Caterham Fotosoutěž (Fotosoutěž Moje auto.cz)
Zařazení: Všechna fóra > Diskuse v MOJE.auto.cz
-
Thomasino 05.01.16 13:50
« Re: Ukončení přihlašování, zahájení hlasování
Přeruším s dovolením debatu o fotomobilech a hodím sem hlasování k fotosoutěži ;-)
1.) Emel
2.) Kubass
3.) iudex
4.) white label (ale tady to bylo těsné, nemohl jsem se rozhodnout mezi 3. a 4. místem - jak by řekl Mojito, pomocný půlbod na příště :-) ) -
boost. 05.01.16 13:05
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ukončení přihlašování, zahájení hlasování
Samsung fotky rád přibarvuje a oživuje. Fotky z mé S5 s originální ROM od Samsungu (TouchWiz) byly celkově živější a přišlo mi, že HDR byl silnější. Už přes rok frčí v mobilu Cyanogenmod, což je v podstatě čistý Android, a fotografie jsou znatelně vyblitější.
Ukázal bych nějaké foto před a po změně SW, ale nechtěně jsem formátoval SD kartu a vymazal jsem "archiv" s 1100 fotkami... -
white label 05.01.16 11:42
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ukončení přihlašování, zahájení hlasování
iudex
Pokud nemáme předem definován pojem "velmi dobrý kompakt", můžeme slovíčkařit, co je ještě velmi dobrý kompakt a co už je např. špičkový kompakt apod. To srovnání jsem nemířil přímo/zrovna na "kompakty" s nadstandardně velkým senzorem (viz tvé příklady).
Zřejmý předpoklad logických výhod velkého/většího senzoru jsme tu už párkrát řešili, ale taky to není (samo o osobě!) úplně všechno, zejména pro potřeby běžného/řadového uživatele to obvykle není rozhodující/určující prvek pro jeho subjektivní! hodnocení celkové kvality zařízení (jak to funguje a jaké z toho "lezou" fotky/videa), pro něj je pochopitelně častěji podstatnější kolik fotek z 10 mu "automatika" nedoostří, špatně vyváží bílou apod., nebo jestli si režim HDR poradí s proti světlem, co a jak uvidí na displeji bezprostředně po vyfocení atd. A to jsou "disciplíny", kde S6ka funguje až překvapivě velmi dobře i přes relativně (na poměry kompaktů k klasikou velikostí senzoru) malý senzor (na poměry mobilů naopak malý není).
Jinak mě osobně celkově dostala až verze S6 edge plus (5,7" a větší kapacita baterie), která přišla na trh později, než S6/S6edge (5,1") a v Evropě v podstatě nahradila Note 5. Pokud by nepřišla, tak bych tolik peněz za mobil nedal a zůstal u G3 (5,5"). Po zhruba půl roce užívání, ale musím uznat, že i tak vysokou cenu si tento mobil umí obhájit nejen skvělým foťákem, ale třeba i naprosto špičkovým displejem, procesorem, nebo i celkovým zpracováním. Aktuální 6s Plus od Applu (za ještě o něco vyšší cenu) na něj celkově nemá ani samotným zpracováním, nehledě na to, že má při menším rozměru displeje (5,5), znatelně větší rozměry. Když vezmu, kde byl Samsung S5 celkově proti LG G3, tak S6 edge plus se posunul neuvěřitelně nahoru, byť za cenu vysoké prodejní ceny a nemožnosti používat paměťové karty. -
iudex 05.01.16 08:46
« Re: Re: Re: Re: Re: Ukončení přihlašování, zahájení hlasování
wl: ad Galaxy S6: musím potvrdiť, že to fotí fakt nečakane dobre, nedávno sme si pri pive "merali smartfóny" a kamoš s S6 tvrdil, že to fotí lepšie, ako moja Xperia Z1. Myslel som si svoje, mám predsa väčší senzor (1/2,3" vs. 1/2,6") a to je základ. Ale S6 jednoznačne tromfla zet-jednotku.
Napriek tomu by som neprirovnával k "veľmi dobrým kompaktom", tie sa tiež posunuli ďalej a dnes je pre kvalitné kompakty štandardom 1" senzor (Sony RX100, Canon G7x atď.) a ten je niekde úplne inde, ako smartfóny: [odkaz]
ad Cayman: tak ja som ho už virtuálne kupoval a konfiguroval nespočetnekrát >:D , bral by som eSko, ideálne GTS a hoci som prihadzoval len veľmi skromnú výbavu, vyskočilo to dosť vysoko. Ale s farbou je problém, pastelové pôsobia lacno, metalízy sú zase nenápadné jak na Passate, najlepšia je tá Karminrot za bratru 2344 eur. Hoci aj tá modrá Saphirblau nie je zlá, žiadna Milka to nie je: [odkaz]
Inak Cayman GT4 porazil v drag race aj silnejšie M3: [odkaz] O okruhu netreba ani hovoriť. -
white label 05.01.16 00:35
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ukončení přihlašování, zahájení hlasování
Tak ten odstín (sapphire) modré se mi právě moc nelíbí, na konfigurátoru vypadá příliš do fialova, tak trochu metalická modrá "Milka".
