iudex 15.02.16 10:50
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Brzdovka
Malý offtopic na tému zadný/predný pohon: včera som bol lyžovať a parkovisko bola len nespevnená plocha, v podstate lúka. Ako sa cez deň oteplilo, lúka rozmrzla a zmenila sa na blatistú oračinu, kde autá vyrývali hlboké koľaje. Chalan na 3er sa zúfalo snažil vyjsť, ale zadok sa mu šmýkal a nevedel sa pohnúť do veľmi mierneho kopčeka. Vidiac to, mal som obavu, či vyjdem ja, ale predohrab Mondeo tam vyšlo úplne v pohode. Takže petrolheadský sen zadný pohon je fajn, ale v reálnom živote to tak nemusí byť a začínam chápať tých 85%(?) majiteľov BMW, ktorí si priplatia za xDrive. -
Covenant 14.02.16 19:48
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Brzdovka
Už vloni jsem se nakontaktoval kvůli oleji na oficiální distributora Motulu na Slovensku a chtěl jsem původně při jednom taky objednat RBF 660, ale po tom co psal Dany sáhnu raději po EBC 307...bude to jednoduší a jistota. -
Bully_ 13.02.16 14:08
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Brzdovka
Jinak co se tyka samotne brzdove kapaliny- tu EBC BF 307+ jsem vozil roky na CTR a je vyborna. Dokazal jsem treba spalit zavodni desticky >:D , ale nikdy jsem nedosahl limitu brzdovky, aby se mne propadl brzdovy pedal.
Jak jste davali odkaz na Danyho stranky TypeR.cz, menim ted pred sezonou brzdovku za jim prave nedoporucovany Motul RBF 660. Rika, ze vydrzi jenom par mesicu a pak absorbuje vodu. Muj prodejce jezdi nejaky zavodni serial a pouziva tuhle brzdovku 2 roky u bezneho auta a celou 1 zavodni sezonu u auta primarne urceneho na okruhy a nema s ni problem. Vydrzet tedy musi i extrem, ktereho my dosahneme asi tezko. Uvidim, vyzkousim to letos a muzu poreferovat. Na netu se toho pise spousta, ale neni nad osobni zkusenost. -
Bully_ 13.02.16 13:47
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Brzdovka
Pri mereni vykonu ti ventilator hrne vzduch casto i pod otevrenou kapotu, nebo se meri i bez ni. Nikdy ale nemas motorovy prostor rozpaleny jako na konci stintu pri trackdays (horko od rozzhavenych brzd, slunce atd. atd.). Meri se proste za podminek blizkych tem idealnim. Snad budes se mnou souhlasit v tom, ze pri navsteve okruhu budou ty podminky mnohem extremnejsi, resp. vetsi extrem nasimulujes uz jenom dost tezko. Potom budou na auto kladene daleko vyssi naroky a abys dosahl neceho, bliziciho se onem idealnim podminkam (nebo dosahl jeste lepsich vysledku), musis na aute neco upravit. Takovou cocku proste v beznem provozu vuz nedostane a nemusi se to proto ani nijak resit, deklarovaneho vykonu dosahnes i bez upraveneho chlazeni cehokoliv. -
Covenant 13.02.16 11:42
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Brzdovka
To už je takové hraní se slovíčky....v praxi přeci vezmeš auto na brzdu se zahřátým motorem a až tehdy měříš a zajímají tě hodnoty výkonu.
A i když ti zepředu fouká ventilátor, který udržuje teplotu na ideálních dejme tomu 15-18 stupních a auto stojí, stejně máš pod kapotou už teplý vzduch od turba, svodů atd. a tenhle vzduch ti nasává sériový airbox z motorového prostoru pod kapotou. Ale jakmile vyvedu tohle nasávání například do předního nárazníku, nasaju chladnější vzduch a výkon mi půjde nepatrně nahoru.
Nebudou to sice žádné šílené koně, ale přidá to tam nějakého šemíka, tam trochu kroutícího momentu, lepší odezvu na plny a i to se na okruhu počítá.
Bavíme se pořád o seriových autech jako je golf, megan, Leon atd...kde je prostě airbox řešen jako kompromis a vychází z normálního rodinného auta.
Bully_ 13.02.16 10:17
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Brzdovka
Podle me prave nejde o zvyseni vykonu, ale o snizeni ztrat vykonu. Vykon se meri za rekneme idealnich podminek a teplot, k sani se pritom fouka chladny vzduch pro optimalni vysledek apod. . Zatimco na okruhu dostava auto jiny zahul a za jinych teplot vykon bez privodu chladnejsiho vzduchu poklesne.
