Caterham Fotosoutěž (Fotosoutěž Moje auto.cz)
Zařazení: Všechna fóra > Diskuse v MOJE.auto.cz
-
iudex 09.02.17 14:04
« Re: Re: Foto...
Leg: no Tvoje nadšenie z X100 nezdieľam, podľa mňa je to v dnešnej dobe rovnaká blbosť ako fixie bicykel (bez prehadzovača a voľnobežky), mechanický písací stroj či iné hipsterské vychytávky, skrátka snaha byť iný aj za cenu totálnej nepraktickosti. Skrátka v štýle "nevadí, že je drahý (X100F stojí 1400 eur!), hlavne, že sa nedajú meniť objektívy". ;-) Kvalitné pevné sklo si môžeš kúpiť na akýkoľvek CSC (trebárs ten retro Fuji) a nikto Ťa nenúti vláčiť 10 objektívov, avšak keď zistíš, že Ťa jediné ohnisko obmedzuje, dáš iné.
Inak aby bolo jasné, Fuji sú mi sympatické, hlavne ich objektívy sú parádne a neraz som si virtuálne vyberal zostavu (napr. X-T20 + 14mm + 18-55mm + 90mm). Ale skrátka koncept drahého kompaktu s nevýmenným objektívom (nielen Fuji X100, ale aj Sony RX1 a pod.) je podľa mňa úlet.
Ale to sme pomerne ďaleko od zadania: čo najviac foťáku za málo peňazí. ;-) -
Leg 09.02.17 09:30
« Re: Foto...
Ronault: ešte ma napadlo, že čo ma v poslednej dobe v oblasti fotografie nadchlo (a aj som zvažoval kúpu) je retrohipsterský Fujifilm X100T. Kamarát má jeho predchádzajúcu verziu "s" a je s tým radosť fotiť, ergonómia je úžasná, aj výstup je parádny, 2.0 objektív krásne kreslí, hybridný hľadáčik je tiež celkom dobrá funkcia. Nemusíš vláčiť brašňu, aj kamarát často necháva batoh s fulframe Nikonom a nošou objektívov doma a berie len Fuji. Zaujímavé (a celkom použiteľné) sú simulácie rôznych kinofilmov od Fuji.
Nevýhody: fixné nevymeniteľné sklo, cena okolo 1000€ je asi nad budget, neviem ako je na tom s videom.
Edit: teraz som zistil že bola ohlásená štvrtá generácia "F": [odkaz] -
iudex 08.02.17 13:25
« Re: Foto...
Ron: no ja sa v Nikonoch nejak extra nevyznám, hovorím, čo som čítal testy, najmä na ephoto.sk a dpreview.com. A tam je posledný Nikkor 18-55 hodnotený dosť zle, tu máš napr. recenziu toho najnovšieho 18-55mm AF-P: [odkaz] Opticky sú určite lepšie tie 18-105 a 18-140mm. Stabilizované objektívy Nikkor majú označenie VR (vibration reduction); iné skratky moc neovládam.
P.S. DxO mark porovnáva nielen foťáky, ale aj objektívy, tu máš porovnanie 18-140ky s dvomi verziami 18-55 (poslednú AF-P verziu ešte netestovali, ale podľa vyššie uvedeného testu na ephoto to je horšie, než predchodcovia): [odkaz]
Ako kľúčovú vlastnosť objektívu vnímam ostrosť, tam je vidieť rozdiel skóre 10 vs. 7. A to 18-140ka nie je žiaden zázrak, pre porovnanie (drahý) zoom 24-70 má skóre ostrosti 21. Preto tvrdím, že seťák 18-55 je dobrý iba zadarmo a skôr či neskôr ho vymeníš, preto by som odporúčal aspoň o niečo lepší 18-105 či 18-140mm. -
Ronault. 08.02.17 12:06
« Foto...
Iudex:Tak jelikož polsky docela umím a ten e-shop má pobočku kousek od mého baraku, je to něco jako Datart apod., takže to bude osobní odběr, takže jsem jistější :-) vyhoda je jen v docela dobrém kurzu.
Jen mi vysvetli v čem je lepší teda ta 5-140mm od Nikonu třeba proti kombinaci 18-55mm? Ještě mi porad jak zjistím, jestli je konkrétní objektiv k něčemu nebo ne. Dokážu ze zkratek rozluštit který je stabilizovaný a který má pulzni krokovy motorek, ale v té optice se nevyznam -
iudex 08.02.17 11:50
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Foto...
