Caterham Fotosoutěž (Fotosoutěž Moje auto.cz)

Zařazení: Všechna fóra > Diskuse v MOJE.auto.cz

• « 00 Reagovat !

foto iudex

iudex 07.02.17  08:51

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Foto...

Ron: myslím, že si vybral slušných finalistov. Osobne by som medzi foťákmi volil ten Nikon, má o triedu lepší senzor (Nikony sú v tomto špička) a celkovo rada 5 je o triedu vyššie, ako 100D (ktorá konkuruje rade 3), má výklopný displej a pár ďalších fičúr. Lenže ten rozdiel 140 eur je citeľný, za to kúpiš svetelný pevný objektív (50mm f1,8) a ešte Ti ostane pár drobných, pričom svetelné pevné sklo posunie Tvoje fotografie na iný level. A ako píše mojito, sklá sú dôležitejšie, ako telo.
    Ale aby som Ti to ešte sťažil ;-) , dal by som do placu Nikon D3300 s objektívom 18-105mm, resp. 18-140mm: [odkaz] Funkčne ako 100D, ale s lepším senzorom, pričom objektívy 18-105mm a 18-140mm sú opticky o triedu lepšie, ako seťák 18-55mm a svojím rozsahom Ti čiastočne nahradia aj ten 55-200. A neskôr by som dokúpil tú svetelnú 50ku.
  • « 00 Reagovat !

foto Ronault-

Ronault. 07.02.17  08:31

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Foto...

Švihák: tak do kritiky foťáků ostatních jsem se ještě nepustil, ale často "ta moja" za mnou příjde a ptá se "co tam študuješ?....že se ptám...tak už si ho kup!" >:D
    Pokus/omyl nepůjdu, prostě si toho Canona nechám a když na něm budu fotit málo, tak "mladý" si na něj už brousí zuby 8-s :*)
  • « 00 Reagovat !

foto Dylan-McKay

Dylan McKay 07.02.17  08:20

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Foto...

Rone, až ti švihne, tak pojedeš taky pokus omyl ;-)
    Já se nikdy takhle o foťáky nezajímal a tahle diskuse mě obohatila. Teď se mnou skoro nikdo nemluví, protože se všichni kamarádi dozvěděli, že mají foťáky na houno >:D

• « 00 Reagovat !

foto Mojito-s-Feferonkou-RSKa-

Mojito (s Feferonkou)(RSKa) 06.02.17  22:42

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Foto...

Ze mé zkušeností jako amatéra + vykládání od fotografů, co se tím živí, je alfa a omega kvalitní objektiv, vlastní foťák je jen obyčejný tělo, kvalita fotek z 80% záleží na kvalitě objektivu (setový jsou max. na rychlý focení) a elementárních znalostech fotografa (clona, čas, ISO). Když je člověk ve správnou chvíli na správným místě s dobrým světlem, tak udělá parádní fotku i s fotomobilem, platí to samozřejmě i naopak ;-)
  • « 00 Reagovat !

foto Ronault-

Ronault. 06.02.17  22:07

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Foto...

Táááákže, vzhledem k tomu, že k výběru přistupuji přece jen vědečtěji než Švihák a prvně studuju, pak kupuju a ne naopak, takže na co jsem přišel.
    Prostudoval jsem si a zopakoval všechny pojmy, co bych si představoval, co budu fotit, jaké objektivy se budou hodit, výhody a nevýhody... no mám z hlavy pátrací balón
    Závěry:
    ¨
    1. dva finalisti z oblasti zrcadlovek:
    [odkaz]
    Canon EOS 100D
    [odkaz]
    Nikon D5300
    [odkaz]
    - oba jsou se setovými objektivy, jeden takový na to od skoro makro do střední ohniska a druhý teleobjektiv. Oba kratší mají pulsní krokové motorky, které dovolují ostřit manuálně i v autom. režimu, taktéž bezhlučně během natáčení videa a oba teleobjektivy jsou se stabilizací. Jsou k mání i sety s teleobjektivy až po 300, ale bez stabilizace. Event. dá se zvážit třeba i Tamron místo těch teleobjektivů.

