Caterham Fotosoutěž (Fotosoutěž Moje auto.cz)
Zařazení: Všechna fóra > Diskuse v MOJE.auto.cz
-
iudex 16.10.15 08:43
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: M2
wl: áno, ten šmyk s F-type bol zážitok, nie som si ale istý, či o takéto zážitky stojím. >:-[] Dodnes ma obleje pot, keď si spomeniem, ako blízko som mal k rozflákaniu auta za 100.000 eur. A nefandím si, že by som sa dostal na takú úroveň jazdeckých schopností, že budem driftovať so silnou zadokolkou s prstom v nose. Je fajn vidieť Chrisa Harrisa, ako driftuje s LaFerrari, ale pre drvivú väčšinu z nás by znamenal pretáčavý šmyk silnej zadokolky na okruhu výlet do štrku (a na bežnej ceste ešte horšie). -
white label 15.10.15 20:35
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: M2
Jasně, že jízda na hraně s čímkoli je adrenalin, tím spíš někde na okresce. To ale nic nemění na tom, o čem jsem psal. Vzpomeňte si třeba na to, jak silný (včetně toho staženého zadku) měl iudex zážitek, když mu v zatáčce ustřelil "skoroPájův" Jag. Na to určitě hned tak nezapomene. "Zažil" by něco srovnatelného v seberychlejší předokolce? -
Bully_ 15.10.15 20:34
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: M2
Ze jsou predokolky nezaludne samozrejme neznamena, ze by mely byt predokolky s motorem kdekoliv a priori zaludne. Predokolka je "jenom" jednoducha na rizeni, odpusti spoustu chyb a aby se vubec sklouzla zadkem, musi byt bud mizerna adheze, jezdec musi udelat vylozenou chybu a nebo musi pretacivy smyk vyvolat schvalne. Urcite to neni spatna koncepce, jenom se proste auto diky svemu rozlozeni hmotnosti vzdycky v zatackach hrne pres vnejsi predni kolo. Nic vic od ni cekat nemuzete. Na druhou stranu spousta zadokolek i ctyrkolek je nedotacivych (z kategorie s motorem vpredu) a nejake charakteristicke vlastnosti auta s pohonem zadni napravy z nich jde dostat az tehdy, kdyz se jede vylozene na hrane. Zase s nimi jde na rozdil od koncepce s motorem uprostred/vzadu driftovat- pokud maji samosvor a dostatecny vykon.
Vubec je hloupost si myslet, ze na rozdil od predokolky ta prava zadokolkova zabava znamena moznost driftovat. Je to nejvic o gripu, o (ruznem) rozlozeni hmotnosti a z toho vyplyvajicich jinych jizdnich vlastnostech. Da se o tom dlouze psat, ale lepsi je si ruzne koncepce sam vyzkouset. Jak se nakazite >:D , pak vam bude jedno, ze vas na netechnickem okruhu muze obcas predjet i ten silny rodinny hatchback. Rizeni auta je o necem jinem, nez o niceni prednich plastu :-) -
Thomasino 15.10.15 20:14
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: M2
Já ti dám nadsázku !! >:-[] >:D Ono stačí na Nordschleife když jedeš na hraně, lehce auto odskočí a zase se chytne, pokud přesně o tom místě víš, že to tam odskakuje :-) Tam můžeš jet kousek od průšvihu hodně často a adrenalinu máš jako sviňa !!
Dneska mě přišla skvělá fotka z Nordschleife, kterou jsem si zakoupil od místních fotografů. Půjde na zeď do kanclu, spolu s nějakou fotkou od Petra Frýby z Carbonie, ještě nějakou ze Spa a Dolomit >:-[]
[odkaz]
-
white label 15.10.15 20:05
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: M2
Ano ta "šoférská nezáludnost" je právě to, co většinou umožňuje rychlým předokolkám to, co pak můžeme vidět na podobných videích. Na druhou stranu o čem je to nahánění druhých (včetně časů) na uzavřených okruzích? Není to taky právě o adrenalinu, tedy i tom "staženém zadku"?
Např. Thomasino má skoro Vánoce, když dostane a zvládne kratší přetáčivý smyk (s předokolkou) na ringu, přitom zadokolkaři mohou jet na hranici přetáčivého smyku prakticky každou zatáčku, čili "Vánoce imrvére" (samozřejmě s patřičnou nadsázkou). Čímž se zase dostáváme k tomu, že mezi rychlostí a zábavou nemusí zdaleka vždy platit přímá úměra. -
iudex 15.10.15 14:56
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: M2
wl: tak o tej M3 jeho kamaráta píše ako o "track car", čiže predpokladám nejaké tie úpravy, ako je u týchto starších BMW bežné. Ale nejde o to konkrétne porovnanie (chalan má aj video, ako naháňa testovaciu Giuliu QV a hoci na rovinkách mu vždy utečie, v zákrutách sa jej pekne drží), ide o to, že predokolka už dávnejšie neznamená slabé, pomalé a nudné auto a keď ide o rýchlosť, často je (vďaka svojej konštrukcii a šoférskej nezáludnosti) na tom okruhu lepšia, ako porovnateľne výkonná zadokolka. Ostatne aj na tom videu v 24 sekunde, keď M3ke uskočí zadok sa možno šofér viac baví (aj to pochybujem, reálne mu skôr stiahlo r.ť), ale rozhodne mu to na rýchlosti nepridá. -
white label 15.10.15 14:18
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: M2
iudex
K tomu videu, je to sice M3, ale ještě z minulého století... >:D ;-)
M3/E36 přišla už v roce 1992 a to měla 286PS/7000ot. a 320Nm/3600ot.
