Brandon Walsh 18.03.15 09:00
« Opäť to leštenie
Takže som sa nechal trochu uniesť, keďže sa blížia moje okrúhle narodeniny, hodil som s manželkou reč a doprial si profesionálne náradie od chemical guys. Teraz len dúfať, aby to v poriadku prišlo na Slovensko, zahŕňa to leštičku, clay, lubber, kopec voskov, kopec padov, kopec utierok, pripravky na okna, na kolesa atď, uvidíme čo dokážem, už mám aj pár starých áut dojednaných na tréning -
Ronault. 17.03.15 17:17
« Re: OT: Od lowendu k štýlovému mainstreamu
Woody: Já taky nejsem zastáncem toho TMPS s ventilky, jen říkám, že to nebyla až taková tragédie a i na prvních autech, kde to bylo v podstatě ve fázi testování, fungovalo.
Na Laguně to muselo při přezutí na diagnostiku, ale od té doby se to klidně mohlo mnohokrát změnit... a taky to určitě bude zvládat dneska i běžný pneuservis. Nicméně 400 Kč je docela parádní cena.
Ad Capture: Máte pánové v podstatě pravdu a Renault na to jde konečně chytře. Taktéž je pravda s tím, že se v Capturu prodávájí především vyšší výbavy a je dost překvapivé, že velký podíl má právě 1,2 TCe s EDC, potvrdil mi to i prodejce a ukazoval i typickou objednávku vč. ceny a čuměl jsem, co jsou lidi schopni za Captura zaplatit, více než za mého dieselového Megana. Pravda, Capture není špatný ani jízdně. Jel jsem ho se základní 0,9 TCe a ten motor mi přišel na Capture postačující a vzhledem k tomu, že jsem 1,2 TCe s EDC jel v Cliu GT, tak rozhodně souhlasím, že je dynamičtější než 1,6 16V v Fluence, to se nedá srovnat. EDC řadilo v Cliu GT poměrně rychle, ale rozvážně, nějakých vyložených nelogických přeřazení se nedopouštělo, režimy tam byly, ale zase jinak může být převodovka laděná pro Clio GT a jinak pro Captura.
Každopádně se Renault vydal správným směrem, viz nový Kadjar... je jen otázkou, jestli to nějak nezvorají třeba pozdním příchodem nové generace Meganu nebo absencí některých motorizací atd. Např. si myslím, že v další generaci Laguny a podle mě i Meganu by mělo být 4x4 v nabídce, stejně jako dvoulitrová nafta, minimálně u Laguny 100% -
iudex 17.03.15 11:37
« Re: Re: Re: OT: Od lowendu k štýlovému mainstreamu
Máš pravdu, Captur sa Renaultu vizuálne nesmierne podaril a žne úspechy; na parkovisku, kde denne parkujem, stávajú už dva Captury, oba dvojfarebné a vyššia výbava.
Každopádne prístupom sa moc od Fluence nelíši, oba sa snažia v rámci jednoduchej technickej bázy poskytnúť čo najviac auta a hrať vyššiu ligu, než do akej objektívne patria. Akurát Fluence svoje hranie sa na veľké auto odhalí lowendovou cenou, kdežto Captur pôvod v Cliu úspešne skrýva, vezie sa na módnej vlne crossoverov a nechá si za to už aj zaplatiť. Toto je ostatne tá správna cesta, aby ľudia auto chceli preto, ako vyzerá a nie preto, že je lacné.