No a proč? Je to možná zvláštní volba, protože rozdíl v ceně je cca 5 tisíc, Canon je v podstatě ze základní řady, zatímco Nikon je zhruba střed APS-C zrcadlovek. Jenže jsou dvě možnosti, buď vrazím do foťáku s objektivy cca 11-12t (Canon) a něco mi zůstane na brašnu, náhradní baterii a pak třeba na 50mm (nebo 40 mm) objektiv na portréty nebo prostě koupím dražší Nikon a baterku, blesk a 3. objektiv až postupně dle úspor.
    Pak proč ty dva? No v mém oblíbeném Canonu z těch levnějších jsem vyškrtl 1300D, protože má starý procesor a ten je pomalý a dle recenzí blběji fotí. Z dražší řady je srovnatelný s Nikonem D5300 až Canon 750D a ten je dražší, starší verze od Canonu 700D a 650D jsou jen rozměrově větší 100D s výklopným displayem a větší cenou. Takže Canon se do cenovky ve vyšších řadách nevlezl. No a Nikon D5500 nemá smysl, protože je dražší a dotykový display navíc a ubrali GPS, 8-s No a řada Nikonu 3300 a 3400 nemá nijak lepší hodnocení než Canon EOS 100D.

Uff...vyčerpávající.

2. Silně zvažuju, že to udělám tak, jak píše iudex, objednám to přes onen server, co propaguje. Prostě 5000 Kč rozdílu (u nás stojí EOS 100D v setu s dvěma objektivy 16 300 Kč 8-s ) je hrozně moc a za riziku vzdáleného servisu se to asi vyplatí.

3. No a nebo si prostě nekoupím žádný foťák, protože mi z toho začíná švihat, ale dneska jsem to hodně díky serveru Cameradecision.com pořešil.

Tak co by na to?
  • « 00 Reagovat !

foto Dylan-McKay

Dylan McKay 06.02.17  12:28

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Foto...

Já netvrdím, že jsem spokojený ;-) Ještě pořád koukám na G9X. Ale v testech mu moc nechválí makro.
  • « 00 Reagovat !

foto iudex

iudex 06.02.17  09:15

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Foto...

Výhoda Nikonu 1 je jeho ohromná rýchlosť, tam mu nemôžu konkurovať nielen bezzrkadlovky, ale ani špičkové zrkadlovky (J5 spraví 20 snímkov za sekundu, kým bežná zrkadlovka cca. 6 a špičkové cca. 14 fps). Hlavné je, že si spokojný s výberom. A keď fotosúťaž vstane z mŕtvych, môžeš pridať foto z nového foťáku.
  • « 00 Reagovat !

foto Dylan-McKay

Dylan McKay 05.02.17  07:03

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Foto...

Tak teď jsem zase v rozpacích :-)
    Včera jsme zkoušeli kamarádův FUJIFILM X-A2, který má snímač APS-C jako zrcadlovky. Výsledné fotky byly i podle něj výrazně horší než z mého 1" Nikonu. Navíc má X-A2 nekonečně dlouhé ostření.

• « 00 Reagovat !

foto Dylan-McKay

Dylan McKay 04.02.17  16:29

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Foto...

To je super, díky! :yes:
  • « 00 Reagovat !

foto white-label

white label 04.02.17  15:40

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Foto...

Logicky, 4 třetiny jsou víc, než 3 třetiny (což je jedna celá). ;-)
    Viz barevný graf: [odkaz]
  • « 00 Reagovat !

foto Dylan-McKay

Dylan McKay 04.02.17  07:04

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Foto...

Když má třeba Olympus PEN8 snímač 4/3", tak je to lepší než 1"?
  • « 00 Reagovat !

foto Ronault-

Ronault. 02.02.17  21:45

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Foto...

Svihak: kdyby mu Canon nezaplatil, tak by nepropagoval jako nejlepsiho jeho dražší model ;-)
  • « 00 Reagovat !

foto Dylan-McKay

Dylan McKay 02.02.17  20:19

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Foto...

U baterie mám nároky na výdrž alespoň jeden den, když vylezu z lodi. Na víkend si beru foťák do Mariánek, tak projde zkouškou. Je neuvěřitelný co ta malá věc všechno má.