Ron: ten Tamron 70-300 je dosť zlý, ak už trváš na dvojsete, tak by som sa orientoval na Nikoňácky teleobjektív. Ale ešte skôr by som volil jeden trochu lepší objektív, ako je ten 18-105 alebo 18-140mm. D5300 s 18-140kou vyjde cca. 17400 Kč: [odkaz] A nemyslím, že uplatňovanie prípadnej záruky cez poľskú stránku je väčšia výhra, ako cez Rakúsku (tam napr. píšu možnosť vrátenia v 30 dňovej lehote). -
Ronault. 07.02.17 22:50
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Foto...
Tak jsem našel ještě jednu možnost jak ušetřit a neriskovat to, že zboží nedojde a nebo když dojde, tak pak budu uplatňovat záruku v Hong-Kongu.
Takže na Alze: [odkaz] 19 790 Kč
[odkaz] v přepočtu cca 18 500 Kč. vč. karty a brašny :-! >:-[]
https://www.eglobalcentral.eu/nikon-d5… 17 280 Kč
Jeszcze Polska nie zginęła
Kiedy my żyjemy :-! >:-[] -
woody-alien 07.02.17 20:26
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Foto...
Ron: Tak pokud si dobře pamatuji (a o tom nepochybuj ;-) ) , tak mezi modré patřím i já, bo "mladého" jsem snad vezl v GTI. Leda by Vás bylo ještě víc. >:-[] -
Ronault. 07.02.17 17:57
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Foto...
Leg: No v těch sadách, co jsem zmínil dole, mám i teleobjektiv většinou... teda pokud dobře chápu pojem teleobjektiv - cca 70-200 mm...jestli se pletu, tak už fakt nechápu foťáky a jdu si pro nějaký růžový malý kompakt >:D
iudex: Ano, potomka čekáme, cca za 2,5 měsíce by měl snad měl být "venku" :-! >:D No ale pod pojmem "mladý" myslím nevlastního syna, proto neužívám slovo synátor/syn. Modří vědí, teda v podstatě jen White label, u něj jsme už byli i na kafe :-) A jeho focení docela baví a čumím, co má za přehled...a taky točil videa, občas i něco točí, takže aby nepřišel zkrátka, tak se musím pohlížet i na to, jestli je objektiv/tělo vhodné na natáčení, alespoň nějaké rozumné, tzn. u Canonu STM, u Nikonu AF-P s pulzními motorky a jak mi teď odpověděli z Pentax shopu, u nich nemají takový objektiv.
Teď mi ale vysvětli proč bych měl vzít objektiv 18-105 - např. tenhle: [odkaz] , který stojí s 15 990, když za stejné peníze můžu mít: [odkaz] , který mi pokryje základní seťák a pak mám 70-300 teleobjektiv plus to umí i makro. Chápu, že budu nucen měnit objektivy, což je únavné a třeba když budu mít připevněno 18-55mm, tak mi třeba ani nedojde, že by daná věc se dala udělat i teleobjektivem efektněji než když na tom 18-105 otočit "zoomem".
-
iudex 07.02.17 17:09
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Foto...
Leg: nič si nevyčítaj a sprav si radosť. :-) Ostatne nie si žiaden menič fototechniky, prežil si s foťákom nasledujúce tri generácie a uvažuješ až o štvrtej. To je akoby si mal Favorit a teraz išiel kúpiť Fabiu III. Veď aj ten Topper (H/K Svwet) menil už po troch generáciách. >:D
Ron: akýsi som zmätený z toho Tvojho mladého. Mal som za to, že potomka ešte len čakáte, resp. o ňom len uvažuješ. Whatever, ja by som vždy dal prednosť lacnejšiemu telu a lepšiemu objektívu, takže na začiatok by som zvolil niečo univerzálnejšie, ako je ten 18-105mm či 18-140mm a do budúcna plánoval svetelné pevné sklo typu 35mm/1,8 alebo 50mm/1,8. Sú ľudia, ako napr. Emel, ktorý fotia len pevnými sklami, ale to je dosť otravné a nie vždy sa dá meniť sklá. Osobne najčastejšie fotím s univerzálom 16-85mm, ktorý mi ohniskovo pokryje 90% situácií. Mením, ak potrebujem lepšiu svetelnosť (18-35mm f1,8) či ostrosť (100mm macro), alebo čo najmenšie rozmery a hmotnosť na túru (15mm). Preto sklo typu 18-140mm budeš mať nasadené väčšinu času a môžeš na ňom stavať ďalej. 18-55ky sa skôr či neskôr zbavíš. Viem, čo píšem, tiež som sľuboval, že si vystačím s 18-55kou a už o 3 mesiace som kupoval iný objektív. ;-) -
Leg 07.02.17 15:20
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Foto...
iudex: áno, presne toto som potreboval počuť. Teraz ho už môžem rovno objednať. :-( >:D
Tiež som si ho bol pozrieť v predajni a je fakt, že tých 9 rokov čo ubehlo od predstavenia 40D Canon neprechrápal. Ten nový je úplne iná liga hlavne čo sa týka rýchlosti a schopnosti zachytiť svetlo pri vyšších citlivostiach.
