iudex 28.02.17 09:27
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ŠKodiaq
Ad trojvalec: možno ten trojvalec od BMW je celkom slušný, zrejme by som bol po zvezení vcelku spokojný. Ale BMW je predsalen trošku vyššia liga, z hľadiska motorov sú bez debaty špička a aj trojvalec určite vedia vyrobiť tak, aby bežnému človeku nevadil. Plus 1er má na rozdiel od konkurencie motory uložené pozdĺžne, čo tiež zrejme niečo prispieva ku kultivovanosti chodu. Ale to, že prémiový model s motorom pozdĺžne zvládne trojvalec ako-tak so cťou neznamená, že aj o triedu menší mainstreamový výrobca v aute s motorom priečne bude s trojvalcom tiež dobrý. Ja principiálne nemám problém s výkonom, krútiakom, ani so zvukom vo vyšších otáčkach, ten je dokonca celkom fajn, hlavný problém mám s trojvalcom po naštartovaní a pri voľnobehu, tam tú nevyrovnanosť a drsnosť chodu ťažko zamaskovať; videl som x videí na YT a ani BMW 1er ten trojvalec úplne nezamaskuje, o to horšie Fiesta: [odkaz]
Btw. včera som sa nechal v BA vyprovokovať jedným BMW 125i, tak sme si dali malý semaforový street race a síce tesne, ale som prehral (napriek jeho nižšiemu výkonu). Možno moja šoférska neschopnosť, možno užšie zimné gumy, alebo proste to BMW vie maximálne efektívne využiť výkon motorov. Takže nemám obavy, že by 1,5 R3 bol dynamicky nedostatočný ani v nižšej strednej triede, o to menej vo Fieste, 200 koní je 200 koní, napriek tomu by som radšej bral do FieSTy 1,6EB.
Leg: Tvoju pozíciu diablovho advokáta (R3) Ti nežeriem, nie Tebe, kto si šanuje svoj R6 a nechce sa vzdať tých valcov. ;-)
Boost: všetky skratky neovládam, bol som v tom, že DPF znamená filter pevných častíc, čo nič nehovorí o palive. Takže možno to, čo budú mať benzíny, sa nebude označovať ako DPF, ale skrátka to bude filter pevných častíc. So všetkými známymi "pozitívami". Preto som zvedavý, ako sa vysporiadajú v hotheči s potrebou vypálenia filtra a nechcem si predstaviť, že sa to stane práve v dobe, keď si chceš ostrejšie zajazdiť, trebárs na okruhu. 8-s
woody: ale jo, je mi jasné, že v CZ a na SK bude Kodiaq novou modlou a statusovým symbolom väčším ako Bentayga, len mne je to auto srdečne ukradnuté.
Ron: som rád, že všetko prišlo v poriadku, ako som písal, za tú úsporu sa oplatí risknúť problematickejší záručný servis. Tak nech foťák dobre slúži. Pijem suché, jemne aromatické biele vína s nízkymi kyselinkami. ;-)
Ale aby som ťa trošku namotal, práve v daných ťažkých svetelných podmienkach a na portréty by sa hodilo svetelné sklo, to by bola zase iná liga. ;-) -
woody-alien 28.02.17 08:33
« OT: Dacia - vítězné tažení pokračuje
V době, kdy je trh v USA pro některé tradiční výrobce spíše noční můrou než předmětem spokojených úsměvů ve správní radě, dosáhl Renault skutečně významného úspěchu. Pouhých dvanáct let po uvedení modelu Logan dokázal se svým trojským koněm - Dacií - dobýt hvězdný symbol Ameriky, Hollywood. Jak v nedělním vydání informoval X-Men Journal, zejména mezi mutantní populací získávají Dacie rychle na oblibě. Gratulujeme. ;-)
Leg 28.02.17 06:27
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ŠKodiaq
woody: súhlasím, staromilstvo je pri súčasnom vývoji často na mieste, ale obávam sa, že v prípade Fiesty ST nie je dôvod smútiť za 1.6 turbo R4, naopak, trojvalec môže do malého prcka priniesť trochu emócií. Ak sa budeme baviť o tom istom motore v Mondeu, kde vyžadujem v prvom rade kultivovanosť a samozrejmý záťah bez väčšej drámy, tam už priestor na diskusiu je.
Ron: Z HongKongu za také ceny a ešte aj s hosteskou? Čo je to za eshop? -
white label 28.02.17 00:25
iudex
Jak jsem psal, počkal bych na reál...
Jinak doporučuji svezení ve Focusu II ST vs G5 GTI..., jak moc dokáže ovlivnit jízdu (v ostřejší zatáčce) o jeden válec (mimo jiné) lehčí motor, a to jsme přitom o třídu výš, než FieSTa. -
Ronault. 27.02.17 22:02
« NIšKONdiaq
Vím, že se vracím ke starému tématu, ale pro ty, co radili... a mají slíbenou odměnu, tedy iudex...
