Thomasino 16.10.15 16:58
« Re: M2
Pokud hledáš auto na okruhy a nemáš neomezený budget, tak proč ne předokolku? Podívej se kolik se jezdí závodních serií s předokolkama, právě proto že jsou to svojí koncepcí lehčí auta a s nižšími provozními náklady. Clio, Seat Leon, Civic TR, WTCC skoro celé, série TCR atd., atd >:-[] Teď se jela 12-ti hodinovka v Brně ze série 24-hour series CREVENTIC ( [odkaz] ) , kde se jede 24h Dubai, 24h Barcelona atd. Byl jsem pozvaný k RTR Projects ve VIP salonku v 1.patře v teple, sledovali jsme to pár hodin, RTR nasadilo nové KTM X-Bow GT4 a ve druhém měl jet Tomáš Enge (bohužel jeho kolega to v tréninku rozstřelil a Enge nestarrtoval), viděl jsem ho tam v boxech zblízka :-) Hodně aut v tom závodě byly předokolky, nové Mazdy 3 sedan, nějaké Clia, Leony atd. Jasně, pořádný rychlý závoďáci byly zadokolky...
Bully_ 16.10.15 13:46
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: M2
Thomasino:
pokud takovy opravdu nekdo existuje a nejde o takovou predokolkovou latinu na premluveni sebe sama >:D , pak se ale urcite shodneme na tom, ze normalne je to presne naopak: na zabavu se jezdi se sportakem a bezne se jezdi beznym autem, klidne i rychlym beznym autem >:-[] -
white label 16.10.15 13:06
Já přece nikde přímo nesrovnávám auto homologované pro silniční provoz s motokárou, samozřejmě, že to jsou jiné světy, ale nic to nemění na tom, že by tě předokolková motokára zdaleka tolik nebavila.
P:S. Když si vzpomenu jak jsme v zimě s Ondrou jezdili s přerostlou dieselovou A6 (s příplatkovým sport. difem!) "bokem" i po (prázdných) rožnovských uličkách v legálních! rychlostech a relativně "s prstem v nose", tak si nemyslím, že to musí být vždycky na hraně "života a smrti". Chápu, bylo to v zimě, ale s předokolkou si tohle neužiješ ani v zimě, natož s autem velikosti A6...
iudex 16.10.15 11:50
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: M2
wl: keby sa autá správali tak, ako motokára, bolo by to super, žiaľ aj to najšportovejšie auto má od motokáry dosť ďaleko (napriek častému klišé prirovnaniu k motokáram). Základný rozdiel je samozrejme hmotnosť, pri požiadavkách kladených na osobné auto, jeho výbavu, komfort atď. nemôžme o vlastnostiach motokáry ani uvažovať. Motokára, ktorá má fakticky len motor a podvozok, kde sedíš tri centimetre nad zemou, s hladkými gumami na hladkom povrchu motokárovej haly, bez posilovača a všetkých serepetičiek, čo filtrujú priamy kontakt medzi kolesami a tebou sa správa úplne nádherne čitateľne, drift s ňou je plynulý, predvídateľný, krásne kontrolovateľný. Ak ti na cestnom aute odskočí zadok, je to väčšinou náhle, auto drží, drží a zrazu sa už šmýka a máš problém. Plus čaro toho driftovania s motokárou je v relatívne malej a bezpečnej rýchlosti, na okruhu v stotridsiatke to je o život.
Ale inak s tou motokárou si mi spravil chuť, idem zistiť, kto by so mnou šiel na motokáry do BA. :-) -
Thomasino 16.10.15 11:00
Zrovna u motokár je to skoro jedno >:-[]
Z mého pohledu jsem si před dvěmi lety řekl, že nejsem dostatečně vyježděný na to, abych si koupil silnou zadokolku (M235i), navíc za cenu o 50% vyšší, a pak se s ní učil na okruhu, že se raději 3 roky pořádně naučím na okruhu s "blbuvzdornou" předokolkou, teprve následně si pořídím něco silnějšího se zadním náhonem. U mě je to ale dost ovlivněný tím, že mě baví okruhy a ta GT86 mě přišla přece jen pomalá, ikdyž cesta by to taky byla...
