Caterham Fotosoutěž (Fotosoutěž Moje auto.cz)
Zařazení: Všechna fóra > Diskuse v MOJE.auto.cz
-
iudex 05.01.16 14:42
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ukončení přihlašování, zahájení hlasování
Kubass: vidím, že pribudol ďalší Nikoňák ;-) a na tej fotke to vidieť. Inak s Lumiou 1020 máš pravdu, dodnes je to neprekonaný fotomobil, má aktuálne najväčší senzor (1/1,5"), optickú stabilizáciu, fotí do RAW, má poloautomatické režimy, dobovú konkurenciu úplne valcoval: [odkaz] Škoda toho operačného systému, byť to Android, tak ho mám.
Emel: nemáš úplnú pravdu, môj Pentax má hardwarové HDR, t.j. foťák spraví rýchlo po sebe 3 rôzne expozície a spojí to. Ale z ruky je to nepoužiteľné, potrebuje to statív. Určite to Tvoja D7100 nemá? Majú to aj najlacnejšie Pentaxy. Inak máš pravdu v tom, že fotenie v takom protisvetle, ako fotil Thomasino, nezvládajú úplne ani zrkadlovky, aj s veľkým senzorom by si musel exponovať na svetlá a potom vytiahnuť tiene; exponovať na tiene, ako to spravil Thomasino by nezvládli ani APSC zrkadlovky, možno tak fullframe. -
white label 05.01.16 14:39
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ukončení přihlašování, zahájení hlasování
Není to problém relativně. Ale kolik dnešních fotomobilů má světelnost pod f2,0 (když to není problém)?
U režimů HDR právě obvykle jde o vícenásobnou expozici. Jak jsem psal, u recenze S6 je účinnost režimu HDR mezi jeho hlavními klady. -
kubass11111 05.01.16 14:26
Nejlepsi fotomobil je preci Lumia 1020, vykon jejiho fotaku se 41mpx je proste neprekonatelnej, a ikdyz uz ma nejakej patek je to prad nejvykonejsi fotomobil na svete...
Pouzivat lumie s optikou carl zeiss, vetsinu fotek zde jsem fotil ni, teda ted mam uz zrcadlovku, ale ty pred tim :). -
Emel 05.01.16 14:22
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ukončení přihlašování, zahájení hlasování
White: na co jsem narážel... ono světelnost objektivu souvisí s velikostí snímače. Abys měl objektiv se světelností f1.8 pro klasický 35mm čip, musí to být už kus železa (a skla). Už pro DX je ten objektiv poloviční nebo ještě menší.
Takže z druhé strany, když mám hodně malý čip, tak celkem není problém dosáhnout vysoké světelnosti... zajímavá je kvalita.
HDR bez reálného pořízení dvou snímků nikdy nemůže fungovat moc dobře. Obzvlášť u takhle malých čipů, tam je prostě dynamický rozsah tak malý, že se do něj nějaká náročnější scéna nikdy nevejde a musí tam nutně být přepaly na jedné nebo druhé straně, se kterými pak už software nic neudělá. Fotky proti světlu jsou oříšek, i zrcadlovky s focením do RAW se bez bracketingu a následného softwarového spojování často neobejdou... -
white label 05.01.16 14:17
Emel - Ani podle mě to není odstín modré vhodný pro Porsche (tím spíš pro Cayman). Klidně raději tu žlutou jak píšeš. A odstín s určitým nádechem do "Milky" to není jen na konfigurátoru, ale i na některých! fotkách:
[odkaz]
-
white label 05.01.16 14:04
pS
To přibarvování Samsungu mi vždycky vadilo, a je to jedna z věcí ve které právě S5 prohrávala s G3. S6 je první eSko od Samsungu kde si na to konečně dali pozor a zbytečně to nepřehnali. -
Thomasino 05.01.16 13:50
« Re: Ukončení přihlašování, zahájení hlasování
Přeruším s dovolením debatu o fotomobilech a hodím sem hlasování k fotosoutěži ;-)
1.) Emel
2.) Kubass
3.) iudex
4.) white label (ale tady to bylo těsné, nemohl jsem se rozhodnout mezi 3. a 4. místem - jak by řekl Mojito, pomocný půlbod na příště :-) ) -
boost. 05.01.16 13:05
Samsung fotky rád přibarvuje a oživuje. Fotky z mé S5 s originální ROM od Samsungu (TouchWiz) byly celkově živější a přišlo mi, že HDR byl silnější. Už přes rok frčí v mobilu Cyanogenmod, což je v podstatě čistý Android, a fotografie jsou znatelně vyblitější.
Ukázal bych nějaké foto před a po změně SW, ale nechtěně jsem formátoval SD kartu a vymazal jsem "archiv" s 1100 fotkami... -
white label 05.01.16 11:42
iudex
Pokud nemáme předem definován pojem "velmi dobrý kompakt", můžeme slovíčkařit, co je ještě velmi dobrý kompakt a co už je např. špičkový kompakt apod. To srovnání jsem nemířil přímo/zrovna na "kompakty" s nadstandardně velkým senzorem (viz tvé příklady).
