2 a 3 třídy. No a tam se ukázalo, že GR Sport na 19" už až tak "pohodlný" není...myslím, že na zimu to budou Borbet 18" a celoročky.. >:-[]
Lexus. Měl jsem kliku, že jsem v Motomachi plant v Toyota City, kde Lexusy vyrábí, strávil v roce 1991 3 týdny na školení. V tu doby se tam právě chystaly do prodeje první krásná Lexus kupátka. Mám album s fotografiemi. A ano, s několika masters Takumi (Lexus Takumi master craftsmen – or simply 'Takumi' – have a precious blend of skill and spirit. They're highly trained, with meticulous attention to detail. And they possess a true belief in excellence, stopping at nothing to achieve it. Each focuses on a particular element of the car-making process) jsem se tam setkal. Jednoho jsem znal z Austrálie, kde v 80 letech připravoval našemu závodnímu týmu TMCA v Melbourne motory pro jejich závodní Corolla Sprintery.
[odkaz]
[odkaz]
Jeden z jeho motorů (4AGE 16V), se mě po ujetí předepsaných závodních km podařilo po součástkách získat pro můj projekt. Brácha mě motor pak doma poskládal, když byl u nás v roce 1988 na návštěvě v Melbourne. Brácha byl nejen dobrý závodník ale i špičkový motorář. Čest jeho památce. [odkaz]
No, projekt se už bohužel nezrealizoval, protože nedlouho na to jsem se rozvedl a motor se musel prodat...tož tak.... >:-[]
Lexus RC-F bych ale nekupoval. Je to v Česku moc velká rarita a to není pro majitele dobře. Zůstaň u 718 GTS a budeš happy..... ;-) >:D :-! >:-[] -
Thomasino 17.05.23 12:00
« Re: Re: Re: Re: Re: Hybridy a iná háveď
Praděda - když máš tak rád Toyotu, tak jsem tam byl v neděli v Brně na "Toyota víkendu" a poptali jsme se na nové CH-R (představení asi v červnu/červenci) a vedle v Lexusu jsem okukoval moc pěkné RC-F TAKUMA Edition, s atmosférickým osmiválcem, karbon kapotou a střechou a nějakým doplňky, včetně křídla. Taky lehké kola, samosvor atd. S prodejcem jsme kecali, zajímal jsem se o krásný LC500, který mají ještě jeden volný vínový před faceliftem infotaimentu (nový bude dotykový) a který by uměli za 3,050 míče :-) No a tento RC-F ve speciální edici Takuma je nakonec také volný, ikdyž byl rezervovaný. Ale stojí už 3,2 míče >:-[] >:-[] (asi by uměli kilo sundat) Tak kdyby mi nevyrobili Poršátko, tak tohle RC-F bych si možná dovedl představit, ikdyž i taky váží hodně. Tady 4x foto: [odkaz]
článek: [odkaz]
"Lexus se zmiňuje, co všechno tady vlastně mistři Takumi dělali. Tak třeba vyvážení pístů a ojnic, vymezení záběru ozubených kol s přesností 0,01 milimetru nebo precizní ladění samosvoru. Abyste si svou Takumi Edition s ostatními nepletli, je vybavena emblémy, číselným označením a šedý odstín barvy laku karoserie Titanium Carbonide. Zájemci by neměli otálet." -
pradeda777 17.05.23 08:26
« Re: Re: Hybridy a iná háveď
wa.....mě, po několikaleté prokrastinaci připadl C-HR hybrid jako univerzál ideální. Ok,...jako daily bych preferoval GR Yaris nebo 3dr Cooper S....ale...jelikož jsem už dosáhl věku průměrného dožití mužů v ČR, tak pro mě "daily" už přestal být aktuální.
Proč zrovna C-HR? Líbí se mě i mojí soudružce. Pro dva "kmety" velikostně i výkonem ok i na delší cestování. N/V perfekt, ekonomický a zároveň přispíváme k ochraně životního prostředí. No, a je to Toyota, takže máme jistotu, že nás doveze až do krematoria..... ;-) >:D >:-[] -
woody-alien 16.05.23 22:34
« Re: Hybridy a iná háveď
iudex: A to já si zase rád pročtu dojmy střízlivého recenzenta. Na rozdíl od fanatiků typu DonVita. Já nevím jestli mu ten jeho Civic 1.8 tak ublížil, ale já jsem kdysi taky jezdil slabšími auty a nezamiloval jsem se kvůli tomu do tramvaje. >:-[]
Hybrid jako daily car, OK, proč ne ? Ne každý má daily car nastavený jako Thomasino. ;-) Jen u těch Fordů zamrzí, že základ je natolik dobrej, že by si to zasloužilo i pořádnější pohon. -
pradeda777 16.05.23 15:29
« Re: Hybridy a iná háveď
iu....ok. Bylo by dobře si teď, pokud máš ty dojmy z hybridů ještě v živé paměti, projet i RAV 4 a C-HR. Moje C-HR je Ti k dispozici, pokud si chceš udělat výlet.....rád tě uvidím. Můžeš samozřejmě vzít s sebou i hever....(soudružku.. >:D ) -
iudex 16.05.23 08:25
« Hybridy a iná háveď
Toto bude zaujímať asi iba pradeda, ale podelím sa. Požičal som si na 24 hodín hybridný Ford Kuga: [odkaz]
Kuga je síce na trhu dlhšie, ale nemal som s ňou skúsenosť, rovnako tak s toyoťáckym hybridným pohonom 2,5 R4 + elektro (ten je vo všeličom od RAV4 cez Kugu až po Lexusy).