Objektiv z HongKongu došel, od objednání za nějakých 6 dní, krásně zabalený...milé překvapení... za 7100, u nás v Megapixelu 14 000...
Zatím jsem toho ještě moc nestihl nafotit, ale včera měla nevlastní dcera narozeniny, tak jen pár fotek z interiéru, nic moc osvětlení... řekl bych, že na to, že se s tím teprve učím, tak to ten foťák zvládá dobře, minimálně ta jedna momentka/portrétovka se podařila: [odkaz] -
woody-alien 27.02.17 21:08
« Re: Re: ŠKodiaq
iudex: Možná, "že tá hranatá krabica tu nikoho z nás nezaujíma" ale mezi prostým lidem vzbudila neuvěřitelné pozdvižení. Co se Kodiaq objevil v showroomech, o ničem jiným se v podstatě nemluví. Do dealerství Škodovky se chodí jak do zoo, okouknout, posedět, ti šťastnější tam maj známýho, kterej je i sveze, a pak o tom týden vypráví komukoliv, kdo je ochoten je poslouchat. A ne, opravdu se nejedná o cílovku, která by hodlala co nevidět vyměnit svýho Accenta z Áček. Z Kodiaqa se jenom stalo něco jako jsou korunovační klenoty. A tomu odpovídají i zážitky těchto očitých svědků - jeden by řekl, že se právě vrátili z podrobné prezentace produktů firmy Rolls Royce. :-) -
woody-alien 27.02.17 20:54
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ŠKodiaq
Leg: Trocha staromilství nikoho nezabije. Je sice celkem úsměvné, že tu (ve FieSTě) neoplakáváme žádnej V8, ale jak říká (pra)děda "us.ranej čtyřválec" >:-[] o objemu tří piv, nicméně ze strany lidí, co maj auta rádi, jde o pochopitelnou alergickou reakci.
Ale nemusíme se bát. O to pouštění "hudby" do repráčků nepřijdeme ani u toho charakterního, zvukově jadrného tří/dvou válce. ;-) -
Leg 27.02.17 20:14
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ŠKodiaq
A ešte ku Škodylaq-u. Skutoční premianti (s hviezdou v znaku) SUV robia tak, že na štyridsať rokov starý rebriňák nasadia portálové nápravy, natiahnu ho o 60 čísel, pod kapotu dajú V12 Biturbo, dozadu interiér z Maybacha a aby toho nebolo málo, zrežú mu strechu. Na záver primiešajú poriadnu dávku karbónu a výsledok nie je hitom niekde v chudobnej východnej európe, ale čakajú na neho v šóre muži v pyžamách na blízkom východe. Tak stavajú autá lídri na trhu!
Leg 27.02.17 20:06
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ŠKodiaq
iudex: ja ti neviem, ale povozil som sa na jednotke s trojvalcom (asi 118i či ako sa to volalo - taká obrátená amerika, namiesto osemvalca s trojstupňovým automatom malo trojvalec s osemstupňom) a do auta, ktoré má vo svojej DNA radosť z jazdy by som 1,5 trojvalec preferoval jednoznačne pred napríklad 1.8 TSI (ja viem, hrušky-jablká, BMW-VW, ale nie som showroomový cowboy čo má najazdený každý model s polovicou motorizácii). Trojvalec má aspoň trocha charakter, zvuk, rád sa točí a aj človek o ňom vie, že sa točí. Turboštvorvalec ťahá a ťahá ... a to je asi tak všetko. Ako do Oktávky fasa, ale v športovom modeli ostáva než spraviť dieru do výfuku alebo púšťať hudbu do repráčikov, ináč o tom motore človek ani nevie, samozrejme okrem neúnavného ťahu, ktorý ale samozrejme nie je zlý, néžené.
A že má filter pevných častíc - no, má, bohužiaľ (resp. našťastie) súčasné autá sú natoľko efektívne, že sa stali nutnosťou. Pokrok nezastavíš. -
Ronault. 27.02.17 19:58
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ŠKodiaq
Není každý trivalec jako HTP. Já teď jel od cca Lipniku do Boskovic, čili všechny druhy silnic s Mini...potkali jsme se nahodouna dálnici se Skipperem, co tu má recenzi na ně v TOP10, takže jsme si prohodili auta...no a teda kultivovanost příkladná...na volnobeh jako čtyřválec, takže občas nejde poznat, jestli motor běží nebo jsem nevypnul startstop, ve středních příjemný zvuk nijak nerušící a ve vysokých otáčkách správně jadernejsi...prostě rozhodně bych třívalce nesoudil podle htp, které máme doma
Ad Kodiaq - potkal jsem ho naživo a opravdu až tak uneseny jsem.nebyl, ale češi budou, ti jsou dnes na mekko z SUV...a ty výřezy v blatnicich jsou fakt hnusné jak na Yetim, to souhlas -
boost. 27.02.17 19:07
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ŠKodiaq
Benzín nemůže mít DPF. D jako Diesel!
