iudex 04.05.17 22:08
« OT
Len malý off-topic: celkom sranda, tá demisia vašej vlády, o správaní prezidenta ani nehovoriac (priaznivci konšpiračných teórií hovoria, že to má na svedomí Škoda, ktorá chcela zastaviť posilňovanie koruny, čo sa zjavne darí).
A ešte ma pobavila aktuálna, pomerne intenzívna reklamná kampaň Škody na nový motor 1,0TSI, o ktorom hovoria ako o "dlho očakávanom", ktorý "konečne prichádza" a zdôrazňujú, že ide o turbo. Priznajte sa, kto z vás ten motor tak dlho očakával (a kto si myslel, že predchodca 1,2TSI bol atmosféra). >:-[] -
boost. 04.05.17 21:56
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Tak já už to prásknul :-)
je teda pravda, že jsem ve vlasti dlouho nebyl, ale sloveso "šraňkovat" bych neřekl, že je obecně známější, resp. nikdy jsem ho ani neslyšel. Spíš jestli neni obecně známější tam u vás. Jako, "šraňky" znám, takhle my říkáme železničnímu přejezdu. A když někdo prošancoval byt, tak ho prohledal skrz naskrz. -
white label 04.05.17 19:23
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Tak já už to prásknul :-)
iudex
"šanovat" se místně používá i na Moravě a první (slovní) ekvivalent, který napadl mě, je šetřit/šetriť! Šetřit něco/něčím/někoho, nebo nepřemáhat něco/někoho..., takže máš pravdu.
Nebo taky litovat/ mít ohled, hájit.
Jinak na Valašsku je velmi podobný lidový výraz (se zcela jiným významem) - "šancovat", obecně známější jako "šraňkovat". -
Thomasino 04.05.17 09:36
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Tak já už to prásknul :-)
LEG - už teď makám o sto šest a navíc si vezmu financování na 5 let, takže budu mít na sebe bič, že mi to musí min. 5 let vydržet. Maximálně prodám Golfa a místo toho koupím nějakou ojetou Fábku nebo něco >:-[] Ono to auto přece jenom stojí 2x tolik co Meggie a taky když si teď nechávám předem dělat pojistku, tak i ta stojí asi 2x tolik 8-s :-( Hold vyšší level :-O Mimochodem roční pojistka s 5% spoluúčastí a GAPem stojí asi 35-40 tisíc za rok, ale tentokrát v tom chci mít i odvoz do domovského servisu v případě závady nebo havárie kdekoli po Evropě a ne jen do 15 tisíc Kč v běžné pojistce. Tehdy mi Alianz po telefonu na dotaz vyčíslil odvoz z Nordschleife na 42 tisíc dle jejich tabulek, jinak jsem měl firmičku co by to odvezla za 15 tisíc a my jeli uvnitř pohodlné dodávky. Takže kdyby mi to někdy kleklo na Nordschleife, nebo jsem naboural, tak v ceně pojistky odtah pěkně do domovského servisu.
iudex - nevím co je to "šanovanie" a ani mě to neuráží ;-) >:D -
iudex 04.05.17 08:39
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Tak já už to prásknul :-)
Leg: nie, pre Toma je M2 najlepšia voľba. Keby to bolo niečo slabšie, napr. M240i, aj tak by sa to tuningom pokúšal zmeniť na M2 a nakoniec by ho to i stálo ako tá M2. >:-[]
Ale vážne, M2 je zrejme pre petrolheada momentálne to najlepšie z ponuky BMW. Viaceré testy sa zhodnú na tom, že je to šoférskejšie auto ako M3/M4, ktoré sú už relatívne veľké, viac smerom ku GT a nie tak zábavné a živelné ako M2 (zrejme verzie CS či GTS sú inde, ale to aj finančne a sú to tuším limitky).
Každopádne na nej treba jazdiť, na oprašovanie a šanovanie auta (či zakrývanie plachtou ;-) ) mám rovnaký názor, ako Boost. -
Leg 03.05.17 18:36
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Tak já už to prásknul :-)
Thom, kysky: paráda, konečne budú hrať prím poriadne autá a nie prebastlené chrobáky s fotelami po babke. >:-[]
Thom: dobre si zvolil, priplatiť si za eMko za to určite stojí. Som zvedavý, ako dlho ti vydrží, vystúpiť o stupienok vyššie bude veru stáť poriadny balík peňazí a ako poznáme tvoje sklony k autofluktuácii, mal by si už teraz začať v práci poriadne makať. Keď sa nad tým vlastne zamýšľam, neviem, či z tohto pohľadu predsalen nebolo lepšie zostať pri 220i, čo si s ňou pôvodne začal. >:D
Boost: to máš pravdu mnohí akoby nadobudli dojem, že zachovalá 130i má podobný potenciál ako vzduchom chladená Carrera (sama osebe nadhodnotená). Každopádne ja si svoju nechávam, kým môžem a začnem si ju pomaly oprašovať. To vieš, moje prvé poriadne auto. :-) -
boost. 02.05.17 17:37
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Tak já už to prásknul :-)
"Not driving your car to keep miles low for resale value is like not banging your girl to keep her fresh for the next guy."
Vomejt, navoskovat, spálit gumy. :-!