Na GT4 bych se metalíze zřejmě naopak vyhnul.
Asi bych volil jednu z červených, buď standardní výraznější Guards Red (tu jsem ale neviděl naživo), nebo spíš tu speciální tlumenější Carmine Red ve které je teď prezentován třeba nový Macan GTS. Trochu mi připomíná populární Imola Rot od BMW.
[odkaz] :yes: -
Thomasino 05.01.16 00:11
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ukončení přihlašování, zahájení hlasování
Modrá! Znám dva lidi co ho mají, teda jeden ho má a druhý ho bude mít a doufám, že mě v tom svezou jako spolujezdce na Nordschleife :-) Jel jsem za ním chvilku na NS, asi tak 5 vteřin než mě háááájzl ujel >:D -
white label 04.01.16 23:33
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ukončení přihlašování, zahájení hlasování
Th
Pěkné je to...
Kdyby ses náhodou nemohl rozhodnout mezi 911 GT3 RS a Caymanem GT4, tak ti možná pomůže fakt, že za jednu GT3 RS pořídíš dva GT4 a ještě ti zbude na jednu slušnou nákupní tašku pro ženušku... ;-) -
white label 04.01.16 23:01
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ukončení přihlašování, zahájení hlasování
Emel - Já přece nikde netvrdím, že ty dnešní špičkové fotomobily fotí relativně výborně jen proto, že ty jejich "sklíčka" mají hodně dobrou světelnost (k tomu i optickou stabilizaci), tu hodnotu jsem dal pouze jako info v závorce a je to jen jedna část dobře fungující "skládačky".
Mimochodem zrovna ten S6 edge má na dpreview jako první klad uvedenu:
"Dobrou texturu a nízký šum za všech světelných podmínek" (a reálnou efektivitu režimu HDR v recenzi také chválí), přitom 16MP CMOS snímač má 1/2,6".
Režimy "HDR" fungují poměrně přesvědčivě u většiny novějších kompaktů, a dražších fotomobilů, bez ohledu na to, na jakém principu konkrétně pracují (účel/výsledek světí prostředky).
Zrcadlovky (zvlášť ff) bych do toho raději moc netahal, to je jiná "liga". -
Emel 04.01.16 20:27
« Re: Re: Re: Re: Re: Ukončení přihlašování, zahájení hlasování
White: světelnost je hezká věc, ale ono je k ní důležité brát v potaz i velikost senzoru. Optika u mobilu nikdy nebude o moc víc než malé zahnuté sklíčko, ale kvalita senzorů šla hodně nahoru... takhle malý čip by ještě před pár lety znamenal při jakémkoli neideálním osvětlení jen spoustu šumu, dneska z toho lezou použitelné výsledky.
K tomu HDR - třeba zrcadlovky sice mají funkci HDR, ale fakticky to jen udělá jednu fotku a projasní stíny softwarovým procesingem té jedné fotky, jinými slovy, závěrka cvakne jen jednou... -
white label 04.01.16 12:23
« Re: Re: Re: Re: Ukončení přihlašování, zahájení hlasování
Emel - Jo, funguje to, jak u foťáků, tak u některých mobilů. Mám teď Samsung S6 edge plus a ten fotí neuvěřitelně (světelnost objektivu f 1,9), když pominu fakt, že nemá optický zoom, tak nahradí i velmi dobrý kompakt. Je to mazec, kam až se to posunulo. -
Emel 04.01.16 10:13
« Re: Re: Re: Ukončení přihlašování, zahájení hlasování
Thomasino: ne, černobílá tomu za mě nepomáhá... obloha je víceméně bílá a ztratí se i nějaké zajímavé barevné detaily, třeba ten zelený flare za autem nebo oranžová v poli.
Já ti rozumím, taky na postproces moc nejsem, ale u takovéhle fotky je pak škoda, že nebe je celé vypálené a přitom kola jsou zase skoro utopená ve stínech... klasické řešení by byl přechodový filtr :-)
PS: nevím jestli to tak vylezlo z foťáku nebo je to kompresí, ale ten JPG je taky dost agresivní... podívej se na mraky a na listy toho větráku, jsou tam dost velké čtverečky... v barevné i černobílé. -
Emel 04.01.16 10:06
« Re: Re: Re: Ukončení přihlašování, zahájení hlasování
White: to mám za to rýpnutí do zatočených kol :-) , máš pravdu předsedo... :-O
Co si mobil představuje pod HDR focením je zajímavá otázka, to pravé HDR je o několika fotkách s různým časem a jejich spojení do jedné... ale mobil na to má teoreticky jak rychlou závěrku, tak výpočetní výkon... mohlo by to fungovat.

[odkaz]