Keďže som pár dní dozadu jazdil na priamej konkurencii: pluginhybridnom Jeepe Compass, tak nejaké rozdiely vyskočili. Predovšetkým ma prekvapilo, ako často jazdí Kuga na elektrinu. To samozrejme platí po meste, krátke trasy, od križovatky po križovatku. Každopádne je to vcelku príjemné a návykové. Najmä rozjazd je príjemný a svižný, okamžitý krútiak elektromotora umožní svižne vyraziť vpred. Potom sa samozrejme zapojí benzín. Je to taký typický atmomotor, presne ako Mazda 2,5, v nízkych otáčkach tichý a kultivovaný, pod plynom však už trošku hrubý a zvukovo nie zrovna lahodný, skrátka R4. Keďže som s ním nebol na diaľnici ani nespravil rýchlejšiu štreku, neviem sa vyjadriť k onému kritizovanému vytiu CVT prevodovky, viem si ale predstaviť, že hluk vytočenej R4 to prehluší (Edit: predajca tvrdil, že Kuga má CVT naladenú inak ako Toyota, že má 8 virtuálnych stupňov, aby sa eliminoval vysávačový efekt). Každopádne na svoje účelové určenie, t.j. na mestské a prímestské jazdy je ten hybrid prekvapivo funkčný a dobre vyladený, nemal by som s tým problém v konzumnom daily aute žiť. Ak by som niečo kritizoval, tak je to trochu neintuitívne brzdenie, treba jednak prudšie brzdiť, jednak je ten pocit trochu umelý (vďaka tomu, že najprv sa brzdí dobíjaním baterky, až potom samotnými brzdami).
K pozitívnemu dojmu ale prispel aj samotný základ, teda Kuga ako taká. Je to jazdne veľmi príjemné auto, až prekvapivo na SUV. Má typické DNA Fordov, t.j. výborný podvozok, tuhý a istý, pritom nie tvrdý či uskákaný, veľmi podobný Focusu, len sa prejavuje vyššia hmotnosť a stavba karosérie, na jednej strane pochopiteľne vo väčšom náklone karosérie, ale pozitívne v lepšom filtrovaní nerovností a takej dôstojnejšej jazde. Auto sa logicky viac nakloní v zákrutách ako nízky hatch, ale je to prekvapivo slušné na SUV. Ak porovnám s Compassom, tak ten zatáčal ako zaoceánsky parník, Kuga je oproti nemu svižné obratné auto. Veľmi chválim aj riadenie, na SUV veľmi priame, príjemne tuhé a ostrejšie (v rámci triedy), vysokoprofilové gumy síce dosť odfiltrujú nejaké pocity, ale nejaká stopa komunikatívnosti tam stále je (opäť na rozdiel od blatového Jeepu).
Po dlhom čase mimo Fordu som očakával, že mi ten interiér už príde lacný, ale nie je to tak, je to prijateľne kvalitné a hlavne ergonomicky solídne, stará tlačidlová škola. Priestorovo je tiež Kuga akceptovateľná na rodinné auto, určite porovnateľná s Ma6, s bonusom väčšej výšky v interiéri.
Zviezla sa aj polovička (práve pre ňu by to prichádzalo v budúcnosti do úvahy) a veľmi ocenila vyšší posed, výhľad do všetkých strán a prehľadnosť karosérie (deti vzadu tiež ocenili oveľa lepší výhľad ako z tankoidnej 6ky), páčil sa jej aj hybridný pohon, hlavne rozjazdy na baterky.
Takže to vyzerá, že Kuga sa zaradila popri CX-5 do finále na budúceho nástupcu 6ky. Ale to bude až o rok. -
woody-alien 15.05.23 19:01
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Póórš
Tak nám salóny Honda zase poněkud prořídnou.... ;-)
"Back in October 2022, Honda sent out a notice through its dealer network that it would cease manufacturing gas lawn mowers beginning in September 2023. It plans to continue selling the units through 2024 until they are gone."
A v nejbližší době očekávám, že Honda, jakož i další výrobci mobilních elektrocentrál přejdou na pohon elektromotorem. >:D -
pradeda777 13.05.23 08:00
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Póórš
Video mě zaneslo zpět do mého bývalého domova... ;-) . Zvuk z výfuku nic moc. Moje Integra Type R s Magnaflow výfukem zněla tenkrát daleko líp.... ;-) [odkaz]
Kdysi jsem tu vyvěsil krátký video záznam ze závodu na Phillip Island, ale teď už to nemůžu najít.
S R3 (Fabie) jsem jezdil (jako nejstarší uchazeč o řidičský průkaz na automobil v historii místní autoškoly, bylo mě tenkrát 64), protože jsem si musel udělat český řidičák. Vytočený jsem ho slyšet neměl šanci, ale v nízkých otáčkách, zněl jako poloviční R6.... ;-)

EDIT: Hmmm, tak už mi napsali, že se posouvá termín dodání na půlku září!! :-( Kua, kua..