Zřejmý předpoklad logických výhod velkého/většího senzoru jsme tu už párkrát řešili, ale taky to není (samo o osobě!) úplně všechno, zejména pro potřeby běžného/řadového uživatele to obvykle není rozhodující/určující prvek pro jeho subjektivní! hodnocení celkové kvality zařízení (jak to funguje a jaké z toho "lezou" fotky/videa), pro něj je pochopitelně častěji podstatnější kolik fotek z 10 mu "automatika" nedoostří, špatně vyváží bílou apod., nebo jestli si režim HDR poradí s proti světlem, co a jak uvidí na displeji bezprostředně po vyfocení atd. A to jsou "disciplíny", kde S6ka funguje až překvapivě velmi dobře i přes relativně (na poměry kompaktů k klasikou velikostí senzoru) malý senzor (na poměry mobilů naopak malý není).
Jinak mě osobně celkově dostala až verze S6 edge plus (5,7" a větší kapacita baterie), která přišla na trh později, než S6/S6edge (5,1") a v Evropě v podstatě nahradila Note 5. Pokud by nepřišla, tak bych tolik peněz za mobil nedal a zůstal u G3 (5,5"). Po zhruba půl roce užívání, ale musím uznat, že i tak vysokou cenu si tento mobil umí obhájit nejen skvělým foťákem, ale třeba i naprosto špičkovým displejem, procesorem, nebo i celkovým zpracováním. Aktuální 6s Plus od Applu (za ještě o něco vyšší cenu) na něj celkově nemá ani samotným zpracováním, nehledě na to, že má při menším rozměru displeje (5,5), znatelně větší rozměry. Když vezmu, kde byl Samsung S5 celkově proti LG G3, tak S6 edge plus se posunul neuvěřitelně nahoru, byť za cenu vysoké prodejní ceny a nemožnosti používat paměťové karty. -
iudex 05.01.16 08:46
« Re: Re: Re: Re: Re: Ukončení přihlašování, zahájení hlasování
wl: ad Galaxy S6: musím potvrdiť, že to fotí fakt nečakane dobre, nedávno sme si pri pive "merali smartfóny" a kamoš s S6 tvrdil, že to fotí lepšie, ako moja Xperia Z1. Myslel som si svoje, mám predsa väčší senzor (1/2,3" vs. 1/2,6") a to je základ. Ale S6 jednoznačne tromfla zet-jednotku.
Napriek tomu by som neprirovnával k "veľmi dobrým kompaktom", tie sa tiež posunuli ďalej a dnes je pre kvalitné kompakty štandardom 1" senzor (Sony RX100, Canon G7x atď.) a ten je niekde úplne inde, ako smartfóny: [odkaz]
ad Cayman: tak ja som ho už virtuálne kupoval a konfiguroval nespočetnekrát >:D , bral by som eSko, ideálne GTS a hoci som prihadzoval len veľmi skromnú výbavu, vyskočilo to dosť vysoko. Ale s farbou je problém, pastelové pôsobia lacno, metalízy sú zase nenápadné jak na Passate, najlepšia je tá Karminrot za bratru 2344 eur. Hoci aj tá modrá Saphirblau nie je zlá, žiadna Milka to nie je: [odkaz]
Inak Cayman GT4 porazil v drag race aj silnejšie M3: [odkaz] O okruhu netreba ani hovoriť. -
white label 05.01.16 00:35
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ukončení přihlašování, zahájení hlasování
Tak ten odstín (sapphire) modré se mi právě moc nelíbí, na konfigurátoru vypadá příliš do fialova, tak trochu metalická modrá "Milka".
Na GT4 bych se metalíze zřejmě naopak vyhnul.
Asi bych volil jednu z červených, buď standardní výraznější Guards Red (tu jsem ale neviděl naživo), nebo spíš tu speciální tlumenější Carmine Red ve které je teď prezentován třeba nový Macan GTS. Trochu mi připomíná populární Imola Rot od BMW.
[odkaz] :yes: -
Thomasino 05.01.16 00:11
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ukončení přihlašování, zahájení hlasování
Modrá! Znám dva lidi co ho mají, teda jeden ho má a druhý ho bude mít a doufám, že mě v tom svezou jako spolujezdce na Nordschleife :-) Jel jsem za ním chvilku na NS, asi tak 5 vteřin než mě háááájzl ujel >:D -
white label 04.01.16 23:33
Th
Pěkné je to...
Kdyby ses náhodou nemohl rozhodnout mezi 911 GT3 RS a Caymanem GT4, tak ti možná pomůže fakt, že za jednu GT3 RS pořídíš dva GT4 a ještě ti zbude na jednu slušnou nákupní tašku pro ženušku... ;-) -
white label 04.01.16 23:01
Emel - Já přece nikde netvrdím, že ty dnešní špičkové fotomobily fotí relativně výborně jen proto, že ty jejich "sklíčka" mají hodně dobrou světelnost (k tomu i optickou stabilizaci), tu hodnotu jsem dal pouze jako info v závorce a je to jen jedna část dobře fungující "skládačky".
Mimochodem zrovna ten S6 edge má na dpreview jako první klad uvedenu:
"Dobrou texturu a nízký šum za všech světelných podmínek" (a reálnou efektivitu režimu HDR v recenzi také chválí), přitom 16MP CMOS snímač má 1/2,6".
Režimy "HDR" fungují poměrně přesvědčivě u většiny novějších kompaktů, a dražších fotomobilů, bez ohledu na to, na jakém principu konkrétně pracují (účel/výsledek světí prostředky).
Zrcadlovky (zvlášť ff) bych do toho raději moc netahal, to je jiná "liga".

[odkaz]
Ale hlavní problém vídím v tom, že rozměrově je to foťák s mobilem, nikoli mobil s foťákem, jestli mi rozumíš, jak to myslím. ;-)
[odkaz]