Rone, je to věda, ale sjeď testy na YouTube. Tu recenzi jsem četl, ale je taková ojedinělá. Asi autorovi od Canonu nic nezaplatili ;-)
  • « 00 Reagovat !

foto white-label

white label 02.02.17  20:03

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Foto...

NFC se může hodit na rychlé "spojení" s mobilem.
  • « 00 Reagovat !

foto Ronault-

Ronault. 02.02.17  18:50

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Foto...

Švihák: No četl jsem recenzi na tu D1300 https://www.fotoguru.cz/canon-eos-1300d-… a moc ji tady nepropagují. Sice má wi-fi a NFC (nevím na co by bylo na foťáku), ale prostě má starší procesor, což je asi onen problém, kdy je 100 D prostě lepší. A pak taky do setů se dodává se starším objektive DCIII, který je pomalejší v ostření a hlučný na video.
    Nikon D3300 sice by měl vše OK, má i více pixelů (proti C 100D více šumí při vyšším ISO), ale zase nemá AEB (Auto Exposure Bracketing), což je pro mě třeba chyba. Jako ano, už tolik nefotím v HDR jako kdysi, ale chybělo by mi ta funkce, takže Nikony tím pádem asi vypadly.

Větší a lépe padnoucí do ruky by snad byl Canon 760D, ale to už jsme s cenou s objektivy tak na 26 000 :-(

A teď koukám, že Canon 100D pro změnu nemá GPS, což je škoda, hlavně při větším monžství fotek při archivávání se to prostě hodí ;-\

WL: asi je nejlepším řešením rovnou koupit náhradní baterku, díval jsem se, že nejsou nějak přehnaně drahé.
  • « 00 Reagovat !

foto white-label

white label 02.02.17  18:33

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Foto...

DMcK
    U toho Nikonu 1 J5 počítej s kratší výdrží baterie.
  • « 00 Reagovat !

foto Dylan-McKay

Dylan McKay 02.02.17  18:23

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Foto...

Rone, to mi říkal ten kamarád co pracoval v Canonu. Že stovka je malá do chlapský ruky, ať klidně vezmu 1300D. Prý je to stejné vnitřnostma, max je něco starší, ale osvědčený. Ale to by mi nevadilo. Teď foťák mám, ale jakmile bude nějaká zajímavá akce, tak ji využiju. Za tuhle diskusi jsem rád, hodně mě to poučilo. Ten rozdíl mezi ex Lumixem a novým Nikonem je obrovský. Jako sorry, ale iudex na hrad ;-)
  • « 00 Reagovat !

foto Ronault-

Ronault. 02.02.17  17:13

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Foto...

Byl jsem se podívat dneska v Okey a měli tam jak Nikon D3300, tak Canon Eos 100D... nic jsem s nimi nefotil, protože v nich nebyla baterka, ale nutno říci, že Canon sice je nejmenší zrcadlovka na trhu, ale je to spíše na škodu, protože se prostě v případě držení jednou rukou blběji drži. A i když držím foťák dvěma rukama (tak se stejně drží nejčastěji), tak pořád ten malý Canon tak nějak blbě padne do ruky... To mě trochu přehodilo z pohledu na Canon, což pro mě starého fandu Canonu je trochu nepříjemné,
  • « 00 Reagovat !

foto Dylan-McKay

Dylan McKay 02.02.17  09:29

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Foto...

Rone, samozřejmě se mi zrcadlovky líbí, obzvlášť ty "jiné" od Canonu jako bílý EOS 100D nebo stříbrný 1300D. Na vyší level nemá smysl myslet, když udělám 200-500 fotek za rok a většina jde stejně jen na FB. Jediným důvodem proč jsem si ji ještě nekoupil jsou rozměry. Ale třeba to časem přijde. Ten Nikon se mi líbí a třeba přestane stačit ;-)

PS: EOS 100D bude mít brzy nástupce tak půjde s cenou dolů (?)...
  • « 00 Reagovat !

foto Ronault-

Ronault. 02.02.17  08:44

« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Foto...

Švihák: takže nakonec klasická zrcadlovka nebude?
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…