Mercedes používá Partikelfilter už snad tři roky, ani se o tom pořádně neví, a neslyšel jsem žadný katastrofický stories. Bez nich už to zanedlouho asi očividně nepůjde. Jsem zvědavej, jak tohle bude řešit aftermarket, protože downpipes jak s katem nebo bez jsou dost populární a když teď BASF má pro benzíny katalyzátor a BPF v jednom dílu, tak nevim nevim...
dpf off, kat off, egr off, brain off. Východňárská klasika. >:D
P.S.: @Thomasino
BMW F22/87 facelift v létě, N55 čeká smrt kvůli emisím. Jestli bude mít base M2 (upravenou) B58 anebo S55, kterej už jistej ve verzi CS, nevim, ale radši se zeptej dealera na M2 CS, jestli by tě nezapsal na seznam. -
iudex 27.02.17 15:48
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: ŠKodiaq
Je zaujímavé, že tá teória o optimálnom objeme valca sa vytiahne vždy iba pri 1,5l trojvalcoch (BMW, teraz Ford). Teda všetky jednolitre by podľa tejto teórie mali byť dvojvalcami. Tu už tá teória neplatí?
Rovnako argument motorkami je pri autách mimo. To by som mohol poukázať, že superšporty sú väčšinou štvorvalce, a to nielen jednolitre, ale aj šesťstovky. Alebo známa Honda 1800 Gold Wing je pri objeme 1,8l šesťvalec. ;-)
Inak nová FieSTa je podľa mňa veľmi vydarená, odstránila všetky neduhy doterajšej generácie (exteriér á la ocucaný bonbón, interiér á la hifiveža z 90. rokov), stačilo ponechať motor z doterajšej FieSTy, resp. dať motor z ST200 (1,6EB 147 kW) ako základ. Ale nie, Ford musel ubrať valec a pridať DPF filter (už vidím, ako sa na okruhu auto prepne do režimu vypaľovania filtra). 8-s -
Thomasino 27.02.17 14:46
« Re: Re: Re: Re: Re: ŠKodiaq
Tak je pravda, že prý optimální objem válce je 0,5 litru, takže tříválec u 1,5 litrového objemu jistou logiku má >:-[] Ale otázka je, jaký to bude mít zvuk. Když si vzpomenu na "šicí stroj" Fabie 1,2 HTP, tak mi vstávají chlupy na těle :-O
Jen škoda, že Fiesta ST stále vypadá, že je více vysoká než široká :-O :-O -
white label 27.02.17 14:34
« Re: Re: Re: Re: ŠKodiaq
Já bych v případě brnzínového R3T samotný počet válců tolik nepřeceňoval, Objemově to zůstává téměř stejné (1.5 vs 1.6) a půl litru na válec je optimální i z hlediska nižší hmotnosti motoru (ve srovnání s R4 1.6).
Nejdřív bych se svezl a pak bych dělal závěry. ;-)
P.S. Třeba u motorek zní tříválce často atraktivněji, než čtyřválce. Samozřejmě, že nezbytný je k tomu i dobře "naladěný" výfuk, což platí i u auta. -
white label 27.02.17 14:27
« Re: Re: ŠKodiaq
Jí bych tu FieSTu předem neodsuzoval, koní má mít relativně dost (200), a že to bude tříválec nemusí být hned průser. Benzínové motory s lichým počtem (více) válců mívají zajímavý zvuk, viz třeba R5 vs R6, takže ono to pak může být podobné i u R3 vs R4, třeba u motorek zní některé 3válce atraktivněji, než 4válce.

Ohledně FieSTy s tebou souhlasím. Možná nakonec ta jízda s ní nebude vůbec zlá, jak naznačuje wl i Leg. Jenže mě to dráždí už z principu. Vidím všude kolem sebe bezhlavě montované eko-technologie, start/stopy, rekuperace, vypínání válců, FPČ (tady mě snad pleaseSMILE nenachytá ;-) ), za chvíli bude připadat jedno turbo na válec.. >:-[] a k čemu ? Hlavně že v brožurkách máme hezká čísla emisí a spotřeby, v reálu už to nikoho nezajímá. Celá ta snaha o "menší smrdění" aut sice přinesla hodně dobrého, ale v současnosti už se zdá být ve slepé uličce. A u "sportovních" derivátů běžných modelů obzvlášť. Tam se přece dá tuplem čekat, že majitel nebude jezdit v normovacím cyklu a uklidňovat se při tom pouštěním "zdivočelého" motoru do repráků. ;-) Zkrátka mi výsledek celého toho dnešního technického pachtění silně připomíná nový most ve filmu Bílá paní.¨
"Vždyť tady žádnej most není !"
"Furt s tou pravdou. Drž hubu a plav." >:D