Ale taky existuje prý řada majitelů Porsche, který si ho nechávají na okresky a na časté výlety na Nordschleiefe mají Megana R.S. či starší M3. Nižší provozní náklady, při tom zábava není o tolik horší >:-[] -
iudex 16.10.15 08:43
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: M2
wl: áno, ten šmyk s F-type bol zážitok, nie som si ale istý, či o takéto zážitky stojím. >:-[] Dodnes ma obleje pot, keď si spomeniem, ako blízko som mal k rozflákaniu auta za 100.000 eur. A nefandím si, že by som sa dostal na takú úroveň jazdeckých schopností, že budem driftovať so silnou zadokolkou s prstom v nose. Je fajn vidieť Chrisa Harrisa, ako driftuje s LaFerrari, ale pre drvivú väčšinu z nás by znamenal pretáčavý šmyk silnej zadokolky na okruhu výlet do štrku (a na bežnej ceste ešte horšie). -
white label 15.10.15 20:35
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: M2
Jasně, že jízda na hraně s čímkoli je adrenalin, tím spíš někde na okresce. To ale nic nemění na tom, o čem jsem psal. Vzpomeňte si třeba na to, jak silný (včetně toho staženého zadku) měl iudex zážitek, když mu v zatáčce ustřelil "skoroPájův" Jag. Na to určitě hned tak nezapomene. "Zažil" by něco srovnatelného v seberychlejší předokolce? -
Bully_ 15.10.15 20:34
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: M2
Ze jsou predokolky nezaludne samozrejme neznamena, ze by mely byt predokolky s motorem kdekoliv a priori zaludne. Predokolka je "jenom" jednoducha na rizeni, odpusti spoustu chyb a aby se vubec sklouzla zadkem, musi byt bud mizerna adheze, jezdec musi udelat vylozenou chybu a nebo musi pretacivy smyk vyvolat schvalne. Urcite to neni spatna koncepce, jenom se proste auto diky svemu rozlozeni hmotnosti vzdycky v zatackach hrne pres vnejsi predni kolo. Nic vic od ni cekat nemuzete. Na druhou stranu spousta zadokolek i ctyrkolek je nedotacivych (z kategorie s motorem vpredu) a nejake charakteristicke vlastnosti auta s pohonem zadni napravy z nich jde dostat az tehdy, kdyz se jede vylozene na hrane. Zase s nimi jde na rozdil od koncepce s motorem uprostred/vzadu driftovat- pokud maji samosvor a dostatecny vykon.
Vubec je hloupost si myslet, ze na rozdil od predokolky ta prava zadokolkova zabava znamena moznost driftovat. Je to nejvic o gripu, o (ruznem) rozlozeni hmotnosti a z toho vyplyvajicich jinych jizdnich vlastnostech. Da se o tom dlouze psat, ale lepsi je si ruzne koncepce sam vyzkouset. Jak se nakazite >:D , pak vam bude jedno, ze vas na netechnickem okruhu muze obcas predjet i ten silny rodinny hatchback. Rizeni auta je o necem jinem, nez o niceni prednich plastu :-) -
Thomasino 15.10.15 20:14
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: M2
Já ti dám nadsázku !! >:-[] >:D Ono stačí na Nordschleife když jedeš na hraně, lehce auto odskočí a zase se chytne, pokud přesně o tom místě víš, že to tam odskakuje :-) Tam můžeš jet kousek od průšvihu hodně často a adrenalinu máš jako sviňa !!
Dneska mě přišla skvělá fotka z Nordschleife, kterou jsem si zakoupil od místních fotografů. Půjde na zeď do kanclu, spolu s nějakou fotkou od Petra Frýby z Carbonie, ještě nějakou ze Spa a Dolomit >:-[]
white label 15.10.15 20:05
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: M2
Ano ta "šoférská nezáludnost" je právě to, co většinou umožňuje rychlým předokolkám to, co pak můžeme vidět na podobných videích. Na druhou stranu o čem je to nahánění druhých (včetně časů) na uzavřených okruzích? Není to taky právě o adrenalinu, tedy i tom "staženém zadku"?
Např. Thomasino má skoro Vánoce, když dostane a zvládne kratší přetáčivý smyk (s předokolkou) na ringu, přitom zadokolkaři mohou jet na hranici přetáčivého smyku prakticky každou zatáčku, čili "Vánoce imrvére" (samozřejmě s patřičnou nadsázkou). Čímž se zase dostáváme k tomu, že mezi rychlostí a zábavou nemusí zdaleka vždy platit přímá úměra. -
iudex 15.10.15 14:56
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: M2
wl: tak o tej M3 jeho kamaráta píše ako o "track car", čiže predpokladám nejaké tie úpravy, ako je u týchto starších BMW bežné. Ale nejde o to konkrétne porovnanie (chalan má aj video, ako naháňa testovaciu Giuliu QV a hoci na rovinkách mu vždy utečie, v zákrutách sa jej pekne drží), ide o to, že predokolka už dávnejšie neznamená slabé, pomalé a nudné auto a keď ide o rýchlosť, často je (vďaka svojej konštrukcii a šoférskej nezáludnosti) na tom okruhu lepšia, ako porovnateľne výkonná zadokolka. Ostatne aj na tom videu v 24 sekunde, keď M3ke uskočí zadok sa možno šofér viac baví (aj to pochybujem, reálne mu skôr stiahlo r.ť), ale rozhodne mu to na rýchlosti nepridá. -
white label 15.10.15 14:18
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: M2
iudex
K tomu videu, je to sice M3, ale ještě z minulého století... >:D ;-)
M3/E36 přišla už v roce 1992 a to měla 286PS/7000ot. a 320Nm/3600ot.
Jinak předokolka vs zadokolka - zadokolka obecně potřebuje k jízdě na hraně lepšího řidiče, než předokolka a jízda na hraně je se zadokolkou větší "adrenalin" (pro někoho větší strach/nebezpečí, pro jiného větší zábava/"výzva") a zvlášť při snížené adhezi je s ní větší zábava i v menších rychlostech. Jízda pro zábavu a jízda na čas nemusí být to samé.
A k rekordním časům na okruzích zajetým profesionály se běžný (byť "zapálený") řidič stejně moc nepřiblíží, tím spíš právě u zadokolek, "ideálně" s lehkým předkem k tomu.

>:-[]