Thomasino 14.03.16 19:11
« Téma?
Navrhl jsem zde veřejně něco obyčejného, ale lehce uchopitelného (vzhledem k účasti v posledních kolech), jako Moje auto a jarní radosti :-) Nebo Moje auto a krása žen ;-) Nikdo se nevyjádřil, tak to nechám asi na správci aby po dvou dnech vyhlásil.. A dáme to do 25.4., ne? -
AUDIRS6 11.03.16 23:32
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vyhlášení výsledků a defekt
Uz som to ocekoval vsetko a asi by som ti doporucil 245/35 R 18 predok a ak chces, dozadu aj väcsie.
To uz ale zalezi na balance, aky uprednostnujes.
Cim väcsia guma / koleso - celkovy priemer, obvod, sirka, tym väcsia stycna plocha s povrchom, a v pripade ze si ich dobre zahrial, tak by mali aj lepsie sediet.
Ale predok - hnany, a narocny na brzdenie => jednoznacne siroku ale mensiu gumu.
Skoda ze sa ti tam nic sirsie nevlezie. Toyo, Yokohama maju 255, Michelin a Pirelli 265 na 35 - co by bolo fajn, skoda ale, ze sa ti tam nevlezu a plus, na to uz by bolo dobre mat disk 9,5-10 J. ;-\
Alebo tie plastove podbehy vyrvat do minďž !!!! >:-[] a hadam by sa aj zmestili >:D
Ci ? >:-[]
No nic, asi sam zistis, ze z toho co mas moznost pouzit, bude tych 245/35 R18 optimum. ;-) -
Thomasino 11.03.16 23:19
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vyhlášení výsledků a defekt
255 je už moc. U Megana RS je problém s diskama a ET. Original disky mají 8,25" šířku (ET65), takže už těch 245mm je na hraně (s origo disky). Pak mám 8.5" OZ disky, ale ET mají o 10mm více ven (ET55) a jiné disky prostě nejsou :-( Když budu chtít dát 245/40 R18 na ty OZ kola, tak Cup2 gumy jsou na doraz (měl jsem je na zadku vloni, dopředu nevím na 100% jestli se fakt vejdou), ale třeba Advan AD08R a Toyo R888-R jsou ve stejném rozměru ve skutečnosti o 5mm širší a nevejdou se do podběhů >:D
Takže pro mě jsou zvažované rozměry pneu fakt jen tyto:
18" - 235/40 (seriové) , 245/40 a 245/35
19" - 235/35 (seriové) , 245/35 a 245/30 -
AUDIRS6 11.03.16 23:10
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vyhlášení výsledků a defekt
Kde zistim vsetky rozmery tych vyrobcov ktori ta zaujimaju ?
Alternativne este by bolo dobre aj 255/30 R18...
Čekni mi to niekde a kuknem na to.
Vracia ma to do doby pred cca 20 rokmi... :-) - pekne to spomienky :-)
k tvojmu editu: Ja mam stale na mysli 18"-ky prave koli skrateniu staleho prevodu a zlepseniu brzdenia ! ;-)
tak tu som nasiel moznost 255/35 R18...
a chalani tam davaju komentare a hodnotenia...
Thomasino 11.03.16 23:02
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vyhlášení výsledků a defekt
To je právě problém, že nemůžeš vymýšlet rozměry co tě napadne :-(
Výrobci dobrých gum jich dělají jen pár. To je ten Federal vyjímka, že má 245/35 R18. Ani Advan AD08R, nebo Michelin Cup 2, Toyo R888-R, nebo Pirelli Trofeo-R se v tom rozměru nedělají. Nejčastější je právě 235/40 a 245/40 R18, nebo pak 235/35 a 245/35 R19.
P.S.: Ikdyž teď se dívám, že občas se něco v rozměru 245/30 R19 dělá, ale ne ty TOP semislicky. Spíše dobré UHP gumy jako Pilot Super Sport nebo nové Contíky CSC6.. -
AUDIRS6 11.03.16 22:55
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vyhlášení výsledků a defekt
Thom, ale ide tu o tych 18" a 19" ! - keby si prechadzal na ten rozmer, tak je to uz citelne !
Pri 245/35 mas medzi R18 a R 19 uz +26 mm na priemere a teda +4,05 % na obvode, teda o tolko dlhsi staly prevod. Plus - väcsia namaha pre brzdy !
Ako vsetko ok, pokial ta to financne nejako netrapi. Ale ja sa ti len snazim nejako tu napisat veci, ktore som si ja davno prezil, ked som este experimentoval s T613-ami a s ich obutim a pod... A to sme mali aj moznost menit priamo ozubenia v diferakoch za ine tovarenske, ale cesta rozmerov gum bola jednoduchsia a aj nekonecne variabilnejsia.
No a podobne 4% boli fakt citelne !