Jinak předokolka vs zadokolka - zadokolka obecně potřebuje k jízdě na hraně lepšího řidiče, než předokolka a jízda na hraně je se zadokolkou větší "adrenalin" (pro někoho větší strach/nebezpečí, pro jiného větší zábava/"výzva") a zvlášť při snížené adhezi je s ní větší zábava i v menších rychlostech. Jízda pro zábavu a jízda na čas nemusí být to samé.
A k rekordním časům na okruzích zajetým profesionály se běžný (byť "zapálený") řidič stejně moc nepřiblíží, tím spíš právě u zadokolek, "ideálně" s lehkým předkem k tomu. -
Thomasino 15.10.15 11:31
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: M2
Však počkej až taky budeš jezdit na hraně a občas za ní, že i s tou předokolkou budeš mít občas přetáčivý zadek >:-[] >:D Ale na pořádné driftování to fakt není...
Na Slovakiaringu se to driftování naštěstí netrpí. V Brně jsme si stěžovali na občasné debílky co to tam zkouší kousek před jinými auty, slíbili že je budou napomínat a případně vykazovat, ale čas od času se tam nějaký jedinec se zastydlou pubertou objeví 8-s :-O -
Covenant 15.10.15 11:27
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: M2
iudex
Pěkné.....to víš jen nudná předokolka ;-)....jako třeba ten zmiňovaný cayman, nebo M2 bych vyzkoušet chtěl, ale víš sám, že když jezdíme na Slovakia ringu tak tam teda žádného driftera se zadokolkou, který se supr baví a ty předohraby jen nudně krouží nevidíš...
-
iudex 15.10.15 10:26
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: M2
Aj keď by som z času na NBR nevyvodzoval závery o kvalite auta, je na druhej strane pravda, že čas na úrovni štvorvalcového kombíka s 280k (Leon Cupra ST) nie je oslňujúci. Čo len potvrdzuje, ako sa za posledné roky predokolky zlepšili, keď v podstate bežné rodinne použiteľné predohraby na okruhu robia časy ako oveľa silnejšie kupéčka "tej správnej koncepcie". Btw. v tejto súvislosti mi napadá chlapík, čo dáva svoje videá pod nickom Bridgetogantry na youtube: vlastní Cupru ST bez úprav (len semislicky Pilot Cup 2) a na NS fakt "řádí" a podkuruje emtrojkám a podobným; napr.: [odkaz]
Btw. po dodatočnej montáži stredného tlmiča mám konečne výfuk v takom stave, ako som si to predstavoval: zvuk je jemne hrubší, hlavne pri studenom štarte je počuť rozdiel, taktiež pod plným plynom, ale pri ustálenej rýchlosti je to podstatne tichšie, bez nepríjemného dunenia, ako to bolo bez tlmiča. -
Thomasino 14.10.15 22:53
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: M2
Ona to ta uječená atmosféra umí tak nějak zajímavěji podat >:-[]
Ale líbí se mě, jak je v té poslední zatáčce pěkně vidět to malé zavrtění pr.delkou u Meggie, pak mě to zavřela stará Honda CTR a musel jsem ubrat, ale na konci cílovky jsem ho už na motor předjel (i s pomalejším rozjezdem). Těm vykuchaným lehkým autům to pěkně drží v zatáčkách, u mě je ta hmota hodně cítit, ale zase krouťák a výkon udělá svoje :-)
P.S.: Ještě k té M2. Pro mě zajímavé auto, jen lehké zklamání z času na Nordschleife, když ho tam předjede kdejaká předokolka :-( Ale BMW občas schválně uvádí horší časy, aby neznevážilo dražší M3 a M4. Každopádně dostat pak přes 420-440 koní z té M2 a udělat z ní zábavnou bestii na okruh nebude moc problém! -
Bully_ 14.10.15 19:25
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: M2
Cayman na tom mozna je o neco lip. Lotusy maji ale stejne rozlozeni hmotnosti na napravy (tzn. i teziste vozu na stejnem miste) jako ta 911ka. A to jeste jeji starsi modely, modernejsi 911ky uz upravuji pomer hmotnosti na napravy o nejaka ta jednotliva % vic dopredu. V beznem provozu se navic projevi lehka predni cast, kdy to na stojici vode muze ujet driv, nez jakemukoli Porsche. Pak to muze mit fatalni nasledky, musi se proste davat pozor a za deste jet pomaleji, nez s beznymi auty.
A jeste k Thomasinovu videu- lehka auta jako Elise/Exige obouvaji skoro vzdycky minimalne prorezane semislicky, takze to oproti "skoro semi" v chladu a jeste na mokru uklouzne zase driv.