Na tú EDC som zvedavý, skôr ale predpokladám, že to bude taká rozvážnejšia, komfortnejšia prevodovka, čo v princípe k charakteru auta sedí, ide len o to, aby nezabila potenciál slušne výkonného motora. Akurát za predvádzačku v Capture som musel na oplátku ponúknuť šoférovanie GTI. ;-) -
woody-alien 17.03.15 11:23
« Re: Re: OT: Od lowendu k štýlovému mainstreamu
iudex: Ten odkaz mi nefunguje, takže asi toto, že...[odkaz]
Renault to dělá momentálně docela chytře. Jak píšeš, hodně na efekt, a v rámci toho se mu celkem daří šponovat ceny. Konkrétně u Capturu "jedou" právě vyšší výbavy. A má to úspěch i u nás. Přímého konkurenta P2008 jsem viděl na silnici snad jednou, zato Capturů jezdí čím dál víc. Vždyť i nebožku jsem musel od vystaveného Capturu doslova odtrhávat a co je pod kapotou, o tom nemá ani páru. >:-[]
Ta červená je stejná barva, jako jsem měl vybranou na C-RS, ta se podle mě fakt povedla. 1.2 TCe je dobrá volba a atmo 1.6 zválcuje nejen subjektivně. Neměl jsem ovšem možnost vyzkoušet ho ve spojení s EDC. A ani nevím, jak se chová EDC pokud nemáš možnost volby režimů jako v Cliu RS. Tam ten základní režim byl spíš na pohodu. Ale to není výsada jenom EDC, ona i DSG v základním režimu je taková rozvážnější. Naopak v S-ku a ve Sport módu není na co si stěžovat, je to jak když polechtáš býka na kulkách. >:D
Tak hlavně, aby byl švagr spokojený. I v rámci Renaultu je Captur o dost vyšší level než Fluence. ;-) -
iudex 17.03.15 09:58
« Re: OT: Od lowendu k štýlovému mainstreamu
woody: tak aj u nás v rodine pribudlo jedno príbuzné auto s rovnakým motorom: švagor kúpil Renault Captur a cez víkend ho nakrátko prišiel ukázať. Motor 1,2TCe, teda v podstate rovnaký, ako Ty a Tvoj brat, akurát naladený na 88 kW; dvojspojka, 17" alu, červená metla s čiernou strechou, výbava Helly Hansen, presne táto konfigurácia: [odkaz]
Ale kým Dokker sa na nič nehrá, Captur je presne opačný: tvári sa štýlovo, ako malé imidžové SUV či crossover. A zvonku sa mu to aj darí, vyzerá fakt dobre, dvojfarebné lakovanie i samotná vydarená červená metla, pekné 17ky, plastové lemy, proporčne je to vyvážené, možno len tie hrubé strieborné doplnky by som si odpustil.
Zvnútra sa tiež zo všetkých síl snaží vyzerať inak, ako Clio, z ktorého vychádza, ale nie vždy sa to darí, tá plastovosť je trochu vidieť, aj keď pekne zakrytá rôznymi dekormi (napr. výborne vyzerá červenou linkou orámovaný stredový panel) a vďaka plnej výbave (veľká dotyková obrazovka infotainmentu s navi) pôsobí o level vyššie, ako Clio. Zvnútra je tiež vďaka výške priestrannejšie, ako Clio, aj vzadu sa dá sedieť, lavica je posuvná a teda variuješ priestor pre nohy s priestorom v kufri. Auto išlo rovno zo salónu, takže predvádzačka ma ešte len čaká, tam som najviac zvedavý na dvojspojku a tiež jej zladenie s malým turbobenzínom (švagor výkon auta hodnotí subjektívne značne lepšie ako ich podobne výkonný Fluence 1,6). Najviac mi na tom aute nesedí cena, 19000 eur za malé auto na báze Clia mi príde dosť, ale to je daň za trendový crossover (a nabitú výbavu). -
Dylan McKay 17.03.15 08:46
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: OT: Od lowendu k prémii a zase zpátky
Brandon já jsem z mondea rozčarován. První co jsem si všiml, když jsem auto otevřel jsou neskutečně ven vypíčené rohy přístrojovky. To mi vadilo tak, že už jsem nenašel ani jedno + -
Brandon Walsh 17.03.15 08:34
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: OT: Od lowendu k prémii a zase zpátky
dylan ako píše woody je to za príplatok a aj keby som mohol, nepriplácal by som za to ;-) čo hovoríš na nové mondeo ? mňa to teda veľmi nenadchlo a ani o jazdu som nežiadal aj keď sme napäto čakali kto to povie prvý >:D -
Brandon Walsh 17.03.15 07:11
« Re: Re: Re: OT: Od lowendu k prémii a zase zpátky
woody ja som sa ich pýtal, či si to môžem prehodiť sám, tak áno, riadiacia jednotka by sa s tým mala spárovať sama po naštartovaní, či sa môžu prehadzovať kolesá to neviem, ale teoreticky tiež by sa to mohlo v takom prípade preprogramovať automaticky -
woody-alien 17.03.15 06:55
« Re: Re: OT: Od lowendu k prémii a zase zpátky
Ron: Jo, to je možný. Přečetl jsem si o tom zpětně diskusi z loňského roku. Takže u nových modelů nejspíš Renault (Dacia) přejde na "volkswágenský" TMP+ , nicméně aktuálně je to takhle a majitelům to bude komplikovat život. Koneckonců i Zino s tím měl potíže, že vzdal nákup 17" disků podle svého výběru. Dokker přijde na letních hliníkách a na zimu bude brácha brát plecháče. Co říkal, tak se dohodli tak, že si koupí gumy a na disky mu to kompletně namontujou i s těma ventilkama v servise. Na Dacii ty ventilky nejsou drahý, kolem 400 Kč za kus. Jestli jsou to OE originály nebo univerzály (programovatelné nebo předprogramované), to netuším. Ale jedna věc mi jasná není. Musí se v tomhle případě při záměně celých sad (zimní za letní, letní za zimní) něco nastavovat v servise nebo si to můžeš přehodit sám ? A lze zaměnit jednotlivá kola, např. pravé přední dát na pravé zadní a naopak, aniž bych kvůli tomu musel do servisu ?