Tak len aby si sa necudoval... ;-)
Ak chces byt lepsi na brzdach, tak ano - sirsiu gumu, ale skus prave mensi rozmer. ;-)
Ak mas 18" disky a zohnal by si si za dobru cenu 245/30 !!!!! - to by si mal pozitivne pocitit. ;-) -
Thomasino 11.03.16 22:43
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vyhlášení výsledků a defekt
Rozdíly v poloměru kola mezi 235/40 R18 a 245/35 R18 si uvědomuji, je to -8mm. Rozdíl v obvodu kola je 2,6%. Mě ten obvod nepřijde zase tak moc, ale uvidíme. Ty Federaly stojí jen deset tísíc, nemají moc velkou životnost, takže když ty časy budou horší, tak to nebude zase tak moc bolet ;-) (Podmínky na trati se mění každým dnem, někdy máš o 10 stupňů menší teplotu a auto taky funguje jinak, takže drobné rozdíly na pneu nevidím až takový zásadní problém).
Je pravda, že kdybych dal 245/40 R18, je rozdíl ještě menší. Poloměr -4mm, obvod 1,2%,
To stejné platí pak pokud bych dal 245/35 R19 místo 235/35 R19. Tam rozdíl obvodu jen 1,1%. A nebude moc vysoká bočnice, což mě přijde nyní problém u 235/40 R18 s pneu Cup2 ;-) Tohle řešení na 19" je to nejzajímavejší, které jsem původně zamýšlel a proč přemýšlím o kolech 19" a zvětšení šířky pneu.
Vycházím z přepočtu změny velikostí disků na e-pneu.cz -
AUDIRS6 11.03.16 22:09
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vyhlášení výsledků a defekt
Thom:
Uvedomujes si co ale vlastne chces ? - z hladiska rozmerov tych gum co pises...:
Si na 235/40 R 18. Chces 245/35 R 18 - ok, nechce sa mi to ratat uplne presne, ale vdaka tomuto obutiu cele koleso zmensis asi o 1cm na priemere ( sorry, fakt som lenivy to presne preratat ), co by ti ale urobilo asi o 2% "kratsi staly prevod" - teda lepsiu pruznost. So bald, so gut...
Ale !!! - 245/35 R 19 ??? - to je plus 1 palec, teda 2,5 cm na priemere, teda aj o nieco dlhsi staly prevod ! Toto sa ti moze negativne odrazit vo vnimanej dynamike auta !
No a co do brzdenia - proti takym istym R 18 -am si pohorsis, lebo brzdy pocas 1 otocenia kolesa budu viac namahane väcsiou drahou, ktoru koleso s väcsim priemerom / obvodom absolvuje.
Ak to teda myslis na zavody, a si spokojny s prevodovymi pomermi, zamysli sa nad tym este raz a zvol teda rozmer tak, aby ti prevody ostali zachovane.
Tipujem, ze nejakych 245/30 R 19 -ak teda existuje, by bolo pre teba riesenie.
Pripadne ak sa ti zda, ze ti to "netaha", ale mas dostatocnu svetlu vysku, tak by som to este riskol nejakym "undercutom" - teda zmensenim rozmeru kolesa este viac a tym padom takto "skratil" staly prevod este o cosi.
Ako v Spa - asi budes nadavat tak ci tak - tam proste treba mat vykon, nech to v Eau Rouge tahaaaaa a na nasledujucej rovinke poobiehas co sa da... ;-)
Takze porozmyslaj, ci skracovat, alebo predlzovat, alebo sa uspokojit s aktualnym stavom. ;-)
A tipujem, ze WL sa teraz puci od smiechu a prihodi svoj pohlad na vec s predlzovanim a skracovanim... >:-[] -
Thomasino 11.03.16 13:40
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vyhlášení výsledků a defekt
P.S.: Do vašeho města nejedu, ty kola jsou fakt do-je-ba-ný všechny 4 ;-\ :'-(
Dvě hodně a dvě méně. Požadovaná cena 10 tisíc není z mého pohledu adekvátní, spíše budu přemýšlet že dám 20 bez dph za nová červená z R.S. 275 Trophy-R >:-[]
Ještě uvidím. Mám na cestě druhé semislicky, k těm novým Toyo R888-R 235/40 R18 jsem vzal na zkoušku Federal 595 RS-R v rozměru 245/35 R18 a jestli budou fungovat dobře (prý na některých autech podobné nebo lepší než Advan AD08R) a budou sedět na origo discích 8,25", tak třetí sadu disků potřebovat nebudu (teda mám nyní 4x origo a 6x lehká OZ, oboje 18"). Jestli nebudou tak dobré, tak nějakou sadu 19" pořídím, abych tam mohl dávat Michelin Pilot Sport Cup 2 s rozměrem 245/35 R19 >:-[] >:-[] >:-[]
Prostě alchymie a testování... Aktuálně se snažím zvýšit o cenťák větší šířkou gum (a měkčí směsi) grip při plných brzdách, tam se dá ještě něco získat ;-) -
Thomasino 08.03.16 15:37
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vyhlášení výsledků a defekt
Počkej, "místy trochu odřené" ?? To znamená že více jak jeden ?? On psal jen o jednom. No počkám na fotky co má zítra poslat, uvidím. Jestli jsou odřené více a je to dost vidět, tak možná raději připlatím za nové, už je trochu slevnili. Navíc mi asi stačí jen 2 ks na předek, ikdyž 4 ks by byly samozřejmě lepší. Ale to budu mít už 14 ks letních disků a pneu, to je už skoro "hodně" >:-[] >:D

btw: focus ide na predaj, ak by mal niekto záujem