Ja mam vlastne i originalni airbox koncipovany jako CAI, protoze je hned za vstupem vzduchu na strane auta, za dvermi a privod vzduchu k intercooleru mam na strese [odkaz]
Thomasino 12.02.16 20:13
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Brzdovka
Jde samozřejmě o teplotu vzduchu. Protože normálně to bere vzduch naprosto nesmyslně z motorového prostoru a ikdyž je to na boku, stejně je to ovlivňeno teplotou motoru a pokud dostává motor na okruhu na pr-dell, zvláště za teplejšího počasí, tak to ovlivňuje teplotu nasávaného vzduchu. Takto když tam dostaneš studenější vzduch z předního nárazníku (proto to mám také umístěné co nejvýše, aby to neovlivnila teplota tratě). A ono pár koníků to pak prý udělá, pokud máš rozdílné teploty. Bylo to znát i v říjnu na Slovakiaringu, kdy bylo celkem chladno (kolem 10-12 stupňů) a ikdyž to nesedělo moc gumám, tak jsem zajel i tak velmi slušný čas a bylo znát, že motor jede o něco lépe.
P.S.: Ideální je to sání mít samozřejmě nahoře na kapotě ;-)
Covenant 12.02.16 19:49
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Brzdovka
Náporové sání jsem myslel tu škvíru, protože jsem nevěděl jak to nazvat....
Zepředu jde nápor vzduchu tak jsem to prostě tak pojmenoval. V principu šlo jen o to, dostat vzduch z nejstudenějšího místa což je například zepředu auta, kde je u VW tahle mezera pod kapotou a přivést ho přímo k filtru, aby se co nejméně ohřál.
A nechápu co je na tom hypotetického, když právě turbomotory jsou daleko citlivější na teplotu vzduchu.....nikdo nepsal o šíleném nárůstu výkonu, ale o tom, že kdybych trávil s autem hodně času na okruhu tak by tohle bylo jedno z vylepšení....kdyby to nemělo žádný smyls ani v takových případech jako je okruh, asi by to do aut nedávali a i závodní auta by jezdila se sériovým airboxem.
Bully_ 12.02.16 19:27
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Brzdovka
Covenant:
pisete o "vic vzduchu" a o nejakem hypotetickem narustu vykonu, coz se ani jedno nestane. Jde jenom o snizeni ev. ztrat. Stejne tak tebou zminene naporove sani je IMHO naprosty nesmysl, protoze se diky stlacitelnosti vzduchu muze aspon nepatrne projevit teprve od rychlosti cca 300 km/h a vic. Teda pokud ma jit opravdu o naporove sani (ram-air) a ne o neco, za co ho lidi obcas mylne povazuji. Naporove sani ma proto vyznam treba v letectvi, kde se ta rychlost pohybuje trochu jinde. -
Covenant 12.02.16 19:13
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Brzdovka
Bully_
Ale o tom přeci píšeme..když se podíváš na moje i Tomovo řešení, tak je vzduch vždycky nasávaný z venku, aby byl co nejstudenější a nešel jen přes nějaký kužel sportovního filtru v motorovém prostoru, kde nasaje právě jen ohřátý vzduch. O nahnání více vzduchu nešlo.
Bully_ 12.02.16 18:59
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Brzdovka
Hlavne nevim, proc chtit nahnat vic vzduchu sanim zrovna u turbomotoru. Tam vam to prece tlakuje samotne turbo. Pokud uz chcete resit sani, podivejte se radsi na teplotu privadeneho vzduchu, takze na nasavani nebo privod nejakou hadici z co nejchladnejsiho mista, + ev. odstineni. -
Thomasino 12.02.16 17:24
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Brzdovka
Vidíš a to já vyřešil pomocí DO-DO, natáhli jsme hacici co se používá na dotažení vzduchu k předním brzdám, končí kousek před vzduch. filtrem. Viz. šipka na fotce, pokud se na to nezaměříš, není to normálně vidět, je to trochu kryté tou běžnou mřížkou v masce :-)
Covenant 12.02.16 17:15
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Brzdovka
Je to jen střípek do skládačky...ale kdybych chtěl auto používat tak hodně jako Tom na okruhu, tak by to smysl v zátěži mělo, ale musel by se přeladit i software.
Když se podíváš na parametry motoru závodního Cupry, tak z toho taky nedolují šílené koně, má to 330K a 410 N.m
Covenant 12.02.16 17:01
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Brzdovka
Kdyby k tomu člověk chtěl přistupovat tak , aby to mnělo opravdu pořádné efekt, tak by musel už trochu zainvestovat a pořídit CARBON DYNAMIC AIRBOX, který jako jeden z mále funguje a používají ho na závodní cupře + náporové sání, což se dá vyřešit ne hned dírou v kapotě, ale tou přední škvírou .
Závodní cupra...třetí fotka dole
CARBON DYNAMIC AIRBOX
Sání do škvíry pod přední kapotu
Covenant 12.02.16 16:18
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Brzdovka
white label
I to je možnost..vzhledem k tomu že s těmihle auty nenajedeme za rok až tak moc, jestli nakoupit kvalitní ale obyčejný vzduchový filtr MAN (nemusí být kupovaný bezpodmínečně ve značce) dát za něj cca 400 stovky a raději ho měnit častěji za nový vždycky na jaře, kdy na starém filtru nemáme stejně najeto víc jak 13-15 tisíc.