Ach jo!
Ron: potrebuješ telesklo? Do budgetu sa s telom a nejakým zoomom s konštantnou svetelnosťou (trebárz od Sigmy či Tamronu) nevlezieš? To je podľa mňa ideálny začiatok, seťák ti bude stačiť do chvíle kým si nedokúpiš poriadne sklo a potom ho pri prvej príležitosti odhodíš vdiaľ.
Edit: vlastne som si uvedomil, že pre ten seťák môže mať celkom dobré využitie pri točení videa synátorom, tak asi nič... -
Ronault. 07.02.17 11:55
iudex: No zkoumal jsem ty objektivy v Pentaxu a fakt nemají pulsní krokové motorky, takže jak říkáš, video s nimi bude nic moc... jako mě by to asi tolik nevadilo, ale mladému už asi jo...
Jinak díky za odkaz, další nad kterým budu trávit několik dní 8-s >:D
Musím ještě prozkoumat ten eglobalcentral.at a pokud by to bylo bez potíží, tak bych možná i zvažoval tu Nikon D5300 a případný třeba 50mm pevný objektiv až k narozeninám :-! -
iudex 07.02.17 11:44
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Foto...
Leg: ale to vieš, že treba. ;-) Zrovna 80D s jeho novým senzorom predstavuje po rokoch konečne posun v kvalite fotiek (aktuálne najlepší Canon APSC senzor, lepší, než vlajková loď 7D II), o rýchlom hybridnom ostrení ani nehovoriac. Naviac ako som si ho ohmatal, pôsobí subjektívne veľmi kvalitne, built to survive.
Ron: síce som Pentaxák a z hľadiska value for money považujem Pentax za najlepšie foťáky, ale zrovna vo videu moc nevynikajú, sú zamerané prevažne na statické snímky. A seťák k tej K-50 má klasické oldschool skrutkové ostrenie, na video nie moc vhodné.
Z tej dvojice by som sa predsalen klonil k Nikonu, jednak je ich senzor o chlp väčší, ale má podstatne lepší dynamický rozsah (rozumej je odolnejší na prepaly, resp. viac vytiahneš z tieňov) a zvláda vyššie ISO. Keď chceš porovnať senzory, pozri tu: [odkaz] -
Leg 07.02.17 09:45
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Foto...
Kua chlapi, asi sem prestanem definitívne chodiť, stojí ma to totiž dosť veľa peňazí. Doteraz som mal za to, že svoj staručký 40D nechám dožiť a potom budem fotiť už len mobilom a hľa, zrazu surfujem po stránkach a špekulujem, či tých 800€ za 80D predsalen nezainvestovať. :'-( >:D -
Ronault. 07.02.17 09:23
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Foto...
iudex: No neděláš mi to lehčí teda >:D
No právě jsem někde četl, že těch 24 MP u D3300 na více či méně stejném prostoru jako 28 MP u Canonu dělá více šumu a díky tomu zvládá Canon 100D vyšší ISO, proto jsem tu D3300 vyškrt.
Ad objektiv 18-105mm... o tom jsem taky přemýšlel, že by mi to celkem nahradilo dva objektivy najednou, ale říkal jsem si, jestli tak velký rozsah nebude na úkor světelnosti a kvality.... jak u Nikonu, tak i Canonu.
Jinak třetí do party: [odkaz]
Pentax má spoustu výhod: [odkaz] , teď ho dali do slevy, kdy se do mého limitu ještě vleze. Jen jsem ještě neprozkoumal ony objektivy jestli mají pulzní krokový motorek. Mě by až na něm tolik nezáleželo, ale on si ho bude určitě pučovat "mladý" a ten točí dost videí, tak ať rychle a tiše zaostřuje.

Ještě je tu jedna možnost, koupím v ČR samotné tělo a z toho Eglobalcenter objednám jen objektiv, tam se toho snad nemá tolik pokazit :-|
Leg.: díky za radu, limit jsem si dal 15000 Kč, přešvihnu ho asi tak o 2-3t a ty mi radíš něco za 30 000 Kč >:-[] >:D
No, už nad tím asi moc přemýšlím...