Dost lidí by si mělo vytáhnout hlavu z písku a snížit asking price svých 130i/135i/M, protože zas tak spešl fakt nejsou. -
Thomasino 02.05.17 16:09
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Tak já už to prásknul :-)
Jo, jo, starší 130i se šestiválcem si drží teď výborně cenu, zvláště v dobrém stavu. Už jsme to rozebírali, že by to měl LEG začít šetřit a že je to škoda na běžné ježdění >:D
Všechny tyhle malý auta se šestiválci a RWD budou čím dál více cennější !! Proto tady hučím nenápadně (nebo nápadně?) do iudexe, že má teď šanci na zábavnější Hatch než je GTI a zavčas objednat 140i >:-[] -
David Silver 02.05.17 15:40
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Tak já už to prásknul :-)
Díky kluci, je to neskutečný auto. Kór když je člověk od mala zvyklej na osobní dodávku >:D
Thomasino: však ono i 130i E87 si držejí pořád cenu jako blázen. Má to nalítáno neskutečně kilometrů a stejně to stojí 300 :-O -
Thomasino 02.05.17 10:57
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Tak já už to prásknul :-)
Kysky, tak to gratulace :-)
iudex - kdo je třetí s jedničkovým? Já vím jen že LEG má 130i
A už jsi objednal tu 140i RWD ?? ;-) Budou si celkem slušně držet cenu, je to poslední HH s RWD a šestiválcem! Když to doma vysvětlíš jako "investici", co? :-) :-) -
Thomasino 26.04.17 11:01
« Re: Re: Re: Re: Tak já už to prásknul :-)
Tak to se pak domluvíme, jestli mi ji nepojedeš párkrát omrknout a pohlídat za nějakou zajímavou odměnu nebo dáreček ;-) >:-[]
Nebo najmu studenta, postaví si stan do parku před divadlo a bude ji týden hlídat :-)
Já se tam každopádně asi vypravím, zkusíme najít nějaké spaní poblíž a pojedeme se na modelku podívat. Takhle nějak to vypadalo před rokem a 2 lety, mají ty eMka na více místech, tak uvidíme kde pak bude:
Počasí tam máte koukám ideální, zrovna na tu zadokolku !! :yes: >:D -
woody-alien 26.04.17 10:27
« Re: Re: Re: Tak já už to prásknul :-)
Thom: Zřejmě si udělám výlet do Varů (mám to poměrně kousek a kolem Ohře je pěkná zatáčkovitá cesta) s nesklopeným klíčkem od auta. >:-[]
Jinak velká gratulace. :yes: Už dopředu přeju hodně skvělých zážitků. Ostatně, kdybys přebíral M2 ve Varech dnes, zažil bys jistě zajímavou cestu. ;-)
Thomasino 26.04.17 09:41
« Re: Re: Tak já už to prásknul :-)
Já byl již pro M240i v podstatě rozhodnutý, ale pak přišla zajímavá nabídka na M2. Bude to auto do výroby, ale je to "modelka" a bude vystavena týden na filmovém festivalu v Karlových Varech. Až pak si ji převezmu. A díky tomu na ni je super cenu >:-[] Prostě "auto s příběhem" ;-) Tam a zpět jede na kamionu, má být zamčená, ale asi to bude chtít nechat pak přeleštit. Ale to je stejně vhodné u všech nových aut, aby ten lak vypadal skvěle. -
iudex 26.04.17 08:14
« Re: Tak já už to prásknul :-)
Tom: veľká gratulácia! :yes:
Musím priznať, že si ma dostal, tipoval som to jednoznačne na M240i, ktorú si tu opakovane spomínal (aspoňže farbu som trafil). Inak keď čakáš tak dlho, to bude auto do výroby, takže asi žiadna veľká zľava ako pri skladovke či predvádzačke, či? Z tej Tvojej výbavy by som objednal len klímu, ostatné sú prkotiny.
Tak nech Ti zbytok čakania rýchlo prejde. -
Thomasino 26.04.17 00:13
« Tak já už to prásknul :-)
Nazdar bando, vidím že je tu dost živo !! :-)
Tak jsem dnes v polovině čekání na nové auto odkryl karty a prásknul na sebe, že mám od února objednanou M2 v manuálu a v té modré barvě Laguna Seca. Ono se to taky v jiné barvě nedělá, když pomineme klasických 50 odstínů šedé ;-)
Z další výbavy pak vyhřívané přední sedačky, pouze manuálně nastavitelné, s elektrickým nastavením se sedí výše a to jsem nechtěl, nemluvě o zbytečných motorcích a váze. Velká NAVI je v základu, stejně jako bi-xenony a bohužel i kožená sedadla (spíše bych bral ty z M240i v základu, kombinace látka/alcantara). Pak už jen příplatek za dvouzónovou klimu, lepší audio HiFi (jen to prostřední, dražší Harman-Kardon není třeba, má to pěkný zvuk motoru), čelní sklo s šedým pruhem nahoře a zadní couvací kamera (zadní čidla jsou v základu, přední mít M2 kvůli tvaru nárazníku nemůže). Jo a pak ještě prodlouženou záruku na 4 roky, nyní již jen v jedné variantě na 200 tisíc km (zbytečně moc km, ale jde mi o ty roky). Na facelift se nečekalo, nelíbí se mi ani jak svítí nová světla u 3 series a 4 series, protažená čárka ke středu a upouštění od typických kulatých 4 světel. A navíc bych nestihl druhou část sezony.
Versus pěkný čumák a tvar světel u stávající M2 ;-)

Pro moraváky je relativně! známější šraňkovat, než (ještě lokálnější/valašské) šancovat.
V české kotlině zřejmě nebude známý ani jeden výraz a asi ani ty nevíš, co znamená.
"Když někdo prošancoval byt", ve smyslu prohledal, sis zřejmě spletl
s "(pro)šacovat", z němčiny "schätzen":