Pro mě je každopádně ten systém TMP+ daleko přijatelnější. Přesné hodnoty tlaku nepotřebuju, únik mi to dát vědět a v ničem mě to neomezuje. Kalibrace (reset po manuálním doplnění a naměření tlaků) je dílem okamžiku. Nevím tedy, jestli to zvládá případ, kdy unikne stejné množství tlaku ze všech pneu, tudíž teoreticky neexistuje měřitelná odchylka mezi jednotlivými koly, ale tlak v pneu stejně pravidelně kontroluju. -
Brandon Walsh 17.03.15 06:18
« Re: Re: OT: Od lowendu k prémii a zase zpátky
Ron taktiež som to riešil na FoFa a neoplatí sa ti mať jednu sadu kolies, pretože to zničíš, taktiež, keď si zoberieš nie malú sumu za prezutie dva krát do roka, nakoniec som našiel Ford predajňu, ktorá s tým veľké drahoty nerobila a vyšli mojej nechuti v ústrety a za cenu jedného mi predali 4 kusy, keďže som bral originálne disky
k tomu filmu americký sniper taktiež odporúčam, s manželkou sme na to išli v nočných hodinách, obaja sme sa báli, že zaspíme no príbeh nás veľmi chytil, ja som ani nevedel, že to je podľa skutočnosti a nedokážem pochopiť ako ho "dal dole" na 1,9 km (alebo koľko bolo to už dávno) :yes: -
white label 16.03.15 23:32
« Re: Re: OT: Od lowendu k prémii a zase zpátky
U Audi se k systému TMPS dají (jako ND) koupit zvlášť ventilky a zvlášť snímače. Samotné ventilky k TMPS nejsou drahé a doporučuje se měnit je při každé nové sadě pneumatik, tedy stejně jako běžné ventilky. Snímače/baterie v nich mají mít životnost cca deset let. Vzhledem k celkovým servisním nákladům se nejedná o nic dramatického.
V Německu se dá objednat druhá sada (zimních) kol přímo z výroby a pokud je vůz TMPS vybaven, jsou ventilky a snímače k TMPS i na druhé sadě kol bez navýšení ceny za ně. -
Ronault. 16.03.15 22:36
« Re: OT: Od lowendu k prémii a zase zpátky
Tak podle mě nejde Renault celkově těmi vysílajícími ventilky, ale budou jen na modelech uvedených na trh před tímto skvělým brusellským nápadem.
My měli ty ventilky na Laguně. Prvních asi 6 let (a těžko říct kolik kilometrů, ale asi tak 220t km) to fungovalo dobře, pak se postupně odporoučely dva ventilky, resp. jejich těsnění a systém taťka raději vypojil. A to bylo jedno z prvních aut, co takovou výbavu vůbec mělo, takže počítám, že za těch 14 let od uvedení Laguny II to Renault ještě vylepšil a pokud bude brácha takhle měnit auta jak mění, vůbec nemusí mít strach. Problém vidím při přezouvání. Při ceně disků a k tomu těch ventilků se asi nebude vyplácet mít dvě komplet sady kol, ale prostě přezouvat na jedněch discích dvě sady gum.

najskôr si to musím vyskúšať kým sa pustím do Focusa ;-) hlavne ma prekvapila manželka jasné kúp si konečne budeš robiť niečo čo ťa baví a nemusíme vymýšlať darček na narodeniny